Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Арбитраж, 23 сентября 2023, вопрос №93274 250₴

Есть возможность вернуть деньги и как это сделать? Та не вистачило місця розповісти до кінця.

Доброго дня, хотів навчитися арбітражу почав шукати курси начебто знайшов та купив, але по домовленості. Виходить так що спочатку цей арбітражник TrafficJackTeam проводить онлайн вебінар де набирав людей на курс, начебто все гарно розповідав великі цифри що все залежить від ваших бажання заробляти там була ціна із знижкою, але потрібно було внести предоплату до 12 години ночі у розмірі 100$ я оплатив потім зі мною зв'язався їхній менеджер та розповів про умови кожного рівня курсу.Я хотів взяти найдорожчий за 1499$ це сума з предоплатою,але в мене не було такої суми і ми з ним домовились на словах що я спочатку оплачу половину тобто 700$ і потім після 21 дня ще 700$.Сама структура навчання така що спочатку йде 10 днів теорії потім ми пробуємо запускати рекламу на білу нішу умовно там (продаж квітів), а потім на 21 день я повинен внести 700$ і вони повинні дати розвідники такі як( банери, аккаунти фейсбук, доступ до антидетект браузеру на один місяць) для запуску реклами на сіру нішу казино і тд. Оплатив предоплату і половину курсу я 3 вересня 4 вересня у нас був початок курсу 15 вересня у мене повинна була бути онлайн зустріч в Google meet з цим арбітражником, але він навіть не з'явився на неї, до цього я писав саппорту якого вони надають, але він мені лише відправив посилання на їхній чат бот після цього я подивитися відгуки про їхній курс там багато накручених позитивних відгуків, але є і справжні негативні.Потім я звернувся до менеджера з яким розмовляв про оплату сказав що хочу повернути кошти у зв'язку з тим що Євген цей арбітражник не з'явився на онлайн зустріч, саппорт мені не відповідає. Спочатку він мені сказав що чат бот це і є саппорт там реальна людина, але і в чат бот я задавав питання мені прийшло повідомлення що зачекайте на протязі 15 хвилин вам повинен відповісти (щей досі не має відповіді) потім цей менеджер сказав що можете написати листа на електонну почту в їхній юридичний відділ і протягом 7 днів вони повинні сформувати відповідь.

Ответы юристов (7)

    Карпенко Андрей Владимирович

    Вітаю!

    Скоріше за все це шахрайство.

    Обратитесь с Заявлением о возможном мошенничества в киберполицию.

    Для оперативного предоставления помощи и информации Департамент киберполиции Национальной полиции Украины ввел сервисную службу и ввел в действие телефонный номер– 0 800 50 51 70.

    По указанному бесплатному номеру граждане могут узнать о состоянии рассмотрения поданного ранее электронного обращения или получить разъяснения по деятельности подразделения, получить консультацию квалифицированного специалиста или высказать замечания или предложения к работе Департамента.

    Сервисная служба Департамента киберполиции работает с понедельника по пятницу с 09:00 до 18:00.

    Контакти

    Юридична адреса:вул.Бориспільська,19, м.Київ, 02093, УкраїнаФактична адреса:вул.Бориспільська,19, м.Київ, 02093, Україна

    Телефони:

    Для довідок за електронними зверненнями, відправленими через форму зворотнього зв'язку:0800 50 51 70Приймальня:+380 (44) 374 3713Канцелярія Департаменту кіберполіції:+380 (44) 374 3751Факс:+380 (44) 374 3700

    Електронна пошта:

    Для ЗМІ:press@cyberpolice.gov.uaДля надання додаткової інформації за електронними зверненнями, відправленими через форму зворотнього зв'язку:callcenter@cyberpolice.gov.ua

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Богдане!

    В мене до Вас погана новина: Ви стали жертвою шахрайства. У зв'зку з тим Вам треба негайно звернутись до поліції! Ось посилання про цей злочин у законі:

    Стаття 190 Кримінального кодексу України - шахрайство.
    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів грома­дян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    1. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    1. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    1. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою гру­пою, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з кон­фіскацією майна.

