Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 15 лютого 2023, питання №80702 250₴

Отсрочка от мобилизации по статье.

Добрый день. Подскажите, могу ли я получить отсрочку по мобилизации - семья (жена, Я - муж, ребенок-инвалид (7 лет). Категория инвалидности E22 - Гиперфункция гипофиза, дата следующего пересмотра 2033 год, постоянно нуждаемся в медицинской реабилитации, а именно уколы дорогостоящего препарата каждые 3 месяца с последующим отслеживанием анализов. Переселенцы из Луганской области. В связи с боевыми событиями документ-оригинал медицинского заключения о инвалидности ребенка остался на оккупированной территории в городском отделе Соцзащиты (потребовали именно оригинал для оформления соц выплат по инвалидности). На руках осталась только ксерокопия и скан ксерокопии медицинского заключения. Спасибо

Відповіді юристів (10)

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрый день!

    Вы имеете право на отсрочку от мобилизации в связи с воспитанием ребенка с инвалидностью.

    Советую обратитсья в мед. учереждение по вашему фактическому месту проживания для повторного получения медицинского заключения об инвалидности, которое вам понадобиться и для оформления соц. выплат, и для подтверждения права на отсрочку.

    Пока вы лично под розпись не получили повестку, вам не нужно обращаться в военкомат. Если же вам такую повестку вручат, вам нужно будет явиться в указанный день и предъявить документы, что у вас будут на этот момент для подтверждения права на отсрочку. Если вы не успеете оформить новое мед. заключение, сообщите, что ваше заключение осталось на оккупированной территории, сейчас оформляете новое.

    Документы, подтверждающие право на отсрочку, кроме мед. заключения следующие:

    - посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, в якому зазначено статус “дитина з інвалідністю”, або

    - довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або

    - індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або

    - медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій).

    Если у вас оригинал какого-то из этих документов, вам нужно его предъявить в военкомате и вы без мед. заключения закроете вопрос.

    При возникновении дополнительных вопросов нажимайте кнопку "Обратиться". Буду рад помочь.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Владиславе!

    Формально Ви, звичайно, маєте право на відстрочку:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    ЦЕ ПРАВО У ВАС Є НАВІТЬ БЕЗ ОГЛЯДУ НА ВІДСУТНІСТЬ ОРИГІНАЛУ ДОВІДКИ ЛКК! ПРИ ТОМУ НІХТО НЕ МАЄ ПРАВА ВАС МОБІЛІЗУВАТИ ЗА ТАКИХ УМОВ!

    Але все ж таки раджу Вам не звертатись до ТЦК, до того, як у Вас не буде законно оформленої довідки ЛКК.

    Повторюю, для отримання відстрочки у зв'язку з інвалідністю дитини Вам обов'язково знадобитсяь оригінал довідки ЛКК з відповідним висновком,, який доказує факт інвалідності!
    Процедура проста: аби відновити довідку ЛКК про інвалідність дитини, Вам треба щвернутись до органу соціального захисту населення у місці Вашого фактичного перебування або отримання статусу ВПО! Його фіхівці мають доступ до централізованого Банку даних таких осіб і можуть зробити з нього витяг!

    Крім того, міністерство соціальної політики України роз'яснює, що відповідно до урядових рішень, прийнятих під час війни, інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) для осіб, строк повторного огляду яких припав на війну, продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

    З урахуванням зазначеного Урядом також автоматично продовжено виплату всіх пенсій і соціальних допомог по інвалідності, а також термін дії індивідуальної програми реабілітації для зазначених осіб.

    Це означає, що люди з інвалідністю, строк повторного огляду яких припав на війну, можуть без проходження чергової ЛКК чи МСЕК отримувати пенсії та соціальні допомоги, реабілітаційні заходи, користуватися пільгами та гарантіями, передбаченими для осіб з інвалідністю законодавством.

    Повторний огляд таких осіб переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування.

    Крім того, установлено, що на період дії воєнного стану на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування:

    • у разі коли особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії;
    • медико-соціальні експертні комісії здійснюють свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності та забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативною комісією незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи. що звертається для встановлення інвалідності.

    Також врегульовано питання щодо строку дії індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю.

