Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 09 мая 2024, вопрос №108227 300₴

Якщо стоїть діагноз Амбліопія (високого ступеня) одного ока. Гострота зору одного ока 0.03 з корекцією 0.05, а другого ока 0.9. Чи визнають мене придатним до військової служби у воєнний час. Та чи відноситься це до сліпоти одного ока?

Якщо стоїть діагноз Амбліопія (високого ступеня) одного ока. Гострота зору одного ока 0.03 з корекцією 0.05, а другого ока 0.9. Чи визнають мене придатним до військової служби у воєнний час. Та чи відноситься це до сліпоти одного ока?

Ответы юристов (14)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Вказаний Вами діагноз зазначений у статті 31 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненнях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    Сліпота – це відсутність зору на 1 або 2 ока або зниження гостроти зору до 3 % (0,03).

    Тому скоріш за все ВЛК віднесе Ваш діагноз до статті 31 "б" - гострота зору одного ока з корекцією вище 0,5 при гостроті зору другого ока з корекцією до 0,2 - що передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

    Проте, цілком можливо оскаржити таке рішення та вимагати виключення з військового обліку на підставі сліпоти одного ока стаття 31 "а"

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    • Олег Клиент 11 дней назад

      А якщо б у мене була гострота зору 0.03 с корекцією до 0.04 на одне око і 0.9 на інше. Це підпадало під сліпоту одного ока. Бо десь читав що корекцію можно вважати не стабільною, як і у моєму випадку. У мене по факту око не піддається корекції. Ось таку відповідь знаходив на вашому сайті (у людини схожий зір, але с корекцією до 0.9) і то йому сказали що він має бути виключений з військово обліку. Ось цей текст:

      У статті вказані ті ступені аномалії рефракції очей, установлені за умов циклоплегії, за яких гострота зору з корекцією не дає підстав для застосування статті 31 Розкладу хвороб, але характер та ступінь аномалії рефракції такі, що одержану гостроту зору слід визнавати нестійкою.

      • Дерій Владислав Олегович

        Чітко ніде не вказано, яка гострота зору відноситься до сліпоти, але певну інформацію надав Калуський міський центр первинноїмедико-санітарної допомоги - http://kmp.if.ua/ua/news-1-0-100-slipota-ta-ii-pri.... Можна також подати електронне звернення до МОЗ, щоб вони надали роз'яснення по цьому питанню.

        Від 04.05.2024 нова редакція Наказу 402. Ваш діагноз відноситься до статті 31 Розкладу хвороб

        Згідно Пояснень до статті 31: під час корекції звичайними сферичними лінзами, а також у разі некоригованої анізометропії в оглянутих за графами I-III Розкладу хвороб враховується гострота зору з практично стерпною корекцією, тобто з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр. Корекція астигматизму будь-якого виду повинна бути повністю проведена циліндричними або комбінованими лінзами.

        У сумнівних випадках гострота зору визначається за допомогою контрольних методів досліджень.

        Ви ж процитували пояснення до статті 30 (Включено: порушення рефракції та акомодації Н52 (гіперметропія, міопія, астигматизм, анізометропія, пресбіопія та інше).

        А у Вас амбліопія - це стаття 31

    • Олег Клиент 11 дней назад

      Дякую вам за відповідь

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви будете підлягаєте мобілізації. Треба щоб було гострота зору на двох очах не біль 0.2 з корекцією для виключення з військового обліку.

    • Олег Клиент 11 дней назад

      Дякую за відповідь

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Усі випадки діагностованого зниження зору обов’язково мають бути підтверджені та пов’язані з відповідними захворюваннями органу зору або центральної нервової системи.

    Значним зниженням зорових функцій вважається гострота зору з максимально переносимою корекцією до 0,2;

    помірним зниженням зорових функцій вважається гострота зору з максимально переносимою корекцією вище 0,2 до 0,5.

    Стаття 31 Розкладу хвороб зазначає, що виключенню з обліку підлягають особи, які мають наступні показники захворювання:

    "а) сліпота одного або обох очей; відсутність одного чи обох очних яблук".

    Сліпота – це повна втрата зору на одне або обидва ока. Іноді видимість зберігається тільки на рівні відчуття світла – це також вважається сліпотою, при тому гострота зору при сліпоті супроводжується зниженням зору до 0,03.

    Отже, у Вашому випадку питання доволі спірне щодо виключення з обліку і можливо саме з цього приводу Вам потрібно проконсультуватись з профільним лікарем.

    На мою думку, у Вас є доволі високі шанси для виключення з обліку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олег Клиент 11 дней назад

      Дякую вам за відповідь, я теж розумію що це спірне питання. А профільні лікарі на жаль дуже зараз не професійні. Я вже звертався, і вони кажуть що це не сліпота. А я знаходжу інформацію, що сліпота ока вважається від 0.04 до 0. Тому і звернувся сюди за допомогою. Хочу все ж таки знайти остаточну відповідь. Щоб розуміти як далі діяти

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        50%

        Я Вас також розумію, проте правники, на жаль, не мають відповідної кваліфікації, аби надати Вам конкретну відповідь, яка гострота зору вважається сліпотою.

    • Олег Клиент 11 дней назад

      У мене просто на одне око зір 0.03 з корекцією до 0.05. Хоча лікарі кажуть що око не піддається корекції. І які б мені лінзи не підставляли я все одно нічого не бачу

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Для відповіді на Ваше питання потрібно мати інформацію від офіційного джерела, на жаль, знайти останню у публічному просторі важко. Радив би подати Вам запит до МОЗ, саме їх відповідь буде роз'ясненям для Вас та у подальшому для ВЛК.

        • Олег Клиент 11 дней назад

          Дякую, буду пр

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Олеже! Вдачі Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України