Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 30 липня 2023, питання №89194

Наявність довіреності у представників, які діють від імені особи публічного права

Доброго дня.
Чи повинен представник, який діє від імені особи публічного права надавати довіренність третій особі (чи будь кому) на виконання своїх дій.
Якщо так, то будь ласка дайте посилання на норми законодавства щодо оформлення такої довіреності.

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анатолію!

    Юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування.

    Статтею 87 ЦКУ визначено, що порядок утворення та правовий статус юридичних осіб публічного права встановлюються Конституцією України та законом.

    Також статтею 167 ЦКУ визначено, що держава може створювати юридичні особи публічного права (державні підприємства, навчальні заклади тощо) у випадках та в порядку, встановлених Конституцією України та законом.

    Стаття 169 ЦКУ внормовує відповідні правовідносини у місцевому самоврядуванні:

    Територіальні громади можуть створювати юридичні особи публічного права (комунальні підприємства, спільні комунальні підприємства, навчальні заклади тощо) у випадках та в порядку, встановлених Конституцією України та законом.

    "Чи повинен представник, який діє від імені особи публічного права надавати довіренність третій особі (чи будь кому) на виконання своїх дій" залеєить від статусу юридичні особи публічного права та ввірених їй органом або уповноваженою посадовою особою, які її утворив, розпорядчих функцій чим компетенції.

    У разі виникнення уточнюючих питань, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого фото.

    • Анатолій Клієнт 9 місяців тому

      Дякую за відповідь.Але питання було задано відносно дій представників ТЦК.Тобто вони діють від імені особи публічного преава і є її представниками.

      І коли вони як представники доводять вимоги особи публічного права до третіх осіб (громадян), то чи є підстави у громадян вимагати довіренність?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Це я повинен був сам здогадатись, що Ви маєте на увазі ТЦК?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Надавати, якщо це не пов'язані із діями, що мають важливе юридичне значення, не потрібно. А от просто показати я вважає буде не зайвим.

    Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Анатолій Клієнт 9 місяців тому

      Дякую за відповідь.Але питання було задано відносно дій представників ТЦК.Тобто вони діють від імені особи публічного преава і є її представниками.

      І коли вони як представники доводять вимоги особи публічного права до третіх осіб (громадян), то чи є підстави у громадян вимагати довіренність?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України