Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 19 апреля 2024, вопрос №106190 800₴

Поновлення на військовому обліку непридатного до військової служби з виключенням з військового обліку

Вітаю!
Був визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військогово обліку в 2014 році
Питання полягає в наступному: якщо я хочу поновитися на військовому обліку, чи є процедура перепроходження ВЛК, якщо тебе "комісували" і якщо так, як вона відбувається?
Дякую!

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Михайло!

    Перш за все хочу наголосити, що особи чоловічої статі, які за рішенням ВЛК були визнані непридатними до військової служби та виключені з обліку, як за старим, так і за новим законодавством визнаються такими, що не є військовозобов'язаними.

    Згідно статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу":

    "6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    Виходячи з цього очевидного правового постулату, Ви можете поновитись за бажанням на військовому обліку лише за умови, якщо Ваш стан здоров'я значно поліпшився і дозволяє Вам повернути собі статус військовозобов'язанного.

    В такому випадку Ви повинні звернутись до ТЦК та просити направити Вас на проходження ВЛК. Після відповідного обстеження у разі підтвердження покращення Вашого стану здоров'я, ВЛК робить висновок про Вашу придатність до військової служби або придатність до служби у певних родах військ.

    На підставі такого висновку ВЛК військомат повинен поновити Вас на військовому обліку, про що поставити відмітку у Вашому військово-обліковому документі. З цього моменту Ви знову будете вважатися військовозобов'язанним.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Був визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військогово обліку в 2014 роціПитання полягає в наступному: якщо я хочу поновитися на військовому обліку, чи є процедура перепроходження ВЛК, якщо тебе "комісували" і якщо так, як вона відбувається

    Ви були виключені з військового обліку за станом здоров'я?

    Наскільки я розумію, Ви маєте добровільне бажання поновитися на військовому обліку. Загалом не думаю, що для ТЦК та СП це буде проблема направити Вас на медичний огляд ВЛК. За умови, якщо Ви її пройдете, Вас теоретично можуть мобілізувати. Але загалом ідея не дуже, адже не впевнений, що ТЦК НЕ захоче Вас мобілізовувати, навіть якщо Вас визнають обмежено придатним.

    Процедури, визначеної чинним законодавством, щодо цього питання немає. Тому це все можливо за рішеннями уповноважених осіб центру комплектування. Наскільки вони готові порушити Закон у даній ситуації. Це дійсно буде порушення, оскільки поновлювати на військовому обліку осіб, виключених з військового обліку за станом здоров'я, чинним законодавством не передбачено. Все ж ТЦК та СП, як уповноважений орган держави, діє по принципу "дозволено те, що прямо передбачено Законом".

    ВИСНОВОК: відповідаючи на Ваше питання повідомляю, що визначеної чинним законодавством процедури поновлення на військовому обліку осіб, виключених з військового обліку за станом здоров'я, немає. Спробуйте подати до ТЦК заяву про направлення Вас на повторну ВЛК за власним бажанням. А там буде видно.!

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Згідно законодавства діючого на сьогоднішній день та законопроєктом 10449 поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Якщо Ви повідомите ТЦК, що не маєте військово-облікового документу, а Ваша особова справа не збереглася в архівах або Ви хочете поновитися на військовому обліку в іншому ТЦК, тоді велика ймовірність, що Вас направлять на ВЛК та при визнанні Вас придатним або обмежено-придатним - Ви можете бути мобілізованим.

    Мінус цього варіанту - це те, що прийдеться сплатити штраф за втрату військового квитка - 850-1700 грн.

    Якщо Ви звернетесь із заявою про взяття на військовий облік та військовим квитком про виключення із військового обліку, то маленький шанс, що Вас направлять на ВЛК все ж таки існує, адже, як показує практика, представники ТЦК нерідко беруть на себе відповідальність та мобілізують виключених з військового обліку. Хоч це і неправомірно.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України