Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 04 марта 2024, вопрос №103161

Діагноз: інший первинний коксартроз.

Доброго дня! Діагноз: інший первинний кокс артроз, була проведена повна артропластика культового суглоба, одностороння. Чи маю я право на інвалідність?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Світлана!

    Порядко, критерії та хвороби, за якими надається інвалідність визначені декількома нормативними актами, а саме:

    Постановою КМУ "Питання медико-соціальної експертизи" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-п#Te... в якій зазначені критерії встановлення інвалідності. Наприклад, для ІІІ групи вони наступні:

    Наприклад, підставою для встановлення III групи інвалідності є стійкі, помірної важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, наслідками травм або вродженими вадами, що призвели до помірно вираженого обмеження життєдіяльності особи, в тому числі її працездатності, але потребують соціальної допомоги і соціального захисту.

    Критеріями для встановлення III групи інвалідності є ступінь втрати здоров'я, що спричиняє обмеження однієї чи декількох категорій життєдіяльності у помірно вираженому I ступені:

    обмеження самообслуговування I ступеня - здатність до самообслуговування з використанням допоміжних засобів;

    обмеження здатності самостійно пересуватися I ступеня - здатність до самостійного пересування з більшим витрачанням часу, часткового пересування та скорочення відстані;

    обмеження здатності до навчання I ступеня - здатність до навчання в навчальних закладах загального типу за умови дотримання спеціального режиму навчального процесу і/або з використанням допоміжних засобів, за допомогою інших осіб (крім персоналу, що навчає);

    обмеження здатності до трудової діяльності I ступеня - часткова втрата можливостей до повноцінної трудової діяльності (втрата професії, значне обмеження кваліфікації або зменшення обсягу професійної трудової діяльності більше ніж на 25 відсотків, значне утруднення в набутті професії чи працевлаштуванні осіб, що раніше ніколи не працювали та не мають професії);

    обмеження здатності до орієнтації I ступеня - здатність до орієнтації в часі, просторі за умови використання допоміжних засобів;

    обмеження здатності до спілкування I ступеня - здатність до спілкування, що характеризується зниженням швидкості, зменшенням обсягу засвоєння, отримання та передавання інформації;

    обмеження здатності контролювати свою поведінку I ступеня - здатність частково контролювати свою поведінку за особливих умов.

    Особи з інвалідністю III групи з помірним обмеженням життєдіяльності можуть навчатися та провадити різні види трудової діяльності за умови забезпечення у разі потреби засобами компенсації фізичних дефектів чи порушених функцій організму, здійснення реабілітаційних заходів.

    Наказом МОЗ "Про затвердження Інструкції про встановлення груп інвалідності" https://ips.ligazakon.net/document/RE20033?an=1&fb..., в якому зазначена класифікація основних видів порушення функцій, основних критеріїв життєдіяльності та ступенів їх вираженості, а також перелік хвороб за якими встановлюється інвалідність.

    Проте, Ви повинні розуміти, що цей перелік не є вичерпаним і в кінцевому варінті все буде залежати від порушення функцій Вашого організму.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Тут треба спілкуватися з медичними працівниками (лікарями). Займаюся такими питаннями, можете переглянути мій профіль щодо цього.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України