Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 28 марта 2022, вопрос №60149 150₴

Звільнення зі школи вчителя посеред навчального року . Чи можливо отримати відпустку? Як правильно написати заяву?

Я працюю у школі 7-ий місяць. Як правильно написати заяву на звільнення аби отримати відпустку або виплату. Вже маю педагогічний стаж 16 років, але не в цьому навчальному закладі. Після звільнення хочу отримувати допомогу по безробіттю в державній службі зайнятості до виходу на нову роботу.

Ответы юристов (9)

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 4 года опыта

    Вітаю!

    Вам треба написати заяву про звільнення за власним бажанням. Якщо ваш навчальний заклад знаходиться на території, де через бойові дії зупинено навчання, вас мають звільнити без 2-тижневого строку для відпрацювання. У заяві слід зазначити дату, з якої вас звільнити.

    Вам краще отримати компенсацію за невикористану відпустку.

    Кодекс законів України про працю https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text

    Стаття 47. Обов'язок власника або уповноваженого ним органу провести розрахунок з працівником

    Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 цього Кодексу, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

    Стаття 83. Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки

    У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

    Якщо залишились питання - звертайтесь! Буду радий допомогти!

    Гончаренко Константин
    23.3%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вам краще написати у заяві за угодою сторін по пункту 1 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю , або п.1 ст.40 КЗПП - скорочення штату тоді зможете отримати всі виплати та стати до центру зайнятості.

    - директор самостійно має прийняти наказом на яку форму праці ви перейдете. Зокрема, можна перевести на дистанційку, простій або надати відпустку згідно графіку відпусток ( тарифну), або без збереження заробітної плати(за свій рахунок)

    Через загрозу життя працівники не можуть доїхати до роботи. У такому випадку можна встановити дистанційний варіант роботи, а у разі неможливості – простій. Також можна відправити працівників у відпустки або надати їм відпустку без збереження зарплати на час карантину це можна зробити у строк до 31 березня включно.

    Дистанційна робота

    Якщо працівники не можуть доїхати на роботу, але можуть виконувати свою роботу дистанційно можна перевести їх на дистанційну роботу. Поки триває карантин (до 31 березня включно), щоб дозволити працівникам працювати дистанційно, достатньо наказу. Це передбачено ч. 11 ст. 60-2 КЗпП. В наказі також треба вказати контактні номери телефонів відділу кадрів та керівників у разі виникнення екстреної ситуації.

    Ознайомити працівників з наказом можна через електронну-почту.(з підтвердженням доставки)

    Простій

    Для працівників, які не можуть працювати дистанційно, оголосіть простій.

    Оплатіть простій слід буде в розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП).

    Відпустки

    Якщо працівники не можуть працювати дистанційно, але не хочуть втрачати зарплати, їм можна оформити щорічні або соціальні відпустки. Також можна запропонувати працівникам відпустки без збереження зарплати. На час карантину термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати за згодою сторін не обмежується 15 календарними днями. Цю відпустку можна оформити до 31 березня.

    Відсутній зв’язок з працівником

    Якщо не можна зв‘язатись з працівником, який не прийшов на роботу, через відсутність зв’язку або інші причини, — табелюйте відсутність кодом «НЗ» («відсутність з нез’ясованих причин»).

    Мобілізація

    Наразі діє призов резервістів. Але вже є на сайті ВРУ закон про загальну мобілізацію. За ним на мобілізованих працівників поширюються гарантії, встановлені ст. 119 КЗпП. Тобто за ними зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову.

    про порушення до Держпраці чи суду зверніться

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Ви можете здійснити оплатуюристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Наталля!

    Трудові стосунки вчителя та керівництва учбового закладу середньої освсіти регулються трудовим законодавством (зокрема, Кодексом законів про працю України) та ПОЛОЖЕННЯМ про порядок наймання і звільнення педагогічних та науково-педагогічних* працівників закладів освіти, що є у державній власності (Назва із змінами, внесеними згідно з Наказами Міносвіти N 229 ( z0337-96 ) від 26.06.96 N 122 ( z0322-99 ) від 28.04.99). Відповідно на нього розповсюджуются всі норми згаданих закодавчих та підзаконних актів.

    Згідно п. 6.5. положення Педагогічний працівник може бути звільнений з роботи тільки після закінчення навчального року, якщо інше не передбачене трудовим договором, контрактом.

    В той же час згідно з КЗППУ за згодою сторін може припинитися як трудовий договір, укладений на невизначений строк, так і строковий трудовий договір.

    Таке припинення можливе в будь-який час, коли між власником або уповноваженим ним органом і працівником досягнута угода про припинення трудового договору. Пропозиція про припинення трудового договору може надходити з боку як працівника, так і власника або уповноваженого ним органу. Якщо друга сторона погоджується з висловленою пропозицією, то вважається, що сторони досягли угоди про припинення трудового договору, і працівник звільняється з роботи на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП України.

