Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 17 вересня 2022, питання №73091

Как забрать документы из школ

Добрый вечер. У нас такая ситуация, мы уехали из Украины в связи с войной. В апреле сообщили класному руководителю и директору школы что учится больше в данной школе не будем. Обьяснили уехали из страны. Вчера 16.09 мне пришло смс от класного руководителя что она с директором ришили что для моего сына будет лучше учится на домашнем обучении, не на вечернем, не на дневном, не на заочном, и не на индивидуальном, а именно на домашнем. Также поставили меня перед фактом что учится он будет сам, а потом будет онлайн здавать контрольные. Я во второй раз обьяснила что нам учится 11 класс не нужно, онлайн заниматься мы не будем. И на данный момент ребенок нигде неучится. И еще раз обьяснила что нас нет в стране. Спросила когда прийти забрать документы и справку об отчислении. Учительница сказала что документы нам не кто не отдаст и мой сын дальше будет числится у них в школе. Я позвонила директору школы и спросила почему не выдают и не отчисляют моего сына. Он мне сказал что нужна справка с новой школы, я обьяснила что ее нет, и числится у них мы нехотим. Он сказал значит ваш вопрос будет ришать служба по делам несовершенно летних, его подадут в розыск, потом если не найдут, то нам об этом сообщат и на основании этого мы выдадим вам документы. Подскажите пожалуйста как мне быть в этой ситуации, и зачем подавать на розыск ребенка если есть связь и контакты ребенка и родителей. Номер указала для связи через вайбер. Буду благодарна за ваш совет.

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Оксана!

    Звичайно, Ви маєте право обирати для своєї дитини місце навчання! Тим більше, що Ви разом донькою виїхали за кордон! Тому дії керівництва школи незаконні. Спробуйте поскаржитись до відділу освіти міста, де знаходиться школа.

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Оксано.

    Ні, адміністрація закладу не права. Вони мають відрахувати Вашого сина, але за умови того, що Ви вибули на постійне місце проживання до іншої країни.

    ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства освіти і науки України 16.04.2018 № 367

    ПОРЯДОК зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0564-18#Text

    ІV. Відрахування учнів із закладів освіти

    1. Із закладу освіти відраховуються учні, які:

    1) здобули повну загальну середню освіту та отримали відповідний документ про освіту;

    2) зараховані до іншого закладу освіти для здобуття повної загальної середньої освіти;

    3) переводяться до іншого закладу освіти відповідно до розділу ІІІ цього Порядку;

    4) вибувають на постійне місце проживання за межі України.

    Відрахування із зазначених підстав здійснюється шляхом видання відповідного наказу керівником закладу освіти.

    ...

    3. Особи, які не завершили здобуття повної загальної середньої освіти та не отримали відповідний документ про освіту після завершення останнього класу ліцею, відповідно до рішення педагогічної ради можуть бути відраховані із закладу освіти або переведені на іншу (крім денної) форму здобуття освіти в цьому самому або іншому закладі освіти.

    ПОДАЙТЕ ПИСЬМОВУ ЗАЯВУ НА ІМ'Я ДИРЕКТОРА ПРО ВІДРАХУВАННЯ ВАШОЇ ДИТИНИ ІЗ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ НА ПІДСТАВІ ВИБУТТЯ НА ПОСТІЙНЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ ЗА МЕЖІ УКРАЇНИ.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України