Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 24 апреля 2024, вопрос №106540 250₴

Чи можуть мобілізувати?

Мені зараз 25 років, маю на руках таке посвідчення (фото) , в якому вказано , що я виключений з військового обліку, згідно рішення влк ,це було в 2016 році, так як у мене була інвалідність з дитинства порушення слуху.По досягненню 18 років , інвалідність забрали, після 2016 року у військоматі ні разу не був .чі можуть мене заставити знову пройти комісію, і після мобілізувати?

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня

    Згідно запису в тимчасовому посвідченні Ви виключені з військового обліку.

    Ви не маєте статусу військовозобов'язаного, як наслідок - не підлягаєте мобілізації.

    Згідно законодавства Ви не підлягаєте поновленню на військовому обліку.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Тут питання неоднозначне, і треба дуже уважно розбиратися в ситуації яка склалася у Вашому випадку.

    З ОДНОГО БОКУ,

    якщо Ви були визнані непридатним до служби з виключенням з обліку, то це повинно було б означати, що наразі Ви не є військовозобов'язаним - не за чинним Розкладом хвороб Наказу МОУ від 14.08.2008 № 402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" зі змінами Наказом МОУ від 8.08.2023 № 490 "Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України", не за тим, скорше за все, Розкладом хвороб який зараз тільки готується у зв'язку з прийняттям нового законодавства про мобілізацію.

    Наразі згідно підпункту б) пункту 20.3. розділу Постанови ВЛК згаданого Положення:

    "При медичному огляді військовослужбовців та інших осіб ВЛК приймаються постанови такого змісту:

    б) "Непридатний":

    до військової служби з виключенням з військового обліку;".

    Крім того, у відповідності у відповідності з підпунктом 3 пункту 6 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    "6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;"

    Тим більше, що тимчасове посвідчення, яке Вам видали 04.07.16 року, є безстроковим.

    З ІНШОГО БОКУ,

    з Вашого приписного витікає, що ВЛК Ви проходили 8 років назад, а це чималий термін. Крім того, Вам виповнилось 25 років, а 2 квітня 2024 року Президент підписав Закон № 3127-IX про зниження граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25 років. Цим законом внесено відповідні зміни до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" від 25.03.1992 р. № 2232-XII. Отже, якщо б Вас не зняли з обліку, то Ви за логікою та змістом останнього стали б військовозобов'язаним, бо ці зміни спонукають будь якого призовника, якому виповнилось 25 років, з'явитись до ТЦК

    ТОМУ

    якщо Ви якимось чином (за викликом повісткою чи за власною ініціативою) опинитесь у військоматі, то у його працівників може виникнути спокуса направити Вас на проходження повторного ВЛК з метою визнати Вас придатним або обмежено придатним (що з огляду на останні зміни в мобілізаційному законодавстві може означати по суті те саме, що й придатний до служби) і, як наслідок, Вас мобілізувати до лав ЗСУ.

    Таке направлення на повторне ВЛК буде незаконним, але воно цілком можливе. Особливо таке можливе з огляду на не зовсім здорову, з моєї точки зору, атмосферу в нашому суспільстві з приводу мобілізації в останні півроку.

    ТОБТО

    виходячи зі сказаного: по-перше, я би Вам не радив ні за яких умов з'являтись в ТЦК за власною ініціативо, бо тим Ви зробите собі медвежу послугу, а працівникам ТЦК - неочікуваний подарунок; по-друге, завдяки Вашому статусу невійськовозобов'язаного, який Ви отримали в 2016 році, Ви маєте повне право не з'являтись до ТЦК навіть у разі "випадкового" вручення Вам повістки.

    ПАМ'ЯТАЙТЕ

    і на даний момент Ви не підпадаєте під будь які вимоги територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки, так як у Вашому чинному тимчасовому посвідченні чорним по білому записано, що Ви є "непридатним до військової служби з виключенням з обліку".

    Хоча певна обережність Вам не завадить. До того примушує політична обстановка у країні, яка накладає свій відбиток на не завжди законні методи роботи ТЦК. На жаль...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Прикріпіть ще зворотній бік тимчасового посвідчення. Чи є відмітка про виключення?

    Згідно запису - Вас визнали непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку за ст.36 "а" Розкладу хвороб наказу МОУ 402, тому Ви є невійськовозобов'язаним.

    Поновити Вас на військовому обліку та направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього повинна бути відповідна відмітка у тимчасовому посвідченні, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день та законопроєктом 10449 поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи .

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним. Крім того, Вам не потрібно уточнювати дані як це передбачено законопроєктом 10449 (набере чинності 18 травня), адже Ви не перебуваєте на військовому обліку.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону 10449

    "... громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.."

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане ДМИТРО!

