Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Митне регулювання, 20 липня 2022, питання №69702 600₴

Нужно перевести деньги на счет в ЕС, или вывести наличными из Украины

Нужно перевести деньги (явно больше 10 тыс Евро) на счет в ЕС, или вывести наличкой из Украины.

- Деньги были получены за продажу недвижимости моей мамой в валюте и сумма указана в договоре продажи недвижимости

- Деньги должны быть переведены мне (сыну) на мой счет в ЕС как подарок, или как кредит с 0%

- Допустимо переводить частями в Евро

- Я сам гражданин Украины, есть прописка, но постоянно проживаю в ЕС уже 8 лет (ПМЖ карта)

Вопрос №1: Как лучше такое сделать в текущих реалиях, если это вообще возможно без существенных рисков, что деньги застрянут.

Если с банками всё сложно, то готов рассмотреть вариант с перевозкой через границу наличных Евро моей мамой, или женой, которая находится на территории Украины в данный момент, но имеет ПМЖ ЕС. Из подтверждающих документов есть только договор продажи квартиры.

Вопрос №2: Какие документы будут нужны для декларирования на территории Украины и на территории ЕС (выезд будет через Польшу, если это имеет значение). Какие есть риски у данного варианта?

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Андрію!

    ІЗ ЗАПРОПОНОВАНИХ ВАМИ ВАРІАНТІВ Я Б ВСЕ ТАКИ РАДИВ ОБРАТИ ФАКТИЧНЕ ПЕРЕМІЩЕННЯ ФІНАНСІВ ЧЕРЕЗ КОРДОН УКРАЇНИ.

    В ДАНИМ УМОВАХ ЦЕ ВИГЛЯДАЄ НАЙБІЛЬШ БЕЗПЕЧНИМ ВАРІАНТОМ, ВРАХОВУЮЧИ НЕСТАБІЛЬНУ РОБОТУ БАНКІВСЬКИХ УСТАНОВИ ТА ТОЧНУ НАЯВНІСТЬ НЕПОГАНОЇ КОМІСІЇ.

    13 березня Національний банк повернув певні обмеження щодо вивозу валюти з України. Йдеться про вимоги до переміщення валютних цінностей за межі України у сумі, що перевищує в еквіваленті десять тисяч євро.

    Разом із заповненою Декларацією до митного органу, який здійснює митне оформлення, ви повинні подати документи, які підтверджують законність походження валютних цінностей.

    Зокрема, такими документами можуть бути:

    1. Податкова декларація про майновий стан і доходи та сплати податків.

    2. Податкові звіти, довідки про нарахування заробітної плати, які підтверджують отримання чистого білого доходу від провадження підприємницької діяльності або у якості заробітної плати.

    3. Інші документи, які підтверджують отримання законного доходу. Наприклад, доходу за договором дарування, доходу від продажу автівки чи нерухомості тощо.

    Бланки Декларації, які заповнює Декларант у такому випадку затвердженні постановою Кабінету Міністрів України від 27.02.2019 р. «Про деякі питання транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей» та можуть бути роздруковані та заповненні Декларантом завчасно.

    Враховуючи вище викладене робимо висновок, що за для законного вивезення валютних цінностей закордон, слід дотримуватися правил митного декларування валютних цінностей. Для цього, при проходженні митного контролю необхідно заявити про намір задекларувати валютні цінності та заповнити митну декларацію - декларацію транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей, у випадку якщо суму валютних цінностей становить більше 1000 євро.

    Комісія при вивезенні готівкою відсутня.

    ТАКИМ ЧИНОМ, ДОГОВОРУ ПРО КУПІВЛЮ-ПРОДАЖ НЕРУХОМОСТІ БУДЕ ДОСТАТНЬО ДЛЯ ПІДТВЕРДЖЕННЯ ЗАКОННОСТІ КОШТІВ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Згорнути

    ₴ Віддячити

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Андріє!

    Гроші за квартиру можна передати за кордон двома способами:вивезти або переказатаи.

    Офіційні способи вивезення валюти

    Публічно банкіри радять вивозити гроші на платіжній картці, однак в неофіційних бесідах не виключають можливих проблем. Наприклад, може статися так, що вашу карту проковтне іноземний банкомат і вам доведеться в чужій країні витратити багато часу, нервів і грошей, щоб повернути гроші. Навіть якщо вас минула така доля, все одно треба буде платити комісію за зняття готівки в банкоматі іноземного банку до 3% від суми.

