Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 17 апреля 2024, вопрос №105866 350₴

Відстрочка по утриманню матері 2 групи інвалідності

Доброго дня, хочу дізнатися чи можливо мені отримати відстрочку по інвалідності матері 2 групи (без потреби постійного догляду)?

По цьому пункту із нового свіжопідписаного закону

13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

Мій батько уже пенсіонер, а рідна сестра інвалід 3 групи, відповідно до норм нового закону, я так розумію маю право на відстрочку, якщо так: то як мені це зробити і як доказати що я єдиний працездатний у сім'ї, так як, якщо, правильно розумію мої батько та сестра вважаються непрацездатними, а я по закону як повнолітній (мені 25 років) зобов'язаний утримувати матір.
І чи потрібно тут щось встановлювати через суд, для оформлення відстрочки?
Дякую

Ответы юристов (14)

    Дерій Владислав Олегович
    33.1%

    Вітаю Вас!

    Нова підстава для відстрочки виглядає так: не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Так як сестра є особою з інвалідністю вона не зобов‘язана утримувати Вашу маму. Те ж саме повинно стосуватися Вашого батька.

    Згідно статті 1 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

    непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;

    Згідно статті 75 Сімейного кодексу України

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є інвалідом I, II чи III групи.

    Тобто, виходить, що Ваш батько та мама є непрацездатними та обоє мають право на утримання.

    Якщо вже трактувати закон як він є, то при умові що Ваша мама не потребує матеріальної допомоги - чоловік не зобов'язаний її утримувати. Також Ваш батько не має обов'язку утримувати Вашу маму, якщо він не може надавати матеріальну допомогу або сам її потребує

    Як будуть трактувати дане положення працівники ТЦК буде відомо через 1 місяць, але остаточну картину побачимо коли з'явиться судова практика.

    На даний час в судовому порядку не потрібно нічого доводити.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Михайло Клиент 12 дней назад

      На данний момент не потрібно нічого доводити в судовому порядку, а коли закон набуде чинності?

      • Дерій Владислав Олегович

        Єдине, що можливо доведеться доводити в судовому порядку це бездіяльність працівників ТЦК та зобов'язати їх оформити відстрочку, якщо вони будуть Вам відмовляти.

        Ваш батько є непрацездатним, він не має обов'зку здійснювати догляд за Вашою мамою. В крайньому випадку він може розірвати шлюб.

        Сестра також не є підставою для відмови в оформленні відстрочки, це прямо передбачено в самій підставі для відстрочки.

        Якщо в ТЦК будуть вимагати надати довідку РАЦС про відсутність у Вашої мами інших дітей - Ви можете прийти в РАЦС і вимагати письмову відповідь про те, що вони таких довідок не дають. А потім принесіть цю відповідь у ТЦК. Якщо співробітники РАЦСу не будуть горіти бажанням давати Вам цю письмову відповідь - потрібно відправити їм запит поштою рекомендованим листом. За Законом України "Про звернення громадян" РАЦС зобов'язаний Вам відповісти.

        Якщо ж після надання такої відповіді РАЦСу працівники ТЦК все одно будуть наполягати, що мають сумнів, чи немає у Вас інших родичів, то Ви повідомляєте, що обов'язок доводити їхню наявність покладено на них як на орган державної влади. І Ви не зобов'язані доводити їх відсутність. Також при спробі вручення повістки на відправлення - потрібно відмовлятися від її підпису та вимагати скласти акт відмови від підпису, де зазначите, що маєте право на відстрочку.

        Якщо працівники ТЦК вчиняють неправомірні дії - відстоювати власні інтереси доведеться в судовому порядку.

        Чернівецький окружний адміністративний суд у рішенні у справі № 600/5410/23-а від 11.09.2023р., з яким Ви можете ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113367266, суд критично поставився до позиції ТЦК та СП, щодо того, що з наданого ним переліку документів точно сказати, чи є інші родичі, неможливо. І зобов'язав ТЦК і СП прийняти рішення про надання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаному.

        • Михайло Клиент 12 дней назад

          Дякую, за роз'яснення

          • Дерій Владислав Олегович

            Будь ласка! Успіхів!

    Богун Сергій Павлович
    25.1%

    Доброго дня.

    Стаття 51 Конституції України визначає, що повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Утримання батьків дітьми є відповідною компенсацією за утримання і турботу, надану батьками дитині.

    Відповідно до ч. 1 ст. 202 Сімейного кодексу України» повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними та потребують матеріальної допомоги.

    Особа потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання її майна, інші доходи не забезпечують їй прожиткового мінімуму, встановленого законом, — така норма закріплена в ч. 4 ст. 75 Сімейного кодексу України.

    Згідно з чинним законодавством держава забезпечує необхідним утриманням непрацездатних осіб — пенсією за віком, пенсією з інвалідності, державною допомогою тощо.

    Аналіз зазначених норм матеріального права дає підстави для висновку, що аліментні зобов`язання у дочки, сина на утримання батьків можуть бути призначені за наявності юридичних складових сукупності певних умов, а саме: мати або батько не були позбавлені батьківських прав та не ухилялися від виконання своїх батьківських обов`язків; непрацездатність матері, батька; потреба в матеріальній допомозі; нижчий від прожиткового рівень матеріального забезпечення.

    Отже, право на утримання (аліменти) має непрацездатна особа, яка, крім іншого, не забезпечена прожитковим мінімумом.

    Дружина та чоловік зобов'язані спільно піклуватися про побудову сімейних відносин між собою та іншими членами сім'ї на почуттях взаємної любові, поваги, дружби, взаємодопомоги (ст. 55 СК України).

