Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 18 апреля 2024, вопрос №106021 240₴

Отримання відстрочки по інвалідності батьків

Добрий день! Чи матиму я відстрочку згідно нового закону якщо в мене мама інвалід другої групи, батько інвалід третьої групи, маю неповнолітнього брата, в мами є батьки пенсіонери 80+? Прошу дати розʼяснення і чи зобовʼязані батьки пенсіонери 80+ утримувати маму?Дякую!

Ответы юристов (8)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Ви матимете право на відстрочку. Питання з батьками пенсіонерами можна вирішити шляхом отримання довідки ЛКК про необхідність здійнення постійного догляду (потрібно звернутися до сімейного лікаря) або повідомити ТЦК, що вони є непрацездатними та самі потребують утримання.

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності через 1 місяць) нова підстава для відстрочки виглядає так: не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Неповнолітній брат не має обов'язку утримувати Вашу маму, адже згідно статті 202 Сімейного кодексу України лише повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Ваш батько також не є підставою для відмови в оформленні відстрочки, це прямо передбачено в самій підставі для відстрочки.

    Батьки мами самі є непрацездатними та потребують утримання.

    Згідно статті 1 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

    непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    Згідно статті 202 Сімейного кодексу України

    1. Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Згідно статті 198 Сімейного кодексу України

    1. Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

    Тобто, виходить, що Ваша мама та її батьки є непрацездатними та всі мають право на утримання.

    Якщо вже трактувати закон як він є, то при умові що Ваша мама не потребує матеріальної допомоги - ніхто не зобов'язаний її утримувати. Також у батьків мами немає обов'язку її утримувати, якщо вони не можуть надавати матеріальну допомогу або самі її потребують

    Як будуть трактувати дане положення працівники ТЦК буде відомо через 1 місяць, але остаточну картину побачимо коли з'явиться судова практика. Проте, Ви повинні мати право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно подати до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт мами

    4. Документ про інвалідність мами

    5. Витяг про шлюб батьків

    6. Паспорт батька

    7. Документ про інвалідність батька

    8. Пенсійне та паспорт батьків мами

    6. Свідоцтво про народження брата

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    • Віктор Клиент 13 дней назад

      Щиро дякую

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! Бажаю успіхів!

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Батьки - пенсіонери є людьми похилого віку в контексті законодавства.

    Особами похилого віку вважаються громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, яким виповнилося 60 років. Залежно від вікової періодизації серед осіб похилого віку виокремлюють такі категорії: особи старечого віку від 75 до 90 років.

    Вони самі потребують допомоги від дітей.

    Ви матимете право на відстрочку.

    • Віктор Клиент 13 дней назад

      Щиро дякую!

      • Богун Сергій Павлович

        Будь -ласка.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Вікторе!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць. Відповідно до цього закону підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    Згідно зі статтею 202 СКУ:

    «Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

    Відповідно до статті 75 СКУ:

    «1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

    Стаття 198 СКУ зазначає:

    «Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати».

    Отже, питань до Вашого батька та брата немає, оскільки батько є особою з інвалвідністю, а брат - неповноліиній.

    Щодо батьків матері, то з одного боку вони є невійськовозовов'язаними особами, але з іншого - мають вже поважний вік та самі потребують утримання. Я розумію, що це виглядає нелогічно, що батькі у 80 років повинні утримувати своїх непрацездатних дітей, коли самі потребують утримання, проте мені й досі незрозуміло навіщо "непрацездатних" змінили на "невійськовозобов'язанних". Тому у даному випадку все ж таки є питання... Як це буде відбуватись на практиці з боку ТЦК, поки що невідомо. Проте, якщо це буде працювати саме у такий спосіб, то це, звісно, повна несінитниця.

    У крайньому випадку прийдеться оформити ЛКК для бабусі та дідуся.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас.

    Наразі питання ще виглядає як дискусійне. Пояснюю чому.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який орієнтовно через 1 місяць набере чинність. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449:

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    Тут є певна проблема з Вашим дідусем і бабусею, адже незважаюи на наявність у них статусу непрацездатних, законопроєкт 10449 передбачає конкретно - "за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту)". Мова не йде про працездатність та непрацездатність, тому у цьому також може бути певна проблема. Звісно, особи, які є непрацездатні, не можуть за кимось доглядати та утримувати когось, але факт залишається фактом - наші депутати знову щось "накрутили".

    Все ж таки Сімейний кодекс України передбачає, що:

    Стаття 75. Право одного з подружжя на утримання

    1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

    4. Один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом.

    Стаття 198:

    Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

    Раджу оформити на дідуся і бабусю висновки ЛКК про те, шо вони потребують постійного догляду. За таких умов право на відстрочку у Вас буде безумовне.

    Мої практичні поради щодо її оформлення, виходячи з мого регіону:

    1. Зверніться до РАЦС із заявою про надання інформації про наявність актових записів народження дітей Вашої матері.

    2. На формальну відповідь РАЦСу зверніться до нотаріуса, який посвідчить заяву Вашої матері про відстуність у неї інших працездатних осіб.

    3. Далі після цього сформуйте заяву про оформлення відстрочки разом з іншими документами (паспорти, коди, свідоцтво про народження, про спільну реєстрацію) та направте поштовим зв'язком рекомендованим листом з описом вкладення.

    Після цього можете сміливо йти до ТЦК. При чому, описані дії актуальні як до 18 травня, так і після цієї дати.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України