Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 18 жовтня 2023, питання №95084

Якщо в академ відпустсі чи діе відстрочка по статті 23?

Міністерство освіти направило лист в університети що ті хто в академ відпустсі підлягають мобілізації.Якщо академ відпустка по стану здоровья це також підпадае по мобілізацію?

Відповіді юристів (3)

    Богун Сергій Павлович

    В контексті Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" діє.

    В МОН інший погляд на це.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Діючий Закон "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає звільнення від мобілізації здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Відповідно до ст. 1 Закону "Про вищу освіту", здобувачі вищої освіти - особи, які навчаються у закладі вищої освіти на певному рівні вищої освіти з метою здобуття відповідного ступеня і кваліфікації.

    Відповідно до ч. 2 ст. 46 цього Закону, Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    Таким чином, перебування в академічній відпустці не позбавляє особу статусу здобувача освіти і не є підставою для відмови в наданні відстрочки від мобілізації.

    Міністерство освіти не має право офіційного толкування Законів і цей лист є особистою думкою певної особи

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Костянтине!

    Лист МОН не є нормативно-правовим актом, а несе у собі лише рекомендаційний характер. Право на відстрочку Вам надає Закон України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку" й відповідно до цього ВИ ЇЇ МАЄТЕ! Бо академвідпустка - це не відрахування з університету, а лише перерва у навчанні.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України