Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 24 листопада 2023, питання №97421 400₴

Висновок ВЛК та СН ІІ-А

На який висновок ВЛК я можу розраховувати, якщо пів року тому назад пройшов обстеження у державній лікарні та отримав діагноз СН ІІ-А?

Відповіді юристів (6)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    25%

    Доброго дня.

    Відповідно до п. б ст. 38 Розкладу хвороб - із серцевою недостатністю II-А стадії визнаються непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час.

    Таким чином, скоріш за все за цим діагнозом , на цей час, особа буде визнано обмежено придатною

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33%

    Доброго дня, Артеме!

    Ваша хвороба віднесена Розкладом хвороб Наказу МОУ № 402 до статті 38, яка включає:

    "некоронарогенні хвороби серця (перикарда, міокарда, ендокарда, клапанного апарату), легеневе серце і порушення легеневого кровообігу (легенева емболія, усі форми легенево-серцевої недостатності, хвороби легеневих судин), усі форми кардіоміопатії, порушення серцевого ритму та провідності, дегенерація (дистрофія) міокарду, пролапс мітрального клапана та інші ураження клапанів серця, наслідки хірургічних втручань з приводу вроджених або набутих вад серця I00-I09, I26-I52, що супроводжуються серцевою недостатністю".

    У Додатку 2 Розкладу хвороб до загаданої статті зазначене наступне:

    "Оцінку стадії СН слід проводити з урахуванням наявності об’єктивних симптомів СН або об’єктивних доказів наявності дисфункції серця (систолічної та/або діастолічної) у стані спокою та результатів тестів з фізичним навантаженням (ВЕМ або тредміл-тест у ватах), а за неможливості їх виконання - дані 6-хвилинного тесту з ходьбою. Остаточний експертний діагноз СН може бути встановлений лише за результатами даних інструментального (насамперед ЕХОКГ) дослідження.

    Порушення серцевого ритму та провідності повинні бути зафіксовані на ЕКГ, холтерівському моніторуванні ЕКГ, при функціональних пробах або електрофізіологічних дослідженнях. До стійких порушень ритму серця належать аритмії тривалістю більше 7 діб, які потребують антиаритмічної терапії та відновлюються після припинення лікування. До стійких порушень провідності належать постійні AV-блокади I та II ступенів, повні внутрішньошлуночкові блокади."

    До пункту «б» згаданої статті належать усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН II-А стадії. Пункт б) в свою чергу надає Вам тимчасову непридатність або обмежену придатність до проходження військової служби.

    Проте, Ви надали замало інформації, і можливо в Вас є хвороби, які за наявності СН II-А нададуть Вам виключення з військового обліку. Тому треба аналізувати всі наявні в Вас медичні документи або ж напишіть про інші діагнози, які Ви маєте окрім СН II-А.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Артем Клієнт 5 місяців тому

      Маю гіпертонію ІІІ стадії та стеноз клапана І стадії.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        42%

        Підтверджена гіпертонія ІІІ стадії при СН II-А надає Вам можливість бути виключеним з обліку. Раджу Вам отримати консультацію з цього приводу у профільного лікаря та орієнтуватися на статті 38 та 39 Розкладу хвороб.

        Відповідно до Додатку 2 Розкладу хвороб статті 39:

        до пункту «а», який надає виключення з обліку належать:

        "гіпертонічна хвороба III стадії за наявності асоційованих станів, які викликали тяжкі незворотні структурні ураження органів-мішеней;

        симптоматичні артеріальні гіпертензії за наявності асоційованих станів, які викликали тяжкі незворотні структурні ураження органів-мішеней;

        симптоматичні артеріальні гіпертензії та гіпертонічна хвороба з підвищенням артеріального тиску 3 ступеня, який не коригується гранично допустимими дозами максимально можливих комбінацій препаратів.

        Асоційовані клінічні стани:

        а) інфаркт міокарда;

        б) СН II-А - III ст.;

        в) інсульт, хронічна гіпертензивна енцефалопатія III стадії, судинна деменція;

        г) крововиливи та ексудати в сітківці з набряком диска зорового нерва або без нього;

        ґ) ниркова недостатність з концентрацією креатиніну в плазмі в чоловіків вище за 133 мкмоль/л ( або >1,5 мг/дл), у жінок - вище за 124 мкмоль/л (або > 1,4 мг/дл), підвищення креатиніну в плазмі мусить бути підтверджене не менш як трьома дослідженнями та тривалістю не менше 30 днів;

        д) постійна форма фібриляції передсердь;

        е) розшаровуюча аневризма аорти.

        При III стадії гіпертонічної хвороби є об’єктивні ознаки ушкодження органів-мішеней із симптомами з їх боку та порушенням функції. Діагноз гіпертонічної хвороби III стадії за наявності інфаркту міокарда, інсульту або інших ознак III стадії слід встановлювати лише в тих випадках, коли ці серцево-судинні ускладнення виникають на фоні існуючої тривало гіпертонічної хвороби, що підтверджується наявністю об’єктивних ознак гіпертензивного ураження органів-мішеней (гіпертрофія лівого шлуночка, генералізоване звуження артерій сітківки тощо).

        Показники артеріального тиску можуть бути знижені в осіб, які перенесли інфаркт міокарда або інсульт та отримують адекватну гіпотензивну терапію".

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у вас пункт б ст38 обмежено придатний або не придатний це визначається індивідуально в повноваженнях влк. Якщо ви постійно спостирігаєтесь у лікаря приймаєте ліки процедури, скоріше за все визнають не придатним, а якщо ви не потребуєте особого лікування обмежено придатним.

    пункту «б» належать усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН II-А стадії

    Стаття 38

    Включено: некоронарогенні хвороби серця (перикарда, міокарда, ендокарда, клапанного апарату), легеневе серце і порушення легеневого кровообігу (легенева емболія, усі форми легенево-серцевої недостатності, хвороби легеневих судин), усі форми кардіоміопатії, порушення серцевого ритму та провідності, дегенерація (дистрофія) міокарду, пролапс мітрального клапана та інші ураження клапанів серця, наслідки хірургічних втручань з приводу вроджених або набутих вад серця I00-I09, I26-I52, що супроводжуються серцевою недостатністю

    а) із серцевою недостатністю II-Б-III стадії

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) із серцевою недостатністю II-А стадії

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    Корнійчук Євген Іванович

    Стаття 39

    Включено: хвороби, що характеризуються підвищеним кров’яним тиском I10-I15 (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія)

    а) гіпертонічна хвороба III стадії з незворотними структурними ураженнями органів-мішеней

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України