Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Корпоративне право, 08 червня 2023, питання №86480 400₴

Чи можна не успадковувати ТОВ де був один засновник?

Доброго дня, після чоловіка залишилась фірма (ТОВ) - підприємство фактично не працює, його діяльність "заморожена" у звязку зі смертю директора (він же був єдиний засновник ТОВ). За минулий рік звітність здана, за цей рік діяльність не ведеться , платежів ніяких не було. Заборгованості перед бюджетом чи перед контрагентами - немає. Управління спадщиною - не оформлювалось. Чи можу я як спадкоємець ніяк не заявляти свої права на дане ТОВ, щоб уникнути витрат (на перереєстрацію, здання нульової звітності, продаж чи ліквідацію і т.д.)? Чи зобовязана я повідомити про дані корпоративні права нотаріуса при відкритті спадкової справи? Дякую.

Відповіді юристів (15)

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович 10 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Вітаю.

    1. Спадщину можна або прийняти повністю, або відмовитися від неї взагалі. 2. Не допускається прийняття або відмова від спадщини з умовою чи із застереженням. 3. Прийняти або не прийняти спадщину – це право, а не обов’язок спадкоємця. 4. Початок перебігу строку відмови від прийняття спадщини починається з часу, коли спадкоємець набуває свого суб’єктивного права на спадкування.

    Цивільний кодекс УкраїниСтаття 1268. Прийняття спадщини

    1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.2. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.4. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.5. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

    • Анна Клієнт 10 місяців тому

      Так. Але чи зобовязана я повідомити нотаріуса про наявні корпоративні права, з урахуванням того факту що бізнес фактично не працюючий, боргів не має, найманих працівників немає і т.д.? Раніше наскільки я чула право участі у ТОВ взагалі не успадковувалось. Чи може це підприємство залишитись так би мовити "замороженим" доки держава сама не почне "шукати" спадкоємця (а чого його шукати якщо ніяких боргів чи зобовязань немає)...

      • Гуща Юрій Миколайович
        Гуща Юрій Миколайович 10 місяців тому

        Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

        Відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону, у разі смерті або припинення учасника товариства його частка переходить до його спадкоємця чи правонаступника без згоди учасників товариства. Для спадкування корпоративних прав ТОВ спадкоємці мають протягом року з дня закінчення строку для прийняття спадщини, який за загальним правилом складає 6 місяців, подати заяву про вступ до товариства.

        Якщо вони подали такі заяви, їх мають прийняти до товариства, розподіливши між ними частку учасника, який помер, пропорційно до розміру частки кожного з них у спадщині. Наприклад, якщо спадкування здійснюється за законом, спадкоємцями першої черги є діти спадкодавця, у т. ч. зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (відповідно до ст. 1261 ЦК України). При цьому частки кожного спадкоємця у спадщині є рівними. В т і м , якщо спадкодавець перебував у шлюбі та набув корпоративні права за час шлюбу, спочатку постає питання щодо необхідності їх розподілу між подружжям. Відповідно до ч. 1 ст. 61 Сімейного кодексу України (далі — СК України), об'єктом права спільної сумісної власності подружжя може бути будь- яке майно за винятком виключеного з цивільного обороту. Ч. 1 ст. 190 ЦК України встановлює, що майном як особливим об'єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також май нові права та обов'язки. Як згадувалося вище, корпоративні права є сукупністю май нових та немайнових прав. У зв'язку з цим питання розподілу корпоративних прав між подружжям як у зв'язку з розірванням шлюбу, так і у зв'язку зі смертю одного з подружжя є складним та суперечливим.

        П. 28 постанови пленуму Верховного Суду України №11 від 21 грудня 2007 р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» передбачає, що вклад до статутного фонду господарського товариства не є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. Втім, якщо такий вклад зроблено коштом спільного май на подружжя, в інтересах сім'ї той з подружжя, хто не є учасником товариства, має право на поділ одержаних прибутків. У разі ж використання одним з подружжя спільних коштів без відома чи доз волу іншого з подружжя останній має право на компенсацію вартості його частки.