    Якщо ж ви вирішили взяти дорожні чеки, їх переведення в готівку буде коштувати 1,5% від суми. Та й придбати чеки сьгодні практично неможливо.

    Грошові перекази - теж дороге задоволення, особливо якщо валюту переправляють регулярно.

    Всі ці негативні моменти і провокують появу альтернативних шляхів вивезення грошей.

    Згідно з постановою НБУ від 2 січня 2019 року № 3 , з лютого 2019 року фізичні особи, незалежно від статусу резидент / нерезидент, при в'їзді і виїзді зобов'язані на кордоні задекларувати валюту та банківські метали, які сумарно перевищують еквівалент 10 тис. євро (в суму входить готівка і банківські метали що перевозяться).

    Перерахунок сум готівкової валюти і вартості банківських металів в євро для перетину кордону проводять за офіційним курсом гривні до євро, установленим Національним банком, або за крос-курсом, визначеним згідно з офіційним курсом Нацбанку гривні до відповідних іноземних валют та банківських металів на день ввезення, вивезення або пересилання готівкової валюти, банківських металів

    Скільки можна вивезти грошей згідно з існуючими законами

    У Положенні Національного банку, яким керуються митники, йдеться, що кордон можна перетинати з сумою валюти, еквівалентною 10 тис.євро при усному її декларування. Фактично це означає, що ви з власної ініціативи повинні повідомити митному інспектору, що провозите, припустимо, $8 тис.

    Згідно із законодавством, на сьогоднішній день з обов'язковим декларуванням можна вивозити і ввозити в Україну суми понад 10 тис. євро.

    Ставлення до декларування залежить від мети використання коштів. Тому, якщо планується легалізація цих коштів за кордоном (припустимо, відкриття рахунку в банку), вам буде потрібен документ, що підтверджує походження грошей.

    Таким документом зазвичай є довідка з банку або копія митної декларації.

    Легальні і нелегальні способи вивезення валюти з України

    Спосіб вивезення - Вартість послуги,% від суми

    Банківський переказ - 3%

    Платіжна карта - 2-3%

    Дорожні чеки - 1,5-2%

    Готівкові Безкоштовно

    Шофери-далекобійники Договірна

    Як перевести велику суму валюти в іншу країну?

    Операції з валютою в нашій країні поки ще обмежені законодавчо. Можливі способи переказів залежать від мети, з якою Ви переводите валюту за кордон, а також суми самого переказу.

    Так, згідно з Законом України "Про валюту і валютні операції" з лютого -2019 без відкриття рахунку і без підтверджуючих документів переказу за кордон підлягають тільки суми до 150 тис.грн в еквіваленті на рік.

    У разі, якщо переказу підлягає велика сума, для його здійснення Вам необхідно буде отримати е-ліцензію НБУ. При подачі заявки на отримання е-ліцензії клієнт надає своєму обслуговуючому банку документи, що підтверджують мету переказу коштів за кордон, відповідність обсягів операції своїм фінансовим станом і джерела походження коштів (активів). Таким чином з 5 лютого 2021 роки за кордон можна переводити до 200 тис. євро (в еквіваленті), згідно з Постановою Правління НБУ №5 від 02.01.2021 р

    Переказ можна здійснити як за допомогою відкритого в банку рахунку, так і без нього (скориставшись системами міжнародних грошових переказів - Western Union, Money Gram та ін.). Переказ через рахунок більш трудомісткий - адже Вам доведеться подати заяву на відкриття рахунку, підписати договір і т.д. Однак такий спосіб обійдеться відправнику дешевше, ніж послуга міжнародних грошових переказів.

    Якщо ж переказ грошей за кордон необхідний Вам для того, щоб в подальшому скористатися там цими коштами, то банки з радістю запропонують Вам більш прості і зручні способи здійснення такого переказу. Так, наприклад, Ви можете відкрити картковий рахунок в банку, зарахувати на нього необхідну Вам суму, а потім зняти її за кордоном. В такому випадку, обмежень з вивезення валюти за кордон немає.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Буду радий допомогти!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Так, фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України валютні цінності, що не перевищують еквівалент 1000 євро, без письмового декларування митному органу.

    Письмове декларування валютних цінностей здійснюється у разі переміщення валюту України, іноземну валюту та банківські метали у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 1000 євро.

