Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 19 августа 2023, вопрос №90377

Академвідпустка в університеті та поновлення в навчанні

Студент навчається на 4-му курсі за контрактом. Після третього курсу (2022 рік) по плану повинен був задаватись екзамен КРОК, але у зв'язку з війною його перенесли на 2023. За третій та четвертий курс здані всі заліки та екзамени. Є наказ про переведення з третього на четвертий курс. Після четвертого курсу студент не здав екзамен КРОК. Університет тепер каже, якщо він планує навчатися далі, то повинен повернутися на початок третього курсу, перезаключити контракт за новою ціною та здавати все по-новому. Чи не є це порушенням навчального процесу?
Чи можливо взяти зараз академвідпустку, потім відновитися на другий семестр 4-го курсу (чи початок 4-го) та здати КРОК, так як всі дисципліни за третій та четвертий курс здані.
І якщо вертатися на курс чи два назад, потрібно здавати екзамени та заліки заново (в заліковці є всі заліки та екзамени).

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Константине!

    Ви можете узяти академвідпустку, якщо у Вас є підстави.

    Академвідпустки прийнято класифікувати залежно від підстав надання. Це може бути:

    за станом здоров’я;

    пов’язані з участю у програмах академічної мобільності;

    у зв’язку з призовом на строкову військову службу;

    за сімейними обставинами.

    За наявності інших вагомих причин студент також може отримати дозвіл на академвідпустку, оскільки їхній перелік не є вичерпним.

    Якщо у Вас є зазначені підстави, Ви можете отримати дозвіл на таку відпустку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    • Вітаю Вас, Костянтине!

    Вас дурять у Вашому медичному закладі вищої освіти, причому нахабно і цинічно. Перш за Все слід запропонувати закладу висловити свою позицію письмово. Можливо для цього слід подати та офіційно зареєструвати звернення з проханням допустити до перескладання.

    Система КРОК передбачає перескладання, що передбачено як нормативами МОЗ України, так і внутрішніми положеннями організатора тестування і ВНЗ.Наприклад на медичному факультеті Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, всі студенти, що отримали на екзамені КРОК-1 результат "не склав", можуть повторно скласти КРОК-1 не більше 2 разів у термін, встановлений МОЗ України. У разі отриманн результату "не склав" після третьої спроби студент не допускається до наступної екзаменаційної сесії та відраховується з вищого навчального закладу.

    Тестовий іспит включає один, два або три окремі тестові екзамени залежно від освітньо-кваліфікаційного рівня. Зміст тестових іспитів затверджується щорічно Міністерством охорони здоров'я України і повинен відповідати освітньо-професійним програмам, які затверджуються Міністерством освіти України.

    Майбутні фахівці рівня «спеціаліст» та «магістр» (лікарі, лікарі-стоматологи, фармацевти, лікарі-психологи тощо), послідовно складають три екзамени – «Крок 1», «Крок 2» та «Крок 3». Майбутні фахівці рівня «молодший спеціаліст» складають один екзамен – «Крок М». Майбутні фахівці рівня «бакалавр» послідовно складають два екзамени – «Крок М» та «Крок Б».

    «Крок 1» – екзамен із загально наукових дисциплін, який складається після вивчення основних фундаментальних дисциплін, що входять до складу тестового екзамену «Крок 1». Тестовий екзамен складається на 3-му курсі (майбутні лікарі, лікарі-стоматологи) або на 4-му курсі (фармацевти, клінічні фармацевти).

    Всім здобувачам, які одержали на тестових екзаменах «Крок 1» результат «не склав», дозволяється повторне складання екзамену «Крок 1». У разі не перескладання екзамену «Крок 1» здобувач не допускається до наступної екзаменаційної сесії та відраховується з закладу вищої освіти як такий, що не виконав навчальний план.

    «Крок 2» є екзаменом із професійно орієнтованих дисциплін, які за змістом відповідають освітньо-професійній програмі підготовки спеціалістів. «Крок 2» є складовою державної атестації здобувачів і складається на випускному курсі.

    Всі здобувачі, які одержали на тестовому екзамені «Крок 2» результат «не склав», допускаються до складання державних випускних іспитів. Ці здобувачі не отримують сертифікат тестових іспитів, вважаються такими, що не пройшли державну атестацію, не отримують диплом про закінчення закладу вищої освіти й можуть повторно скласти тестовий іспит не раніше, ніж через рік.

    «Крок Б» є екзаменом із професійно орієнтованих дисциплін, які за змістом відповідають освітньо-професійній програмі підготовки бакалавра. «Крок Б» є складовою державної атестації здобувачів і складається на випускному курсі.

    Здобувачі, які одержали на тестовому екзамені «Крок Б» результат «не склав», допускаються до інших етапів атестації. Ці здобувачі не отримують сертифікат тестових іспитів, вважаються такими, що не пройшли державну атестацію, і не отримують диплом про закінчення закладу вищої освіти. Такі здобувачі можуть повторно скласти екзамен "Крок Б" не раніше, ніж через рік протягом трьох років.

    МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

    НАКАЗ від 19.02.2019 № 419Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 березня 2019 р. за N 279/33250

    Про затвердження Порядку, умов та строків розроблення і проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту та критеріїв оцінювання результатів

    III. Порядок, умови та строки проведення тестових компонентів ЄДКІ3.Тестові компоненти ЄДКІ проводяться відповідно до графіка, затвердженого МОЗ. Графік затверджується на календарний рік щороку до 01 вересня попереднього календарного року.

    У Графіку зазначаються дати проведення кожного тестового компоненту ЄДКІ для кожної спеціальності галузі знань 22 "Охорона здоров'я" та термін (місяць) проведення повторних складань тестових компонентів ЄДКІ з урахуванням, що повторні складання мають відбутися до початку нового навчального року або наступного навчального семестру. Дати повторного складання тестових компонентів ЄДКІ визначаються Центром тестування при МОЗ та оприлюднюються на його офіційному сайті.

    Для здобувачів, які були відсутні на складанні будь-якого тестового компонента ЄДКІ з поважної (документально підтвердженої) причини проводиться один раз додаткове складання іспиту. Дата проведення додаткового складання іспиту визначається Центром тестування при МОЗ.

    Відповідно до приписів розділу 11 Порядку проведення ліцензійних інтегрованих іспитів, затвердженого наказом Державної організації «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров`я України» від 13.04.2017 року №50, студенти, які одержали незадовільну оцінку на тестовому екзамені «Крок 1» можуть його скласти повторно.

    Порядок проведення ліцензійних інтегрованих іспитів, затверджений наказом Державної організації «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров`я України» від 13.04.2017 року №50

    Порядок проведення ліцензійних інтегрованих іспитів (далі - іспит, ліцензійний іспит) базується на чинній нормативній базі, складений з урахуванням досвіду діяльності державної організації «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров’я України», Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1095 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 8 липня 2015 року № 533) та досвіду Національної ради медичних екзаменаторів Сполучених Штатів Америки (NBME - National Board of Medical Examiners), Медичної асоціації Великобританії (GMC UK), Центру тестування США (ETC GRE-test), Асоціації медичних коледжів США (МСАТ), Центру тестування Великобританії (ОЕТ Centre).

    Цей Порядок враховує принципи, що покладені в основу Етичного кодексу лікаря України, затвердженого Постановою № 3 засідання Вченої медичної ради Міністерства охорони здоров’я України від 28.08.2009

    11. Перескладання та повторне складання ліцензійних іспитів

    11.1. Відповідно до чинної нормативної бази студентам, які одержали незадовільну оцінку на тестовому екзамені «Крок 1», дозволяється його повторне складання не більше двох разів протягом поточного семестру.

    11.2. Центр тестування має право проводити перескладання ліцензійних іспитів у визначені ним дати, використовувати різні варіанти тестів, у тому числі сформовані з буклетів попередніх років. При використанні відкритих буклетів, що знаходяться у ВНЗ, студентам (інтернам), які набрали вище прохідного балу, зараховується результат на рівні мінімального прохідного балу.

    Перескладання ліцензійного іспиту проводиться не раніше ніж через тиждень після оприлюднення результатів іспиту. Дати перескладання ліцензійного іспиту повідомляються Центром тестування у ВНЗ відповідним листом.

    11.3. Перескладання проводиться у Центрі тестування, якщо кількість студентів, які не склали ліцензійний іспит у ВНЗ, 20 осіб і менше.

    11.4. Студенти, які одержали незадовільну оцінку на тестовому екзамені «Крок 2», «Крок М» та «Крок Б» можуть повторно його скласти один раз не раніше ніж через рік протягом трьох років.

    Студент, який не склав стандартизований тестовий державний іспит «Крок 2», «Крок М» та «Крок Б» повторно, не допускається до подальших перескладань без проходження повторного навчання.

    11.5. Інтерни, які одержали незадовільну оцінку на ліцензійному іспиті «Крок З», можуть повторно його скласти протягом трьох років у будь-який наступний термін проведення ліцензійного інтегрованого іспиту «Крок 3 ».

    ___

    У разі протиправних вимог щодо оплати навчання та повторного навчання, Ви можете звернутись безпосередньо до організації, яка проводить тестування чи Міністерства охорони здоров"я і Міністерства освіти і науки України зі скаргою щодо порушення Ваших академічних прав. Крім того, мова вже може йти про склад кримінального правопорушення та шахрайські дії збоку посадових осіб закладу освіти.

    Крім наведеного, Ви також маєте академічне право на переведення до іншого "пристойного" медичного навчального закладу, що не намагається заробляти на своїх студентах не обізнаних в юридичних тонкощах освітнього процесу у медичній галузі із зарахуванням усіх академічних досягнень на підставі документів, що видаються відповідним закладом з якого переводяться.

    Для убезпечення від протиправних дій закладу - зберігайте залікову книжку у себе, а не у деканаті, як це часто практикують деякі заклади.

    Тримайтеся! Бажаю успішного вирішення Вашої ситуації!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України