Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 18 октября 2023, вопрос №95109

Оформлення інвалідності 3 групи

Добрий вечір, шановні юристи!

В сина (36 років) є показання до оформлення 3 групи інвалідності. Так вийшло, що приписаний він в одному місті, а фактично ми зараз проживаємо в іншому місті. Так от, на новому місці проживання стали в лікарню на облік по хворобі. Почали збирати документи на групу.

Однак в лікарні голова місцевої мсек сказав, що ми не можемо офомлювати інвалідність в цьому місті, бо син приписаний в іншому місті і ми там лікувались і спостерігалися. І що взагалі інвалідність робиться ВИКЛЮЧНО по місцю прописки.

Хоча є Постанова Кабміну про спрощення оформлення інвалідності на час воєнного стану. В ній зокрема йдеться про те, що призначення/продовження інвалідності може проводитись НЕЗАЛЕЖНО від місця реєстрації особи

Що порекомендуєте робити в даному випадку? І чи справді дана постанова надає право оформлювати інвалідність незалежно від місця прописки?

Ответы юристов (6)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, зверніться до голови мсек зі скаргою вимагайте письмової відмови з законним обгрунтуванням такої відмови.

    • Уляна Клиент 6 месяцев назад

      ДЯкую за відповідь! А взагалі таке право є в нас отримувати інвалідність не за місцем реєстрації? чи можемо ми посилатися на цю постанову?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Так можете.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Уляна!

    Оформіть ВПО.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Уляна Клиент 6 месяцев назад

      Дякую за відповідь! Ми не з окупованих територій, а переїхали тимчасво через сімейні обставини. Чи взагалі ми маємо право отримати інвалідність не за місцем реєстрації згідно постанови:"Щоб спростити проведення медико-соціальної експертизи, Кабмін ухвалив постанову КМУ № 225.

      Вона передбачає, що під час війни людям можуть встановити інвалідність заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування.

      Також медико-соціальна експертиза за направленням лікарсько-консультативної комісії проходить незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування того, хто звертається для встановлення інвалідності"

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) здійснює свої функції за принципом екстериторіальності. А саме: експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності.

        Отже вимога голови міської МСЕК незаконна. Тому раджу Вам звернутись до голови цієї МСЕК та отримати від нього письмову відмову. Після цього Ви можете оскаржити його дії до обласної МСЕК упродовж одного місяця з дня надання Вам відмови.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України