    Разом із заповненою Декларацією до митного органу, який здійснює митне оформлення, Декларант повинен подати документи, які підтверджують законність походження валютних цінностей.

    Зокрема, такими документами можуть бути:

    1. Податкова декларація про майновий стан і доходи та сплати податків.

    2. Податкові звіти, довідки про нарахування заробітної плати, які підтверджують отримання чистого білого доходу від провадження підприємницької діяльності або у якості заробітної плати.

    3. Інші документи, які підтверджують отримання законного доходу. Наприклад, доходу за договором дарування, доходу від продажу автівки чи нерухомості тощо.

    Бланки Декларації, які заповнює Декларант у такому випадку затвердженні постановою Кабінету Міністрів України від 27.02.2019 р. «Про деякі питання транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей» та можуть бути роздруковані та заповненні Декларантом завчасно.

    Враховуючи вище викладене робимо висновок, що за для законного вивезення валютних цінностей закордон, слід дотримуватися правил митного декларування валютних цінностей. Для цього, при проходженні митного контролю необхідно заявити про намір задекларувати валютні цінності та заповнити митну декларацію - декларацію транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей, у випадку якщо суму валютних цінностей становить більше 1000 євро.

    Є два шляхи :

    Розділити суму готівкою та вивезти з допомогою родичів

    Укласти нотаріальний договір дарування з перерахуванням на рахунок сина , від матері, відразу після посвідчення нотаріусом , податок між родичами першого ступеню споріднення 0%

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день!

    Список варіантів вивезення за кордон коштів та валютних цінностей:
    1. Внесення коштів на свій розрахунковий рахунок / розрахунковий рахунок близьких з наступним зняттям цих коштів закордоном. Спосіб надає можливість знімати закордоном валюту, у тому числі через банкомати та навіть тоді, коли на рахунку розміщено кошти у гривні. Недоліки: комісія за зняття готівки / за конвертацію та питання фінмоніторингу при внесенні коштів на рахунок.
    2. Вивезення готівкових коштів та валютних цінностей через державний кордон у сумі до 10 тис євро (в еквіваленті) – безпечний варіант, який не потребує вжиття додаткових заходів та обов’язкового підтвердження походження коштів. Суму можна поділити на декількох осіб або провести за декілька разів.
    3. Вивезення за кордон готівкових коштів та валютних цінностей у сумі понад 10 тис євро – при проходженні митного контролю необхідно задекларувати відповідну суму коштів (валюти), коректно заповнивши митну декларацію. Очевидно, що жодна комісія, на відміну від взаємодії з банками, при вивезенні готівки відсутня. Договір продажу мамою квартири буде належним доказом підтвердження законності коштів, якщо сума грошей, які перевозитиме мама, відповідатиме вартості квартири.
    4. Придбати криптовалюти та обміняти їх на євро, долари чи іншу валюту після фактичного переїзду за кордон. Переваги варіанту – легко реалізувати, мінімальна залежність від регуляторних факторів. Недоліки – волатильність курсу криптовалют, імовірність компрометації даних, яка може призвести до втрати заощаджень. В залежності від способу придбання та продажу криптовалют, як і у випадку з першим варіантом, можуть постати питання проходження фінмоніторингу та підтвердження походження коштів, за які придбано криптовалюти. Втім, є можливість обійти цю перепону.
    Митне декларування коштів та валютних цінностей.

    Щоб безпечно скористатися варіантом фізичного вивезення готівкових коштів за кордон, слід дотримуватися правил митного декларування валютних цінностей. Для цього, при проходженні митного контролю необхідно заявити про намір задекларувати валютні цінності та заповнити митну декларацію – декларацію транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей.

    Звісно ж, потрібно мати документи, підтверджуючі походження коштів. Одночасно додаю для ознайомлення бланк митної декларації – Mitna-Deklaracia. Законно вивезти валюту у сумі понад 10 тис євро без заповнення декларації транскордонного переміщення фізичними особами валютних цінностей не вийде. Договір продажу мамою квартири буде належним доказом підтвердження законності коштів, якщо сума грошей, які перевозитиме мама, відповідатиме вартості квартири.

    Питання вивезення валютних цінностей за кордон врегульоване Положенням про митні декларації та Положенням про транскордонне переміщення валютних цінностей. Положення про митні декларації затверджене Постановою КМУ №450 від 21.05.2012. Положення про транскордонне переміщення валютних цінностей затверджене Постановою Правління НБУ №3 від 02.01.2019. Обидва Положення є чинними і зараз.

