Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 10 травня 2024, питання №108276

Виплата заробітної плати

Доброго дня. Чи є правомірним виплата заробітної плати на тому рівні який був до декретної відпустки,якщо іншим співробітникам оклад збільшено? Пояснення,в серпні 22 року я пішла у відпустку з приводу вагітності і пологів,у січні 23 написала заяву по догляду за дитиною,коли йшла в декрет оклад був 18000 грн.У липні 23 моїм співробітникам було збільшено оклад до 23400 грн. У грудні 23 мені пропонують перервати декрет і вийти на роботу,бо нехватка персоналу. Я погоджуюсь ,але ще не знаю, що буду отримувати ЗП після виходу з декрету ту,яку отримувала 18000 грн. Я спочатку мовчала,думала ,що можливо як випробувальний термін (3 місяці) буде такий оклад,а потім зрівняють як у всіх. Проте вже прошов 6 місяць як я отримую меншу ЗП ніж мої колеги. Нових співробітників також беруть на роботу з новим окладом . У трудовому договорі нажаль нічого про таку систему оплати не сказано. Чиє така ситуація правомірною? Чи маю я після виходу з декрету таку ж оплату праці,як у інших співробітників відділу? Весь відділ виконує одну роботу,ніхто з колег не перепрацьовує чи виконує більше.

Відповіді юристів (1)

    Юрій
    Юрій 9 днів тому

    Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

    Доброго дня!

    Ні, це неправомірне обмеження у виплаті заробітної плати. Якщо у деяких працівників, які займають аналогічні посади і виконують аналогічні трудові функції, розмір заробітної плати вищий за Ваш (незалежно від того, чи перебували Ви у відпустці, чи ні), то роботодавець повинен збільшити Вам розмір заробітної плати до відповідного рівня. У Вашому ж випадку, він цього не зробив і наскільки зрозуміло з викладених обставин, виплачує заробітну плату у більшому розмірі працівникам, які займають аналогічні посади і виконують однакові з Вашими трудові обов'язки. Отже, це є дискримінацією (п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону №5207-VI: щодо нормативно-правового визначення терміну "дискримінація"; також ст. 2-1 Кодексу законів про працю: щодо заборони дискримінації у сфері трудових відносин).

    Моєю першочерговою рекомендацією буде ретельно ознайомитися з умовами оплати праці, що передбачені індивідуальним та колективним трудовими договорами. Потрібно звернути увагу на підстави та порядок підвищення розмірі посадових окладів, премій, надбавок тощо.

    По-друге, мене цікавлять відповіді на наступні запитання:

    1. Ви зверталися до роботодавця?

    2. Якщо так, то чи є у Вас докази звернення з відображенням змісту порушених питань?

    3. Якщо ні, то насамперед рекомендую у письмовому вигляді звернутися до Вашого роботодавця і описати цю ситуацію. У зверненні слід наголосити, що диференціація у виплатах заробітної плати є протиправною, вона жодним чином не обґрунтована.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України