        Тобто за загальним правилом корпоративні права не діляться порівну між подружжям, але якщо вони були придбані за рахунок спільного майна, той з подружжя, хто не є учасником товариства, має право або на поділ одержаних від діяльності товариства прибутків або на компенсацію вартості частки у господарському товаристві.

        При цьому під час розгляду такої категорії справ суди звертають особливу увагу на 3 критерії, з огляду на які майно може бути віднесене до спільної сумісної власності подружжя:

        1) час його набуття;

        2) джерело коштів для його придбання;

        3) мета набуття такого майна.

        Отже, при спадкуванні корпоративних прав учасника ТОВ, який перебував у шлюбі, під час якого їх і набув, спочатку мають бути вирішені питання поділу майнових прав, які входять до складу цих корпоративних прав, з другим з подружжя, а потім в залежності від результатів цього поділу корпоративні права мають розподілятися між всіма спадкоємцями, включаючи і дружину як спадкоємицю.

        Після визначення розміру часток кожного спадкоємця і за умови подачі ними заяв про вступ до товариства для державної реєстрації протягом строку, встановленого законом, відповідно до ст. 23 Закону, вони стають повноправними учасниками товариства не тільки без згоди, але, можливо, навіть без відома інших учасників товариства, якщо інше не передбачено статутом ТОВ.

    Тимченко Анастасия Александровна
    62.5%
    Тимченко Анастасия Александровна 10 місяців тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Доброго дня. Згідно законодавства спадок приймається цілком, відмовитись від частини спадку не можна. Однак Ви маєте право не оформлювати документи на отримання у спадок цього ТОВ. Коли будете отримувати свідоцтво на право на спадщину Ви маєте право отримати свідоцтво тільки на те майно, на яке у Вас є правовстановлюючи документи і яке Ви бажаєте переоформити на себе

    • Анна Клієнт 10 місяців тому

      Тобто, в разі чого, аргументувати що у мене немає правовстановлюючих документів на цю фірму, так?

      • Тимченко Анастасия Александровна
        Тимченко Анастасия Александровна 10 місяців тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

        Можно і так, але ви не зобов"язані оформлювати Ваше спадкове право. Це право, а не обов"язок

        • Анна Клієнт 10 місяців тому

          Зрозуміло, а при цьому я приймаю іншу спадщину (наприклад нерухомість що належала спадкодавцю як фізичній особі). тобто, оформлюю на цю нерухомість документи.

          • Тимченко Анастасия Александровна
            Тимченко Анастасия Александровна 10 місяців тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

            Так. Після спливу строку на прийняття спадщини (6 місяців) Ви можете отримати свідоцтво на право спадщини. Нотаріус Вам видає свідоцтво на те майно, на яке Ви надаєте йому документи. При тому Ви маєте право оформлювати відразу не все майно, а наприклад через 6 місяців отримати свідоцтво на квартиру, ще через рік на землю, а може через п"ять років забажаєте оформити й це ТОВ - так також можливо

    Айвазян Юрий Климентьевич
    37.5%

    Доброго дня, Анна!

    У Вашому випадку може йтися про успадкування чи неуспадкування корпоративних прав.

    Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України під поняттям «спадкування» розуміється перехід прав та обов’язків (спадщина) від померлої фізичної особи (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Водночас поняття «корпоративні права» закріплене у ст. 167 Господарського кодексу України і визначене як права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

    При цьому, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 1219 Цивільного кодексу України, до складу спадщини не входять права та обов’язки, які нерозривно пов’язані з особою спадкодавця, зокрема особисті немайнові права. Ч. 1 ст. 100 Цивільного кодексу України визначає право участі у товаристві особистим немайновим правом.

    Ч. 5 ст. 147 ЦК України не передбачала першочергового права спадкоємця на вступ до товариства, але водночас могла виникнути ситуація, коли сам спадкодавець ухвалював безпосереднє рішення щодо обмеження прав своїх спадкоємців на частку шляхом взяття участі в затвердженні установчих документів товариства, які ускладнювали процедуру спадкування частки. Водночас ст. 55 Закону України «Про господарські товариства» містила протилежну норму та встановлювала переважне право спадкоємців саме на вступ до товариства. Якщо виходити з положень зазначеної статті, то спадкоємець отримував право на вступ до товариства, і вже після того як він скористався або не скористався таким правом (або товариство скористалося своїм правом відмови в прийнятті спадкоємця новим учасником), і розглядалося питання частки в товаристві, що належала померлому.

