Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міжнародне право, 30 вересня 2023, питання №93852 240₴

Получение документов за границей не имея в наличии не одного действующего Украинского документа

Здравствуйте, меня зовут Лев и я выехал из Украины когда мне было 17 без наличия загранпаспорта. На данный момент нахожусь в Англии и срок действия моего внутреннего ID паспорта уже истёк и из документов которые у меня есть в наличии только биометрическое свидетельство резидента Великобритании. Как я могу сделать ID и загран паспорта не приезжая в Украину?

Відповіді юристів (8)

    Богун Сергій Павлович
    10.4%

    Срок дії внутрішнього ІД паспорта громадянина України продовжено до закінчення дії воєнного стану.

    Що стосується закордонного паспорта - це Ви зможете зробити в консульстві України.

    Дерій Владислав Олегович
    20.8%

    Доброго дня!

    Якщо строк дії ID-картки закінчився за 30 днів до 24 лютого 2022 року та після 24 лютого 2022 року - то він є дійсним протягом 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану.

    Щоб оформити новий паспорт громадянина України у формі картки за кордоном ,Ви можете звернутись до розміщеного за межами України відокремленого підрозділу (філії, представництва) державного підприємства, що належить до сфери управління ДМС, тобто, до відокремленого підрозділу ДП «Документ». Наразі такі підрозділи працюють у Польщі, Словаччині, Туреччині, Чехії, Німеччині та Іспанії.

    Щоб оформити закордонний паспорт - зверніться до посольства України у Великобританії. Запишіться в чергу на оформлення біометричного паспортуна сайті https://online.mfa.gov.ua/ та ознайомтесь процедурою оформлення біометричного паспорту за посиланням https://uk.mfa.gov.ua/onovlennya-ta-oformlennya-bi...

    З повагою, Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Турчин Ярослав Александрович
    16.7%

    Вітаю Вас, Лев!

    Можливо Вам зможуть допомогти з оформленням паспорту у вигляді ID-картки та закордонного у паспортному сервісу Державного підприємства "ДОКУМЕНТ". Вони мають представництва у Європі (нажаль не у Великобританії, а в Німеччині, Польші, Словаччині, Чехії, Іспанії, Туреччині). Повний перелік країн - за посиланням.

    Якщо Ваші данні внесені до Єдиного демографічного реєстру, а за наявності ІД-паспорт - це так, Ви з легкістю можете перебуваючи не в Україні замовити закордонний паспорт, нову ІД-картку... З досвіду. Це набагато швидше і менш бюрократизовано ніж у консульстві...

    https://pasport.org.ua/services

    Успіхів у вирішенні Вашого питання.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20.8%

    Доброго дня, Леве!

    Закордонний паспорт та ID-картку можливо отримати за кордоном через консульські установи України. Документи можуть доставити до вибраного консульства міжнародним кур’єрським експрес-перевезенням DHL Express або дипломатичною поштою.

    Якщо обрати послуги DHL Express, це буде платно за тарифами компанії. Цей спосіб підійде для тих, кому швидко потрібні документи.

    Щоби скористатися послугою, потрібно звернутися до консульства, на території округу якого Ви перебуваєте. З собою треба мати документ, який посвідчує особу. На місці пишеться заява до територіального органу/територіальному підрозділу ДМС (а не дипломатичній установі), який оформив ID-картку чи закордонний паспорт.

    Дипломатичною поштою термін доставлення буде від трьох місяців. Для замовлення послуги потрібно теж звернутися до консульства, на території округу якого перебуваєте, з документом, який посвідчує особу. В цьому випадку також пишеться заява. Далі слід очікувати на запрошення до консульства для отримання документа.

    Ознайомитись процедурою оформлення біометричного паспорту Ви можете, звернувшись за посиланням на сайт українського посольства в Англії https://uk.mfa.gov.ua/onovlennya-ta-oformlennya-bi...

    Також Ви маєте можливість звернутись до розміщеного за межами України та територіально відокремленого підрозділу Державного підприємства "ДОКУМЕНТ". Його представництва працюють у Польщі, Словаччині, Туреччині, Чехії, Німеччині та Іспанії.

    В той самий час Вам потрібно знати наступне: якщо термін дії ID-картки закінчився за 30 днів до 24 лютого 2022 року та після 24 лютого 2022 року - то він є дійсним протягом 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.6%

    Вітаю, Лев!

    По-перше, Ваш внутрішній паспорт станом на зараз вважається дійсним. Строк дії паспорта України, закінчення якого припало на воєнний стан, продовдується до закінчення воєнного стану в Україні. По-друге, замовити закордонний паспорт Ви можете через консульство України у країні Вашого перебування.

    Детальніше тут: https://uk.mfa.gov.ua/4756-vidi-zakordonnih-paspor...

