Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 02 березня 2023, питання №81560

Зміна батька в свідоцтві про народження

Доброго дня. Цікавить таке питання. Я мама-одиначка, маю старшу дитину записану в свідоцтві по батькові з моїх слів. Як я можу без суду змінити на чоловіка теперішнього? 7 років в офіційному шлюбі

Відповіді юристів (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, зверніться до РАЦС відповідною заявою.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Світлано!

    Якщо Ви мати-одиначка та вирішили з Вашим чоловіком добровільно визнати факт батьківства, тоді вам необхідно підготувати спільну заяву про встановлення батьківства в письмовій формі та надати до органів РАЦС.

    Якщо відомості про батька були внесені за заявою матері дитини, проблем з реєстрацією встановлення батьківства не виникне. Варто звернути увагу на ще 3 моменти:

    - термін звернення за реєстрацією цього акта цивільного стану законом не обмежений;

    - державну реєстрацію встановлення батьківства можна оскаржити тільки в судовому порядку, тобто інша особа, яка вважає себе батьком дитини, не має права вимагати встановити його батьківство шляхом звернення до органів РАЦС, якщо стосовно дитини раніше батьківство вже було встановлено;

    - чоловік, що дав свою згоду на встановлення свого батьківства щодо дитини, біологічним батьком якої він не є, про що в момент дачі згоди йому було добре відомо, не має права оспорювати своє батьківство, якщо тільки він не береться довести, що згода їм було дано крім волі (внаслідок психічного чи фізичного примусу).

    Отже для визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження дитини Вам необхідно підготувати:

    • спільну заяву про встановлення батьківства;
    • паспорти (Ваш та чоловіка);
    • свідоцтво про народження дитини;
    • документ, що підтверджує сплату державного мита.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго! Бережіть себе!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Якщо ж Ваш теперішній чоловік не є біологічним батьком Вашої старшої дитини, то він може усиновити Вашу дитину. Особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.

    Ви можете звертатись до мене для надання різноманітних додаткових правових послуг з цього чи інших запитань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з цілим рядом різних правничих послуг, написати тексти юридичних документів тощо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України