    Якщо ж не має згоди роботодавця, то строковий трудовий договір, відповідно до ст. 39 КЗпП України, підлягає розірванню на вимогу працівника до закінчення строку, на який його було укладено. Це допускається у таких випадках:

    хвороби або інвалідності працівника, які перешкоджають виконанню ним своїх посадових обов'язків; порушення власником, або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору (При цьому працівнику обов'язково виплачується вихідна допомога);

    якщо працівник, відповідно до ст. 38 КЗпП, має право на звільнення у визначений ним строк до закінчення двох тижнів після попередження про звільнення, у зв'язку із неможливістю продовжувати роботу. Але якщо заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу, за наявності поважних причин, перелік яких у згаданій статті не є вичерпним, власник має звільнити працівника в строк, про якій він просить. Усі зазначені причини об'єднані однією загальною ознакою – неможливістю продовжувати роботу.

    Якщо роботодавець не звільнить працівника через два тижні, працівник має право не виходити на роботу і подати на роботодавця в суд. Працівник зможе через суд стягнути з роботодавця кошти за те, що у день звільнення йому не виплатити розрахунок, і не видали трудову книжку (ч. 1 ст. 47 КЗпП).

    З наступного дня після подання заяви на звільнення за власним бажанням, починається відлік строку попередження. Більше того, на зупинення відліку не впливає ні хвороба, ні відпустка. Після двотижневого терміну попередження працівник може залишити роботу, незважаючи на те, чи роботодавець виплатив йому заробітну плату, чи ні. Затримати працівника після завершення періоду попередження роботодавець не може за жодних обставин (не передані справи наступнику, не підписаний обхідний лист, не розраховано з бухгалтерією і тому подібне).

    У статті 241-1 КЗпП вказано, що термін, який обчислюється в тижнях повинен закінчуватися у певний день тижня. Отже, якщо працівник подав заяву в середу, то попереджувальний термін закінчиться в середу через два тижні. Якщо закінчення терміну припадає на неробочий, вихідний чи святковий день, днем закінчення строку вважається найближчий робочий день.

    Як я розумію, підстав, а, відповідно, й отримати відпустку просто зараз перед звільненням у Вас не має.

    Звертайтесь, як треба. Завжди радий допомлгти.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Добрий день!

    У разі звільнення працівнику виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки (ч. 1 ст. 83 КЗпП; ч. 1 ст. 24 Закону від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі – Закон № 504). Проте відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону № 504 за бажанням працівника в разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з подальшим звільненням. Отже, у разі звільнення працівник може обрати – отримати грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічної відпустки або використати належну йому відпустку з подальшим звільненням. Зверніть увагу: відпустку з подальшим звільненням надають тільки за бажанням працівника.Роботодавець не має права наполягати на оформленні працівником відпустки. Скористатися відпусткою перед звільненням працівник може, тільки якщо його звільнення не є дисциплінарним стягненням відповідно до ст. 147 КЗпП. Якщо працівника звільняють за п. 3, 4, 7, 8 ст. 40 КЗпП, йому лише виплачують компенсацію за невикористану відпустку.

    Якщо працівникові за його бажанням було надано невикористану відпустку з подальшим звільненням, датою звільнення вважається останній день відпустки (ч. 1 ст. 3 Закону № 504).

    Невикористана відпустка може надаватися за бажанням і працівнику, який звільняється у зв’язку із закінченням строку трудового договору, навіть якщо час відпустки повністю або частково перевищує строк договору. У цьому разі чинність трудового договору продовжується до закінчення відпустки (ч. 2 ст. 3 Закону № 504).

    Для оформлення відпустки з подальшим звільненням працівник може подати роботодавцю одну заяву з формулюванням: «Прошу надати мені відпустку з подальшим звільненням за власним бажанням» (див. зразок нижче).

    Адже, якщо час відпустки не збігається зі строками, зазначеними в графіку відпусток, роботодавцю необхідно мати певну підставу для видання наказу про надання відпустки. На підставі заяви роботодавець видає накази: про надання відпустки та про звільнення .

    Майте на увазі! Одним наказом оформлювати відпустку з подальшим звільненням не рекомендується, адже протягом двох тижнів працівник має право відкликати свою заяву про звільнення.

    Відповідно до п. 2.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58, запис про звільнення працівника вносять до його трудової книжки у день звільнення. Це не слід робити раніше, навіть якщо працівник подав заяву на відпустку з подальшим звільненням.

    Адже за час попередження обставини можуть змінитися і працівник може відкликати свою заяву на звільнення.

    ЗРАЗОК

    Директору ЗОШ ___

    Заява

    Прошу надати мені щорічну основну відпустку з "___"___2022 року тривалістю 24 календарних дні з подальшим звільненням за власним бажанням.

    "___"___2022 року (підпис) /___/

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Мєньков Андрій Васильович
    20%

    Доброго дня Наталія!

    Ви маєте право взяти відпустку з наступним звільненням. В такому випадку останній день відпустки буде вважатися днем звільнення (стаття 3 Закону України "Про відпустки").