    Успіхів.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для відновлення паспорту вам треба скористуватися послугою ДП "Документ"

    Ось контакты таких центрів

    https://pasport.org.ua/centers

    Савченко Олександр
    16.7%
    Савченко Олександр 7 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Здравствуйте, Лев!

    Вы можете подать заявление на одновременное оформление паспорта у форме ID-картки и паспорта Украины для выезда за границу, обратившись в структурные подразделения ДП "Документ" за границей. Так, постановлением Кабинета Министров Украины от 10.06.2022 № 678, утвержден Порядок реализации экспериментального проекта по оформлению паспорта гражданина Украины и паспорта гражданина Украины для выезда за границу гражданам Украины, которые находятся за пределами Украины (далее – Порядок № 678 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/678-2022-%D0%B...).

    Согласно Порядку № 678 принятие у граждан Украины, которые находятся за пределами Украины (далее - лица), документов для оформления (у том числе вместо утраченного или похищенного), обмена паспорта, паспорта длявыезда за границу осуществляется размещенным за пределами Украины обособленным подразделением (филиалом, представительством) государственного предприятия, принадлежащего в сферу управления ГМС и является администратором Единого государственного демографического реестра.

    Пунктом 3 Порядка № 678 определено, что оформление паспорта, паспорта для выезда за границу лицам, приобретшим гражданство Украины (за исключением случаев обретения лицом гражданства Украины в соответствии со статьей 7 Закона Украины «О гражданстве Украины»), осуществляется в соответствии с Порядком оформления, выдачи, обмена, пересылки, изъятия, возвращения государству, признание недействительным и уничтожение паспорта гражданина Украины, утвержденного постановлением Кабинета Министров Украины от 25.03.2015 № 302 (далее – Порядок № 302 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/302-2015-%D0%B...), Порядка оформления, выдачи, обмена, пересылки, изъятие, возвращение государству, признание недействительным и уничтожение паспорта гражданина Украины для выезда за границу, утвержденного постановлением Кабинета Министров Украины от 07.05.2014 № 152 (далее – Порядок № 152 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/152-2014-%D0%B...).

    Согласно пункту 69 Порядка № 302 заявитель представляет для обмена паспорта следующие документы:

    1) паспорт, подлежащий обмену;

    2) документы, подтверждающие обстоятельства, в связи с которыми паспорт подлежит обмену (кроме случаев, предусмотренных подпунктами 4 и 6 пункта 6 этогоПорядка);

    6) документы, подтверждающие уплату административного сбора, или оригинал документа об освобождении от его уплаты.

    7) документы, подтверждающие сведения для внесения дополнительной переменной информации к бесконтактному электронному носителю и в паспорт (за наличия таких документов):

    о месте жительства – справку органа регистрации установленного образца (за исключением случаев, когда осуществляется обмен паспорта образца 1994 года);

    о рождении детей – свидетельства о рождении детей;

    о браке и расторжении брака - свидетельство о браке, свидетельство о браке расторжение брака, решение суда о расторжении брака, вступившее в законную силы или выданный компетентными органами иностранного государства документ, который согласно ее национальному законодательству подтверждает соответствующий факт;

    о смене имени - свидетельство о смене имени, свидетельство о рождении, свидетельство о браке, свидетельство о расторжении брака, решение суда о расторжение брака, вступившего в законную силу, или выданный компетентными органами иностранного государства документ, который согласно его национальному законодательством подтверждает соответствующий факт;

    документ, удостоверяющий регистрацию в Государственном реестре физических лиц - налогоплательщиков с данными о РНОКПП, или уведомление об отказе его принятие, или данные о РНОКПП, внесенные в паспорт или свидетельство о рождение.

    В случае обмена паспорта, оформленного территориальным подразделением ГМС, МВД, прекратившее деятельность или временно не осуществляющее свои полномочия, заявитель дополнительно подает все имеющиеся документы, в том числе документы, содержат фотоизображения лица, позволяющие идентифицировать такое лицо.

    Согласно пункту 35 Порядка № 152 заявитель для оформления паспорта для выезда за границу представляет следующие документы:

    1) паспорт гражданина Украины (для лица, достигшего 14-летнего возраста и проживает в Украине);

    4) документы, подтверждающие уплату административного сбора, или оригинал документа об освобождении от его уплаты.

    Кроме того, в настоящее время определена процедура одновременного оформления (в том числе вместо утраченного или похищенного), обмена паспорта и паспорта для выезда за границу (далее – одновременное оформление паспорта и паспорта для выезда за границу) в соответствии с Порядком реализации экспериментального проекта по одновременному оформлению (в том числе вместо утраченного или похищенного), обмена паспорта гражданина Украины и паспорта гражданина Украины для выезда за границу, утвержденного постановлением Кабинета Министров Украины от 07.05.2022 № 541 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/541-2022-%D0%B....

