Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 08 червня 2022, питання №66336 250₴

Отчим и свидетельство многодетной семьи

Если я женат на женщине, у которой 3 детей до 18 лет от предыдущего брака, то могу ли я получить свидетельство о многодетной семьи? У жены ЕСТЬ такое свидетельство, всеми льготами она пользуется, но там фотография и данные её предыдущего мужа, биологического отца детей. Дети живут с нами, в разводных документах указано, что дети будут жить с мамой. Алименты муж не платит, хотя и не подавали на них. Помощи тоже от него особой нет, только на день рождения детям что-то отправляет.

Просто я пошёл в УСЗН узнать про оформление свидетельства многодетной семьи, и там сразу сказали, что мне не положено, типа я просто отчим для детей, а их биологический отец жив и не пропал без вести. И не важно, что он не платит алименты и не видит их уже 2 года. Но когда я начал гуглить, то НЕ НАШЁЛ в законе про то, что отчим не имеет право получить удостоверение многодетной семьи. В самой свежей "ПОСТАНОВА від 28 жовтня 2020 р. № 1003 Про внесення змін до Порядку виготовлення..." ничего про запрет для отчима в принципе не сказано, и пишется:

"у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу - документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька чи матері недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва про смерть батька чи матері, копія свідоцтва про народження дитини у разі внесення змін у зв’язку з усиновленням);"

Я может ошибаюсь, но чётко же написано, что смерть отца или его недееспособность - это просто ОДИН ИЗ СПОСОБОВ подтверждения факта, что дети с ним не живут. В моём случае у жены в разводных документах сказано ясно, что дети будут жить с мамой.

И даже сама логика: у жены есть свидетельство многодетной семьи → я муж, полноценная часть семьи → мне не положено свидетельства многодетной семьи. Логический абсурд))

Відповіді юристів (8)

    Промський Євгеній Сергійович
    12%
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрый день!

    Вы имеете право быть внесенным в удостоверение родителей многодетной семьи.

    Какие есть варианты в вашей ситуации:

    1) подать письменное заявление в свободной форме с требованием выдать вам удостоверение с вашими данными. К нему приобщить все необходимые документы по списку. Если откажут: обжаловать в административном порядке или в суд;

    2) сказать, что вы утеряли удостоверение и попросить выдать новое.

    ПОРЯДОК виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім'ї https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/209-2010-%D0%B...

    7. У разі втрати посвідчення видається його дублікат у порядку, зазначеному в пункті 3 цього Порядку.

    3. Посвідчення видаються структурними підрозділами районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських (міст обласного значення), районних у містах (у разі утворення) рад, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад (далі - структурний підрозділ/виконавчий орган) і центрами надання адміністративних послуг одному з батьків незалежно від місця проживання протягом десяти робочих днів з дати подання заяви.

    Как только возникнут вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь.

    Карпенко Андрей Владимирович
    12%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВАША ЖЕНА ДОЛЖНА ПОДАТЬ ЗАЯВЛЕНИЕ НА ПЕРЕОФОРМЛЕНИЕ "ПОСВІДЧЕННЯ БАГАТОДІТНОЇ СІМ'Ї "

    Відповідно до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    Хххх

    Закон України "Про охорону дитинства"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2402-14#Text

    Стаття 1. Визначення термінів

    У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

    багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років;

    Хххх

    Сімейний кодекс України.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/conv#n...

    Стаття 3. Сім'я

    2. Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки.

    4. Сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

    Хххх

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. N 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. N 724) ( 724-2010-п )

    ПРАВИЛА

    перетинання державного кордону громадянами України

    2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни)

    державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

    1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    У випадках, визначених законодавством, для перетинання державного кордону громадяни крім паспортних документів повинні мати також підтверджуючі документи.

    Хххх

    ОФИЦИАЛЬНОЕ СООБЩЕНИЕ ПОГРАНСЛУЖБЫ УКРАИНЫ

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    03 травня 2022 07:28

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

    8. Пункт 2-6 Правил передбачає можливість виїзду за межі України інших зобов’язаних, які не віднесені до вище перелічених категорій:

    3) чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    Підтверджуючі документи:

    1) свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

    2) свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю дітей (трьох і більше

    або

    рішення суду про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей з батьком

    або

    рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком.

