Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 20 февраля 2023, вопрос №80980 150₴

Как уволится по 38 п.3

МОГУТ ЛИ СТ163 НЕВИДАЧАСПЕЦОДЕЖДЫСТ СТ.164 КОМПЕНСАЦИЯ ЗА НЕЕ ХОТЯ Я НЕ ОБРАЩАЛСЯ НЕ ЗНАЛ ЧТО ТАКАЯ ЕСТЬ СТ165 НЕВЫДАЧА МОЮЩИХ СРЕДСТВ СТ. 168 МНЕ КАК ДВОРНИКУ НЕ ПРЕДОСТАВИЛИ ПОМЕЩЕНИЕ ГДЕ НЕ ТО ШТОБЫ ОБОГРЕТСЯ РУКИ ПОМЫТЬ ОСНОВАНИЯМИ УВОЛИТСЯ ПО СТ.38 П.3 ЕСЛИ ДА КАКИЕ НЮАНСЫ МОГУТ БЫТЬ И КАК ИХ ОБОЙТИ ВЕДЬ ЗАЯВУ МОЖНА НЕ ПОДПИСАТЬ И НЕ ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬ А ОТ КУРЬЕРА ПРОСТО НЕ ПРИНЯТЬ ДА ИЕЩЕ ПРИ ПРИЕМЕ НА РОБОТУ ТКНУЛИ НАПРАВЛЕНИЕ НА МЕДОСМОТР Я ЕГО НЕ ПРОХОДИЛ А КАДРЫ МОЛЧАТ КАК ЕТО МОЖНА К ЗАЯВЕ ПРИСОЕДИНИТЬ

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Ігоре!

    Ви маєте право на звільнення без будь-яких попередніх умов!

    Стаття 38 Кодексу законів про працю передбачає, що працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

    У paзi, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місцe проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в iншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом ciм’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю І групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з iншиx поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Наголосимо, що згідно статті 4 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація та icнування загрози для життя i здоров’я працівника, він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних pобіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання pобіт на об’єктах критичної інфраструктури).

    Які можуть бути проблеми при звільненні за власним бажанням:

    По-перше, в день звільнення роботодавець зобов’язаний видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП (ст. 47 КЗпП).
    По-друге, виплатити грошову компенсацію за всі не використані працівником дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ч. 1 ст. 83 КЗпП).

    По-третє, при звільненні працівника виплата всіх сум, що йому належать, провадиться в день звільнення, а якщо працівник в день звільнення не працював, зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок

    ВАЖЛИВО! У разі, коли між працівником та роботодавцем існує спір щодо розміру сум, що належать працівникові при звільненні, це не означає, що з працівником можна взагалі не розраховуватися. Згідно з ч. 2 ст. 116 КЗпП роботодавець у будь-якому випадку повинен виплатити працівнику не оспорювану ним суму у строк, встановлений ч. 1 ст. 116 КЗпП.

    По-четверте, в разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП, за відсутності спору про їх розмір, підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП).

    ДО ВІДОМА. Чинне трудове законодавство не містить заборон щодо звільнення працівника за власним бажанням в період тимчасової непрацездатності. Така заборона міститься лише у ст. 40 КЗпП, яка передбачає звільнення з ініціативи роботодавця. Відповідну думку висловило Мінсоцполітики у листі від 27.04.2012 р. № 70/06/186-12.

    У разі виникнення питань та уточнень, звертайтесь до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись біля мого фото".

    Маю грунтовний досвід вирішення таких проблем. Можу реально допомогти!

    Гончаренко Константин
    33.3%

    Доброго дня!

    Заяву можете подати особисто у двох примірниках і на одному з них мають поставити номер та штамп про прийняття та видати вам , а інший передати керівнику, який має прийняти рішення та повідомити вас письмово , також можна направити рекомендованим листом з врученням описом та з повідомленням про вручення з пошти.

    з усіма фактами порушень письмово звернутись до органу Держпраці , копії доказів додати за тією ж процедурою подати особисто , або поштою.

    за результатами розгляду иають призначити перевірку порушень з боку роботодавця та повідомити Вас.

    Листування проводьте письмово для доказів , якщо дійде до суду.