    Документы для одновременного оформления паспорта и паспорта для выезда за границу подаются в территориальный орган/территориальное подразделение ГМС, центра предоставления административных услуг, государственного предприятия относится к сфере управления ГМС или его обособленного подразделения заместом обращения. Паспорт и паспорт для выезда за границу оформляются лицу, достигшему 14-летнего возраста, на основании заявления-анкеты, поданного им лично.

    Учитывая изложенное для обмена паспорта, оформление паспорта для выезда за границу или одновременного оформления паспорта и паспорта для выезда за границу Вы можете подать документы, определенные Порядком № 302 и Порядком № 152, к размещенному за пределами Украины обособленному подразделения (филиала, представительства) государственного предприятия, принадлежащего к сферы управления ГМС – Государственного предприятия «Документ».

    В настоящее время за пределами Украины функционируют обособленные подразделения Государственного предприятия «Документ», размещенных в Республике Польша, Словацкой Республике, Турецкой Республике и Чешской Республике. Актуальную информацию о работе обособленных подразделений Государственногопредприятия «Документ» за границей можно получить по ссылке: https://pasport.org.ua/centers

    Также Вы можете подать письменное (электронное) обращение в ГМС, чтобы получить от них письменный ответ с разъяснениями по вашей ситуации и при необходимости предъявить его подразделению ДП «Документ» за границей. Могу помочь с подготовкой такого заявления.

    Удачи!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 7 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Ваш внутрішній паспорт дійсний до завершення воєнного стану в Україні.

    Закордонний можна оформити у консульській установі.

    Або у ДП Документ оформлять всі документи.

    Ця процедура у першу чергу орієнтована на громадян, які вимушено залишили Україну у зв’язку із військовими діями та/або повертаються в Україну в терміновому порядку.

    За першої можливості радимо оформити новий закордонний паспорт.

    Важливо: плануючи придбання авіаквитка або подачу документів до іноземної консульської установи на отримання візи обов’язково попередньо проконсультуйтесь щодо можливості використання для цих цілей закордонного паспорта із продовженим строком дії.

    Подавати документи на продовження паспорта можливо не раніше, ніж за 2 місяці до закінчення строку його дії.

    Заява про продовження строку паспорта подається власником віком від 18 років особисто.

    Для продовження строку дії паспорта для виїзду за кордон дитини віком до 16 років заява подається її законним представником або представником на підставі довіреності, засвідченої в установленому законом порядку.

    Для продовження строку дії паспорта для виїзду за кордон дитини віком від 16 до 18 років заява подається або особою, на ім’я якої оформлено паспорт, або її законним представником.

    Що потрібно, щоб продовжити строк дії закордонного паспорта?

    Якщо власник паспорта старше 16 років, потрібні такі документи:

    заповнена заява (бажано заповнити до прибуття до установи);

    (бланк заяви ( .pdf , 174.16 Кб ), зразок заповнення (.pdf , 206.76 Кб ).

    закордонний паспорт, строк дії якого необхідно продовжити + копія 1-ї сторінки;

    паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України (за наявності) + копія.

    Якщо власнику паспорта менше ніж 16 років, потрібні такі документи:

    заповнена представником дитини заява (бланк заяви ( .pdf , 174.16 Кб ), zrazok-zapovnennya.pdf ( .pdf , 210.10 Кб )(бажано заповнити до прибуття до установи);

    закордонний паспорт, строк дії якого необхідно продовжити+ копія 1-ї сторінки;

    свідоцтво про народження дитини + копія (Cвідоцтво про народження дитини, видане в іноземній державі, має бути легалізоване або завірене штампом «Apostille» та перекладене на українську мову. Підпис перекладача на перекладі також має бути засвідчений штампом «Apostille». Якщо переклад зроблений в Україні, підпис перекладача має бути засвідчений українським нотаріусом)

    у разі вклеювання фотокартки у закордонний паспорт дитини одночасно з продовженням строку його дії подаються дві фотокартки дитини розміром 3,5 х 4,5 см;

    дійсний паспорт законного представника дитини + копія; якщо йдеться про опіку чи піклування — документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника (рішення суду про встановлення опіки або піклування) + копія. Документи, видані компетентними органами іноземної держави подаються легалізованим (засвідченими штампом «Апостиль») із перекладом українською мовою, завіреним в установленому законом порядку.

    У разі продовження строку дії паспорта для виїзду за кордон дитині, яка не досягла 16 років, за бажанням її законного представника або представника у такий паспорт поряд з відміткою про продовження строку дії або на іншій сторінці, де є вільне місце, вклеюється фотокартка дитини, зображення на якій відповідає досягнутому нею віку на момент продовження строку дії паспорта для виїзду за кордон.

    У разі продовження строку дії закордонного паспорта дитині віком від 16 до 18 років вклеювання фотокартки здійснюється за бажанням дитини.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України