Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 18 апреля 2024, вопрос №106032 240₴

Відстрочка 1 група в бабці по новому законові

Чи маю я право на відстрочку згідно законопроєкту 10449 бо в моєї бабусі 1 група інвальдності?

Бабці 85 років чоловік бабці помер.
ЇЇ діти це дві дочки.

1ша дочка померла (чоловік має групу 3 пожитєву 56 років і син я , тобто внук 1й - 27 років. В нас одна прописка. Мою також дуружину ми юридично одружені але в неї інша прописка.

2га дочка живе в Києві 66 років пенсіонер.
Чоловік помер.
Має 1го сина 38 років - також виходить такий же внук як і я.
Цей внук номер 2 має дружину і сина в якого є інвалідність з народження

Ще потрібна якась інформація?

Ответы юристов (4)

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, шановний Андрій!

    Згідно з новою редакцією пункту 13 частини 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністі I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи;

    ОТЖЕ, нажаль, щоб Ви отримали право на відстрочку за цією статтею - треба, щоб був документ у Вашої тітки 66 років, що вона також потребує догляду. Без нього закон прописаний таким чином, що недієздатність начебто не звільняє від можливості доглядати за бабусею.

    З повагою

    адвокат Наталія Пономаренко

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Виходячи з Вашого питання Ви не маєте право на відстрочку.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць. Відповідно до цього закону підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи;".

    Отже, Ви не матимете права на відстрочку, оскільки у бабусі є дочка, яка є родичем першого ступеня споріднення. Для того, аби у Вас з'явилось відповідне право, дочка бабусі повинна потребувати постійного догляду за висновком ЛКК. На жаль, той факт, що вона є пенсіонером, тобто, непрацездатною особою, ролі не грає.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності в травні) нова підстава для відстрочки виглядає так: " не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи.

    Отже, до першого ступеня споріднення відноситься лише одна дочка, яка є пенсіонером та являється непрацездатною.

    Проте в підставі чітко вказано : за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо вони самі потребують постійного догляду.

    Згідно роз'яснення МОЗ лише 3 довідки ЛКК підтверджують потребу у постійному сторонньому догляді https://www.kmu.gov.ua/news/moz-roziasniuie-khto-p...

    "...У всіх інших випадках потребу у постійному сторонньому догляді визначають лікуючі лікарі та лікарсько-консультативні комісії. Їхні рішення повинні бути підтверджені відповідними висновками.

    Отже, сторонній догляд призначають у таких випадках:

    • людям з порушенням функцій організму внаслідок невиліковної хвороби, через які вона не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися (форма 080-4/о);
    • громадянам похилого віку з когнітивними порушеннями, внаслідок яких вони потребують постійного догляду (форма 080-2/о);
    • людям з інвалідністю I чи II групи, що виникла внаслідок психічного розладу (за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.07.2013 № 667)..."

    Тому Ви матимете право на відстрочку, якщо дочка 66 років матиме довідку ЛКК про потребу у постійному догляді. Щоб отримати дану довідку потрібно звернутися до сімейного лікаря за направленням на ЛКК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України