    МСЕК або ЛКК може переглядати реабілітаційні заходи, передбачені індивідуальною програмою, та за результатами їх перегляду коригувати індивідуальну програму або складати нову індивідуальну програму під час чергового огляду особи з інвалідністю чи дитини з інвалідністю за зверненням реабілітаційної установи або у порядку нагляду за виконанням індивідуальної програми.

    Якщо це не вдасться і прийдеться знову проходити ЛКК, то порядок такий:

    Інвалідність дитині встановлюється лікарсько-консультативними комісіями (ЛКК), які функціонують у закладах охорони здоров’я.

    Є дві категорії статусу для дітей до 18 років:

    1-ша категорія — «дитина з інвалідністю»;

    2-га категорія — «дитина з інвалідністю підгрупи А».

    Цю категорію надають дітям, які не здатні до самообслуговування і повністю залежать від інших людей.

    Етапи реєстрації статусу інвалідності:

    I етап — збір та подання документів

    Спочатку потрібно звернутися до сімейного лікаря, профільного лікаря або закладу охорони здоров’я, де лікувалася та спостерігається дитина, щоб здійснити амбулаторне або стаціонарне медичне обстеження дитини.

    За результатами обстеження необхідно отримати один із документів, де обов’язково повинні бути вказані медичні показання для визнання дитини особою з інвалідністю із зазначенням діагнозу та коду: → Консультативний висновок спеціаліста (форма 028/о) → Виписка з медичної карти стаціонарного хворого (форма 027/о)

    Далі звернутися до сімейного лікаря, профільного лікаря, за скеруванням до лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу (найближчого до місця реєстрації сім’ї або того, з яким укладена декларація) з отриманим висновком/випискою. Лікар готує та подає на лікарсько-консультативну комісію документи на встановлення категорії «дитина з інвалідністю» або «дитина з інвалідністю підгрупи А».

    NB! На період дії воєнного стану наказом МОЗ № 496 «Деякі питання надання первинної медичної допомоги в умовах воєнного стану» при скеруванні лікарем на лікарсько-консультативну комісію пацієнта з числа внутрішньо переміщених осіб не обов’язково мати з цим лікарем укладену декларацію. Для спрощення проведення медико-соціальної експертизи уряд ухвалив постанову №225, згідно з якою у період дії воєнного стану інвалідність можна встановити заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування людини.

    II етап — проведення лікарсько-консультативної комісії

    Лікарсько-консультативна комісія проводить огляд дитини та до 7 робочих днів розглядає документи, після чого надає висновок про те, що встановлений діагноз надає право на отримання державної соціальної допомоги.

    Нормативними документами (наказ Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів України від 8 листопада 2001 року № 454/471/516 «Про порядок затвердження переліку медичних показань, що дають право на одержання державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю») визначено показання, які дають право на одержання державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 18 років строком на два, п’ять років і до досягнення повноліття.

    У разі встановлення інвалідності комісія складає Індивідуальну програму реабілітації дитини з інвалідністю (ІПР), в якій визначаються реабілітаційні заходи, їхні обсяги, строки проведення та виконавці.

    NB! Батьки чи законні представники дитини, якій надається статус «дитина з інвалідністю», повинні підписати Індивідуальну програму реабілітації, таким чином засвідчуючи свою згоду з прописаним обсягом реабілітаційних заходів. Тому уважно ознайомтеся з розробленим для вашої дитини ІПР, за потреби ставте питання для обговорення додаткових опцій плану.

    III етап — оформлення соціальної допомоги та інших пільг

    Зверніться в Управління соціального захисту і надайте: → медичний висновок для дитини з інвалідністю → документи, що підтверджують особу → фото дитини для оформлення посвідчення особи з інвалідністю → заяву одного з батьків/законних представників, яка подається за зареєстрованим місцем проживання або за місцем фактичного проживання особи, яка подає заяву.

    NB! Оскільки соціальна допомога буде виплачуватися з дати заяви, варто подати її в Управління соціального захисту населення якнайшвидше!