    (Стаття 190 в редакції Закону України № 270-УІ від 15 квітня 2008 р.)

    ОПИС ШАХРАЙСТВА.

    Предметом шахрайства є не тільки майно, але й право на майно (див. коментар до ст. 189 КК). Об’єктивна сторона виражається у заволодінні чужим майном або придбанні права на майно шляхом обману або зловживання довірою.

    Обман - повідомлення неправдивих відомостей (дія) або замовчування відомостей, які мають бути повідомлені (бездіяльність), з метою заволодіння чужим майном або придбання права на майно. Він може виражатися в усній, письмовій формі, у вико­ристанні підроблених документів тощо. У випадках коли для обману винний підробляє або використовує підроблений документ, потрібна кваліфікація за сукупністю статей 190 та 358 КК.

    Зловживання довірою - це вид обману, що полягає у використанні винним довір­ливих відносин з потерпілим, заснованих на родинних, службових відносинах, зна­йомстві, інших цивільно-правових відносинах. Наприклад, винний входить у довіру до потерпілого і обіцяє йому допомогти купити машину, для чого потерпілий передає гроші, які винний привласнює.

    Особливості шахрайства полягають у тому, що потерпілий, будучи введеним в оману, зовні добровільно передає винному майно або право на майно, вважаючи, що це є правомірним, необхідним або вигідним для нього, що він зобов’язаний це зроби­ти. Тому обман або зловживання довірою за часом передує передачі майна або права на майно і викликає у потерпілого усвідомлення правомірності такої передачі. Напри­клад, винний за фальшивим документом отримує грошовий переказ. Таким чином, обман чи зловживання довірою виступають як спосіб зовні законного, за згодою по­терпілого отримання майна або придбання права на майно.
    • Якщо обман або зловживання довірою були лише способом отримання доступу до майна, а саме вилучення майна відбувалося таємно чи відкрито, то склад шахрайства відсутній. Винний має відповідати за крадіжку або грабіж (наприклад, особа під виглядом телефонного майстра, пред’явивши підроблене посвідчення, проникає в квартиру, а потім непомітно викрадає зі стола золоту обручку). У цьому випадку він має відповідати за крадіжку і використання підробленого документа (статті 185 та 358 КК).
    • Закінченим шахрайство вважається з моменту заволодіння майном або при­дбанням права на майно. Обман, що не призвів до заволодіння майном або правом на майно, визнається відповідно до конкретних обставин готуванням чи замахом на шахрайство. Так, якщо винний підробив документ для заволодіння чужим майном, але був затриманий, вчинене буде готуванням до шахрайства, якщо ж він був затри­маний при пред’явленні такого документа з метою заволодіння майном, то це буде замахом на шахрайство і за сукупністю (і в першому і в другому випадку) закінченим злочином, передбаченим ст. 358 КК.
    • Суб’єктивна сторона - прямий умисел, корисливі мотив і мета (див. коментар до ст. 185 КК).
    • Суб’єктом є особа, яка досягла до вчинення шахрайства 16 років (див. ст. 22 КК). Якщо суб’єктом є службова особа, яка для обману чи зловживання довірою ви­користовує своє службове становище, то її дії повинні кваліфікуватися за сукупністю статей 190 та 364 КК.
    • Частина 2 ст. 190 КК передбачає відповідальність за шахрайство, вчинене по­вторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому; ч. 3 ст. 190 КК - за шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки; ч. 4 ст. 190 КК - за вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою.
    Специфічною кваліфікуючою ознакою шахрайства є спосіб обману: шляхом не­законних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки. Небезпека такого шахрайства полягає у тому, що ця техніка значно полегшує вчинення шахрай­ства, дозволяє заволодівати значними коштами, завдаючи непоправної шкоди власни­кам. Щодо поняття електронно-обчислювальної техніки та незаконних операцій, які можуть спричинити майнову шкоду, див. коментар до статей 361-363 КК.

    Всі інші кваліфікуючі ознаки тотожні за своїм змістом тим, що були проаналізо­вані щодо кваліфікуючих ознак крадіжки (див. коментар до ст. 185 КК).

