Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 05 січня 2023, питання №77987

Мобилизация из-за границы

Здравствуйте, нахожусь за границей, был на оккупированной территории и попал в ЕС через Россию и получил коллективную защиту в Норвегии. Мне 20, в армии не служил и отсрочки не имею, но по состоянию здоровья я годен к службе . Первый вопрос обязательно ли становится на консульский учет в странах Европы?
Второй вопрос могу ли я быть призван во время всеобщей мобилизации? Так как я не служил в армии по общим правилам я обязан отслужить срочную службу, но насколько мне известно во время действия военного положения лица достигшие 18 летнего возраста автоматически числятся как в запасе, то есть в крайнем случае они могут быть мобилизированы.( если я не прав то поправьте)
также я прочитал что существует 4 волны мобилизации и последняя из них говорит следующее:

Четвертая волна — так называемый общественный резерв. Призываются все граждане Украины, которые не имеют ограничений по возрасту и состоянию здоровья.
Могут ли меня силой отправить в Украину в каких-то экстренных случаях? Если говорить фактически и теоретически
Не странно ли что беженцев которые прячутся от ужасов войны попадают на нее?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Механізму повернення військовозобов'язаних в Україну поки що не існує. На консульській облік Ви можете стати або не стати.

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого профілю. Вдачи Вам!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам нічого хвилюватися, поки що це тільки слова, силою вас ніхто не відправе додому. Відповідальність відсутня.

    По друге вы призывников, вас не мають права мобілізувати. Призывників на строкову службу не призивають під час військового стану.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олексію.

    Ви можете не хвилюватись, механізму повернення осіб із-за кордону немає. Більше того, Ви не підлягаєте мобілізації, оскільки за своїм віком є призовником. Мобілізації підлягають тільки військовозобов'язані та резервісти.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України