    Виникнуть додаткові питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Владислав Клієнт рік тому

    Спасибо за быстрый ответ. К сожалению, кроме ксерокопии и скана этой копии других документов нет. Пройти процедуру повторного освидетельствования инвалидности будет достаточно сложно из-за нехватки в регионе подобных специалистов. По поводу свидетельства об инвалидности ребенка (удостоверения): какой орган его выдает? так как при предыдущем заключении нам его никто не оформлял и это не было даже предложено. И второй момент на счет:

    - довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення

    в городе куда мы переехали в Соцзащите отвечают, что нас нет у них в базе данных, нужно делать запрос на Киев. У знакомых, с такой же ситуацией, которые отправили запрос уже 3-й месяц безрезультатно.

    Если вдруг я получу повестку и объясню всю ситуацию, то сколько времени мне дадут на восстановление мед заключения, ведь это сделать сейчас очень долго и очень сложно?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Владислав!

      Попробуйте для начала просто обратиться за дубликатом справки ЛКК в местный "собес" (ТЦСЗ). Если она присутствует в базе данных, а мне почему-то кажется, что присутствует, Вы ее обязательно получите и довольно быстро! Потом уже, если там не будет ее, можно пробовать все остальное. Могу реально Вам помочь, если что! Так что нажимайте кнопку обратиться возле моего фото.

    • Промський Євгеній Сергійович
      Промський Євгеній Сергійович рік тому

      Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

      Советую все делать паралельно: повторное освидетельствование, запрос в Киев насчет компенсации. Насчет того, сколько времени вам дадут на восстановление, точно вам никто не скажет.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Владиславе!

    Згідно ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    Щоб відновити документи, які підтверджують інвалідність, необхідно звернутися до органу соціального захисту населення. Його фахівці мають доступ до централізованого банку даних таких осіб і можуть зробити з нього витяг.

    Для поновлення висновку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) слід звернутися до найближчого медичного центру, в якому працює така комісія.

    Під час воєнного стану внутрішньо переміщених осіб комісії оглядають виключно за місцем їх перебування.

    Якщо Ви не отримали повістку під особистий підпис, то потреби для оформлення відстрочки немає.

    Проте, якщо повістка у Вас на руках, то необхідно зібрати і подати до ТЦК такий пакет документів:

    1. Заява про надання відстрочки;

    2. Свдоцтво про народження дитини;

    3. Документи про інвалідність дитини. (якщо Ви не встигнете їх відновити, то обов'зково подавайте копію).

    ВАЖЛИВО!!! Подавати заяву в військомат потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі військомат має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ Вашого прибуття до військомату!

    Відстрочка дійсна на той час, поки існує сама підстава, тобто поки у дитини інвалідність, доти Ви маєте право на відстрочку.

    У разі нерозгляду заяви про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, її ігнорування, рекомендую вчиняти зазначені дії:

    • Подавати скарги до обласного тцксп ;
    • Телефонувати зі скаргою на гарячу лінію міністерства оборони україни: 0 800 50 04 42
    • Судовий порядок

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго! Бережіть себе!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Владиславе!

    Добрый день. Подскажите, могу ли я получить отсрочку по мобилизации - семья (жена, Я - муж, ребенок-инвалид (7 лет). Категория инвалидности E22 - Гиперфункция гипофиза, дата следующего пересмотра 2033 год, постоянно нуждаемся в медицинской реабилитации, а именно уколы дорогостоящего препарата каждые 3 месяца с последующим отслеживанием анализов. Переселенцы из Луганской области. В связи с боевыми событиями документ-оригинал медицинского заключения о инвалидности ребенка остался на оккупированной территории в городском отделе Соцзащиты (потребовали именно оригинал для оформления соц выплат по инвалидности). На руках осталась только ксерокопия и скан ксерокопии медицинского заключения. Спасибо

    Ви маєте право на відстрочку від мобілізації, але потрібно отримати оригінал документу на підконтрольній Україні території.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    У разі, якщо необхідно відновити документи, які знаходяться на тимчасово окупованій території, необхідно звернутися до органу соціального захисту, який володіє доступом до Централізованого банку даних осіб з інвалідністю і може зробити для особи витяг або звернутися до лікаря за місцем перебування і повторно пройти МСЕК.

    Протягом дії воєнного стану та шести місяців після його припинення/скасування – відповідно до постанови уряду № 225 – українці мають право звертатися до МСЕК для встановлення інвалідності заочно та незалежно від місця проживання чи перебування. Тобто, якщо людина не має можливості прибути до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення закладу охорони здоров’я.