    За змістом статті 38 КЗпП розірвання трудового договору з ініціативи працівника і його правові підстави залежать від причин, які спонукають працівника до розірвання цього договору і які працівник визначає самостійно. У разі якщо вказані працівником причини звільнення - порушення роботодавцем трудового законодавства (ч. 3 ст. 38 КЗпП) - не підтверджуються або роботодавцем не визнаються, останній не вправі самостійно змінювати правову підставу розірвання трудового договору. При незгоді роботодавця звільнити працівника із підстав, передбачених ч. 3 ст. 38 КЗпП, він може відмовити у розірванні трудового договору, але не вправі розірвати цей договір з інших підстав, які працівником не зазначалися. Про це йдеться у постанові Верховного Суду від 22 квітня 2020 року у справі № 199/8766/18.

    Нагадаємо, що відповідно до ст.31 КЗпП роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором. Згідно із частиною третьою статті 38 КЗпП працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

    В указаній справі Верховний Суд наголосив: обов'язковою умовою для звільнення за власним бажанням згідно з ч. 3 ст. 38 КЗпП є порушення роботодавцем трудового законодавства або умов трудового договору. Водночас для визначення правової підстави розірвання трудового договору значення має сам факт порушення законодавства про працю, що спонукало працівника до розірвання трудового договору з власної ініціативи, а не поважність чи неповажність причин такого порушення та істотність порушення трудових прав працівника.

    Також ВС вказав, що законодавством не визначено перелік обставин, за яких прогул вважається вчиненим з поважних причин. Тому, вирішуючи питання про поважність причин відсутності на роботі працівника, суд повинен виходити з конкретних обставин і враховувати наявні у справі докази. У цій справі працівником було подано заяву про звільнення, посилаючись на те, що роботодавець порушує умови трудового договору та положення законодавства про працю, проте такі підстави позивачем не доведені.

    ---

    Відповідно до статті 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

    Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

    Використання примусової праці забороняється. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан.

    - Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

    - Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров'я роботах забороняється.

    - Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

    - Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

    Вам необхідно зібрати докази про власника компанії та подати скаргу до територіального органу Держпраці, органу ДФС , комісії з розгляду трудових спорів та поліції всім органам подати письмові заяви про порушення ваших прав та шахрайство з документами до поліції.

    У разі порушення права на працю, Ви можете звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, надіславши звернення на адресу 01008, м. Київ-08, вул. Інститутська, 21/8 або на електронну пошту hotline@ombudsman.gov.ua, чи звернувшись за телефоном 0800-50-17-20.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    33.3%

    Добрый день Игорь. По части 3 статьи 38 Кодекса законов о труде Украины стоит писать заявление если руководство согласно с тем что оно не выполняет законодательство о труде, условия коллективного или трудового договора. В ином случае Вам откажут в увольнении по этой части и обратное придется доказывать в суде. Для этого необходимо будет обращаться в инспекцию по охране труда для проведения проверки и составления документов фиксирующих нарушения. Если инспекция будет непредвзятой и нарушения будут зафиксированы то суд защитит ваши трудовые права. Если же руководство признает эти нарушения, что крайне маловероятно, то Вас обязаны уволить в определенный вами срок и выплатить выходное пособие не менее трёхмесячного среднего заработка. Заявление необходимо писать от руки в двух экземплярах, на вашем должна быть отметка что заявление принято, указаны ФИО, должность и дата принятия заявления. Если откажутся принимать сможете отправить его почтой ценным письмом с описью вложения в конверт и письменным уведомлением о доставке.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ігоре!

    Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

    ...

    Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору, чинив мобінг (цькування) стосовно працівника або не вживав заходів щодо його припинення, що підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили.

    ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ ЗА ЦІЄЮ ПІДСТАВОЮ ПОТРІБНО МАТИ СУДОВЕ РІШЕННЯ, ДЕ БУДЕ ПІДТВЕРДЖЕНО ПОРУШЕННЯ РОБОТОДАВЦЕМ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ПРАЦЮ. ТОМУ ДЛЯ ПРАКТИЧНОЇ СТОРОНИ ЦЕ СКЛАДНА ПІДСТАВА.

    Я РАДЖУ ВАМ ПРОСТО ПОДАТИ ЗАЯВУ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ ЗА ВЛАСНИМ БАЖАННЯМ ТА НА 2 ТИЖНІ ПІТИ НА ЛІКАРНЯНИЙ. ОСЬ І ВСЕ.