    По закону ні, не можуть. Адже Ви невійськовозобов"язаний. Але зустрічав уже практику, коли людина думаючи, що не військовозобов"язана світилася перед ТЦК і начальник ТЦК своїм царським наказом скасовував виключення з обліку за віком, за хворобою, яка відповідала переліку хвороб, який діяв до 2008 року тощо. Виключення з обліку, яке здійснене наказом ще воєнного комісара - з легкістю зараз скасовується наказом начальника ТЦК з нехтуванням зворотньої дії закону у часі, принципів правової визначеності, неможливості скасувати акт індивідуальної дії, що вичерпав свою чинність фактом виконання, беручи приклад мабуть з одного "президента", який своїм указом скасував призначення на посади суддів конституційного суду країни через більше ніж 10 років після їх призначення на посади і роботи суддями. Ну, а чому ні. Хіба ж зброя дана не для того, щоб витворяти що хочеш? Одні голову Конституційного Суду на роботу не пускають, бо у прапорщика УДО є усна вказівка президента, інші влаштовують катування громадян України у підвалах ТЦК... Законність і демократія вона така. Бо ж війна все спише. І без цього перемогти аж ніяк.

    Тож можу відверто заявити, що Закон - дишло, тож зараз їм крутять і гвалтують як хочуть правову науку, вже не кажучи про якусь-там Конституцію, якесь там верховенство права, правову визначеність та інші пережитки цивілізації.

    Уже є рішення судів, які кажуть, що така поведінка начальників ТЦК - нормальна. І що через 10-20 років можна поновити людину на військовому обліку, просто скасувавши попередній наказ воєнного комісара, і плювати, що цей наказ вичерпав свою дію як акт індивідуальної дії фактом його виконання та виникнення на його базі певних правовідносин.

    Тож при бажанні, цілком реально Вас можуть поновити на обліку. Як казав один чиновник, якого потім висміювали парадисти - "Підпис Здєсь, і підпис Здєсь". І все.

    У Вашому випадку бажано не потрапляти в поле зору ТЦК, адже до видання наказу про поновлення Вас на військовому обліку, скасування виключення та ознайомлення Вас з цим наказом - Ви дійсно невійськовозобов"язаний і не маєте обов"язку оновлювати дані за новим законом, чи вчиняти ще якісь дії.

    Хоча одразу скажу, що якщо введуть масову QR-кодизацію військового обов"язку і документів, які підтверджують виключення, Ваш документ без наліпки з реєстру "Оберіг" майже ніде не приймуть і не визнають. Хоча в жодному законі і не сказали, що раніше видані військово-облікові документи недійсні.

    По факту вони будуть недійсні, бо на кожному кроці будуть вимагати QR-код з реєстру "Оберіг".

    А у разі звернення до ТЦК для внесення Ваших даних у реєстр "Оберіг" шанси на поновлення на обліку, повторну комісію та ін. - цілком реальні.

    Можливо з"являться якісь шпарини внаслідок запровадження Електронного кабінету військовозобов"язаного та Порядку мобілізації, отримання відстрочки та бронювання, яке має затвердити Кабінет Міністрів України протягом цих двох місяців.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вас не мають право мобілізувати, ви не військовозобов'язаний тому на вас не діє закон України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та закон України про військовий обов'язок і військову службу, тому ви не підпорядковуєтесь ТЦК. Ні у якому разі ні кому не віддавайте свій військовий квиток.

    Не піддавайтесь будь якому психологічному тиску, у вашому випадку застосування будь якої відповідальності за порушення правил військового обліку або інше не можливо.

    Дмитро Клиент 11 дней назад

    Всім дякую за відповіді, буду рекомендувати вас

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Дмитро! Був радий допомогти!

    • Турчин Ярослав Александрович

      Прошу, пане Дмитре! Нехай щастить!

    • Богун Сергій Павлович

      Будь - ласка.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Мені зараз 25 років, маю на руках таке посвідчення (фото) , в якому вказано , що я виключений з військового обліку, згідно рішення влк ,це було в 2016 році, так як у мене була інвалідність з дитинства порушення слуху.По досягненню 18 років , інвалідність забрали, після 2016 року у військоматі ні разу не був .чі можуть мене заставити знову пройти комісію, і після мобілізувати?

    Вас не мають права мобілізувати, адже ВИ виключені з військового обліку.

    Дана стаття визначає, що особа мала бути виключена з військового обліку за станом здоров'я. У Вас є відповідний запис, пункт та стаття, по якій Вас було "знято" з обліку.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    ...

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Крім того, Ви є особою з інвалідністю, тому і по цьому не підлягаєте примусовій мобілізації.

    ВИСНОВОК: Ви не підлягаєте мобілізації.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України