Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 16 апреля 2024, вопрос №105834 240₴

Имеет ли отсрочку от мобилизации преподаватель 0,75 ставки ВУЗа без научной степени ?

Доброго времени суток. Я работаю на 0,75 ставки ассистента кафедры ВУЗа. По простому преподаватель. Получается научно-педагогический состав . Но научной степени пока нет, потомучто ещё не защищал диссертацию ктн. Подскажите пожалуйста, имею ли я право на отсрочку без научной степени? Потомучто в ВУЗе все говорят разные вещи. Одни говорят имею, другие говорят нет. Просто по возрасту уже положено получить военный билет и не знаю что мне делать, с чем мне идти в ТЦК. Есть ли смысл идти требовать справку в ВУЗе о том что я там работаю?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович
    18.8%

    Доброго дня.

    Згідно нового закону право на відстрочку мають наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійнотехнічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Науково-педагогічні працівники — це особи, які за основним місцем роботи у закладах вищої освіти провадять навчальну, методичну, наукову (науково-технічну, мистецьку) та організаційну діяльність (Закон України "Про вищу освіту",стаття 53, частина 1)).

    Виходячи з цього - Ви не маєте право на відстрочку.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18.8%

    Доброго дня, Микола!

    Сьогодня Президент України підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць. Відповідно до цього закону підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійнотехнічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки".

    Отже, Ви матимете право на відстрочку за наявності в Вас наукового ступеню.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20.8%

    Вітаю Вас!

    На жаль, для отримання відстрочки Ви повинні мати науковий ступінь. Це передбачено статтею 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" як в теперішній редакції, так і в новій, яка набуде чинності через 1 місяць.

    Нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так : ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійнотехнічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Отже, по закону Ви не маєте права на відстрочку поки не матимете науковий ступінь, але якщо Ви все-таки вирішите йти до ТЦК - обов'язково беріть з собою довідку з ВНЗ про працевлаштування.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20.8%

    Вітаю Вас, Миколо!

    Доброго времени суток. Я работаю на 0,75 ставки ассистента кафедры ВУЗа. По простому преподаватель. Получается научно-педагогический состав . Но научной степени пока нет, потомучто ещё не защищал диссертацию ктн. Подскажите пожалуйста, имею ли я право на отсрочку без научной степени? Потомучто в ВУЗе все говорят разные вещи. Одни говорят имею, другие говорят нет. Просто по возрасту уже положено получить военный билет и не знаю что мне делать, с чем мне идти в ТЦК. Есть ли смысл идти требовать справку в ВУЗе о том что я там работаю?

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який орієнтовно через 1 місяць набере чинність. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що він передбачає:

    Стаття 23

    "...3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Таким чином, потрібно мати науковий ступінь для гарантованого отримання відстрочки від мобілізації. Відповідне передбачено і чинним на даний момент законодавством:

    "...наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки..."

    З повагою!

    Пономаренко Наталія
    20.8%

    Доброго дня, Микола!

    Відповідно до підписаної вчора Президентом України редакції частини третьої (пункт 2) Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", яка набуде чинності до кінця травня 2024 року -

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійнотехнічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Отже, нажаль, якщо у Вас немає наукового ступеня, зайняття наукової або науково-педагогічної посади та робота у закладі вищої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0.75 ставки - не дає Вам права на відстрочку.

    Без наукового ступеня мають право на відстрочку педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти.

    Вибачте за невтішну новину, але закон буде цього року саме такий.

    Можливо Вам слід знайти іншу підставу для відстрочки, передбачену статтею 23 Закону в наступній редакції. Наприклад вступити до аспірантури. Тим більше для продовження викладацької діяльності та просування по роботі Вам це однозначно знадобиться.

    https://itd.rada.gov.ua/702b206d-548c-4854-8659-1a...

    З повагою,

    адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України