Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 04 листопада 2023, питання №96140

Допомога в вирішенні ситуаціі!

Добрий день! Потрібна допомога в питанні зі спадщиною. У мене є право спадщини на частину батьківського будинку. У будинку прописані: Бабуся, мама, вітчим, брат, я, моя дружина, мій син. Я, дружина і син у цьому будинку не проживаємо. Документи були оформлені таким чином: 75% на бабусю, 25% на маму. Зараз мама померла. Вітчим і брат викликали додому нотаріуса і бабуся написала заповіт на брата своєї частки. Також знаю, що на решту 25% були написані відмовні на користь брата або вітчима. Я нічого не підписував і не був присутній під час візиту нотаріуса. Скоро виходить термін щодо вступу мною у спадщину. Вітчим і брат відмовляються надати документи. Як мені бути далі і що робити? І скажіть, чи є якесь право на спадщину мого сина і дружини? Дякую за допомогу?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владе!

    Якщо Вашій матері належало 25% у згаданному будинку, то відповідно до чинного законодавства першочергове право на спадщину мають родичі першого ступеня спорідненності, тобто це Ви, Ваш брат та вітчим (за умови того, що він був офіційно розписаний з Вашою матір'ю). Тому Вам треба, якомога швидше подати заяву на отримання спадщини. Ваша дружина та син права на спадщину не мають.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Влад Воротынцев Клієнт 6 місяців тому

    А бабуся (мама моєї матері) має право на частку мами?

    Дякую за відповідь!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так! Якщо бабуся, це мати Вашої матері, то і вона має право на свою частку в спадщині. Отже Ваша частина, це 1/4 від 25%.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України