    У Вашому випадку Ви маєте повне право не успадковувати свої корпоративні права на ТОВ. Тому що таке успадкування є Вашим правом, а не обов'язком!

    Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її на підставі (ст. 1268 Цивільного кодексу України).

    Спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини яка відкривається з дня смерті особи або з дня, з якого вона оголошується померлою.

    Для цього спадкоємцю необхідно звернутися із заявою про відмову від прийняття спадщини, яка подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    Треба відрізрізняти неподання заяви про прийняття спадщини протягом встановленого строку й подання заяви про відмову від спадщини. Так, в першому випадку особа не здійснює свого права, внаслідок чого втрачає можливість прийняти спадщину, а в іншому – вчиняє активні дії, тобто реалізує своє право на відмову від прийняття спадщини.

    Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги (частина друга статті 1274 Цивільного кодексу України).

    Спадкоємець має право відмовитися від частки у спадщині спадкоємця, який відмовився від спадщини на його користь (частина третя статті 1274 Цивільного кодексу України).

    Відмова від спадщини може бути як на користь конкретної особи спадкоємця (адресна відмова), так і без зазначення такої особи (безадресна).

    У разі відмови від спадщини:

    • Відмова від прийняття спадщини одного із спадкоємців за заповітом, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за заповітом і розподіляється між ними порівну.
    • Відмова від прийняття спадщини одного із спадкоємців за законом з тієї черги, яка має право на спадкування, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за законом тієї ж черги і розподіляється між ними порівну.
    • Положення статті 1275 Цивільного кодексу України не застосовуються, якщо спадкоємець відмовився від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця, а також коли заповідач підпризначив іншого спадкоємця.
    • Відмова спадкоємця за заповітом, який відмовився від прийняття спадщини, було покладено заповідальний відказ, обов'язок за заповідальним відказом переходить до інших спадкоємців за заповітом, які прийняли спадщину, і розподіляється між ними порівну.
    • Відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом.

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галку на знак подяки та залиште відгук.

    • Анна Клієнт 10 місяців тому

      Я можу одночасно прийняти спадщину на майно (наприклад, квартира що належала спадкодавцю як фізичній особі) , і відмовитись від успадкування корпоративних прав? Чи треба обовязково писати відмову від успадкування корпоративних прав?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так, Ви можете все це зробити одночасно: прийняти у спадщину майно чоловіка та відмовитись від успадкування корпоративних прав на ТОВ.

        Ось приблизний зразок такої відмови:

        До компетентних органів за місцем вимоги

        гр. ___,

        що проживає в м. __, вул. ___, буд. __,кв.__-

        ___

        (реєстраційний номер облікової картки платника податку)

        ЗАЯВА

        ___року помер мій чоловік – (ПІБ, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податку )___, що постійно проживав за адресою: м. ___, вул.___ , буд.___, кв.___

        Після його смерті відкрилася спадщина___

        Повідомляю нотаріуса, що від прийняття спадщини___ я відмовляюсь.

        Зміст статей 1269, 1273, 1274 Цивільного кодексу України нотаріусом мені роз’яснено.

        Місто ___,

        ДатаПідпис ___/ ___/

        Хоча нотаріус може запропонувати також іншу форму відмови. Ще раз повторюю, Ви можете того і не робити. Вас ніхто не примушуватиме отримати у спадщину корпоративні права на ТОВ.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    КОРПОРАТИВНІ ПРАВА НЕ ВХОДЯТЬ ДО СКЛАДУ СПАДЩИНИ.

    ВИ МОЖЕТЕ НЕ ІНФОРМУВАТИ НОТАРІУСА.

    Стаття 1219. Права та обов'язки особи, які не входять до складу спадщини

    Цивільний кодекс України

    1. Не входять до складу спадщини права та обов'язки, що нерозривно пов'язані з особою спадкодавця, зокрема:

    1) особисті немайнові права;

    2) право на участь у товариствах та право членства в об'єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами;

    3) право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;

    4) права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом;

    5) права та обов'язки особи як кредитора або боржника, передбачені статтею 608 цього Кодексу.

    Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України (далі — ЦК України), спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). При цьому, за загальним правилом, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України). Проте існують і виключення з цього загального правила, які, відповідно до п. 1, 2 ч. 1 ст. 1219 ЦК України, включають особисті немайнові права, право на участь у товариствах та право членства в об'єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами.

    Відповідно до ч. 1 ст. 167 Господарського кодексу України та п. 14.1.90 Податкового кодексу України, корпоративні права — це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Тобто можна зробити висновок, що оскільки корпоративні права передбачають сукупність майнових та немайнових прав, у т. ч. право на участь, вони входять до складу спадщини тільки у випадках, прямо встановлених законом або установчими документами відповідної юридичної особи.

    Найбільш поширеною організаційно-правовою формою господарських товариств є товариства з обмеженою відповідальністю (далі — ТОВ). Законом України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (далі — Закон) встановлена можливість переходу частки до спадкоємця учасника товариства.

    Відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону, у разі смерті або припинення учасника товариства його частка переходить до його спадкоємця чи правонаступника без згоди учасників товариства. Для спадкування корпоративних прав ТОВ спадкоємці мають протягом року з дня закінчення строку для прийняття спадщини, який за загальним правилом складає 6 місяців, подати заяву про вступ до товариства.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Особа також може відмовитись від прийняття спадку на користь одного з родичів з нотаріальним оформленням відмови. Чи просто відмовитись від спадкування саме корпоративних прав, вони не входять в спадкове майно.Стаття 1219. ЦК України.

    Вам не обов язково повідомляти нотаріуса і не обов язково спадкувати ТОВ.

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 10 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/755-15):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:...

    8) заявник:...

    державний орган, родичі (чоловік, дружина, батьки, діти, онуки, дід, баба, брати, сестри) та спадкоємці фізичної особи - підприємця - у разі подання документів для державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця у зв’язку з її смертю, визнанням безвісно відсутньою чи оголошенням померлою;...

    Стаття 18. Документи, що подаються заявником для державної реєстрації фізичної особи - підприємця поза процедурою державної реєстрації, передбаченої статтею 25-1 цього Закону...

    4. Для державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця подаються такі документи:

    1) заява про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця;

    2) копія свідоцтва про смерть фізичної особи - у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця у зв’язку з її смертю або оголошенням її померлою (крім випадку, якщо відомості про смерть фізичної особи містяться в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян);...

    Стаття 25-1. Особливості проведення реєстраційних дій в автоматичному режимі

    1. Без участі державного реєстратора, в автоматичному режимі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг можуть проводитися такі реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі:...

    3) державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем, крім державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця у зв’язку з її смертю, оголошенням померлою або визнанням безвісно відсутньою;..

    4. Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем у зв’язку з її смертю або оголошенням її померлою проводиться програмним забезпеченням Єдиного державного реєстру у разі отримання у порядку інформаційної взаємодії відповідних відомостей з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 1282. Обов'язок спадкоємців задовольнити вимоги кредитора

    1. Спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.

    2. Вимоги кредитора спадкоємці зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено.

    У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора звертає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.".

    ---

    Доброго дня, пані Анно! Як я вважаю, простіше і доцільніше для Вас вирішити питання, а не залишати його - подати державному реєстратору заяву про припинення підприємницької діяльності чоловіка у зв'язку із його смертю. Тим більше, що як спадкоємець Ви все одно можете бути відповідальним перед податковим органом з підстав можливих боргів ТОВ (яких, як Ви пишете, немає). В такому випадку, крім виконання вимог закону, не буде ділеми, проблеми з прийняттям спадщини.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви маєте право відмовитися від спадкування ТОВ при цьому прийняти майно.

    Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України (далі — ЦК України), спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). При цьому, за загальним правилом, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України). Проте існують і виключення з цього загального правила, які, відповідно до п. 1, 2 ч. 1 ст. 1219 ЦК України, включають особисті немайнові права, право на участь у товариствах та право членства в об'єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами. У зв'язку з цим постає питання, що включають у себе корпоративні права та чи підлягають вони спадкуванню.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України