    3) посвідчення батька багатодітної сім’ї.

    Хххх

    Порядок отримання посвідчення.

    Багатодітна сім’я - сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

    До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років (стаття 1 Закону України "Про охорону дитинства").

    Документом, що підтверджує статус багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України "Про охорону дитинства", є відповідне посвідчення.

    Куди звернутися

    Посвідчення видаються структурними підрозділами районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських (міст обласного значення), районних у містах (у разі утворення) рад, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і центрами надання адміністративних послуг одному з батьків незалежно від місця проживання протягом десяти робочих днів з дати подання заяви.

    Перелік необхідних документів

    1. Заява одного з батьків про видачу посвідчень, яка має містити прізвища, імена та по батькові батьків, місце і дата народження, серія та номер паспорта громадянина України, а також унікальні номери запису особи (за наявності) в Єдиному державному демографічному реєстрі, відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають про це відмітку в паспорті або які не є громадянами України); прізвища, імена, по батькові, місце і дата народження дітей, їх унікальні номери запису особи в Єдиному державному демографічному реєстрі та відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);
    2. у разі народження дитини або навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України - копія свідоцтва про народження дитини або довідки із закладу освіти. Такі документи подаються за умови їх легалізації, якщо інше не передбачено законом та міжнародним договором України, та з перекладом на українську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально;
    3. у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу - документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька чи матері недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва про смерть батька чи матері, копія свідоцтва про народження дитини у разі внесення змін у зв’язку з усиновленням);
    4. у разі продовження строку дії посвідчення, якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, - довідка про підтвердження зарахування до закладу освіти або про переведення на наступний курс навчання в межах відповідної програми підготовки (інформація підтверджується заявником кожного семестру, до закінчення закладу освіти, але не довше ніж до досягнення особою 23 років).
    5. копії свідоцтв про народження дітей;
    6. копії свідоцтва про шлюб (не стосується батьків, які не перебувають у шлюбі);
    7. копії сторінок паспорта громадянина України кожного з батьків із даними про прізвище,
    8. копія посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.
    9. фотокарток (батьків і дітей) розміром 30 х 40 міліметрів.

    Хххх

    ПОСВІДЧЕННЯ МОЖЕТЕ ЗАМОВИТИ ЧЕРЕЗ "ДІЮ"

    https://guide.diia.gov.ua/view/ustanovlennia-statu...

    В СЛУЧАЕ ОТКАЗА ОБЖАЛУЙТЕ ЭТО РЕШЕНИЕ В ВЫШЕСТОЯЩИЙ ОРГАН СОЦИАЛЬНОЙ ЗАЩИТЫ ИЛИ В СУДЕБНОМ ПОРЯДКЕ.

    ОТКАЗ НА ЗАЯВЛЕНИЕ ВАШЕЙ ЖЕНЫ НА ПЕРЕОФОРМЛЕНИЕ СВИДЕТЕЛЬСТВА, НЕОБХОДИМО ПОЛУЧИТЬ В ПИСЬМЕННОМ ВИДЕ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрий день, Олеже!

    Вам збрехали, коли сказали, що Ви не маєте права називатися батьком багатодітної сем'ї!

    Перш за все багатодітна сім’я - це сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, У ТОМУ ЧИСЛІ, КОЖНОГО З ПОДРУЖЖЯ, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

    До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років (стаття 1 Закону України "Про охорону дитинства").

    Підтвердження статусу багатодітної сім'ї

    Документом, що підтверджує статус багатодітної сім'ї і дітей з такої сім'ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України "Про охорону дитинства", є відповідне посвідчення.

    Куди звернутися

    Посвідчення видаються структурними підрозділами районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських (міст обласного значення), районних у містах (у разі утворення) рад, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і центрами надання адміністративних послуг одному з батьків незалежно від місця проживання протягом десяти робочих днів з дати подання заяви.

