Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 17 марта 2024, вопрос №103828

Увеличится ли размер штрафа за совершонное админ. нарушениес принятием нового закона?

Здравствуйте!
В феврале 2024г получил повестку для уточнения данных и постановки на учет. По ней не явился. Как понимаю за это должны выписать постанову на 1700-3400грн. Проверял по общедоступным базам, на данный момент постанова не значится. По новому законопроекту Про мобилизацию суммы штрафов значительно увеличиваются. Вопрос, если закон будет принят, то в случае составления постановы, какой размер штраа будет применен, если нарушение было совершено, до принятия нового закона и новых штрафов?

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На даний момент мова про підвищення штрафів не йде. Ви можете бути притягнуті до відповідальності по тому законодавству, яке діяло на момент вчинення правопорушення. Звісно, що на Вас не поширюватиметься можливий Закон.

    З повагою!

    • Сергей Клиент месяц назад

      Дякую за відповідь! З повагою.

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте!

    ВАШЕ ПРАВОНАРУШЕНИЕ ДЛЯЩЕЕСЯ + ПРОТОКОЛ И ПОСТАНОВЛЕНИЕ О НАЛОЖЕНИИ АДМИНИСТРАТИВНОГО ВЗЫСКАНИЯ, НАКЛАДЫВАЮТСЯ ПРИ ВАШЕМ ПРИСУТСТВИИ, С КОТОРЫМИ ВАС ДОЛЖНЫ ОЗНАКОМИТЬ, РАЗЪЯСНИТЬ ПРАВА И ВРУЧИТЬ, ПОЭТОМУ ТОЛЬКО НА МОМЕНТ ВАШЕГО ПРИСУТСТВИЯ, ОТОБРАНИЯ ОБЪЯСНЕНИЯ - БУДЕТ СЧИТАТЬСЯ ПРАВОНАРУШЕНИЕ ЗАКОНЧЕНО И БУДЕТ СОСТАВЛЕН ПРОТОКОЛ И ВЫНЕСЕНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ О НАЛОЖЕНИИ АДМИНИСТРАТИВНОГО ВЗЫСКАНИЯ.

    Всего доброго.

    • Сергей Клиент месяц назад

      Спасибо за ответ! Не совсем понял, если нарушение длящееся и закончится в момент составления постановления, то по какому закону будет определяться сумма штрафа, по тому, который действовал в день не явки по повестке, или по новому, в сдучае его принятия?

      • Адвокат Евгений Александрович

        Сергей.

        Пожалуйста.

        ПОКА ВЫ НЕ ЯВИТЕСЬ, ПРАВОНАРУШЕНИЕ ПРОДОЛЖАЕТСЯ.

        БУДЕТ ЗАКОНЧЕНИМ, ТОЛЬКО НА МОМЕНТ ВАШЕГО ПРИСУТСТВИЯ, ОТОБРАНИЯ ОБЪЯСНЕНИЯ - ПОЭТОМУ РАЗМЕР ШТРАФА БУДЕТ В СООТВТСИВИ С ЗАКОНОМ, КОТОРЫЙ БУДЕТ ДЕЙСТВОВАТЬ НА МОМЕНТ ОФОРМЛЕНИЯ ПРОТОКОЛА И ПОСТАНОВЛЕНИЯ О НАЛОЖЕНИИ АДМИНИСТРАТИВНОГО ВЗЫСКАНИЯ.

        • Сергей Клиент месяц назад

          Евгений, еще раз благодарю!

          Мнение юристов разделилось(.

          Еще такое уточнение, есть ли какой-то срок, по истечению которого, данное нарушение становится не действительным (в случае не составления постановления по нему)? Или даже, условно, и через 10 лет при появлении меня в ТЦК будет составлено постановление по действующему закону?

          С уважением.

          • Адвокат Евгений Александрович

            Сергей.

            Пожалуйста.

            СРОКА НАЛОЖЕНИЯ АДМИНИСТРАТИВНОГО ВЗЫСКАНИЯ НЕТ ПОТОМУ ЧТО ОНО ДЛЯЩЕЕСЯ (ТРИВАЮЧЕ).

            ОБ ЭТОМ ЗДЕСЬ:

            Кодекс України про адміністративні правопорушення:

            Кодекс України про адміністра... | від 07.12.1984 № 8073-X (rada.gov.ua)

            Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

            Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при ТРИВАЮЧОМУ ПРАВОПОРУШЕННІ - не пізніш як через два місяці З ДНЯ ЙОГО ВИЯВЛЕННЯ , за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

            Всего доброго.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Поки що нового закону ще немає, так само, як і немає достовірної інформації про збільшення адмінистративних штрафів.

    У відповідності зі статтею 254 КУпАП:

    «Про вчинення адміністративного правопорушення складається протокол уповноваженими на те посадовою особою або представником громадської організації чи органу громадської самодіяльності.

    Протокол про адміністративне правопорушення, у разі його оформлення, складається не пізніше двадцяти чотирьох годин з моменту виявлення особи, яка вчинила правопорушення, у двох примірниках, один із яких під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності».

    Згідно статті 256 КУпАП:

    «У протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім’я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, прізвище викривача (за його письмовою згодою), якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі.

    Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності; при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами.

    У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це. Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви свого відмовлення від його підписання.

    При складенні протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз’яснюються його права і обов’язки, передбачені статтею 268 цього Кодексу, про що робиться відмітка у протоколі».

    У відповідності зі статтею 277 КУпАП:

    «Справа про адміністративне правопорушення розглядається у п’ятнадцятиденний строк з дня одержання органом (посадовою особою), правомочним розглядати справу, протоколу про адміністративне правопорушення та інших матеріалів справи».

    Стаття 283 КУпАП зазначає наступне:

    «Розглянувши справу про адміністративне правопорушення, орган (посадова особа) виносить постанову по справі. Постанова виконавчого органу сільської, селищної, міської ради по справі про адміністративне правопорушення приймається у формі рішення.

    Постанова повинна містити:

    найменування органу (прізвище, ім’я та по батькові, посада посадової особи), який виніс постанову;

    дату розгляду справи;

    відомості про особу, стосовно якої розглядається справа (прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дата народження, місце проживання чи перебування;

    опис обставин, установлених під час розгляду справи;

    зазначення нормативного акта, що передбачає відповідальність за таке адміністративне правопорушення;

    прийняте у справі рішення».

    Згідно зі статтею 285 КУпАП:

    «Постанова оголошується негайно після закінчення розгляду справи. Копія постанови протягом трьох днів вручається або висилається особі, щодо якої її винесено.

    Копія постанови в той же строк вручається або висилається потерпілому на його прохання.

    Копія постанови вручається під розписку. У разі якщо копія постанови висилається, про це робиться відповідна відмітка у справі».

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України