Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 січня 2024, питання №99928 250₴

Що робити, якщо не отримав приписне посвідчення у 16 ​​років, а пізніше виїхав за кордон?

Доброго дня,в 16 років не став на військовий облік і не отримав приписне,оскільки в січні 2022 переводився з однієї школи в іншу,і жодна зі шкіл не направила мене у військкомат .Потім у березні 2022 я виїхав за кордон.Зараз мені 18 років,дистанційно навчаюся в 12 класі школи в Україні і збираюся поступати в університет в Україні,і,ймовірно,повертатися в Україну.Чи зможу я поступити в університет, не маючи приписного свідоцтва, і якщо ні, які мають бути мої дії щодо його отримання (в Україні чи за кордоном)?

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для вступу вам треба буде мати приписне. Для цього вам потрібно буде звертатися за місцем проживання і стати на облік, після чого ви пройдете Влк і вам нададуть приписне.

    Що ви не стали на облік у 16 років. Це є порушенням правил військового обліку за це передбачено відповідальність у вигляді штрафу 850 гривень.Ст.210 адміністративного кодексу України.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Відповідно до статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    1. Взяттю на військовий облік призовників та військовозобов'язаних у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України:

    1) на військовий облік призовників:

    приписані до призовних дільниць;

    які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають приписці до призовних дільниць;".

    При поверненні в Україну Вам не вдасться вступити до ВНЗ без чинного військово-облікового документу. Отже його оформлення є для Вас неминучим.

    Щодо отримання приписного за межами України, то у консульстві України у країні Вашого перебування Ви пройти відповідну процедуру не зможе, оскільки це можливо лише за особистої явки до ТЦК та СП.

    Отже, при поверненні до України Вам потрібно з'явитись до ТЦК та СП за місцем своєї реєстрації та стати на військовий облік призовників. За несвоєчасну достановку на облік Вас, скорше за все, буде притянуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за статтею 210 КУпАП:

    "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.".

    Також хочу звернути Вашу увагу на той факт, що при постановці на військовий облік Ви повинні будете пройти ВЛК. Якщо Вас визнають придатним до проходження військової служби, то жодних труднощів далі не буде. Якщо ж Ви маєте проблеми зі здоров'ям і ВЛК прийме рішення про Вашу обмежену придатність, то тоді ситуація інша, оскільки, як обмежено придатний у воєнний час Ви будете зараховані у запас і отримуєте вже не приписне, а тимчасове посвідчення, що зробить Вас не призовником, а військовозобов'язанним.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Доброго дня,в 16 років не став на військовий облік і не отримав приписне,оскільки в січні 2022 переводився з однієї школи в іншу,і жодна зі шкіл не направила мене у військкомат .Потім у березні 2022 я виїхав за кордон.Зараз мені 18 років,дистанційно навчаюся в 12 класі школи в Україні і збираюся поступати в університет в Україні,і,ймовірно,повертатися в Україну.Чи зможу я поступити в університет, не маючи приписного свідоцтва, і якщо ні, які мають бути мої дії щодо його отримання (в Україні чи за кордоном)?

    Для вступу до закладу вищої освіти Ви повинні мати військово-обліковий документ. Для Вашого віку належним ВОД є приписне свідоцтво.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487 Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;

    доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу (навчання);

    надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4).

    ...

    20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток.

    ...

    Водночас Міністерство освіти і науки України перед початком 2023/2024 навчального року передбачало:

    "...До Міністерства освіти і науки України надходить велика кількість звернень закладів освіти з проханням роз’яснення порядку виконання пункту 34 Порядку організації з та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (далі – Порядок військового обліку), щодо перевірки наявності військово-облікових документів і факту перебування на військовому обліку вступників до закладів фахової передвищої, вищої освіти.

    За результатами розгляду звернень інформуємо про таке.

    Згідно з пунктом 20 Порядку військового обліку військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів. Військово-обліковими документами є:

    • для призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    • для військовозобов’язаних – військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (оформлюється у разі відсутності бланків військових квитків або з інших причину);

    • для резервістів – військовий квиток.

    Визначення належності вступників до категорій призовників, військовозобов’язаних або резервістів встановлюється Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

    В умовах воєнного стану основним завданням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, які раніше були військовими комісаріатами (далі – ТЦК) є своєчасне забезпечення проведення заходів мобілізації людських і матеріально-технічних ресурсів для забезпечення потреб і комплектування сил оборони України згідно з мобілізаційними директивами і розпорядженнями Генерального штабу Збройних Сил України.

    У зазначених умовах окремі районні ТЦК видають довідки про охоплення військовим обліком громадян із зазначенням дат відтермінування оформлення встановлених військово-облікових документів, що може вважатись підтвердженням факту перебування вступників на військовому обліку.