    Перелік та зразки необхідних документів

    Заява одного з батьків про видачу посвідчень, яка має містити прізвища, імена та по батькові батьків, місце і дата народження, серія та номер паспорта громадянина України, а також унікальні номери запису особи (за наявності) в Єдиному державному демографічному реєстрі, відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають про це відмітку в паспорті або які не є громадянами України); прізвища, імена, по батькові, місце і дата народження дітей, їх унікальні номери запису особи в Єдиному державному демографічному реєстрі та відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);

    у разі народження дитини або навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України - копія свідоцтва про народження дитини або довідки із закладу освіти. Такі документи подаються за умови їх легалізації, якщо інше не передбачено законом та міжнародним договором України, та з перекладом на українську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально;

    у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу - документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька чи матері недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва про смерть батька чи матері, копія свідоцтва про народження дитини у разі внесення змін у зв’язку з усиновленням);

    у разі продовження строку дії посвідчення, якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, - довідка про підтвердження зарахування до закладу освіти або про переведення на наступний курс навчання в межах відповідної програми підготовки (інформація підтверджується заявником кожного семестру, до закінчення закладу освіти, але не довше ніж до досягнення особою 23 років).

    копії свідоцтв про народження дітей;

    копії свідоцтва про шлюб (не стосується батьків, які не перебувають у шлюбі);

    копії сторінок паспорта громадянина України кожного з батьків із даними про прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату видачі паспорта;

    копія посвідки на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.

    фотокарток (батьків і дітей) розміром 30 х 40 міліметрів.

    Строк дії та вартість посвідчення

    Посвідчення видається безоплатно, строк дії якого визначається окремо для кожної багатодітної сім'ї. Дітям з багатодітної сім'ї посвідчення видається з 6 років.

    Строк дії посвідчень визначається окремо для кожної багатодітної сім'ї.

    Для продовження строку дії посвідчень до структурного підрозділу районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської ради подаються довідка про склад сім'ї, копії свідоцтв про народження дітей та/або довідка із загальноосвітнього, професійно-технічного, вищого навчального закладу (для осіб від 18 до 23 років у разі, коли вони навчаються за денною формою навчання).

    Пільги для багатодітної сім’ї

    Багатодітній сім'ї надаються пільги (стаття 13 Закону України "Про охорону дитинства"):

    50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

    50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб (площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);

    50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

    позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

    Увага! Зазначені пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року № 389 "Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї".

    Пільги дітям з багатодітних сімей

    Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги (стаття 13 Закону України "Про охорону дитинства"):

    безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

    щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров’я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

    першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

    безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - також електронного квитка, який видається на безоплатній основі;

    безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" (за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, професійних спілок і фондів, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб та інших джерел);

    студентам з багатодітних сімей призначається соціальна стипендія та може надаватися додаткова соціальна і матеріальна допомога;

    50% плати за перебування та харчування дітей у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах, а сім'ї, середньомісячний сукупний дохід яких нижче гарантованого мінімуму у розрахунку на одну особу, звільняються від плати за перебування та харчування дітей у цих закладах (пункт 3 постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 року № 1243 "Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів");

    право на безоплатне здобуття позашкільної освіти (стаття 26 Закону України "Про позашкільну освіту");

    перевага в отриманні пільгового кредиту для здобуття дітьми вищої освіти (постанова Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2018 року № 673 "Про затвердження Порядку пільгового кредитування для здобуття професійно-технічної та вищої освіти").

    Додаткові пільги

    Матері, які народили п'ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, мають право на отримання пенсії за особливі заслуги перед Україною (при цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку).

    Пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом, у розмірі від 35 до 40 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність (абзац другий частини першої статті 5 Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною").

    Житлове забезпечення

    Надання жилого приміщення: позачергове – сім'ї, які мають 5 і більше дітей, та у разі народження у однієї жінки одночасно трьох і більше дітей; першочергове - багатодітні сім'ї (Житловий кодекс України).

    Отримання квартир або садибних (одноквартирних) жилих будинків із житлового фонду соціального призначення: позачергове – сім'ї, які мають 5 і більше дітей, та у разі народження у однієї жінки одночасно 3 і більше дітей; першочергове - одинокі матері й батьки, які мають трьох або чотирьох дітей, а також у разі народження у однієї жінки одночасно двох дітей (Закон України «Про житловий фонд соціального призначення»)

    Право на отримання щорічної додаткової відпустки

    Щорічна додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів надається жінкам, які працюють і мають двох або більше дітей віком до 15 років (стаття 19 Закону України «Про відпустки»).