    Виходячи з наведеного Вам складно буде отримати відстрочку. Хоча теретично можливо і залежить від багатьох критеріїв та факторів, зокрема тих, що описані вище.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.1%

    Доброго дня, Михайло!

    Вчора Президент підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць. Відповідно до цього закону підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    Згідно зі статтею 202 СКУ:

    «Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

    Відповідно до статті 75 СКУ:

    «1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

    Стаття 198 СКУ зазначає:

    «Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати».

    Отже, з приводу Вашої сестри питань немає, оскільки остання є особою з інвалідністю ІІІ групи. Щодо Вашого батька, то тут виникає питання, як Ви вже побачили з підстави для відстрочки зник термін "непрацездатні", а замість нього з'явився "невійськовозобов'язані".

    З одного боку у Вашої матрері є чоловік - невійськовозобов'язана особа, а з іншого боку він вже є непрацездатним й відповідно не може утримувати Вашу матір.

    Тому, станом на зараз незрозуміло, як все це буде відбуватись на практиці та з якою метою "непрацездатні" були змінені на "невійськовозобов'язані". Звісно, що виглядає дуже дивно, коли Ваш батько, який сам є непрацездатним, повинен утримувати Вашу непрацездатну матір.

    В мене все ж таки складається враження, що терміни були замінені не просто так, оскільки тепер розширюється коло тих, хто буде підлягати мобілізації за цією підставою, так як практично у кожного військовозобов'язанного є другий з батьків "невійськовозобов'язаний".

    Якщо слідувати логіці цієї норми у тому вигляді, в якому вона викладена, то виходить так, що Ви не маєте права на відстрочку за новим законом, оскільки у сім'ї є невійськовозобов'язана особа (Ваш батько), який повинен мати утримувати.

    я так розумію маю право на відстрочку, якщо так: то як мені це зробити і як доказати що я єдиний працездатний у сім'ї, так як, якщо, правильно розумію мої батько та сестра вважаються непрацездатними, а я по закону як повнолітній (мені 25 років) зобов'язаний утримувати матір.

    Як я і зазначив вище, у даній нормі закону вже не йде мова про "непрацездатність" особи, а зазначається, що така особа повинна бути тільки "невійськовозобов'язанною". Потрібна практика з цього питання й розуміння того, який перелік документів надасть Генштаб до ТЦК для підтвердження права на відстрчку за цією підставою тощо.

    І чи потрібно тут щось встановлювати через суд, для оформлення відстрочки?

    Поки не бачу, який факт у даному випадку, встановлений у суді, допоможе Вам отримати відстрочку саме на цій підставі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Михайло Клиент 12 дней назад

      А якщо, наприклад шлюб буде розірвано між моїм батьком та матір'ю?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Михайло, я би зараз не поспішав робити якісь виводи та серьйозні кроки, а запропонував би почекати пару місяців, пока закон набере чинності, та буде практика з приводу оформлення відстроки саме за цією нормою закону. Тим паче, що станом на зараз Ви маєте право на відстрочку.

        Якщо дійсно той факт, що батько є непрацезданим не буде прийматись до уваги і надавати Вам права на відстрочку, то тоді так, розлучення виправить цю ситуацію. У такому разі залишеться лише Ваша сестра, проте вона є особою з інвалідністю, а саме це окремо оговорено у нормі закону - "(крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю...)".

        • Михайло Клиент 12 дней назад

          Ну так, залишиться, сестра ( з 3 групою) а це прописано в нормі закону і батько відпадає, так як розлучилися, а він не інвалід, а просто пенсіонер, якого в переліку нема, і залишаюся тільки я, правильно розумію?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Так, Ви правильно розумієте.

            • Михайло Клиент 12 дней назад

              Дякую, за розгорнуту консультацію

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Михайло! Вдачі Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    8.6%

    Вітаю Вас, Михайло!

    Мій батько уже пенсіонер, а рідна сестра інвалід 3 групи, відповідно до норм нового закону, я так розумію маю право на відстрочку, якщо так: то як мені це зробити і як доказати що я єдиний працездатний у сім'ї, так як, якщо, правильно розумію мої батько та сестра вважаються непрацездатними, а я по закону як повнолітній (мені 25 років) зобов'язаний утримувати матір. І чи потрібно тут щось встановлювати через суд, для оформлення відстрочки?

    Ви молодець і гарно розібралися в питанні, але проблема в тому, що наші законодавці знову щось намудрували.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який орієнтовно через 1 місяць набере чинність. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449:

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    Тут є певна проблема з Вашим батьком, адже незважаюи на наявність у нього статусу непрацездатного, законопроєкт 10449 передбачає конкретно - "за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту)". Мова не йде про працездатність та непрацездатність, тому у цьому також може бути певна проблема. Звісно, особа, яка є непрацездатною, не може за кимось доглядати та утримувати когось, але факт залишається фактом - наші депутати знову щось "накрутили". Її чоловік не зобов'язаний утримувати чоловіка, будучи сам непрацездатним, але будемо бачити практику. Питання доволі дискусійне.

    Все ж таки Сімейний кодекс України передбачає, що:

    Стаття 75. Право одного з подружжя на утримання

    1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

    4. Один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом.

    ВИСНОВОК: ТРЕБЕ ПОЧЕКАТИ 2-3 МІСЯЦІ, ПОБАЧИМО, ЯКА БУДЕ ПРАКТИКА. НАРАЗІ ПИТАННЯ Є ДОВОЛІ ДИСКУСІЙНИМ.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України