    АБО СПРОБУЙТЕ ДОМОВИТИСЬ ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ ЗА ЗГОДОЮ СТОРІН.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Крикун Сергій  Павлович

      Вячеславе Володимировичу, "що підтверджено судовим рішенням, що набрало законної сили" стосується лише ("або") невжиття заходів припинення мобінгу (цькування) - йдеться, як очевидно вбачається, про "або" визначені судом заходи припинення мобінгу, а не про суцільне підтвердження судовим рішенням інших порушень - за Вашим тлумаченням норма є мертвою.

    Дерій Владислав Олегович
    33.3%

    Доброго дня, Ігоре!

    Спробуйте звільнитися за згодою сторін, для цього повідомте уповноваженим особам, що у випадку незадовільного результату Ви будете подавати скарги до Управління держпраці.

    Якщо Ви хочете, щоб підприємство понесло відповідальність за незабезпечення Вас спецодягом, то необхідно написати заяву в Управління держпраці області для участі представника Управління для перевірки дотримання вимог законодавства з охорони праці.

    За ст.8 ЗУ «Про охорону праці» на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також на роботах, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту.

    Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту встановлюють для роботодавця обов’язковий мінімум безплатної видачі ЗІЗ.

    Порушення Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров'я при використанні працівниками ЗІЗ є порушенням законодавства про охорону праці. А це вже призведе до штрафів при перевірках Держпраці з питань охорони праці.

    Максимальний розмір штрафу відповідно до ст.43 ЗУ «Про орону праці» не може перевищувати 5% середньомісячного фонду заробітної плати за попередній рік.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго! Бережіть себе!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Звільнення на підставі ст. 38 КЗпП, слід зробити застереження, що ст. 38 КЗпП передбачає звільнення за ініціативою працівника, яке може бути як «безпричинним», так і за наявності поважних причини. припинення трудового договору з підстав ч.3 ст.38 КЗпП (внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, умов колективного чи трудового договору) передбачає обов’язкову виплату вихідної допомоги у розмірі, передбаченому у колективному договорі, але не менше тримісячного середнього заробітку (ст. 44 КЗпП). Тобто мінімальна виплата вихідної допомоги не може бути меншою за тримісячну заробітну плату. Адміністрація підприємства (власник або уповноважений ним орган) за законом не наділяється правом щодо висунення будь-яких вимог до працівника при звільненні його за власним бажанням. Неподання обхідних листків, незавершення дорученої роботи, інші обставини не можуть звільнити адміністрацію підприємства від обов'язку в день звільнення провести з працівником повний розрахунок та видати йому оформлену трудову книжку, передбаченого у статті 47 КЗпП України.

    За змістом статті 38 КЗпП розірвання трудового договору з ініціативи працівника і його правові підстави залежать від причин, які спонукають працівника до розірвання цього договору і які працівник визначає самостійно. У разі якщо вказані працівником причини звільнення - порушення роботодавцем трудового законодавства (ч. 3 ст. 38 КЗпП) - не підтверджуються або роботодавцем не визнаються, останній не вправі самостійно змінювати правову підставу розірвання трудового договору. При незгоді роботодавця звільнити працівника із підстав, передбачених ч. 3 ст. 38 КЗпП, він може відмовити у розірванні трудового договору, але не вправі розірвати цей договір з інших підстав, які працівником не зазначалися. Про це йдеться у постанові Верховного Суду від 22 квітня 2020 року у справі № 199/8766/18.

    Вдповідно до ст.31 КЗпП роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором. Згідно із частиною третьою статті 38 КЗпП працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

    Верховний Суд наголосив: обов'язковою умовою для звільнення за власним бажанням згідно з ч. 3 ст. 38 КЗпП є порушення роботодавцем трудового законодавства або умов трудового договору. Водночас для визначення правової підстави розірвання трудового договору значення має сам факт порушення законодавства про працю, що спонукало працівника до розірвання трудового договору з власної ініціативи, а не поважність чи неповажність причин такого порушення та істотність порушення трудових прав працівника.

    Успіхів

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви маэте право на звільнення.

    Більш детально за посиланням

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%A0%D0%B...

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України