    Почесне звання України "Мати-героїня"

    Почесне звання України "Мати-героїня" присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім'ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей (пункт 9 Положення про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476).

    У разі уточнень та питань, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Мєньков Андрій Васильович
    20%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Олег.

    Удостоверение выдается на семью.

    В вашем случае ваша семья уже такое имеет, выданное супруге. То что, в удостоверении вписанный биологический отец значения не имеет, поскольку льготы получает семья. Соответственно биологический отец детей такое удостоверение получить не сможет, поскольку не предоставит документы, подтверждающие, что дети проживают с ним.

    Согласно ПОРЯДКА изготовления и выдачи удостоверений родителей многодетной семьи и ребенка из многодетной семьи удостоверения выдаются структурными подразделениями районных, районных в мм. Киеве и в Севастополе госадминистраций, исполнительными органами городских (городов областного значения), районных в городах (в случае образования) советов, сельских, поселковых, городских советов объединенных территориальных общин (далее - структурное подразделение/исполнительный орган) и центрами предоставления административных услуг одному из родителей независимо от места жительства в течение десяти рабочих дней с даты подачи заявления.

    При этом для подтверждения сведений о рождении детей и браке родителей используются сведения из Государственного реестра актов гражданского состояния граждан, которые передаются Минсоцполитики путем автоматизированного обмена электронными данными между информационными ресурсами Минюста и Минсоцполитики через систему электронного взаимодействия государственных электронных информационных ресурсов порядке, предусмотренном законодательством.

    В связи с тем, что в реестре нет сведений о том, что Вы являетесь отцом хотя бы одного ребенка - нет оснований вписать Вас в удостоверение как отца детей.

    В связи с этим считаю действия органов соцзащиты правомерными.

    Гончаренко Константин
    12%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    декілька посвідчень не може видаватись , вашій дружині необхідно внести зміни до існуючого посвідчення та внести дані про Вас- це можна зробити у органі соц захисту подавши заяву та відомості про батька фактичного, також якщо рідний батько позбавлений батьківських прав то , документи треба подати вам, але дітей треба спочатку усиновити за рішенням суду, щоб дані про вас з явилися у реєстрах.

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід2 березня 2010 р. № 209

    ПОРЯДОКвиготовлення і видачі посвідченьбатьків та дитини з багатодітної сім’ї

    1. Цей Порядок визначає механізм виготовлення і видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї (далі — посвідчення).

    2. Посвідчення є документами, що підтверджують статус багатодітної сім’ї і дітей з такої сім’ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України “Про охорону дитинства” та іншими актами законодавства.

    3. Посвідчення видаються структурним підрозділом у справах сім’ї, молоді та спорту районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій (далі — структурний підрозділ) одному з батьків за місцем його реєстрації протягом одного місяця після подання таких документів:

    заяви батька або матері про видачу посвідчень;

    копії свідоцтв про народження дітей;

    копії сторінок паспорта батька та матері з даними про прізвище, ім’я, по батькові, дату його видачі і місце реєстрації;

    довідки про склад сім’ї;

    фотокарток (батьків та дітей) розміром 30 х 40 міліметрів;

    довідки про те, що за місцем реєстрації батька або матері посвідчення структурним підрозділом не видавалися (у разі реєстрації батьків за різним місцем проживання).

    4. Відмітка про видачу посвідчень робиться в реєстраційній книзі видачі посвідчень, форма якої затверджується Мінсім’ямолодьспортом.

    5. Строк дії посвідчень визначається окремо для кожної багатодітної сім’ї.

    Для продовження строку дії посвідчень до структурного підрозділу подаються документи, зазначені в пункті 3 цього Порядку.

    6. Дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видаються з шести років.

    7. У разі втрати посвідчення видається його дублікат у порядку, зазначеному в пункті 3 цього Порядку.

    8. Посвідчення видаються безоплатно.