    З головного відмітимо – фізична особа ввозить та вивозить за межі України готівкову валюту і банківські метали в сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 1000 євро, за умови її письмового декларування в повному обсязі.

    Як підтвердити законність походження коштів при вивезені / переведенні за кордон?
    1. Задекларувати шляхом заповнення Податкової декларація про майновий стан і доходи та сплати податків.
    2. Скористатися можливостями Податкової амністії (посилання на відкриту консультацію нижче).
    3. Використати документи (податкові звіти, довідки про нарахування заробітної плати), які підтверджують отримання чистого білого доходу від провадження підприємницької діяльності або у якості заробітної плати.
    4. Використати інші документи, які підтверджують отримання законного доходу. Наприклад, доходу за договором дарування, доходу від продажу автівки чи нерухомості тощо.

    Таким чином, є три базові варіанти виведення коштів за кордон. Перший – вивезення коштів готівкою. Другий – з використанням банківських рахунків та карток. Третій – з використанням криптовалют.

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий допомогти!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    66.7%
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Андрій.

    Я не погоджуюсь з дописами своїх колег, адже вони не відчувають різниці між (1) документами, які підтверджують походдження коштів з метою декларування та (2) докуменами які мають бути у вас в наявності, з метою виконання вимог пункту 18 розділу 1 Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремихоперацій в іноземній валюті, затвердженого постановою НБУ від 02 січня 2019 року №5.

    Вашого договору достатньо тільки для митного декларування суми, яку ви будете вивозити.

    А ось для Постанови 5 цього не достатньо. Я зацитую її вам частково і виділю важливі моменти:

    "18. Фізичні особи-резиденти здійснюють валютні операції з транскордонного переміщення валютних цінностей шляхом їх вивезення/пересилання за межі України в загальній сумі, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро, на підставі документів, що підтверджують:

    1) зняття цією фізичною особою готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро;

    2) придбання цією особою банківських металів у банках та/або Національному банку виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10 000 євро.

    Документи, що підтверджують зняття готівки з власних рахунків у банках фізичними особами-резидентами з метою її вивезення, є чинними протягом 90 календарних днів із дня зняття ними готівки з власних рахунків у банках."

    Таким чином, порядок ваших дій абсолютно інший.

    1) Ви (ваша мама) або маєте покласти кошти від продажу квартири в банк і потім іх знімати з урахуванням вимоги НБУ про зняття у валюті з рахунку до 100 тис. грн на день в еквіваленті (дивиться тут https://promo.bank.gov.ua/fin-defense/# ). Зрозуміло, що банк потрібно обрати з урахуванням добросовісності і реального видання коштів з рахунків, а не те як вони це роблять зараз - скільки коштів їм здали громадяни, стільки вони і видають через каси.

    З договором та квитанціями (які діють 90 днів, як ви прочитали вище) ваша мама виїде за кордон.

    2) Робити п2п перекази.

    3) Зробити переказ через довірений кріптообмінник або людей які займаються переказами за кордон. З останнім готовий допомогти - звертайтесь через кнопку ""Звернутись", обговоримо.

    Варіантів у вас не багато. Якщо є питання, будь-ласка, натискайте "звернутись" і залиште ваш конктактний е-мейл

    • Аднрей Клієнт рік тому

      Напишите на мою почту пожалуйста, надеюсь вы ее видите.

    Турчин Ярослав Александрович
    33.3%

    Підтримую позицію колеги Рибінцева та не погоджуюсь із роз'ясненнями інших колег.

    Дійсно для виконання обмежень, введених Нац.банком України щодо вивезення готівки з Україні окрім вимог митного декларування, необхідно мати довідку з банківської установи про зняття коштів з власних рахунків - чинність якої складає 30 днів з моменту видачі (хоч і дурня повна, зважаючи на ситуацію в державі, реальну ненадійність вітчизняних банківських установ та фактичну відсутність завжди у банківських установах готівкової іноземної валюти в необхідному для такого зняття та вивезення обсязі (фактор знайомства та нелегального вирішення питання не враховуємо).

    Раніше, наскільки я знаю, для подорожей у ЄС, візи та ін. потреб банківські співробітники йшли на зустріч та видавали такі довідки. Зараз така можливість начебто відсутня, оскільки довідки можуть перевірятися митницею.

