Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 26 апреля 2024, вопрос №106831

Військовий облік жінок

медичною спеціальністю, за фахом не працювала на військовому обліку не перебуваю, Ляшко давав пояснення до закону 6482 що жінки які не стоять на військовому обліку, то їм треба стати на військовий облік до 2026 року а в новому законопроекту про мобілізацію написано що жінки мед освітою повинні стати на військовий облік, тому не зрозуміло чи зараз треба вставати на військовий облік чи є час до 2026 року?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    7 жовтня 2022 року Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до ст. 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" ( № 6482), яким встановлюється взяття жінок певних професій на військовий облік за їхнім бажанням.

    Тобо жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

    Постановка на військовий облік зазначеної категорії жінок не означає, що йдеться про їх не мобілізацію. Зазначена інформація потрібна для узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної сфери в державі.

    Із 1 жовтня 2023 р. на військовий облік будуть зобов'язані встати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи. Військовий облік жінок 2023 регулюється наказом Міністерства оборони України від 07.02.2022 р. № 35.

    У пп. 1 п. 3 наказу Міноборони України від 07.02.2022 р. № 35 прописано, що Головнокомандувач Збройних сил України повинен забезпечити взяття жінок на військовий облік військовозобов'язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних, з 01 жовтня 2023 р. Це означає, що саме з цієї дати жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних, мають ставати на військовий облік військовозобов'язаних.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України