Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 13 жовтня 2022, питання №74391 150₴

Легализация свидетельства о рождении другой страны

Добрый день, подскажите пожалуйста по такому вопросу , у меня супруга с началом войны выехала в Испанию там родила нашего 3-го ребенка,подскажите как можно легализировать свидетельство о рождении в Украине и буду ли я иметь право на выезд из страны?? так как у меня уже 3-е детей.Спасибо

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олександре.

    Дивіться, все просто. Берете той документ про народження дитини, який видали в Іспанії, перекладаєте в Україні та завіряєте переклад у нотаріуса, і звертаєтесь до органів РАЦС для реєстрації народження дитини.

    На підставі Вашої заяви РАЦС повинні видати українське свідоцтво про народження.

    Після оформлення такого свідоцтва Ви будете мати право на виїзд за кордон, навіть без дітей.

    Всього доброго! Є питання, звертайтесь.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня.

    Вашій жінці треба звернутися у консульство України в Іспанії, там перекласти та нотаріально завірить свідоцтво про народження дитини і переслать його вам.

    Коли у вас на руках буде 3 свідоцтва про народження ви маєте право на перетин кордону.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися

    Корнійчук Євген Іванович
    26.7%

    Іноземні офіційні документи (акти громадянського стану, нотаріальні та судові документи, офіційні переклади, тощо) мають юридичну силу офіційних документів на території України. . За умови їх засвідчення штампом апостиль,

    Консульська легалізація офіційних документів – це процедура підтвердження дійсності оригіналів офіційних документів або засвідчення справжності підписів посадових осіб, уповноважених засвідчувати підписи на документах, а також дійсності відбитків штампів, печаток, якими скріплено документ, з метою використання його за кордоном.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Вам!

    Для легалізації свідоцтва про народження дитини Вам треба перекласти його на українську мову і завірити підпис перекладача нотариально. Це можна зробити в українському консульстві країни перебування або в місцевого нотариуса.

    Якщо всі діти Ваші і вони неповнолітіні, Ви маєте право на виїзд за кордон. Для того досьаьнбо мати на руках їхні свідоцтва про народження.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Для реєстрації дитини у віці 1 рік і старше Подається медичне свідоцтво про народження та медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу. Медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу заповнюється лікарем, під наглядом якого перебуває новонароджений, і засвідчується підписом керівника установи охорони здоров'я та круглою печаткою установи.

    Якщо дитина народилася в іншій країні Батьки можуть зареєструвати дитину в компетентному органі цієї держави або ж в дипломатичній або консульській установі України в країні перебування.

    Підставою для проведення державної реєстрації новонародженого в Україні є медичний документ іншої держави, що підтверджує факт народження дитини, належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

    Але і при відсутності перерахованих вище документів батькам не варто впадати у відчай. Реєстрація народження дитини може бути проведена на підставі судового рішення про встановлення факту народження дитини його матір'ю.

    ---

    Наразы Вам достатньо нотарыально перекласти свідоцтво на державну мову у консульській установі. та подати ці 2 документи у РАЦС України для проведення державної реєстрації народження.

    Будете мати право , якщо у 3-х свідоцтвах вас буде вас записано , як батька.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПРАВИЛА державної реєстрації актів цивільного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0719-00#n1409):

    "III. Державна реєстрація окремих актів цивільного стану

    1. Державна реєстрація народження фізичної особи та її походження...

    5. Державна реєстрація народження дітей, які народилися в експедиції або в іншій віддаленій місцевості, де немає органів державної реєстрації актів цивільного стану, проводиться за місцем проживання батьків чи одного з них не пізніше одного місяця з дня їх повернення. У цих випадках за бажанням батьків місцем народження дитини в актовому записі про народження зазначається місце проживання батьків або фактичне місце народження, якщо воно підтверджене одним із документів, визначених у пункті 2 цієї глави, про що робиться відповідна відмітка в графі "Для відміток" актового запису про народження...".

    "КОНСУЛЬСЬКИЙ СТАТУТ УКРАЇНИ" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/127/94#Text):

    "С т а т т я 33

    Консул відповідно до законодавства України реєструє акти громадянського стану громадян України.

    Консул приймає клопотання громадян України, які постійно проживають в його консульському окрузі, про внесення змін, виправлень і доповнень до записів актів громадянського стану, про відновлення втрачених записів, а також про зміни прізвища, імені та по батькові і надсилає їх на розгляд компетентним органам...

    С т а т т я 44

    Консул вчиняє нотаріальні дії, передбачені законодавством України. Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається Законом України "Про нотаріат" ( 3425-12 ), цим Статутом, Положенням про порядок вчинення нотаріальних дій консулом, яке затверджується Міністерством юстиції України і Міністерством закордонних справ України, а також іншими актами законодавства України.".

    "ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    " 2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:...

    Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев’ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил...

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"."

    ---

    Доброго дня, Олександре! Як я вважаю, однієї лише легалізації документа про народження дитини за кордоном недостатньо. Необхідно проовести державну реєстрацію народження дитини в димпломатичній установі (консульстві) України в Іспанії, направлення Вам нотаріально (в консульстві) посвідченої копії свідоцтва про народження. Також необхідним є взяття дітей в Консульстві на консульський облік та направлення Вам нотаріально посвідченої довідки про консульський облік дітей. Щодо самостійного виїзду батька на підставі утримання та виховання трьох і більше дітей, можуть бути, як я вважаю проблеми, оскільки навденим абзацем п.2-1 про право самостійного виїзду підстава наявності дітей без інвалідності прямо не вказана і необхідно доводити застосування п.2-6 Правил з урахуванням п.2-1.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго вечора, Олександре!

    Відповідно до положень Гаазької Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів для держав-учасниць Конвенції, іспанські документи, які будуть використовуватись в Україні, мають бути засвідчені штампом «Апостиль». На документи, видані в Іспанії, «Апостиль» проставляється відповідними уповноваженими органами Іспанії. Такими органами в Іспанії є: Міністерство юстиції та його територіальні підрозділи, урядові секретаріат вищих судів юстиції, нотаріальні колегії та ін. Більш докладну інформацію щодо проставлення штампу «Апостиль» на документи, видані в Іспанії, можна знайти на вебпорталі Міністерства юстиції Іспанії за посиланням:

    https://www.mjusticia.gob.es/cs/Satellite/Portal/es/servicios-ciudadano/tramites-gestiones-personales/legalizacion-unica-apostilla

    Після цього Ви зможете виїхати за кордон на підставі утримання 3-х дітей віком до 18 років. Для цього Вам будуть потрібні їхні свідоцтва про народження, ваш закордонний паспорт та свідоцтво про шлюб.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України