Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 25 апреля 2024, вопрос №106675

Відстрочка від мобілізації

Шановні адвокати!
Положення ч.13 ст.23 Закону України 3633 прописано таким чином, що переважна більшість військовозобов'язаних, навіть за умови, що вони єдиний син у особи з інвалідністю, не зможуть скористатися правом на відстрочку відповідно до зазначеної статті.
Навожу приклад: особа з інвалідністю має лише одного сина, який є військовозобов'язаний, а тому тільки на нього відповідно до положення ч.13 ст.23 Закону покладено зобов'язання її утримувати (звертаю увагу ключове слово пункту "УТРИМУВАТИ" тому, що про "догляд" у цьому реченні взагалі не йдеться). Суд дослідивши всі аргументи без належного тлумачення "УТРИМУВАТИ", прийде до висновку, що цей обов'язок а саме "УТРИМУВАТИ", регламентується ст.75 СКУ, тому це теж саме що і- надавати матеріальну допомогу (сплачувати аліменти), а виходячи з цього зазначений обов'язок працездатного сина (військовослужбовця) немає ніякого відношення до "догляду" про який у даному реченні не прописаний. Навіть якщо відкинути залежність інваліда від реальних доходів (прожиткового мінімуму) тареальних його витрат. Відстрочка від цього ніяк не буде залежити тому що грошову допомогу на УТРИМАНЯ особи з інвалідною військовослужбовець може надавати перераховуючи відповідну суму своєму батьку(матері) перебуваючи в ВСУ, а виходячи з цього відстрочка на підставі положення ч.13 ст.23 на нього не поширюється. Так навмисно пропущене у цьому реченні слово "ДОГЛЯД" без належного тлумачення "УТРИМУВАТИ" - його конкретного значення позбавляє інваліда на отримання будь якої сторонньої допомоги, яка може знадобитися протягом дня. Це може стосуватися як допомоги встати з ліжка й дійти до туалету, так і у прийманні ліків, прибиранні та готуванні їжі. Адже навіть найпростіші дії можуть стати найскладнішими для літніх людей. А головне є джерелом корупційних ризиків.
З повагою, Володимир.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    Так, я з Вами згоден, але, що Ви пропонуєте?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Володимир Клиент 9 дней назад

    На мою думку самий простий шлях,товариству(спільці) адвокатів звернутися до законодавців за роз'ясненнями суперечливих положеннь ст.23. Також є мізерна надія, що непідтримавші цей закон депутати, за адвокатським запитом, зможуть звернутися до Конституційного Суду за роз'ясненнями. Так це доволі тривала процедура але іншого я не бачу. Або залишиться тільки мовчки сподіватися на порядність судів.

    З повагою,Володимир.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України