Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 28 березня 2023, питання №83009

Как можно оспорить завещание.

Доброй ночи, наследство было оформленно на меня и сестру, потом денежные вклады на сестру, и последним завещание, часть земли на дочку и остальное на сестру. .. в каком случае оспариваеся завещание?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Якщо Ви хочете оскаржити заповіт...

    Суд визнає заповіт недійсним або нікчемним тільки при наявності вагомих підстав. Ними можуть бути:

    порушення форми заповіту;

    підписання заповіту через психологічне або фізичне насильство;

    неможливість контролювати себе і управляти своїми діями через захворювання;

    написання заповіту під впливом обману.

    Кожна з підстав має свої особливості доказування, які потрібно врахувати при підготовці позову.

    Порушення форми заповіту

    Закон встановлює обов’язкову письмову форму для заповіту. Документ можна написати від руки. Головне, щоб нотаріус завірив акт і вніс інформацію до державного реєстру. Особлива увага приділяється вказівці на дату і місце складання документа, а також на підпис спадкодавця.

    Сумніви в справжності підпису є підставою для проведення почеркознавчої експертизи. Адже за загальним правилом людина повинна підписати заповіт особисто. Але є виняток: якщо через хворобу спадкодавець не може самостійно підписати документ, це робить інша людина. У такому випадку в заповіті вказуються причини, за яких спадкодавець не міг підписати заповіт самостійно.

    До речі, питання здоров’я спадкодавця заслуговує на окрему увагу. У цьому контексті мають значення такі особливості:

    дієздатність спадкодавця. Нотаріус перевіряє, чи має людина повну дієздатність. Наприклад, люди з психіатричними захворюваннями не можуть підписувати такі документи;

    вживання речовин, які впливають на здатність оцінювати те, що відбувається. Якщо людина вжила алкоголь або прийняла сильні ліки перед відвідуванням нотаріуса, останній повинен відмовити в наданні послуг і запропонувати прийти в інший час;

    особливості слуху та мовлення. Якщо до нотаріуса звернувся глухий, німий або глухонімий, необхідна присутність сурдоперекладача. Його відсутність може призвести до подальшого оскарження заповіту;

    особливості зору. Якщо спадкодавець не може сам прочитати заповіт, необхідні свідки. Якщо в заповіті не зазначено, що його посвідчення відбувалося при свідках, документ також можна оскаржити.

    Спадкодавець підписав заповіт через психологічне або фізичне насильство

    Найчастіше цей пункт стосується оскарження заповіту літніх людей. Вони стають жертвами шахраїв, які змушують підписати документи. У хід йдуть погрози, маніпуляції і навіть фізичне насильство. Все це – підстави недійсності заповіту.

    Також суд може врахувати обставини, для усунення або зменшення яких людині довелося підписати заповіт. Наприклад, хвороба або смерть рідних, ризик втратити житло чи загроза банкрутства. У такому випадку потрібно довести, що саме важкі обставини вплинули на зміст заповіту.

    Спадкодавець не міг контролювати себе і управляти своїми діями

    Так трапляється через тимчасовий психічний розлад або нервове потрясіння. Довести такий стан спадкодавця допоможе посмертна судово-психіатрична експертиза. Експерт вивчає медичні документи і те, якы препарати приймала людина. Крім експертизи, бажано знайти свідків, які підтвердять особливий стан спадкодавця. Наприклад, це можуть бути сусіди, які помітили зміни в поведінці людини перед смертю.

    Заповіт складено під впливом помилки

    Це ситуація, коли спадкодавець усвідомлював свої дії, але помилявся. Наприклад, людина вважала, що підписує договір довічного утримання, а не заповіт. Якщо суд встановить, що спадкодавця цілеспрямовано ввели в оману, заповіт буде визнано недійсним.

    В якому випадку не вийде оскаржити заповіт?

    Закон не передбачає такої умови для визнання заповіту недійсним, як несправедливість. Так, людина може розпорядитися своїм майном на власний розсуд, а не так, як очікували родичі. І якщо заповіт правильно оформлено, спадкодавець був здоровий і сам вирішив, кому передати майно після смерті, заповіт оскаржити не вдасться.

    Але невже можна залишити без спадщини навіть маленьких дітей або літніх батьків? Закон завбачливо захищає неповнолітніх або непрацездатних дітей, другого з подружжя, батьків. Незалежно від змісту заповіту, вони можуть претендувати на половину того, що їм належало б за законом.

    Протягом якого часу можна оскаржити заповіт?

    Для оскарження є 3 роки з моменту, коли ви дізналися про порушення прав. Але навіть якщо строк пропущено, його можна поновити. Причини повинні бути поважними: тривала хвороба, відрядження, строкова служба в Збройних силах України. Перш ніж подавати позов, радимо вивчити судову практику і подбати про докази поважності причин пропуску позовної давності. Адже далеко не всі аргументи можуть переконати суддю:

    жінка посилалася на глибоку депресію через смерть чоловіка. Але суд заявив, що душевні страждання через смерть близької людини – справа буденна. І це не привід пропускати строки давності;

    літня жінка пропустила строк через важку хворобу. У цьому випадку суд задовольнив прохання про поновлення строків позовної давності.

    Хто може оскаржити заповіт?

    Закон не обмежує коло осіб, які можуть оскаржити заповіт. Наприклад, чи може дочка оскаржити заповіт, якщо батько залишив все майно своїй матері? А чи може сестра оскаржити заповіт, якщо брат заповів всі гроші благодійній організації? Звісно! З позовом до суду звертаються зацікавлені особи – ті, чиї права порушені.

    Наприклад, жінка звернулася з позовом, щоб оскаржити заповіт сестри – інваліда першої групи з психічним розладом здоров’я. В її будинку жив квартирант. Він скористався безпорадним станом жінки, запросив нотаріуса і вмовив підписати заповіт на його користь. Суд визнав документ недійсним.

    Чи можна оскаржити заповіт після вступу в спадщину?

    Заповіт можна оскаржити, навіть якщо ви або інша людина вже прийняли спадок. Звичайно, судовий процес ускладнюється через те, що майно вже знаходиться у нового власника. При цьому особливості майна не впливають на справу. Це може бути земельна ділянка, пай, будинок, квартира, автомобіль. Тому якщо ви замислювалися: чи можна оскаржити заповіт на квартиру або чи можна оскаржити заповіт на будинок після вступу в спадщину, знайте, що перепон тут немає.

    Як підготуватися до подачі позову в суд?

    Ось три поради, які підвищують шанси виграти справу про оскарження заповіту в суді:

    підкріплюйте свою позицію доказами. Суд візьме до уваги результати експертизи, показання свідків, записи з камер відеоспостереження, медичну документацію;

    вивчіть судову практику. Для підготовки позову важливо розуміти, які докази мають першочергове значення. Наприклад, якщо ви посилаєтеся на психічний розлад спадкодавця, суд в першу чергу оцінить результати експертизи. І тільки потім звернеться до показань свідків. Значить, особливу увагу потрібно приділити експертизі;

    не затягуйте з поданням позову. Довести, що строк позовної давності пропущено з поважної причини, дуже складно.

    Якщо схочете поспілкуватися зі мною більш детально з цього приводу, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України