    9. Бланки посвідчень виготовляються на замовлення Мінсім’ямолодьспорту і є документами суворого обліку.

    10. Посвідчення виготовляється:

    батьків багатодітної сім’ї — у формі книжечки розміром 150 х 100 міліметрів у твердій обкладинці;

    дитини з багатодітної сім’ї — у формі прямокутника розміром 100 х 80 міліметрів.

    ___

    Файли що додаються:

    ПОРЯДОК виготовлення і видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім

    ПОРЯДОК виготовлення і видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім'ї

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко---
    Адвокат Евгений Александрович
    10%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Олег!

    ЗВЕРТАЙТЕСЯ ОФІЦІЙНО З ЗАЯВОЮ ТА У РАЗІ ОТРИМАННЯ ВІДМОВИ У ВИДАЧІ ПОСВІДЧЕННЯ БАГАТОДІТНОЇ РОДИНИ, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ПОДАТИ АДМІІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОО СУДУ М.КИЄВА.

    Кожна особа має право звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією або бездіяльністю суб’єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси (частина перша статті 5 КАСУ).

    Позовна заява в порядку адміністративного судочинства пред’являється до суду першої інстанції - місцеві адміністративні суди (місцеві загальні суди як адміністративні суди (районні, районні у містах, міські та міськрайонні суди) та окружні адміністративні суди), апеляційні адміністративні суди, Верховний Суд, - до компетенції якого віднесено розгляд і вирішення адміністративної справи.

    За загальним правилом, звернутися до суду з адміністративним позовом можна протягом 6 місяців з дня, коли особа дізналася, або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів. Перебіг строку на звернення до адміністративного суду починається від дня виникнення права на адміністративний позов, тобто, коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів (частина друга статті 122 КАСУ).

    Форма і зміст позовної заяви:

    Позовна заява подається в письмовій формі і повинна містити (стаття 160 КАСУ):

    1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

    2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв’язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти;

    3) зазначення ціни позову, обґрунтований розрахунок суми, що стягується, - якщо у позовній заяві містяться вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної оскаржуваним рішенням, діями, бездіяльністю суб’єкта владних повноважень;

    4) зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів;

    5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;

    6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;

    7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

    8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

    9) у справах щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності суб’єкта владних повноважень - обґрунтування порушення оскаржуваними рішеннями, діями чи бездіяльністю прав, свобод, інтересів позивача;

    10) у справах щодо оскарження нормативно-правових актів - відомості про застосування оскаржуваного нормативно-правового акта до позивача або належність позивача до суб’єктів правовідносин, у яких застосовується або буде застосовано цей акт;

    11) власне письмове підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    До позовної заяви додаються:

    1) документ про сплату судового збору (за необхідності);

    2) документ, що підтверджує повноваження представника (якщо позовну заяву подає представник);

    3) копії позовної заяви та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості учасників справи, докази надіслання рекомендованим листом з повідомленням про вручення іншим учасникам справи, які не мають офіційної електронної адреси, копії позовної заяви та доданих до неї документів.

    У разі подання до суду документів в електронній формі суб’єкт владних повноважень зобов’язаний надати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

    Строки розгляду справи судом:

    Суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через 60 днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження - не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку.

    Суд розглядає справу по суті протягом 30 днів з дня початку розгляду справи по суті (стаття 193 КАСУ).

    Порядок оскарження:

    Рішення суду першої інстанції може бути повністю або частково оскаржено в апеляційній інстанції протягом 30 днів з дня проголошення постанови адміністративного суд (протягом 15 днів з дня проголошення ухвали), в окремих випадках протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

    Рішення суду апеляційної інстанції може бути оскаржено в касаційній інстанції протягом 30 днів після набрання законної сили рішенням апеляційного суду.

    У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку зеленого цвета "Звернутися".

    Всего доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14%

    Вітаю, Олег!

    ВНЕСУ СВОЮ СУБ'ЄКТИВНУ ДУМКУ ДО ДІАЛОГУ.

    ЯК НА МЕНЕ, ВІДМОВА УСЗН БУЛА ПРАВОМІРНОЮ. ПРАВО НА ВНЕСЕННЯ ВІДОМОСТЕЙ ДО ПОСВІДЧЕННЯ ДІЙСНО МАЮТЬ БІОЛОГІЧНІ БАТЬКИ.

