Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нотаріат, 03 квітня 2023, питання №83358 150₴

Отримання успадкованого депозиту по довіреності

Доброго дня

Спадкоємець депозиту у зв'язку з проблемами із здоров'ям та відсутності працюючого відділення банку в місті Нікополь, де ведуться бойові дії, нотаріально оформив довіреність на свого сина, якого уповноважив на розпорядження всіма рахунками та операціями в цьому банку.

Однак довіреній особі в самому Банку в м. Дніпро відмовляють в отриманні коштів з успадкованого депозиту по цій довіреності, мотивуючи тим, що згідно довіреності конкретно не вказано, що довіреній особі надано право отримувати спадкові кошти довірителя, з рекомендацією зазначити наступні повноваження: «отримати в АТ «.... Банк» кошти спадщини на підставі свідоцтва про право на спадщину за №___від___».

Всі необхідні підтверджуючі документи в наявності - свідоцтво про право на спадщину у вигляді депозиту, свідоцтво про смерть. З моменту смерті пройшло майже 1,5 роки.


Ситуація ускладнюється і тим, що і переробити та доповнити довіреність складно, оскільки нотаріуси не працюють в Нікополі по причині бойових дій і так само необхідно їхати в інше найближче місто Покров, людині з проблемами зі здоров'ям, ризикуючи попасти під обстріли.

Підкажіть, будь ласка, на скільки правомочні дії банку і якщо ні, то як обгрунтувати це. Текст довіреності у вкладенні. Дякую

Відповіді юристів (23)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович рік тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! Довіреність дає повне право довіреній особі отримати кошти. Рекомендую вам письмово звернутися до банку щодо отримання коштів і отримати від них письмову відповідь. Від того яка буде відповідь залежать подальші дії. Якщо вони письмово вам зазначать, що довіреність не відповідає їхнім ніби то "вимогам" - тоді необхідно звернутися до головного відділення Банку у вашому місті, а потім, у разі необхідності с відповідною заявою не перевірку законості дій уповноважених осіб банку до Національного банку України.

    • Ігор Клієнт рік тому

      Дякую за відповідь

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ігоре!

    На мою суб'єктивну думку, даної довіреності більш ніж достатньо на отримання коштів у відділенні Банку від Вашого імені. Але, на жаль, це ще один випадок ситуації, коли уповноважені особи хочуть бачити в довіреності безпосередньо ту дію, яку вчиняє повірена особа.

    Тому тут 2 варіанти:

    1. Оскаржувати відмову банку через, наприклад, Національний банк України.

    2. Змінити довіреність на ту, яку просить банк.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Ігор Клієнт рік тому

      Дякую за відповідь

    Богун Сергій Павлович

    По - перше необхідно проаналізувати саму довіреність на предмет наявних повноважень. По - друге, так як Ви описуєте ситуацію, працівники Банку праві оскільки спадкоємець надав право розпоряджатися саме своїми рахунками. Проте успадковані кошти мають іншу правову природу. Вони не знаходяться на наявних у спадкоємця рахунках.

    • Ігор Клієнт рік тому

      Дякую за відповідь

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Ігорю.

    Спадкоємцю належать всі права, яка належали на момент смерті спадкодавцю. Зрозуміло, що це рахунок спадкоємця (вашого довірителя) і ви, як вказано в довіреності маєте право розпоряджатись його коштами на будь-яких, в тому числі (і це очевидно) успадкованих рахунках. Запис про номер, серію, бланк свідоцтва про право на спадщину значення не має. Але ось цю послідовність ви маєте пояснити в банку працівникам!

    Ви зможете це пояснити? Або пояснити це на гарячу лінію банку, 0-800-500-500.

    Тому що наступні кроки - це скарга на юрвідділ банку, до НБУ, або навіть судовий позов.

    Щасти вам

    • Ігор Клієнт рік тому

      Саме так і було зроблено. Тільки після звернення у банк була ще затребувана довідка про причини смерті. Почали дзвонити в колцентр, де сказали, що довідка не потрібна та попрохали прислати електронною поштою копії документів, однак отримали таку відповідь, що довіреність не підходе, посилаючись на юрид відділ

      • Рибінцев Сергій Сергійович
        20%
        Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

        Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

        Ох ох, співчуваю. Я не бачу сенсу судового шляху в таких справах, спробуйте також набрати на гарячу лінію НБУ 0 800 505 240

        Тут більше інфи ви знайдете https://bank.gov.ua/ua/consumer-protection

        Опишіть їм вашу ситуацію, скажіть що банк і менеджери не проти, але юрист вимагає таку фразу в довіреності. І ви просите НБУ втрутитись.

        Просто наступний раунд це буде писати скарги в НБУ, або суд, або їхати до відділення з вашим довірителем щоб зняти кошти.

        • Ігор Клієнт рік тому

          Дякую за відповідь

    Дерлюк Василь Дмитрович
    Дерлюк Василь Дмитрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 18 років досвіду

    Якщо депозит було відкрито не на ім'я повіреного, то банк може відмовити у виданні депозиту повіреному на підставі довіреності. Банк має право вимагати додаткову інформацію та документи, щоб переконатися, що повірений має право на доступ до депозиту. Якщо ж депозит було відкрито на ім'я повіреного або на ім'я спадкодавця/спадкоємця-довірителя з позначкою про повноваження повіреного, то банк повинен видати депозит повіреному на підставі довіреності, якщо всі необхідні документи та інформація були надані та перевірені.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.7%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ігоре!

