Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 18 березня 2024, питання №103890 240₴

Відрізняється тип авто в тех. паспорті і в базі

Вітаю. Прохання допомогти розібратися як діяти в наступній ситуації: в серпні батько придбав автомобіль по дорученню- WW caddy. В техпаспорті вказано тип-пасажирський, теж саме підтягувала дія тому сумнівів не було. В жовтні батько звернувся в сервісний центр по місцю проживання, уклав договір куплю продаж і планував зареєструвати авто з заміною тех. паспорту, але отримав відповідь що в базі даних сервісного центру авто рахується як грузове тому відмовили. Робив письмове звернення до обласного сервісного центру, додавав документи (договір купівлі продажу, тех.паспорт)- отримав письму відповіді таку саме- в базі авто вантажне. Ходимо по колу і не розуміємо як законно знайти вихід. Буду безмежно вдячна за допомогу.

Відповіді юристів (11)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Більш всього транспортний засіб був ввезений як вантажний, а в процесі експлуатації був переобладнаний.

    Для переобладнання транспортного засобу в індивідуальному порядку власник або його представник подає до спеціально уповноваженої організації заяву про погодження переобладнання транспортного засобу (далі - заява про погодження), в якій зазначаються відомості про транспортний засіб, вид переобладнання, а також технічна та інша інформація, необхідна для проведення переобладнання.

    За результатами розгляду заяви про погодження спеціально уповноважена організація видає документ про погодження або надає обґрунтовану відмову в погодженні переобладнання транспортного засобу.

    Строк дії документа про погодження становить один рік з дня його видачі.

    Після переобладнання транспортного засобу власник або його представник обирає організацію з оцінки відповідності та подає заяву про проведення оцінювання відповідності транспортного засобу, що переобладнаний, вимогам правил, нормативів і стандартів України, а також умовам (вимогам), викладеним у документі про погодження.

    Перереєстрація транспортного засобу, що переобладнаний, проводиться територіальним органом з надання сервісних послуг МВС відповідно до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388.

    • Тетяна Клієнт місяць тому

      дякую за розʼяснення. Саме так, авто ввезене в Україну в 2012 році і в цьому ж році було переобладнано. Вся процедура відбувалась в Харківській області, де ведуться бойові дії, на жаль, на сьогодні, архів даних був перенесений і саме тоді виявили невідповідність даних в технічному паспорті та базі. Прохання підказати що можна зробити в даному випадку

      • Богун Сергій Павлович

        Отримувати офіційну відмову в сервісному центрі МВС і звертатися до суду. Я інших варіантів не бачу.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Тетяна!

    В даному випадку батьку, як власнику, треба звернутись в територіальний СЦ МВС, де було отримано технічний паспорт на авто, і з'ясувати причину різниці, яка існує між даними техпаспорту та даними про це ТЗ в базі даних СЦ.

    Скорше за все, або під час оформлення техпаспорту, або внесення даних про авто в базу сталася помилкак, якук треба виправити.

    Якщо згаданий СЦ відмовиться виправляти помилку, треба буде оскаржити його дії до Центрального сервісного центру МВС.

    Доречі, з таким же успіхом, і якщо по-людськи, СЦ, до якого звернувся батько для переоформлення авто, міг би сам зробити запит в СЦ, де було видано техпаспорт. Але це, якщо по-людськи...

    Це моє припущення, але, скорше за все, ТЗ був переобладнаний в пасажирський пізніше, після завезення в Україну.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Тетяна Клієнт місяць тому

      Дякую за Вашу відповідь. Так, авто було ввезене в Україну в 2012 році і цього ж року переобладнано в Харківській області попереднім власником, на жаль зараз там ведуться бойові дії, тому звернутися з запитом порадили в обласний СЦ Миколаївської області (за місцем проживання батька).

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ясно. Чи попередній власник щось робив для офіційного переоформлення авто відповідно до змін, які він в нього вніс? Про це я написав Вам у своєму доповненні. Можливо це "косяк" СЦ з Харківської області?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        В принципі, можна було б зробити запит в СЦ Харківської області і дізнатися, що сталося.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Тетяна!

    На доповнення до моєї відповіді.

    Ось як по закону повинен відбуватися, насправді, процес переобладнання ТЗ.