    ПРИ ЗВЕРНЕННІ ДО ПОЛІЦІЇ ВАМ ТРЕБА ОРІЄНТУВАТИСЬ НА СТАТТЮ 214 КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ, ЯКА РЕГУЛЮЄ ПИТАННЯ ПОДАЧИ ЗАЯВИ ПРО ЗЛОЧИН.

    Стаття 214 КПК України. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

    2. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Генеральною прокуратурою України за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства.

    3. Здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведений до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що здійснюється негайно після завершення огляду. У разі виявлення ознак кримінального правопорушення на морському чи річковому судні, що перебуває за межами України, досудове розслідування розпочинається негайно; відомості про нього вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань при першій можливості.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю Вас, шановний Богдане!

    Не знаю чесно кажучи якому саме "Арбітражу" Ви намагались навчитись з онлайн-курсів, якщо професії арбітражного керуючого, то це точно не курси... це для осіб з вищою юридичною або економічною освітою, які проходять не онлайн-курси, а реальне професійне навчання, відповідна державна атестаціія та отримання свідоцтва так само як адвокат чи нотіріус. Арбітражні керуючі є суб"єктами незалежної професійної діяльності, які внесені до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України. Можливо це про якийсь новомодній арбітраж в діджитал-суспільстві ))) Тоді не знаю...

    Запам"ятайте... жоден професіонал, який дійсно досяг чогось у професії та зараз у цій професії ще працює - не буде нікого вчити своїй роботі. замість того аби заробляти своєю професією... Подібні онлайн-курси організовують лише "професійні лузери, що вчать бути багатими, мотивації, а самі їздять на метро і живуть в жилмасиві на окраїні Борисполя чи Бучі" або шахраї. Ніколи не платіть гроші, попередньо не підписавши нормальний паперовий договір з печатками і підписами, детально попередньо перевіривши контрагента та вивчивши умови договору.

    Ви можете спробувати звернутись до банківської установи щодо помилкового списання коштів з Вашого рахунку. Якщо не повернуть, то хоча б вимагайте офіційно повідомити на чий рахунок пішли Ваши гроші. Таке право у Вас точно 100 % є.

    Скоріш за все дістати цих "онлайн-шахраїв" юридично у Вас не вийде, бо вони вивели гроші з української юрисдикції. Хоча б візьміть виписку з онлайнбанкінгу - на який рахунок Ви гроші відправили, щоб розуміти що з цим робити і кому Ви відправили гроші?!

    Якщо Ви не підписували ніякого договору і гроші пішли шахраям на рахунок в українській банківській установі, то перспективи є.

    Перше, дійсно кіберполіція...

    Друге, досудове врегулювання не шляхом оббивання порогів телеграм-ботів, а офіційна переписка поштою (не електронною) за юридичною адресою шарашки, на рахунок якої Ви перерахували гроші. Звісно якщо ця шарашка в Україні.

    Третє, позов до суду на підставі або Закону України "Про захист прав споживачів" на підставі отих положень віртуальної телеграм-угоди на яку Ви посилались у електронному листі на скріншоті, або ст. 1212 Цивільного кодексу України, оскільки мова може йти про безпідставне збагачення, адже Ви не підписували з ними жодної угоди в розумінні чинного законодавства... Призначення платежу було вказано за що Ви оплатили?!

    Нажаль, сказати щось конкретне, не маючи інформації про всі особливості справи, - досить важко.

    Тож перше з чого слід розпочати повернення коштів - це з розуміння КОМУ і КУДИ Ви переказали гроші зі своєї картки.

    Дізнавшись ці обставини - вже можна ставити якийсь діагноз.

    Гароного Вам дня!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, тут по перше треба розуміти, чи був підписаний якийсь договір, чи є публічна оферта, чи зовсім існує дане підприємство. Якщо все це є то треба писати претензію на повернення коштів, якщо не задовільнять звертатися до суду.

