Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 20 вересня 2023, питання №93056

Чи обов'язково потрібно проходити МСЕК для продовження інвалідності на період воєнного стану?

Добрий вечір. Мені на днях телефонували з Пенсійного Фонду. Сказали, що мені обов'язково треба пройти медичну комісію (МСЕК) щодо інвалідності. "Строк дії" моєї інвалідності закінчився десь в травні. Але виплати від ПФ приходили. Як я думала, по закону мед.комісію проходити не обов'язково на період війни. Чи я щось не так зрозуміла? Я зараз за кордоном, можливості приїхати немає.
Скажіть будь ласка, чи потрібно буде мені повертати ці кошти, які мені платили після закінчення "терміну" інвалідності?
Буду дуже вдячна за відповідь.

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви можете пройти мсек онлайн, без вашої присутності на території України.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Яна!

    Маєте право на заочне проходження МСЕК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Яно!

    Так. МСЕК потрібно проходити.

    В Україні на період дії воєнного стану встановлення інвалідності вперше або проведення медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) вимушено переселеним особам, які перебувають за кордоном, проводиться екстериторіально і заочно. Ці зміни передбачені положеннями постанови Кабміну № 225 про «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України».

    Якщо у людини є необхідні медичні документи й обстеження, їй потрібно надіслати їх українською мовою до сімейного або лікуючого лікаря на території України для оформлення «Направлення на МСЕК» (форма 088/о).

    У МОЗ зазначили, що лікарсько-консультативна комісія (ЛКК) розгляне пакет документів і за наявності ознак інвалідності направить на МСЕК для проведення експертизи і встановлення інвалідності.

    Якщо у разі звернення для встановлення інвалідності особа не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може ухвалює рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

    Повідомляється, що експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності.

    Інформація: https://zn.ua/ukr/UKRAINE/u-moz-pojasnili-jak-ofor...

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України