    Переобладнання транспортних засобів повинно здійснюватися у відповідності до вимог Закону України «Про дорожній рух». Так вказаним законом визначено, що переобладнання транспортних засобів, тобто зміна типу або марки (моделі), призначення чи параметрів конструкції транспортних засобів, що перебувають в експлуатації, шляхом установки кабіни, кузова чи їх деталей, спеціального обладнання і номерних агрегатів, не передбачених нормативно-технічною документацією на даний транспортний засіб, повинно відповідати встановленим правилам і нормативам.

    Переобладнання транспортного засобу для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива проводиться суб’єктом господарювання, який має свідоцтво про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху на відповідний вид переобладнання.

    Переобладнання транспортних засобів, що призводить до зміни повної маси та її розподілу по осях, розміщення центру ваги, типу двигуна, його ваги і потужності, колісної бази чи колісної формули, системи гальмового і рульового керування та трансмісії повинно бути погоджене з виробниками транспортних засобів або спеціально уповноваженими на це Кабінетом Міністрів України організаціями, до яких належать ДП «ДержавтотрансНДІпроект» та Головний сервісний центр МВС. Зазначене погодження може надаватися за умови наявності відомостей з Єдиного державного реєстру транспортних засобів про транспортний засіб (крім переобладнання для роботи на газовому моторному пальному та альтернативних видах рідкого і газового пального).

    Для отримання документу про погодження переобладнання транспортного засобу в індивідуальному порядку необхідно:

    • Звернутися до спеціально уповноваженої організації (Головний сервісний центр МВС, вул. Лук’янівська, 62, м. Київ, 04071 або ДП «ДержавтотрансНДІпроект», просп. Перемоги, 57, Київ, 03113) із заявою про погодження переобладнання транспортного засобу, в якій мають бути зазначені відомості про транспортний засіб, вид переобладнання, а також технічна та інша інформація, необхідна для здійснення переобладнання. До заяви додається документ про оплату за надання послуги з переобладнання транспортного засобу. Строк розгляду заяви про погодження не повинен перевищувати 10 робочих днів.
    • Отримати документ про погодження переобладнання, у якому будуть зазначені відомості про транспортний засіб і його власника, вид та умови (вимоги) переобладнання транспортного засобу з урахуванням того, що конструкція переобладнаного транспортного засобу повинна відповідати вимогам встановлених правил і нормативів.
    • Забезпечити переобладнання транспортного засобу відповідно до умов (вимог), викладених у документі про погодження переобладнання.
    • Після переобладнання транспортного засобу обрати організацію з оцінювання відповідності та подати заяву про проведення оцінювання відповідності транспортного засобу, який було переобладнано, вимогам встановлених правил і нормативів, а також умовам (вимогам), викладеним у документі про погодження. За результатами такого оцінювання отримати сертифікат відповідності.
    • Перереєструвати переобладнаний транспортний засіб відповідно до вимог Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1998 року № 1388, у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2009 року № 1371.

    Можливо батьку прийдеться цей процес пройти, якщо все не з'ясується в старому СЦ МВС, де попередній власник отримував техпаспорт на це ТЗ.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Вам потрібно звернутися до ГСЦ МВС (https://hsc.gov.ua/kontakti/kontakti-gsts/) із запитом про надання інформації щодо документу про погодження переобладнання транспортного засобу та відсутності відповідних даних у Єдиному державному реєстрі МВС . Якщо ГСЦ МВС не допоможе у вирішенні Вашого питання, Вам потрібно буде звертатись до суду або проходити процедуру переобладнання тз

    Згідно Порядку переобладнання транспортних засобів

    5. Для переобладнання транспортного засобу в індивідуальному порядку власник або його представник подає до спеціально уповноваженої організації заяву про погодження переобладнання транспортного засобу (далі - заява про погодження), в якій зазначаються відомості про транспортний засіб, вид переобладнання, а також технічна та інша інформація, необхідна для проведення переобладнання.

    7. За результатами розгляду заяви про погодження спеціально уповноважена організація видає документ про погодження або надає обґрунтовану відмову в погодженні переобладнання транспортного засобу.