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 2 березня 2010 р. № 209

    ПОРЯДОКвиготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім'ї

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/209-2010-%D0%B...

    3-1. Заява для оформлення посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї подається одним із батьків структурному підрозділу/виконавчому органу, що видає посвідчення, або центру надання адміністративних послуг за формою, затвердженою Мінсоцполітики, одним із таких способів:

    1) у паперовій формі - у разі особистого відвідування структурного підрозділу/виконавчого органу, центру надання адміністративних послуг (для посвідчення особи пред’являється паспорт громадянина України або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус) або надсилання поштою (реєстрованим поштовим відправленням);

    2) в електронній формі - через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, у тому числі через інтегровані з ним інформаційні системи державних органів та органів місцевого самоврядування (ідентифікація особи при цьому здійснюється з використанням кваліфікованих електронних довірчих послуг);

    3) в усній формі - у разі особистого відвідування структурного підрозділу/виконавчого органу або центру надання адміністративних послуг (для посвідчення особи пред’являється паспорт громадянина України або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус).

    При цьому посадова особа структурного підрозділу/виконавчого органу або адміністратор центру надання адміністративних послуг заповнює електронну форму заяви на підставі усної заяви та роздруковує її паперовий примірник, який повинен бути прочитаний і підписаний заявником.

    Посадова особа структурного підрозділу/виконавчого органу або адміністратор центру надання адміністративних послуг надає заявнику вичерпну інформацію та консультацію щодо порядку подання заяви.

    {Порядок доповнено пунктом 3-1 згідно з Постановою КМ № 1003 від 28.10.2020}

    3-2. У заяві зазначаються відомості про осіб, яким видаватимуться посвідчення:

    прізвища, імена та по батькові батьків, місце і дата народження, серія та номер паспорта громадянина України, а також унікальні номери запису особи (за наявності) в Єдиному державному демографічному реєстрі, відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають про це відмітку в паспорті або які не є громадянами України);

    прізвища, імена, по батькові, місце і дата народження дітей, їх унікальні номери запису особи в Єдиному державному демографічному реєстрі та відомості про реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності).

    До заяви додаються:

    одна фотокартка (кольорова або чорно-біла) розміром 30 × 40 міліметрів;

    у разі народження дитини або навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України - копія свідоцтва про народження дитини або довідки із закладу освіти. Такі документи подаються за умови їх легалізації, якщо інше не передбачено законом та міжнародним договором України, та з перекладом на українську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально;

    у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу - документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька чи матері недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва про смерть батька чи матері, копія свідоцтва про народження дитини у разі внесення змін у зв’язку з усиновленням);

    у разі продовження строку дії посвідчення, якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, - довідка про підтвердження зарахування до закладу освіти або про переведення на наступний курс навчання в межах відповідної програми підготовки (інформація підтверджується заявником кожного семестру, до закінчення закладу освіти, але не довше ніж до досягнення особою 23 років).

    {Порядок доповнено пунктом 3-2 згідно з Постановою КМ № 1003 від 28.10.2020}

    "У РАЗІ РЕЄСТРАЦІЇ ПОВТОРНОГО ШЛЮБУ ТА ПРОЖИВАННЯ ІЗ ДІТЬМИ ВІД ПОПЕРЕДНЬОГО ШЛЮБУ" МАЄТЬСЯ НА УВАЗІ В ДАНОМУ ВИПАДКУ ЖІНКУ, ОСКІЛЬКИ ВОНА МАЄ НОВИЙ ШЛЮБ І ДІТЕЙ ВІД ПОПЕРЕДНЬОГО ШЛЮБУ!

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    8%
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Олег!

    Вероятно вы попали на сотрудника в УСЗ (совбесе) не особо знакомым с специфическими нормами закона по получению статуса многодетного. И в его практике все биолигические отцы именно пропадали без вести.

    Посему, законная норма у вас есть,подавайте весь пакет на УСЗ вашего районна. И требуйте присвоения статуса.

    Набирайте.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України