    Якщо ж даного підприємства не існує, то це вже можно віднести до шахрайства ст. 190 кримінального кодексу України. У такому випадку треба писати заяву до поліції. У вашому випадку краще звертатися до кібер поліції.

    https://ticket.cyberpolice.gov.ua/

    Якщо ви сплачували кошти через банк, зверніться до нього і повідомте про шахрайство, подавши заявку на повернення коштів.

    Турчин Ярослав Александрович
    100%

    Додатково до моєї відповіді.

    Traffic jack teamОсь начебто їх сайт https://trafficjack.team/Ось начебто їх публічний договір, який не є таким за правовою природою, адже в ньому Виконавцем вказана неіснуюча юридична особа, обов"язкові реквізити якої не вказані у договорі, а саме ідентифікаційний номер за ЄДРПОУ, юридична адреса, в особі кого діє юридична особа...

    https://trafficjack.team/privacy.html

    В останньому рядку "договору" вказані наступні контактні дані.

    Контакти:

    Київ, 01023, Спортивна площа 1а, офіс 32

    Мобільний телефон +38(099) 292-49-48. Можете спробувати зателефонувати і вирішити питання в досудовому порядку.

    Юридично знайшов із відповідною назвою лише схожу Громадську організацію "ДЖЕК ТІМ", код ЄДРПОУ 41994992

    Керівник - Тузов Євген Юрійович, з реєстрацією у місті Дніпрі. Юридична адреса49000, м. Дніпро, пров. Південний, 1.Телефон (068) 1168533

    Виходячи з того, що у публічному договорі не зазначено хто конкретно є виконавцем - то такий договір є нікчемним, отже спокійно можна повертати гроші як безпідставно отримані за допомогою введення в оману.

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Вам необходимо обратиться в Ваш банк письменно сообщить о данном факте приложив, документы на оплату и контакты с которых Вам поступило предложение об оплате за услуги компании. Они проверят информацию и в течении 15-30 дней ответят Вам письменно согласно ЗУ О обращении граждан, в случае если подтверждается, факт мошенничества, необходимо:(заблокировать перевод до завершения проверок)

    написать заявление в полицию, с приобщением доказательств требований мошенников (скриншоты сообщений,(заверить у нотариуса), записи звонков, фото - фиксация ). Руководствоваться ст. 214 УПК Украины - Следователь, прокурор безотлагательно, но не позднее 24 часов после подачи заявления, сообщения о совершенном уголовном правонарушении или после самостоятельного выявления им с любого источника обстоятельств, которые могут свидетельствовать о совершении уголовного преступления обязан внести соответствующие сведения в Единый реестр досудебных расследований, начать расследование и через 24 часа с момента внесения таких сведений предоставить заявителю выписку из единого реестра досудебных расследований. Следователь, который будет осуществлять досудебное расследование, определяется руководителем органа досудебного расследования.

    Справку из полиции о внесении ведомостей по заявлению в ЕРДР об открытии уголовного производства в связи с мошенничеством необходимо направить в банковскую организацию почтой заказным письмом , вместе с Вашим заявлением о мошенничестве с Вашим счетом и требованием прекратить все операции по счету до завершения следствия по делу.

    Переписки с вайбера мессенджеров распечатать , заверить у нотариуса и приложить как доказательства к заявлению.

    собираете информацию о компании ( контакты , адрес, сайт , реквизиты и прочее данные о нем) и подаете заявление о мошенничестве по описанной процедуре и лучше всего сразу в киберполицию оформите заявку онлайн https://ticket.cyberpolice.gov.ua

    Параллельно обращаетесь письменно в налоговою с описанием проблемы и контактами компании , требуете провести внеплановую проверку на основании возможных нарушений норм финансового контроля и уплаты налоговых платежей. Вам ответят письменно.

    Обращаетесь в Держпродспоживслужбу, на предмет нарушения прав потребителя письменно.

    Все органы Вам должны дать ответ письменно.

    С этими документами , а так же договором о предоставлении услуг и квитанциями обращаетесь в суд о взыскании средств оплаченных за услуги.

    Хорошо было бы направить претензию в адрес компании /ФОП.

