Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 16 октября 2023, вопрос №94975

Как подать в суд на больную соседку

У соседки по лестничной площадке открытая форма туберкулёза. Она отказалась от лечения и госпитализации. Семейный врач посоветовал обратиться в суд. Что нам делать, куда обращаться за помощью?

Ответы юристов (2)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 6 месяцев назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Добрий вечір. Примусова госпіталізація до протитуберкульозного закладу здійснюється за рішеннням суду в порядку окремого провадження. В Цивільному процесуальному кодексі України є на рахунок цього питання наступні положення.

    Стаття 343. Підсудність

    1. Заява про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу або про продовження строку примусової госпіталізації хворого на заразну форму туберкульозу подається до суду за місцезнаходженням протитуберкульозного закладу, який здійснює медичний (диспансерний) нагляд за цим хворим, або до суду за місцем виявлення такого хворого.

    Стаття 344. Зміст і строк подання заяви

    1. У заяві про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу або про продовження строку примусової госпіталізації мають бути зазначені встановлені законом підстави для такої госпіталізації. До заяви додається мотивований висновок лікаря про необхідність примусової госпіталізації до протитуберкульозного закладу або про продовження строку примусової госпіталізації, в якому зазначається строк, протягом якого буде проведено лікування.

    2. Заява подається протягом 24 годин з часу виявлення порушення хворим на заразну форму туберкульозу протиепідемічного режиму.

    Стаття 345. Розгляд справи

    1. Справи про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу або про продовження строку примусової госпіталізації суд розглядає не пізніше 24 годин після відкриття провадження у справі...

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Людмила!

    Відповідно до ч. 1 ст. 49 Конституції України кожному гарантується право на охорону здоров’я. У деяких випадках, коли особа страждає на інфекційну хворобу, необхідність забезпечення такого права оточуючих її осіб і запобігання розповсюдженню хвороби обумовлює потребу у част­ковому обмеженні свободи хворого і застосуванні до нього заходів при­мусового лікування (госпіталізації).

    Хворі на заразні форми туберкульозу, у тому числі соціально дезадаптовані, із супутніми захворюваннями на хронічний алкоголізм, нар­команію чи токсикоманію, підлягають обов'язковій госпіталізації до протитуберкульозних закладів і зобов’язані пройти відповідне лікування.

    У разі ухилення від обов'язкової госпіталізації зазначені особи з метою запобігання поширенню туберкульозу за рішенням суду підлягають роз­шуку, приводу та обов’язковій госпіталізації до протитуберкульозних за­кладів, визначених місцевими органами виконавчої влади.

    Розгляд здійснюється на підстави заяви

    Для розгляду справи представник протитуберкульозного закладу подає до суду відповідну заяву.

    Заява про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу або про продовження строку примусової госпіталізації хворого на заразну форму туберкульозу подається:

    • або до суду за місцезнаходженням протитуберкульозного закладу, який здійснює медичний (диспансерний) нагляд за цим хворим,
    • або до суду за місцем виявлення такого хворого.

    Отже представник протитуберкульозного закладу повинен подати до суду відповідну заяву.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України