Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 04 декабря 2020, вопрос №34340

Додати роки в трудову книгу за навчання.

Доброго вечора. Я закінчила навчання в ВУЗі (БНАУ) в 2012 році і тоді роки за навчання не входили в трудовий стаж, звісно і відмітки про 5 років такого "стажу" нема в трудовій книзі. Зараз же є така можливість у студентів. Навчання зараховують. Чи можу я зараз поставити в трудову ці 5 років, чи ця можливість діє лише з певного року, коли дозволили?

Ответы юристов (5)

    Любчик Александр Сергеевич
    Любчик Александр Сергеевич 3 года назад

    Юрист, г. Винница, 5 лет опыта

    Доброго дня.

    Після 2004 року навчання у ВИШі не враховується до стажу відповідній особі. Це пов'язано із введенням поняття "страховий стаж", який являє собою періоди, коли за таку людину сплачувались відповідні відрахування до бюджету. Навчальний заклад не проводить жодних відрахувань, у зв'язку із чим період навчання не може бути зарахований до страхового стажу.

    Водночас це не розповсюджується на навчання, яке мало місце до 2004 року.

    Наявність у трудовій книжці відповідних записів про навчання може бути викликана наявністю у відповідного студента трудової книжки під час навчання (офіційне працевлаштування). У той же час ПФУ, при визначенні пенсії, завжди відмовляє в зарахуванні самого по собі даного стажу обгрунтовуючи це відсутністю страхових внесків.

    Водночас, Ви можете самостійно сплатити за себе страхові внески в розмірі подвійного мінімального ЄСВ (наразі 2200) за кожен місяць, що дозволить зарахувати до стажу відповідні періоди. Ця система називається добровільна участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

    • Олена Клиент 3 года назад

      Дякую за відповідь. Всі 4 роки я навчалась за свій кошт, а на 4-тому курсі пішла офіційно працювати на півставки. На 5 курс взяли на держбюджет. Я так зрозуміла, що навіть, якщо я і платила за навчання і оф.працювала 4 курс, то нічого не світить?

      • Любчик Александр Сергеевич
        Любчик Александр Сергеевич 3 года назад

        Юрист, г. Винница, 5 лет опыта

        Доброго дня.

        ОФіційне працевлаштування на 4-му курсі повинне бути зараховане до трудового стажу - за Вас роботодавець сплачував ЄСВ.

        Хоча, він міг бути недобросовісним роботодавцем та навіть не оформити офіційно, але це потрібно перевіряти.

        • Олена Клиент 3 года назад

          працювала в супермаркеті Сільпо, в трудовій книзі від Сільпо є відмітка про офіційне працевлаштування.чи можна й від університету вимагати, щоб поставили відмітку в трудову книгу і як це зробити, куди звертатись?

          • Любчик Александр Сергеевич
            Любчик Александр Сергеевич 3 года назад

            Юрист, г. Винница, 5 лет опыта

            Доброго дня.

            Вимагати відмітку можливо, але це не дасть Вам по суті нічого - Ви навчались після 2004 року, що унеможливлює зарахування до трудового стажу. Наразі іноді задовольняють зарахування до стажу студентам виробничих проесій, оскільки вони фактично працюють під час навчання.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України