Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 28 квітня 2024, питання №106966 300₴

Продаж авто за кордоном українцю на українських номерах.

Доброго дня. Я знаходжусь за кордоном. Виїхав на власному автомобілі. Ситуація склалась таким чином, що я вимушений був автомобіль продати. Оскільки зараз це легко зробити через ДІЮ, я так і зробив. Покупець також знаходиться за кордоном. Він все підтвердив через ту саму ДІЮ. Тепер, я маю сумніви щодо правильності своїх дій. Хоча в ДІЇ запитань де знаходиться авто, в Україні чи за кордоном - не було. Чи можливі які проблеми в майбутньому?

Відповіді юристів (13)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Ви все правильно зробили і жодних питань до Вас не буде.

    Можливість переоформити автомобіль, не відвідуючи Сервісних центрів МВС, стала можливою внаслідок ухвалення Постанови Кабміну № 1019 від 10 вересня 2022 р. Цей документ змінив порядок реєстрації та перереєстрації транспортних засобів, давши українцям право вибору: звернутися до Сервісного центру чи пройти процедуру онлайн, в особистому кабінеті водія чи в мобільному додатку «Дія».

    Валерій Клієнт 15 днів тому

    Тобто новому власнику достатньо отримати в Україні (через довірену особу) техпаспорт, переслати поштою за кордон й тут кататися. Після повернутися в Україну на цій машині з цим техпаспорьом і все буде ОК. Я вірно зрозумів?

    • Богун Сергій Павлович
      10%

      Правильно зрозуміли.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерію!

    Ви продали своє авто цілком законо, тому я не бачу підстав для того, аби далі про це хвилюватись.

    Після продажу авто через Дію підписані Вами та новим власником документи надійдуть до адміністратора сервісного центру МВС, який закріпить вибрані номери та роздрукує свідоцтво про реєстрацію авто. Готовий пакет документів надійде новому власнику у вибране відділення Укрпошти. А електронні документи на автівку підтягнуться в Дії.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Валерій Клієнт 15 днів тому

    Тобто новому власнику достатньо отримати в Україні (через довірену особу) техпаспорт, переслати поштою за кордон й тут кататися. Після повернутися в Україну на цій машині з цим техпаспорьом і все буде ОК. Я вірно зрозумів?

    А. ще таке уточнення. Новий власник автомобіля, зробив належного користувача. Цей належний користувач - водій також може з техпаспортом заїзжати в Україну без додаткових документів?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так цього буде достатньо для отримання відповідного документу в СЦ МВС, але треба попередити про це той сервісний центр, про який йде мова.

      І, звичайно, належний користувач має таке право: керувати авто і заїжджати на ньому в Україну. Проте Вас це більше не стосується, оскільки Ви не маєте до цього авто ніякого відношення.

      • Валерій Клієнт 15 днів тому

        Машину я мусив віддати за борги, тому трохи маю відношення. Адже я і є цей "належний користувач". Чи це не може бути так?

        • Айвазян Юрий Климентьевич
          50%

          Вибачте, тепер ситуація більш зрозуміла. Проте повторюсь: належний користувач може заїхати на згаданому авто до України. Буває іноді проблематично виїхати з України (для того на кордоні вимагають довіренність), а от в'їхати - без проблем.

      • Валерій Клієнт 15 днів тому

        Не зовсім зрозумів. Чи можливо я не так висловився. Систуація така - покупець замовив техпаспорт на адресу відділення Укрпошти. Але звісно він не зможе забрати його, бо за кордоном. Проте наскількі ми вичитали на сайті Укрпошти, існує можливість переадресації посилки. Тому власник планувала зробити переадресацію до своєї мами, яка отримає і відправить його за кордон. Чи це не реально?

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Я старався віідповідати на те, що Ви запитували. Отже покупець може вказати у замовленні на техпаспорт будь яку адресу в Україні, але отримати його зможе особа, яка там проживає і має довіренність на отримання. Оформити довіренність в даному випадку можна в українському консульстві країни перебування або у місцевого нотаріуса. В останньому випадку довіренність перекладається на українську мову, а переклад завіряється українським нотаріусом.

        • Айвазян Юрий Климентьевич
          30%

          Що стосується переадресації, то все залежить від того, на якій стадії це відбувається, і чи погодиться СЦ МВС або Укрпошта з переадресацією. Це все ж таки не звичайне пересилання, а документ на ТЗ.

          • Валерій Клієнт 15 днів тому

            Ну, коли оформлювали авто, то не було опції змінити адресу в ДІІ. Вона автоматично підтягнулася. Тому вона вказала адресу своєї реєстрації в Україні. Ну і подивились, що є можливість переадресації на іншу особу на сайті Укрпошти й подумали що можливо переадресувати поштове відправлення.

            • Айвазян Юрий Климентьевич

              Яку адресу вона вказала? Якщо це інша адреса, ніж та, де мешкає її матір, то без довіренності на отримання ТП матір'ю покупця нічого не вийде. Не зовсім зрозуміло також, як взагалі матір дізнається про надходження ТП на вказану адресу. Втім все ж таки нехайпокупець спробує зробити переадресацію на адресу матері. Якщо правила НП це дозволяють, то шанс залишається.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України