    Для відновлення медичної документації, а саме: результатів обстеження, лікування, проведених стаціонарних й оперативних втручань, а також реабілітаційних рекомендацій, — зверніться до сімейного або будь-якого іншого лікаря первинної ланки за місцем перебування. Лікар прийме рішення про відновлення медичних документів через Електронну систему охорони здоров’я та/або проведе додаткові обстеження для відновлення подальшого лікування.

    Якщо мова йде про відновлення інших документів або про поновлення довідок МСЕК чи необхідність проходження медико-соціальної експертизи, особа може звернутися до медико-соціальної експертної комісії за місцем перебування, і лікарі МСЕК спільно з лікарями закладів охорони здоров’я підкажуть шляхи розв'язання проблемних питань.

    ВАМ ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИСЬ ДО СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ АБО ОРГАНУ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ЗА ВАШИМ МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ. ПРИ ЦЬОМУ Є ШАНС ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ І БЕЗ ОРИГІНАЛУ, АЛЕ БАЖАНО ЙОГО ОТРИМАТИ.

    Спасибо за быстрый ответ. К сожалению, кроме ксерокопии и скана этой копии других документов нет. Пройти процедуру повторного освидетельствования инвалидности будет достаточно сложно из-за нехватки в регионе подобных специалистов. По поводу свидетельства об инвалидности ребенка (удостоверения): какой орган его выдает? так как при предыдущем заключении нам его никто не оформлял и это не было даже предложено. И второй момент на счет:

    - довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення

    в городе куда мы переехали в Соцзащите отвечают, что нас нет у них в базе данных, нужно делать запрос на Киев. У знакомых, с такой же ситуацией, которые отправили запрос уже 3-й месяц безрезультатно.

    ЗВИЧАЙНО, ПОТРІБНО ПОДАВАТИ ДОКУМЕНТИ ДО ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО БАНКУ ДАНИХ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ. МОЖЛИВО ВАМ ПОЩАСТИТЬ БІЛЬШЕ, АНІЖ ЗНАЙОМИМ.

    Если вдруг я получу повестку и объясню всю ситуацию, то сколько времени мне дадут на восстановление мед заключения, ведь это сделать сейчас очень долго и очень сложно?

    НА ЖАЛЬ, АЛЕ ПРОСТО ПОЯСНИТИ СИТУАЦІЮ МОЖЕ БУТИ ЗАМАЛО. ПРАЦІВНИКИ ТЦК ЗАРАЗ ПРАЦЮЮТЬ В НАПРУЖЕНОМУ РЕЖИМІ, В ЗВ'ЯЗКУ З ЧИМ ПОРУШЕНЬ ЗАКОНОДАВСТВА З ЇХ СТОРОНИ СТАЛО БІЛЬШЕ. ЯКЩО ОТРИМАЄТЕ ПОВІСТКУ, ПОДАСТЕ СКАНОВАНУ КОПІЮ, ВАРІАНТИ Є.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    доброго дня!

    вам необхідно паспорт , свідоцтво дитини де ви записані батьком, для підтвердження родинних зв язків , а також довідку про інвалідність дитини ЛКК з лікарні, або посвідчення яке видає місцеве управління соц захисту, якщо дитина на обліку документи мають бути у реєстрі управління.

    подасте копії (воєнкомат) нададуть відстрочку за сімейними, обст. і проставлять штамп у військовий білет , на кордоні покажете копії документів дитини та дані з білету про відстрочку.

    воєнкомадати довідку про відстрочку та про те , що вони не заперечують перетину кордону для лікування .

    Окремо зазначу, що для перетину кордону, виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    • чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції. та під час дії воєнного стану.
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).
    • водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;
    • люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.
    • Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    З 29.07.22

    військовозобов'язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії росії у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. ( треба мати довідку , що родич загинув саме від виконання бойових завдань медичної експертизи про причинно -наслідковий зв язок загибелі.)