    8. До спеціально уповноважених організацій належать:

    • державне підприємство "ДержавтотрансНДІпроект";
    • Головний сервісний центр МВС.

    11. Спеціально уповноважена організація надсилає МВС у встановленому порядку інформацію про виданий документ про погодження для внесення відповідних даних до Єдиного державного реєстру МВС.

    13. Після переобладнання транспортного засобу власник або його представник обирає організацію з оцінки відповідності та подає заяву про проведення оцінювання відповідності транспортного засобу, що переобладнаний, вимогам правил, нормативів і стандартів України, а також умовам (вимогам), викладеним у документі про погодження (далі - заява про проведення оцінювання). За результатами такого оцінювання видається сертифікат відповідності.

    Запитайте у колишнього власника чи не збереглися у нього документи щодо переобладнання авто. Зверніться до організації з проведення оцінювання відповідності транспортного засобу та спробуйте отримати копії документів, які підтверджують отримання сертифікату відповідності.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Пономаренко Наталія

    Доброго ранку, шановна Тетяна!

    Як на мене, то невідповідьність офіційно виданого МВС документу базі - це проблеми Міністерства внутрішніх справ, яку воно чомусь намагається перекласти на громадянина. Як і завжди.

    У Вас на руках офіційний документ. Чому держава Україна криво централізувала бази та здала території - це не Ваш клопіт, а в тому числі зрадників з МВС України, які тікали разом з пожитками раніше цивільних з зони бойових дій!

    Ще раз повторюсь - у Вас на руках ОФІЦІЙНО ВИДАНИЙ ДОКУМЕНТ. Цей документ друкується з бази. Принаймні має друкуватися.

    Можливо у МВС було реалізовану чергову геніальну ідею "цифровізації сервісів" якусь і криворукі програмісти не врахували, що певні автівки однієї марки та моделі можуть мати різні варіанти виконання, а тому до бази підтягнути могло що завгодно. Звісно горе-діячі в цьому ніколи не зізнаються.

    Яким чином авто стало грузовим?! Вибачте, але це питання до органів реєстрації, чому в них у базі не ті дані.

    В даному випадку нажаль варіант лише один.

    Офіційно вимагати перереєстрації - домогтися письмової відмови і оскаржити протиправні дії у адміністративному суді.

    Ще один момент.

    А Ви не перевіряли авто по VIN-номеру завода - виробника? Цікаво який тип кузова або комплектації авто буде видавати по базі Volkswagen.

    Спробуйте за допомогою цих сервісів.

    https://www.carvertical.com/ua/ru/dekoder-vin-volk...

    https://carinfo.kiev.ua/cars/vin/volkswagen

    Потім можна буде звернутися у представництво Volkswagen і отримати офіційне підтвердження, що авто ввозилося не як маловантажне.

    Додатково можна звернутися до митниці і встановити яке авто розмитнювалося при ввезенні та які дані зазначалися.

    Як варіант також можна звернутися до автоекспертизи місцевого відділення НДІ судових експертиз Міністерства юстиції. Їх висновки визнають навіть у ТСЦ МВС.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    40%

    ВІТАЮ ВАС!

    Дивна ситуація. Тип в техпаспорті (чомусь саме так досві називають реєстраційне свідоцтво ТЗ) - вказується під час реєстрації авто за відповідними данними облікової бази реєстраційного органу.

    Яким чином вказано у офіційному документі одне, а в базі інше?! Можливо в базі якісь помилки?

    Якщо орган реєстрації щось не визнає, то він має стверджувати про підробку реєстраційного свідоцтва, адже зворотнього не буває.

    Ви вже пробували встановити з яким типом авто завезли? Чи є відповідні відомості при розмитненні? Із заводу-виробника?

    Можливо банально у централізованій базі МВС не остання версія бази обліку з відповідної тимчасово непідконтрольної Україні території?! Яка дата реєстрації там вказана остання і яка дата у свідоцтві. Це все треба порівнювати і досліджувати.

    Якщо незважаючи ні нащо орган реєстрації відмовіляє Вам у проведенні реєстраційних дій - треба звертатися до адміністративного суду та оскаржувати відповідні речі. Бо видача свідоцтва з невідомо яким чином зробленим записом про тип ТЗ - це не має бути тягарем для власника транспортного засобу.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України