Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 26 сентября 2023, вопрос №93516

Військовий квиток для МСЕК

Чи обов'язково для чоловіка подання військового квитка до МСЕК для встановлення інвалідності вперше? Квиток втрачено. Захворювання не пов'язано з військовою службою. Якщо обов'язково, то яким нормативним документом предбачено? Якщо законодавством не передбачено, то яким чином це можна довести для МСЕК?

Ответы юристов (2)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що медико-соціальна експертиза проводиться для встановлення інвалідності хворим, які досягли повноліття, потерпілим від нещасного випадку на виробництві й професійного захворювання та особам з інвалідністю за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів.

    Під час звернення до МСЕК вам необхідно мати з собою документи, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлене захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, які спричиняють обмеження нормальної життєдіяльності особи.

    Крім того, необхідно пред’явити:

    • паспорт або ID картку з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання;
    • військовий квиток (копію) або тимчасове посвідчення (для військовозобов’язаних, призовників);
    • направлення на МСЕК (форма №088/о);
    • медичну документацію, оригінали (виписки з амбулаторної карти форма 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого форма 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо) та амбулаторну картку хворого;
    • інші додаткові документи у разі необхідності підтвердження тієї чи іншої причини інвалідності.

    Також МОЗ нагадує, що на період дії воєнного стану на території України процедура проведення медико-соціальної експертизи спрощена. МСЕК здійснює свої функції за принципом екстериторіальності.

    У разі, коли особа звертається для встановлення інвалідності та не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

    Якщо ви або ваша дитина маєте інвалідність і не можете пройти обстеження й оформити направлення на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

    Зазначимо, якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії порушуються ваші права, звертайтеся телефоном на «гарячу лінію» МОЗ: 0 800 60 20 19.

    https://www.kmu.gov.ua/news/yaki-dokumenty-neobkhi...

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Інна!

    Для проведення медико-соціальної експертизи необхідно пред'явити:

    • Паспорт або ID картка з Витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання.;
    • військовий квиток ( копія),або тимчасове посвідчення ( для військовозобов’язаних, призовників)
    • направлення на МСЕК (форма ф.№088/о)
    • медична документація оригінали (виписки з амбулаторної карти- ф.025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого –ф.027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів, тощо), амбулаторна картка хворого.
    • в окремих випадках пред'явлення трудової книжки або копії , довідки з місця праці про характер та умови праці, при необхідності для уточнення соціального фактора представити акти матеріально-побутових умов.

    Додатково:

    • довідка про взяття на облік особи ,переміщеної з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції (видається структурним підрозділом місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення за фактом фактичного проживання).
    • для зміни причини інвалідності інвалідам потерпілим під час участі у Революції Гідності- рішення міжвідомчої комісії про встановлення факту участі особи у Революції Гідності та отримання нею під час Революції Гідності ушкоджень здоров’я
    • для громадянина з іногородньою реєстрацією, що проживає та лікується у м. Львів або Львівській області дозвіл головного лікаря-головного експерта на огляд МСЕК (видається на підставі паспорта при наявності оформленої посильної документації ф. 088/о за адресою м. Львів, вул. Бой-Желенського,5 ІІ поверх 216 каб.)
    • Для осіб інвалідність яких настала внаслідок професійного захворювання додатково додається додається
    • акт форми П-4 розслідування випадку професійного захворювання;
    • скерування з відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України;
    • заключення профпатологічної лікарсько-експертної комісії про встановлення факту професійного захворювання;
    • копія трудової книжки з відміткою про стаж роботи в шкідливих умовах не менше десяти років
    • для окремих категорій (інвалідність з дитинства,. військовослужбовці, працівники СБУ, МВС та ін). необхідно подавати додаткові документи для огляду на МСЕК, зазначені в пп.12-20 «Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності», затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року №1317.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України