Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

18 жовтня 2022, питання №74559

Травматична зброя для військовослужбовців

Які документи потрібні для купівлі травматичної зброї для військовослужбовців? Як довго це робиться?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго Вам дня!

    Види пневматичної зброї та дозволу

    Пневматика – це неоднозначний тип зброї. І досить часто виникають суперечки щодо того, чи взагалі можна назвати це зброєю. З одного боку – це не вогнестріл, а з іншого – певними моделями пневматики можна завдати досить серйозної шкоди, у деяких країнах з нею навіть полюють. Так що давайте розбиратися: чи можна вважати це зброєю і чи потрібний дозвіл на пневмат.

    Незважаючи на відсутність єдиного закону про зброю, та чіткого визначення цього поняття, при вирішенні різних будь-яких ситуацій у судах зброєю вважається будь-який пристрій або предмет, спеціально виготовлений та технічно здатний до поразки будь-якої мети, у тому числі і дивою, які не мають іншого виробничого або господарсько-побутового призначення. А пневматика повністю підпадає під цю характеристику. Тобто робимо висновок – пневматика – це зброя.

    Як би дивно це не звучало, але не на всю пневматичну зброю потрібен дозвіл в Україні. Розмежування в цьому питанні досить розпливчасте, але воно є. Відповідно до інструкції затвердженої Наказом МВС № 622 від 21.08.1998 року, предметом дозвільної системи є лише та пневматика, калібр якої перевищує 4,5 мм, а швидкість польоту кулі понад 100 м/с.

    Документи, ліцензії та дозволи на пневматику

    Якщо вас цікавить, чи потрібний дозвіл на пневматику і які документи потрібні для пневматичної зброї, то для початку варто визначиться, що ви плануєте використовувати. Якщо калібр кулі буде 4,5 мм і менше, або швидкість кулі менша за 100 м/с, то жодних документів не потрібно. А якщо ви плануєте стати власником зброї більшого калібру та з більшою швидкістю кулі (тільки за обох умов), у такому разі для початку доведеться отримати дозвіл на придбання, а потім на зберігання та носіння пневматики.

    Чи потрібний дозвіл на пневмат, ліцензії та документи на пневматику в УкраїніЧи потрібний дозвіл на пневмат, ліцензії та документи на пневматику в УкраїніЧи потрібний дозвіл на пневмат, ліцензії та документи на пневматику в УкраїніЧи потрібний дозвіл на пневмат, ліцензії та документи на пневматику в Україні

    Для придбання пневматичних гвинтівок і пістолетів (калібром понад 4,5 мм та швидкістю більше 100 м/с). необхідно звернутися до відділу дозвільної системи районного управління ГУ МВС України та подати такі документи:

    медичну довідку (форма 127 – обл.) для отримання дозволу (ліцензії) на об'єкт дозвільної системи

    квитанцію про оплату послуг за видачу дозволу

    4 фотокартки 3х4 см

    ксерокопія паспортних даних

    довідку про відсутність судимості

    заповнену картку-заяву

    заяву на ім'я начальника РУ ГУ МВС України про видачу дозволу

    Пневматичну зброю калібром більше 4,5 мм та швидкістю понад 100 м/с пересилати поштою заборонено!

    Закон України про пневматичну зброю

    На жаль, єдиного закону України щодо пневматичної зброї не існує. Втім, не існує і єдиного закону про зброю взагалі. Є Постанова Кабміну «Про дозвільну систему», є кілька наказів МВС, більшість з яких є внутрішніми і не призначені для вільного використання, а ще є ст. 174 КУпАП та статті Кримінального кодексу України. Але в цьому ще треба розібратися.

    Основним «законом» можна вважати Інструкцію, яка регулює порядок поводження зі зброєю. Вона затверджена Наказом МВС № 622 від 21.08.1998 та є найповнішим документом з питань щодо будь-якої зброї, у тому числі і пневматики.

    Пневматика з обов'язковим ліцензуванням

    На пневматику потрібен дозвіл. Але тільки те, що має калібр більше 4,5 мм. Наприклад, на пневматичну зброю 5 5мм. Хоча й у цьому випадку можуть бути винятки. Якщо швидкість руху кулі буде нижчою за 100 м/с, ліцензія на пневматику не знадобиться.

    Так що підіб'ємо підсумок - для того щоб на пневматику потрібно дозвіл вона повинна відповідати двом параметрам:

    мати калібр понад 4,5 мм

    мати швидкість руху кулі понад 100 м/с

    Якщо хоч одна з характеристик не відповідає ліцензія на пневматику не потрібна.

    Пневматика без дозволу

    Чимало любителів провести вільний час за стріляниною по банках або в крайньому випадку по щурів, часто цікавляться яку зброю можна купити без дозволу в Україні? Купити пневматичну зброю без дозволу можна тільки в тому випадку, якщо це:

    Пневматична зброя калібром 4,5 мм з швидкістю польоту кулі

    Пневматичне зброю більшого калібру ніж 4,5 мм, але швидкістю трохи більше 100 м/с

    Пневматичні боєприпаси та пневматична зброя (калібром 4,5 мм та швидкістю польоту кулі вище 100м/с, а також калібром вище 4,5 мм та швидкістю польоту кулі до 100 м/с) можуть пересилатися службами доставки поштою територією України.