    Ваша довіренність дає Вам повне право отримати кошти, про які йдеться у питання, бо вона включає у повноваження сина право на отримання грошей з рахунків! Оскільки гроші вже успадковані, то їхня природа нічим не відрізняється від, що належить Вам по праву власності!

    Крім того для будь якого бажаючого представника банку Ви маєте повний пакет документів, які підтверджують Ваші права на згадані кошти. Так що нічого, окрім махрової бюрократії з боку працівників банку, я в тому не бачу!

    Тому, на мою думку відмова банку абсолютна незаконна, і її можна оскаржити або в адміністративно порядку до Національного банку України, або через суд.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче Вам допоможу!

    • Ігор Клієнт рік тому

      Дякую за відповідь

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Прошу! Звертайтесь за потреби!

    Богданов Микита
    26.7%
    Богданов Микита рік тому

    Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

    Доброго вечора. Ваша позиція зрозуміла, не зрозуміла позиція банку. Для вирішення цієї ситуації необхідно направити письмове звернення до банку та отримати їх офіційну письмову відповідь (звертайтесь, допоможу скласти). Після цього вже вирішувати, оскаржувати дії банку та зобов'язати його видати кошти або вже робити нову довіреність. Поки оскаржувати їх дії без письмової відповіді не має сенсу. Звертайтесь, допоможу.

    • Ігор Клієнт рік тому

      Дякую за відповідь

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 248. Припинення представництва за довіреністю

    1. Представництво за довіреністю припиняється у разі:...

    6) смерті особи, яка видала довіреність, ...

    У разі смерті особи, яка видала довіреність, представник зберігає своє повноваження за довіреністю для ведення невідкладних справ або таких дій, невиконання яких може призвести до виникнення збитків;..

    1268. Прийняття спадщини...

    5. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.".

    ---

    Доброго дня, пане Ігоре! По-перше, після смерті довірителя довіреність припинила свою дію і є недійсною - ні Ви не мали використовувати, подавати її банку, ні банк (юрист!) не мав вимагати зміни до довіреності (від покійника!). По-друге, після видання свідоцтва про право на спадщину на депозит у банку Вашим статусом є спадкоємець, а не повірений - ви имали подавати до виконання банком не довіреність, а свідоцтво про право на спадщину, відмовляти у якій банк не має права. Подайте скаргу до Обласного Управління НБУ (під реєстрацію їїх вручення на Вашому примірнику; копія у скарзі до банку, також під реєстрацію вручення банку) - результат, як я вважаю, не змусить себе чекати.

    • Ігор Клієнт рік тому

      Дякую за відповідь

    Ігор Клієнт рік тому

    Дякую за відповідь, але не зовсім так. Спадкоємець, він же особа яка видала довіреність, живий. На руках свідоцтво про смерть спадкодавця, свідоцтво про право на спадщину та довіреність спадкоємця своїй довіреній особі

    • Крикун Сергій  Павлович
      Крикун Сергій Павлович рік тому

      Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

      ЦК: "Стаття 1230. Спадкування права на відшкодування збитків, моральної шкоди та сплату неустойки

      1. До спадкоємця переходить право на відшкодування збитків, завданих спадкодавцеві у договірних зобов'язаннях...

      ---

      Ігоре, в цьому випадку має місце не вкладні операції банку, щоб вимагати банком окремого повноваження повіреного на виплату йому коштів за депозитом, а про відшкодування шкоди, завданої спадкодавцеві, право на яке надано спадкоємцем повіреному, тобто право на одержання суми депозиту. Тобто дії банку також незаконні з тим же шляхом оскарження.

      • Ігор Клієнт рік тому

        Дякую за відповідь

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Вам спадкоємцю треба для початку звернутися до банку письмово поштою рекомендованим листом з врученням , про роз яснення ситуації , після отримання відповіді письмово протягом 30 -ти днів треба вирішити питання оскарження відмови у суді, або доповнення довіреності з наступним посвідченням змін.

    Для этого письмо с заявлением необходимо отправлять через УКРПОЧТУ одним из двух видов отправки

    - заказное письмо с уведомлением о вручении

    -ценное письмо с описью с уведомлением о вручении.

    Заказное письмо с уведомлением о вручении стоит 35 грн. Вы получаете на руки сначала квитанцию, по номеру которой можно отследить на сайте трекинга Укрпочты прохождение Вашего письма. Ссыска на сайт https://track.ukrposhta.ua/tracking_UA.html

    Когда письмо дойдет до получателя и он его получит, он распишется на уведомлении о вручении и это уведомление вернется на Ваш адрес, указанный Вами на письме.

    В случае с отправкой ценным письмом с описью (стоимость около 50 грн) у Вас остается доказательство вкладывания в конверт именно данного заявления.

    Не является обязательным отправка ценного письма с описью, но отправка с уведомлением о вручении ОБЯЗАТЕЛЬНА.

    В дальнейшем квитанция об отправки и распечатка трекинга Укрпочты будет доказательством Вашей отправки.

    Голова військово-цивільної адміністрації уповноважений на надання нотаріальних послуг тому зможе видати нову чи доповнити існуючу довіреність.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    • Ігор Клієнт рік тому

      Дякую за відповідь


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України