    Тож із найбільш реальних варіантів можу порадити наразі лише:

    1. Відкриття рахунку вашим родичем / вами за кордоном в іноземному банку та перерахування коштів на цей рахунок в Києві у акредитованому представництві цього / іншого іноземного банку. Чи працюють наразі та надалі працюватимуть фактично такі представництва іноземних установ в м. Києві в умовах воєнного стану - питання. Перелік акредитованих НБУ філій / представництв іноземних банків вказаний на сайті НБУ:

    https://bank.gov.ua/ua/supervision/institutions?pa...

    Серед найбільш відомих - "Амерікан Експрес Банк Л.Т.Д." (міжнародний конгломерат з штаб-квартирою в Нью-Йорку), Комерцбанк АГ (Німеччина), Банк Хандльови у Варшаві С.А. (Польша).

    За перерахування / внесення на рахунок коштів можлива відчутна для нас-українців комісія.

    2. Вивезення коштів по "зеленому коридору" без декларування на свій страх і ризик з урахуванням змін у чинному законодавстві, що відбулися на початку 2022 року.

    Як відомо, 21 липня 2021 року Конституційний Суд України ухвалив Рішення КСУ № 3-р(II)/2021 щодо конституційності абзацу другого статті 471 Митного кодексу України. Цей абзац передбачав додатковою санкцією окрім незначного штрафу (1700 грн) за вивезення валютних цінностей без декларування - конфіскацію таких валютних цінностей у повному обсязі.

    Конституційний Суд України в резолютивній частині рішення визнав норму щодо безмовної конфіскації валютних цінностей в дохід держави - неконституційною (такою, що не відповідає Конституції України) з 22.01.2022 р.

    Однак, Верховна Рада вже в лютому 2022 р. ввела іншу редакцію статті 471 Митоного кодексу України, якою визначила штраф у розмірі 20 % від суми валютних цінностей у разі їх переміщення через кордон без декларування. Такий штраф можливо оскаржити в суді та немає обов'язку сплачувати на місці оформлення працівниками митного органу відповідного факту. Обмежити ваш виїзд за межі України може лише суд або чітко визначені законом обставини. Наявність несплаченого штрафу як адміністративного стягнення - автоматично не є підставою для обмеження виїзду за кордон (ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України»).

    Тобто наразі, у разі фактичного затримання вас на кордоні митниками із незадекларованими валютними цінностями по "зеленому коридору", вам загрожує максимум штраф у розмірі 20 % від розміру валютних цінностей, що перевозилися, який митники не мають права стягувати на місці та обмежувати ваш виїзд за межі України, а норма Митного кодексу щодо вилучення на місці та безумовної конфіскації в дохід держави валюти - втратила чинність з 22 січня цього року.

    Отже, фактично ваші родичі, якщо не мають активів в Україні, що можуть бути арештовані і стягнуті в рахунок штрафу та не планують повертатися до України протягом наступних 3-х років, мають можливість виїхати за межі України з відповідними коштами у іноземній валюті і не сплачувати означений штраф (у разі якщо "впіймають" з грошима більше 10 тисяч євро в еквіваленті під час виїзду через "зелений коридор").

    https://ips.ligazakon.net/document/KS21011

    Варіант не зовсім легальний як то кажуть, але формально законний. Тож в умовах коли держава діє як грабіжник, штучно обмежуючи права громадян на володіння, розпорядження і користування своїм майном (в т.ч. на вивезення власних коштів за кордон) та водночас не гарантуючи збереження майна під час виконання процедур "проведення" грошей через банківські установи України для можливості їх вивезення, переконаний, що громадяни мають усі права за Конституцією України та міжнародним правом, щоб обирати подібні варіанти законного порятунку своєї власності, якщо держава не здатна або не бажає думати про захист громадянами свого майна - реалізуючи відповідну нормотворчу функцію, багато в кого - останнього та єдиного майна, заробленого тяжкою багаторічною працею кількох поколінь.

    P.S. Ніхто не застрахований від людського фактору та свавілля посадовців митної та прикордонної служби у формі позаправового (силового) вилучення коштів, однак тоді взагалі не може йти мова про безпечне пересування автодорогами в умовах воєнного стану. В будь-якому разі ризиків незаконних дій вітчизняних банківських установ та втрати коштів наразі набагато більше, ніж ризиків стати жертвою протиправних дій працівників прикордонної та (або) митної служби.

    Успіху Вам! Маю надію, що усі ваші плани будуть успішними!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України