    ЕСЛИ ДОГОВОРА НЕ БЫЛО ДЕЙСТВУЕТЕ ЧЕРЕЗ КОНТРОЛИРУЮЩЕЕ ОРГАНЫ И ПОЛИЦИЮ.

    Повідомити про правопорушення, вчинене з використанням засобів електронно-обчислювальної техніки, можна за формою зворотного зв’язку на сайті: https://ticket.cyberpolice.gov.ua Для отримання консультації кваліфікованого спеціаліста, інформації про стан розгляду поданого раніше електронного звернення або отримання роз'яснення щодо діяльності підрозділу – звертайтеся на електронну адресу callcenter@cyberpolice.gov.ua, або за телефоном – 0 800 50 51 70 (понеділок- п’ятниця з 09:00 до 18:00).

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Богдане!

    Ситуація дійсно така собі. Зараз як раз маю в роботі клієнта, який також придбав подібний онлайн-курс із арбітражу трафіка, але не там хоча б не отримав те, на що очікував.

    У Вашій ситуації все дійсно схоже на електронне шахрайство.

    Якщо Ви стали жертвою шахраїв Вам необхідно:

    Звернутись із заявою до правоохоронних органів про вчинення кримінального правопорушення.

    1 липня 2020 року набрали чинності зміни до КК України, відповідно до яких усі кримінальні правопорушення поділяються на злочини та кримінальні проступки.

    Так, шахрайство відповідно до частини першої статті 190 КК України класифікується як кримінальний проступок, за вчинення якого передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

    Водночас згідно з частиною третьою статтею 190 КК України шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, класифікується вже як злочин та карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    Одним із видів інтернет-шахрайства визначають фішинг, метою якого є отримання доступу до конфіденційних даних користувачів. Це схема, за допомогою якої шахраї, користуючись довірливістю або неуважністю людей, змушують їх самостійно розкривати особисту інформацію про себе для наступного її використання у зловмисних цілях. Фішинг має на меті виманити в користувачів мережі їх персональні дані онлайнових аукціонів, сервісів із переказу або обміну валюти, інтернет-магазинів.

    До прикладу, чоловік, відбуваючи покарання у Білоцерківській виправній колонії № 35, використовуючи електронно-обчислювальну техніку, через сайт «WIX.com» створив неправдиву вебсторінку транспортної компанії «Luxexpres» щодо надання автотранспортних послуг. Крім того, використовуючи мобільний телефон з доступом до мережі Інтернет, розмістив оголошення начебто з продажу шаф-купе на сайті «OLX». Також він неодноразово виставляв на продаж мотоблоки різних марок, холодильник тощо. Покупці перерахували на його банківську картку гроші.

    Вироком Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 9 червня 2020 року у справі № 357/4228/20 особу визнано винною у вчиненні злочинів, передбачених частиною третьою статті 190 КК України та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком три роки шість місяців, а також задоволено цивільні позови про стягнення майнової шкоди.

    Якщо ви стали жертвою інтернет-шахрайства, варто звернутись до управління/відділу протидії кіберзлочинам Департаменту кіберполіції Національної поліції України у відповідній області: https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/, або направити електронне повідомлення про вчинення кримінального правопорушення: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/.

    Для проведення ефективного розслідування необхідно зібрати всі докази, які б підтверджували факт вчинення особою даного кримінального правопорушення. Це можуть бути активні посилання на вебсайт, виписка з банку про проведений платіж, квитанції про оплату, а також знімки екрана із різних соціальних мереж тощо.

    Якщо кошти на рахунок інтернет-магазину переведено через платіжну систему, необхідно:

    • повідомити про це службу підтримки даної платіжної системи;
    • повідомити адміністратора вебсайту про факт вчинення шахрайських дій для блокування сторінки цієї особи.

    Важливо! Статтею 1212 Цивільного кодексу України передбачено, що особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов’язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов’язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

    Відтак, ви можете звернутись із позовною заявою до суду про повернення безпідставно набутих коштів до власника банківського рахунку, на який здійснено зарахування коштів.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України