    Не поодинокими є випадки оформлення військово-облікових документів у різні роки або у різних ТЦК на відмінних між собою бланках.

    Деякі вступники надають військові квитки з відмітками про зняття (виключення) з військового обліку або надають як військово-облікові документи документи, що до них не відносяться (довідки з місця роботи, медичні, консульські довідки тощо).

    Вступники, які змінили місце проживання (реєстрації), не встають на військовий облік і надають військово-облікові документи з відмітками про облік за попереднім місцем проживання (реєстрації). Також внутрішньо переміщені особи надають військово-облікові документи з відмітками про військовий облік на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані російською федерацією, а не за місцем фактичного їх проживання (реєстрації).

    Вступники, віком старше 27 років, надають посвідчення про приписку до призовної дільниці, а не військові квитки або посвідчення військовозобов’язаного.

    З урахуванням викладеного рекомендуємо:

    1. Акцентувати діяльність приймальних комісій закладів освіти на роботу щодо встановлення наявності військово-облікового документа, а не на визначення його дійсності, правомірності чи легітимності.

    Врахувати, що до військово-облікових документів не відносяться будь-які документи, що видані не ТЦК (медичні комісії, закордонні дипломатичні установи України, державні органи, підприємства, установи, організації тощо).

    Військово-облікові документи або довідки про (перебування на військовому обліку громадян видаються виключно ТЦК.

    2. Факт перебування на військовому обліку вступників за військово-обліковими документами можливо встановити у разі виконання хоча б однієї з наступних умов:

    • наявності відміток про приписку до призовної дільниці, перебування на військовому обліку за місцем проживання (реєстрації) або виключення з військового обліку за віком чи за станом здоров’я;

    • розташування місця проживання (реєстрацій) вступника на території відповідальності районного ТЦК;

    • відповіді на запит (звернення) закладу освіти до відповідного районного ТЦК щодо підтвердження перебування вступника на військовому обліку.

    3. Об’єднання території відповідальності ТЦК на декілька районів, зміна назв або перейменування населених пунктів, об’єднання адміністративно-територіальних одиниць у нові, що не відображено у військово-облікових документах, не вважати підставою для відмови у зарахуванні на навчання.

    4. Звертати увагу на вік вступників, які надають посвідчення про приписку до призовної дільниці. Вступники у віці старше 27 років на день початку вступної кампанії є військовозобов’язаними та повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов’язаного. Вступники 2007 року народження та вступники молодшого віку не повинні надавати військо-облікові документи.

    5. У разі прийняття рішень про зарахування на навчання в умовах неможливості подання окремими вступниками військово-облікових документів з об’єктивних причин (наприклад, медична комісія направила вступника на додаткове обстеження тощо), оформлювати документальні зобов’язання вступників подати зазначені документи у стислі і конкретні терміни строком до двох місяців.

    6. У разі сумнівів щодо фактів перебування вступників на військовому обліку звертатись до відповідних районних ТЦК.

    7. У разі відмови відповідного ТЦК в оформленні вступнику військово-облікового документа невідкладно інформувати Міністерство освіти і науки України для своєчасного реагування та інформування органів військового управління Збройних Сил України, яким підпорядковані районні ТЦК.

    Зі всіх питань щодо підтвердження військового обліку вступників пропонуємо звертатись у робочий час до керівника відділу організаційного забезпечення та військової освіти директорату фахової передвищої, вищої освіти Сергія Клима за тел. (044) 481-32-61, +38(093)-155-11-99..."

    ВИСНОВОК: ВАС МОЖУТЬ ЗАРАХУВАТИ ПІД ЗОБОВ'ЯЗАННЯ ОФОРМИТИ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ ДОКУМЕНТ, АЛЕ ВСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ПОЗИЦІЇ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ.

    Успіхів. З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Вітаю, Сергію!

    Для вступу до ВНЗ Ви повинні мати посвідчення про приписку до призовної дільниці. Так як Ви його не оформили в 16 рокв - Вам можливо доведеться сплатити штраф за порушення правил військового обліку за статтею 210 КУпАП (850 грн)

    Мобілізації Ви не підлягаєте, адже по віку являєтесь призовником, тому при відвідуванні ТЦК проблем не повинно бути.

    Деякі ВНЗ надають можливость вступникам надати військово-обліковий документ через певний час по розписці. Якщо цього вчасно не зробити студента відрахують.

    На жаль, отримати приписне Ви зможете лише після особистого відвідування ТЦК, дистанційно без повернення до України це зробити не можливо.

    Проте, якщо в майбутньому Ви забажаєте виїхати за кордон, Ви повинні пам'ятати, що в період воєнного часу діють обмеження на виїзд чоловіків 18-60 років.

    Тому, щоб мати змогу виїхати з України Ви повинні мати підставу згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, у більш зручному виді вони зазначені на офіційному сайті ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України