Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 16 листопада 2022, питання №75870 150₴

Декретна відпустка без допомоги при народженні дитини

В 2018 році дружина(мед сестра) народила дитину. Після закінчення лікарняного написала за'яву на відпустку за догл. за дит. , надала копію свідоцтва про народження.
Я(ФОП) в цей час через незнання подав заяву на отримання "Допомоги при народженні дитини" на своє ім'я.
В 2021 дружина виходить на роботу. Отримує другу категорію(8 розряд) та стаж роботи понад 3 роки +10%.
Зараз випадковим чином дізнаємось що страховий стад нараховується лише тій особі що оформила допомогу при народженні дитини. Я грубо кажучи своїми діями вкрав у дружини 3 роки стажу і щось змінити вже не можливо.
Тепер дружину знайомі "залякують" що саме страховий стаж враховується при нарахуванні доплати вказаних вище.
І рекомендують йти в бухгалтерію і повідомляти про це. Інакше як що цього не зробити то через 10-15 років як що це виснится нарахують великі штрафи/пені та змусять повернути надмірно плачені кошти за всі роки. На роботі про це не знають.

В свою чергу зайнявшись цим питанням вияснив:

Кодекс законів про працю України Стаття 181.
...Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю. Час відпусток, зазначених у цій статті, до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, не зараховується.

ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ Стаття 1215.
1. Не підлягає поверненню безпідставно набуті:
1) заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї,... якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача;

Наче б то з цього слідує що страховий стаж не впливає на ці доплати. Та навіть при помилці бухгалтера роботодавець не має права вимагати повернення надмірно виплаченої заробітньої плати.

Цікавить ваша думка, можливо були подібні ситуації?

Відповіді юристів (10)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вашій дружині буде нарахованих стаж на період декретної відпустки за доглядом дитини до 3 років.що вы оформили допомогу при народженні на себе це нічого не міняє. Вам нічого хвилюватись, гроші назад не будуть вимагати, так як вы все зробили відповідно чинного законодавства.

    Якщо є питання Задавайте.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Олексій Клієнт рік тому

      Як що під стажем ви маєте на увазі страховий стаж, то нажаль ні, не буде. Оскільки фонд соціального страхування сплачує внески в пенсійний фонд саме за ту особу яка оформила допомогу при народженні. Зараз в моєї дружини за період відпустки нулі, страховий стаж відсутній (Довідка ОК-5). В мене ж крім сплати ЄСВ як фоп також стоїть сплата внесків і від соц. страх. за цей же період (також в довідці ОК-5). Через знайомих звертався в фонд соціального страхування, нічого виправити не можливо. З цим вже змирились, більше цікавить саме стосовно нарахування заробтної плати.

      • Корнійчук Євген Іванович

        Загальний стаж. Порядок виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

        Пунктом 3 Порядку визначено, що надбавка за вислугу років виплачується керівникам закладів охорони здоров’я, їх заступникам з числа лікарів, заступникам головного лікаря з медсестринства, керівникам структурних підрозділів з числа лікарів, головним медичним сестрам, лікарям усіх спеціальностей, професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я, керівникам фармацевтичних (аптечних) закладів, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів з числа провізорів і фармацевтів, провізорам усіх спеціальностей, фахівцям з базовою вищою та неповною вищою медичною і фармацевтичною освітою усіх спеціальностей та помічникам ентомолога.

        Розмір зазначеної надбавки, згідно з пунктом 2 Порядку, встановлюється працівникам до посадового окладу залежно від стажу роботи: понад 3 роки роботи – 10 відсотків, понад 10 років – 20 відсотків та понад 20 років – 30 відсотків.

      • Корнійчук Євген Іванович

        Тобто надбавка надається за вислугу років а не за страховий стаж.

      • Корнійчук Євген Іванович

        Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка

    Корнійчук Євген Іванович

    Ви правильно все розумієте, нічого вам не загрожує.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олексію!

    Відповідно до вимог ст. 179 КЗпП України за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

    Відпустка для догляду за дитиною може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабусею, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною.

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надаються за заявою жінки або осіб, які фактично доглядають за дитиною, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляються наказом (розпорядженням) роботодавця.

