Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 20 липня 2023, питання №88674 300₴

Уточнение Про Законопроект 8009

Добрый день. Мой дедушка (не является военнослужащим) погиб в результате обстрела в селе в Донецкой области. Могу ли я уволится со службы на этом основании?

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    Доброго дня, так ви будете мати право на демобілізацію.. Але поки зміни не вступили в силу, тому треба почекати.

    РЕКОМЕНДУЮ поки підготувати документи. Зробити нотаріально завірені копії

    Ваше Свідоцтво про народження

    Свідоцтво про народження батька чи мати.

    Свідоцтво про смерть діда

    Витяг з реєстру кримінальних справ про зареєстровано справу вбивства.

    Інші документи які підтверджують факиют смерть від російської агресії.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ярославе!

    Даний Закон України набирає чинності вже завтра, і надає право звільнення як мобілізованим, так і контрактникам, у кого "...близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану...".

    У даному випадку Вам потрібно довести факт того, що він загинув в результаті військової агресії рф (витяг із ЄРДР про відкриття кримінального провдження за фактом вбивства, медичні заключення тощо).

    Якщо з документами все в порядку, від завтра можете подавати рапорт на звільнення.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Верховна Рада внесла зміни до Закону "Про військовий обов'язок і військову службу", розширивши підстави звільнення з військової служби у період воєнного стану.

    Ухвалення Закону "Про внесення змін до статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо розширення підстав звільнення з військової служби деяких категорій громадян в період воєнного стану" (№8009) підтримав 291 парламентарій.

    Документом встановлюється, що мобілізовані військовослужбовці та контрактники можуть звільнятися зі служби під час воєнного стану, якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба, брат або сестра) загинули чи зникли безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час повномасштабної війни.

    У законі вказано що звільненню підоягають жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра):

    • загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях,
    • а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану".

    У Законі не вказано про статус військового чи цивільного, безпосередню участь у бойових діях чи навіть смерть унаслідок бойових дій (та й "під час здійснення заходів" – це не означає "під час безпосереднього здійснення заходів).

    Жодного тлумачення або уточнення, що це обов’язково військовослужбовець чи мобілізована особа немає.

    Можна зробити висновок, що йдеться не лише про бійців, а й про цивільних, які загинули внаслідок війни.

    Інших деталей не зазначено, але гіпотетично це може бути смерть внаслідок обстрілу, вбивство російськими окупантами, підрив на міні тощо.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    по картці Закону то

    19.07.2023Розсилання акта18.07.2023Повернуто з підписом від Президента України08.05.2023Закон направлено на підпис Президенту України

    Щодо приписів ст. Ви зможете звільнитися якщо було зафіксовано, що Ваш дідусь помер під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації

    I. Внести до статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 38, ст. 324 із наступними змінами) такі зміни:

    1. Підпункт "г" пункту 2 частини четвертої доповнити абзацом чотирнадцятим такого змісту:

    "якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану".

    2. Підпункт "г" пункту 3 частини п’ятої доповнити абзацом дванадцятим такого змісту:

    "якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану".

    II. Прикінцеві положення

    1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України