    Текст заяви може бути наступним: "Прошу звільнити мене з займаної посади за власним бажанням останнім днем відпустки й надати невикористану частину щорічної основної відпустки із ___ 2022 року" або: "Прошу надати мені щорічну основну відпустку з___ 2022 року тривалістю ___ календарних дні з подальшим звільненням за власним бажанням".

    Кирда Вячеслав Володимирович
    23.3%

    Вітаю!

    Якщо Ви маєте намір звільнитись, і це Ваше бажання, для Вас є 2 можливі варіанти такого звільнення:

    1. За угодою сторін.

    2. За власним бажанням.

    При будь-якому виді звільнення Вам повинні виплатити відпускні. Є питання в оздоровчих.

    Звертайтесь індивідуально для предметної консультації.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 20 лет опыта

    Я працюю у школі 7-ий місяць. Як правильно написати заяву на звільнення аби отримати відпустку або виплату. Вже маю педагогічний стаж 16 років, але не в цьому навчальному закладі. Після звільнення хочу отримувати допомогу по безробіттю в державній службі зайнятості до виходу на нову роботу.

    Вам нужно написать заявление на увольнение или по собственному желанию или по согласию сторон - если руководство подпишет - это лучше

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Закон України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text):

    Стаття 4. Особливості розірвання трудового договору з ініціативи працівника

    1. У зв’язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров’я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури).

    Кодекс законів про працю України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08/conv#n739):

    Стаття 36. Підстави припинення трудового договору

    Підставами припинення трудового договору є:

    1) угода сторін;

    4) розірвання трудового договору з ініціативи працівника (статті 38, 39), з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (статті 40, 41) або на вимогу профспілкового чи іншого уповноваженого на представництво трудовим колективом органу (стаття 45);

    Стаття 38. Розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника

    Працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

    Стаття 47. Обов'язок власника або уповноваженого ним органу провести розрахунок з працівником

    Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 цього Кодексу, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

    Стаття 116. Строки розрахунку при звільненні

    При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

    В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

    На підставі статті 24 Закону України “Про відпустки” у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. У разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація виплачується за не використані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.

    ЗРАЗОК (поважна причина для звільнення, без відпрацювання 2-х тижнів):

    Головному лікарю КНП "КДЦД"

    Бакалінській С.М.

    Лікаря-ендокринолога дитячого

    Кавецької Ю.М.

    Заява

    У зв’язку з введенням воєнного стану, бойовиими діями в м. Боярка Київської області та існуванням загрози для мого життя і здоров’я прошу звільнити мене за власним бажанням з поважних причин 31.03.2022.

    31.03.2022 Підпис ПІБ

    У випадку, якщо працівник виявив свій намір припинити трудовий договір, укладений на невизначний строк, за власним бажанням, він повинен надати заяву. У разі неможливості фактичного подання оригіналу документу (заяви) про звільнення роботодавцю у зв’язку із початком військових дій, її необхідно надіслати поштою рекомендованим листом (бажано з описом вкладення) та повідомленням про вручення або надіслати фотокопію заяви на електронну адресу роботодавця. Дата отримання листа буде вважатись днем подання працівником заяви про звільнення.

    Однак, краще надіслати заяву і на електронну адресу, і на юридичну.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Пуха Наталія ТендерОк
    33.3%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Угода сторін — одна з найпоширеніших підстав припинення трудового договору. Звільнення з роботи за угодою сторін містить стаття 36 Кодексу законів про працю.

    Просити про припинення трудових відносин за угодою сторін можуть як працівник, так і роботодавець.

    Головною умовою звільнення з роботи за угодою сторін, як зрозуміло з самої назви, являється домовленість між працівником і роботодавцем. Зафіксована відповідною заявою, яка є доказом того, що сторони узгодили це питання між собою і не мають щодо цього ніяких заперечень.

    Якщо про звільнення з роботи за згодою сторін просить керівництво, воно зазвичай робить це письмово (стандартна форма – письмова пропозиція працівнику). А останньому (якщо він, звісно, на пропозицію пристане) треба зафіксувати своє «згоден» у заяві на ім’я директора.

    Законодавство про працю не зобов’язує сторони трудового договору оформлювати угоду про звільнення в письмовій формі. Однак, якщо працівник не надасть заяву про звільнення за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) роботодавець потенційно наражає себе на збитки.

    Державна служба зайнятості рекомендує телефонувати на номери "гарячих ліній" Державного та регіональних центрів зайнятості, якщо особа перебуває на території, де тривають воєнні дії.

    Фахівці "гарячої лінії" уточнюють у клієнта таку інформацію:

    - центр зайнятості реєстрації;

    - прізвище, ім'я, по батькові;

    - дату народження;

    - номер облікової картки платника податку (за можливості).

    Надана інформація передається до центру зайнятості реєстрації особи або ж до центру, який тимчасово обслуговує клієнтів регіону.

    Такий телефонний дзвінок прирівнюється до підтвердження наміру перебування в статусі безробітного.

    Виплата допомоги по безробіттю буде продовжена.

    Філії значної кількості міських центрів зайнятості наразі працюють тільки дистанційно.

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України