    Додаткові підстави:

    Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615 під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

    • водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ, інших військових формувань, а також населення України.
    • залізничники, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.
    • спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю;
    • тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України за наявності підтвердних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

    ---

    Вам треба мати копію довідки МСЕК про Вашу інвалідність чи інвалідність родичанад яким ви здійснюєте опіку , чи постійний догляд (за висновком ЛКК згідно довідки органу соц. Захисту як доглядач з відповідними виплатами), або висновок про термінове лікування закордоном та військовий квиток де вказано про відстрочку, або довідку про це, також паспорт закордонний

    Таке формулювання може дати підставу для відстрочки з правом виїзду, візьміть на ВЛК всі медичні документи оригінали та копії , копії залиште у них в тцк сп.

    або домагатися висновку ВЛК про непридатність з виключенням з обліку

    Нові правила перетину з 07.11.22

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-pitannya-vidpovid/

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    доброго дня!

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    • Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
    • Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
    • 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
    • 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    Ответственность за неявку ( при врученной и подписанной повестке)

    - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    Таким образом, должна быть повестка (сообщение) с уведомлением о прибытии в территориальный центр комплектования и социальной поддержки (военкомат) в связи с моьиомщацмей.

    "2) Если мне вручили повестку и я не являюсь, то что будет"?

    - В таком случае Вас могут привлечь к административной ответственности по статье 210-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа в размере от 3400 грн. до 5100 грн..

    "Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Без подписанной повестки с контрольным талоном о вручении в деле ТЦК СП доказать уклонение от мобилизации сложно.

    --- Если повестку не подписали и контрольного талона о вручени у ТЦК СП НЕТ , то доказать уклонение от мобилизации сложно , Новую повестку могут вручить под подпись только на територрии ТЦК СП , и только их работники. Никаких вручений на улицах постах , по телефону , в полициях и других быть не может у них нет полномочий , но есть приказ по вручению повесток. Если повестка не вручена , можно не являтся, протокол без вас не составят , если повестка будет вручена, явитесь пройдете ВЛК и далее решат.Возьмите справку с больницы стационара , что болели и поэтому на учет не стали или не прибыли - это уважительная причина , тогда штрафа за нарушение учета не будет.( ст.210 Купап -510 грн) Явка должна быть в том случае когда повестка вручена работником военкомата тцк сп и подписана вами лично, а талон о вручении лежит в деле , только так , остальное незаконно и требует доказательств. Пока сами не вызовут повесткой вы не обязаны туда прибывать.

    Привідсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останнього у її отриманні – про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку, – відсутні дані про доведеність винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК.

    Рішення Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 р.

    С уважением, Константин Гончаренко

    Мєньков Андрій Васильович
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Владислав.

    Право на отсрочку у Вас есть, но оно должно быть подтверждено документально.

    Если Вы воспитываете ребенка с инвалидностью до 18 лет, подтвердить Вы можете предоставив свидетельство о рождении ребенка и документы подтверждающие инвалидность, в частности:

    - Удостоверением, подтверждающим назначение социальной помощи в соответствии с Законом Украины " О государственной социальной помощи лицам с инвалидностью с детства и детям с инвалидностью», в котором указано категорию "ребенок с инвалидностью" или

    - Справкой для получения государственной социальной помощи детям с инвалидностью, выданной структурным подразделением по вопросам социальной защиты населения или

    - Индивидуальной программой реабилитации ребенка с инвалидностью, выданной врачебно-консультативной комиссией лечебно-профилактического заведения (форма, утвержденная приказом Министерства здравоохранения Украины от 8 октября 2007 года № 623) или

    - Медицинским заключением о ребенке с инвалидностью до 18 лет (Форма медицинского заключения о ребенке с инвалидностью в возрасте до 18 лет (форма, утвержденная приказом Министерства здравоохранения Украины от 4 декабря 2001 г.)

    Если Вы воспитываете ребенка, больного на тяжелые перинатальные поражения нервной системы, тяжелые врожденные пороки развития, редкие орфанные заболевания, онкологические, онкогематологические заболевания, детский церебральный паралич, тяжелые психические расстройства, сахарный диабет I типа (инсулинозависимый), острые или хронические заболевания почек IV степени, ребенка, получившего тяжелую травму, нуждается в трансплантации органа, нуждается в паллиативной помощи, но которому не установлена инвалидность, подтверждением тому будет соответствующая справка (Форма первичной учетной документации № 080-3/о, утверждена приказом МОЗ Украины от 09.03.2021 № 407).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України