Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Арбитраж, 26 марта 2024, вопрос №104443

ФОП і Non-compete agreements

Вітаю! Я ФОП 3 групи на спрощеному податку і працював з IT компанією (вона базується в Україні, але зареєстрована у США) по договору про надання послуг. Договірні відносини у нас вже припинилися 4 місяці назад, але там є пара пунктів, які не втрачають своєї чинності ще 18 місяців з моменту припинення співпраці. А саме "Недобросовісна конкуренція".
Формулювання там таке, що я зобов'язаний та гарантую не співпрацювати в будь-якій формі з клієнтами цієї компанії (жодної конкретики по компаніях, назвах і тд. відсутне), а також із усіма пов'язаними із ними юр. особами.

Порушення цих положень призведе до високих штрафів, а усі спори за договором будуть вирішуватися у Міжнародному комерційному арбітражному суді при Торгово-промисловій палаті України (м. Київ).

Чи можу я все таки співпрацювати із клієнтом компанії раніше 18 місяців, якщо вони запропонують мені роботу? Чи є такі положення, які наведені у договорі, взагалі валідними та дійсними по законам України? (у договорі чітко прописано, що він тлумачиться відповідно до українського законодавства)

Дуже дякую за відповіді!

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    «Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності … Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.» (ст.43 Конституції України)

    «Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом» (ст..42 Конституції України).

    «Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними» (ст..21 Конституції України).

    «Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані» (ст.22 Конституції України)

    «В Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу … Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.» (ст.8 Конституція України).

    «Умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними.» (ст.9 Кодексу законів про працю України).

    Також надаю посилання на статті, які можуть бути Вам корисними:

    https://femida.ua/advices/ugoda-pro-nekonkurentsiyu-abo-chy-maye-non-compete-agreement-nca-pravo-na-zhyttya-v-ukrayini/#:~:text=Практика%20застосування%20NCA%20в%20країнах%20світу&text=При%20цьому%2C%20якщо%20в%20NCA,конкуренції%20та%20захисту%20прав%20споживачів.

    https://biz.ligazakon.net/analitycs/208833_polozhe...

    https://yur-gazeta.com/publications/practice/antim...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клиент месяц назад

      Доброго дня, Юрію!Дуже дякую Вам за швидку відповідь!Так, я читав про посилання на Конституцію. Мене стурбував факт того, що я був ФОП, а не найманий працівник. Тому Кодекс законів про працю тут не має сили, чи не так?У нас був договір про надання послуг, а не трудовий. Також мене бентежить те, що спори за договором будуть розглядатися Міжнародним комерційним арбітражним судом. Я прочитав, що Арбітраж зазвичай спирається на підписані домовленості між сторонами.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Треба аналізувати Ваш договір. Принаймні у згажуваних Вами пунктах.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, треба аналізувати ваш договір.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України