Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 09 серпня 2023, питання №89767

Как делится имущество после смерти

Добрый день, беспокоит такой вопрос моего отца, касательно наследства от его мамы.Дом и квартира купленные до брака ,после была машина и квартира купленная в браке совместно. Умерла мама и в натариусе сказали , что так как ее ( мамы моего отца ) муж пенсионер ему будет выделена 1:6 в доме и квартире, которые были куплены до брака.Мама моего папы умерла первой, затем умер муж мамы моего отца . 1:6 переходит ли его детям ?
И можете подсказать , пожалуйста , как данное имущество может делиться теперь между моим папой и детьми мужа мамы моего отца.
По завещанию все движимое и недвижимое имущество принадлежит моему отцу, по крайней мере так написано.

Відповіді юристів (2)

    Гіммельфарб Станіслав Олегович

    Доброго дня.

    Потрібно отримати більше інформації, щодо складу спадкоємців, строків, місця мешкання чоловіка матері на час її смерті.

    За загальним правилом, спадкове майно належить спадкоємцю з моменту відкриття спадщини. Тобто якщо чоловік прийняв спадщину до моменту своєї смерті або був зареєстрований за однією адресою з Вашою бабусею, то належна йому частина спадкового майна переходить до його спадкоємців.

    Якщо ж він помер до моменту спливу 6 місячного строку з моменту смерті Вашої бабусі, то отримання цієї спадщини його спадкоємцями залежить від того, чи подадуть вони заяву про прийняття саме цього майна.

    Але надання коректної консультації потребує отримання додаткової інформації.

    Якщо Вам потрібна отримання детальної консультації або інша допомога з Вашого питання, Ви можете її отримати натиснувши кнопку "Звернутись" біля мого профілю

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1\6 - це обов'язкова частка чоловіка ( відповідно до ст. 1241 Цивільного Кодексу України, непрацездатний вдівець спадкує, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б йому у разі спадкування за законом (обов'язкова частка)).

    Для детальної відповіді на Ваше питання потрібно знати більше родинних зв'язків, скільки спадкоємців першої черги було на момент смерті матері батька і т.д. Якщо ж спадщину не прийняв спадкоємець за законом, спадкують інші спадкоємці за законом однієї з ним черги, а за їх відсутності — спадкоємці подальших черг. Якщо чоловік Вашої бабусі на момент її смерті проживав разом з нею - він автоматично вступив у спадок.

    З той інформації, яку Ви надали, Ваш батько має право на :

    5\6 майна, що було придбано його матір'ю до шлюбу

    5\12 майна, що було придбано у шлюбі (майно матері 1\2 (на умовах спільної власності) - обов'язкова частка(1\6 від 1\2)

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України