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не залежно від факту отримання державної допомоги встановленої законодавством, зараховуються як до загального (трудового), так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю. Водночас, до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку такий період, не зараховується (ст. 181 КЗпП України).

    Особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання,у фізичних осіб підлягають загальнообов'язковому соціальному страхуванню, з обов’язковою сплатою страхового внеску. Страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягала соціальному страхуванню та за який щомісяця сплачено роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім випадків, встановлених законодавством.

    Відповідно до вимог ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-ХІУ, ч. 1 ст. 21 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-111 період перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску для соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та на випадок безробіття. Тобто, засвідчений факт перебування працівника впродовж певного періоду у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не залежно від факту отримання державної допомоги встановленої законодавством, є підставою для зарахування такого періоду до страхового стажу як періоду, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску для соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та на випадок безробіття.

    Відповідно до вимог ст. 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-ІУ період (строк), протягом якого особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок зараховується до страхового стажу для пенсійного забезпечення. Згідно положень статей 4, 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску па загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-УІ платниками єдиного соціального внеску, зокрема, є установи - районні (міські) управління соціального захисту населення, які виплачують державну допомогу для осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини.

    Нарахування та сплата єдиного внеску для одержувача допомоги здійснюється за рахунок коштів державного бюджету в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, але не менше мінімального страхового внеску. Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 р. № 1166-УІ1 внесено зміни до законодавства, якими визначено, що після 30 червня 2014 року призначається лише допомога при народженні дитини у розмірі 41280 гривень.

    При цьому, для призначення та виплати допомоги при народженні дитини одному з батьків після 30 червня 2014 року протягом 36 місяців рівними частинами, перебування одержувача допомоги у трудових відносинах та відповідно у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку значення не має. З наведеної у листі ситуації, за період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, для зарахування до страхового стажу для пенсійного страхування періоду впродовж, якого щомісячно допомога при народженні дитини не виплачувалась, підстав не вбачається.

    Виникнуть додатквоі питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю. Постараюсь на них відповісти.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрий вечір.

    Є допомога при народженні дитини, а є допомога по догляду за дітьми до досягнення ними 3-річного віку. Оформлення допомоги при народженні дитини не означає автоматичне оформлення допомоги по догляду за дітьми до досягнення ними 3-річного віку. Заява про призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирінчого віку подається окремо.

    Заява на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку подавалася Вами особисто, отже Вам цей трирічний період зараховується у страховий стаж, оскільки за Вас сплачує внески до Пенсійного фонду управління соціального захисту. Ви не повинні були писати заяву, щоб стаж нараховувався Вам. Все, що необхідно - заяву про відпустку по догляду за дитиною віком до 3-х років.

    Отже, відмова у нарахуванні Вам страхового стажу - неправомірна.

    Щож до того факту, що чоловік працював і одночасно отримував допомогу, то в цьому немає нічого протизаконного. Це не заборонено діючим законодавством.

    Що потрібно зробити: не телефонувати, а написати письмову заяву на відділ ПФУ, прикласти копії всіх документів, що підтверджують ваші слова, з вимогою донарахувати стаж в період дектрету. Відпрвляйте цінним листом з описом вкладеного з повідомленням про вручення. На підставі отриманої відповіді вже потрібно буде вирішувати - чи є підстави подавати до суду.

    Наразі у Вас все законно, порушень немає.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Олексій Клієнт рік тому

      Нажаль ви мене не зрозуміли. Декретну відпустку за місцем роботи взала дружина. А заяву щодо призначення допомоги при народженні дитини написав чоловік. І хоча фактично і за місцем роботи була жінка у декретній відпусці, внески до Пенсійного фонду управління соціального захисту сплатило за чоловіка, а не дружино, бо заява була подана від нього. Нажаль в той момент я цього не знав, а із тексту заяви це не очевидно про страховий стаж, там йдеться лише про виплату на дитину.

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    надбавка надається за вислугу років а не за страховий стаж, Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Тому ваша жінка отримала надбавку цілком законно. Бухгалтер для надання додаткових виплат керувалася записом з трудової книги. Бухгалтер все зробив вірно, надбавка законна, ні якої мови про повернення коштів не може бути і мови. Тим паче про штрафи і пені.

    Якщо є питання Задавайте.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України