    Дозволи на пневматичний пістолет

    Будь-яка пневматична зброя та зброю під патрон Флобераможна придбати з 18 років. Хоча знайти відповідну норму у законах досить важко.

    Так що, давайте спробуємо розібратися, з скільки років можна носити пневматичний пістолет? Відповідно до Доповнення № 2 до Постанови Кабінету Міністрів України № 2471-12 від 17.06.1992 – пневматика калібром понад 4,5 мм та швидкістю кулі понад 100 м/с є майном, дозвіл на придбання якого видається ОВД за місцем проживання лише за досягнення громадянином років.

    Проте, що такий дозвіл потрібний і для решти пневматики в жодному законодавчому акті, не йдеться. А ось на практиці все не так гладко – до досягнення 18 років вам пневмат ніхто не продасть, навіть якщо дозвіл на нього не потрібен.

    Проте, які документи потрібні для покупки пневматичного пістолета і в яких випадках вони потрібні, а в яких ні ми писали вище.

    Правила носіння та зберігання пневматичної зброї

    Якщо ви є власником пневматики, що підпадає під поняття предмета дозвільної системи, то носіння з собою такої пневматичної зброї суворо заборонено. Зберігати його можна лише за місцем проживання та в строго певних умовах, а будь-яке переміщення можливе лише у розрядженому вигляді та з дотриманням правил безпеки.

    Якщо ваша пневматика не є предметом дозвільної системи, то тільки вам і вирішувати як її зберігати носити і використовувати.

    Правила носіння пневматичного пістолета, часто стають каменем спотикання власників із співробітниками органів правопорядку. Давайте розбиратися, чому так відбувається. Тут теж все залежить від того, чи визнаний він зброєю чи ні.

    Якщо пневматичний пістолет підпадає під поняття предмета дозвільної системи, тобто має калібр більше 4,5 мм і початкову швидкість польоту кулі понад 100 м/с, його носіння із собою суворо заборонено. Така пневматична зброя повинна зберігатися за місцем проживання за строгого виконання певних умов.

    Носіння будь-якого пневматичного пістолета, що не відповідає хоча б одному з вищевказаних параметрів, не вимагає ні дозволів, ні будь-яких документів, будь-які правила можуть мати лише рекомендаційний характер. Головне не забувати, що якщо заподіяння шкоди належним вам пістолетом, відповідати доведеться вам.

    Зберігання та перевезення пневматики

    Зберігання пневматичної зброї також спричиняє певний рівень відповідальності та залежить від характеристик самої пневматики. Точніше вона є предметом дозвільної системи.

    Принцип той самий – якщо пневматика калібром понад 4,5 мм, а швидкістю кулі понад 100 м/с, то зберігати її необхідно в залізному ящику або сейфі спеціально призначеному для зберігання зброї, у розрядженому вигляді та обов'язково закритій на ключ. Певні вимоги до виду, способу встановлення та необхідності кріплення законом не пред'являються, але не слід нехтувати хоча б мінімальними правилами безпеки:

    товщина металу сейфа не повинна бути менше 1,5 мм для корпусу та 2 мм для лицьової панелі

    сейф краще встановлювати в кутку або біля стіни, прикріпивши як до поверхні підлоги, так і до стіни, це вбереже від можливого падіння і стане додатковою перешкодою у разі спроби пограбування.

    Якщо ж ви володієте трьома і більше одиницями зброї, що підпадає під дію дозвільної системи (у тому числі і вогнепальної, холодної або ін.), ви зобов'язані підключити приміщення до автономної або відомчої охорони.

    У разі володіння пневматикою меншого калібру або з меншою швидкістю таких строгих та обов'язкових правил немає. Але це не означає, що ви можете залишити свій пістолет або гвинтівку в будь-якому місці. Покарати за це не зможуть, але якщо це спричинить будь-які події, відповідати доведеться вам.

    Перевезення пневматичної зброї відбувається на підставі таких самих правил. Зброя повинна бути розрядженою та транспортуватися у спеціальному чохлі або валізі окремо від патронів.

    Висновки. Правила купівлі та використання

    Ми сподіваємося, що допомогли вам розібратися з тим, чи потрібен дозвіл на пневматичну зброю в Україні, а також з правилами купівлі та використання пневматичної зброї.

    Головне не забувати, що навіть якщо пневматика, яку ви купили, не підпадає під поняття предмета дозвільної системи – це все одно зброя. І у разі завдання будь-якої шкоди відповідати вам доведеться відповідно до законодавства України. Тож будьте гранично уважні та обережні.

    Будуть питання, натискайте кнопку «звернутись» біля мого фото. Охоче на них відповім!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України