Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 17 березня 2022, питання №58847 250₴

3 несовершеннолетних детей от разных браков

Мой муж имеет ребенка от первого брака, которому выплачивает алименты, моего сына он усыновил(я была мать одиночка) и в браке у нас родилась дочь.Детям 7, 11 и 12 лет.Вопрос выпустят ли мужа заграницу и если да, то какие документы нужны для этого?

Відповіді юристів (10)

    Промський Євгеній Сергійович
    40%
    Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Вітаю!

    Ваш чоловік може виїхати за кордон! Йому необхідні лише свідоцтва про народження дітей, де він записаний батьком. Щодо усиновленого підійде рішення суду. ІНШИХ ДОКУМЕНТІВ НЕ ПОТРІБНО!

    Підстави, що надають право для перетину кордону, зазначені у ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    Державна прикордонна служба окремо роз’яснила підстави для пропуску за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років:

    • на утриманні яких перебувають 3 і більше дітей віком до 18 років.
    Адвокат Евгений Александрович
    60%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Юлія!

    "Мой муж имеет ребенка от первого брака, которому выплачивает алименты, моего сына он усыновил(я была мать одиночка) и в браке у нас родилась дочь.Детям 7, 11 и 12 лет.Вопрос выпустят ли мужа заграницу и если да, то какие документы нужны для этого"?

    - ТАК.

    У ТАКОМУ ВИПАДКУ ВІН МАЄ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ЩО ПЕРЕДБАЧЕНО ЗАКОНОМ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:...

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);...".

    З ДОКУМЕНТІВ: ПАСПОРТ, РНОКПП, СВІДОЦТВО ПРО ШЛЮБ, СВІДОЦТВА ПРО НАРОДЖЕННЯ ТРЬОХ ДІЙТЕЙ; ДОКУМЕНТИ ЩОДО УСИНОВЛЕННЯ ТА ДОКУМЕНТИ ПРО СПЛАТУ АЛІМЕНТІВ (КОПІЇ КВИТАНЦІЙ).

    При наявності запитань звертайтеся через "Звернутися".

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

    якщо у свідоцтвах дітей записано , що ваш чоловік є батьком усіх 3-х дітей і вони мають його прізвище , то його випустять , копії свідоцтв дітей треба показати інспектору прикордонного посту.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Ви можете здійснити оплатуюристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".

    Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день!

    Якщо у вашого чоловіка не має боргів по аліментах, то ніяких документів крім паспорту йому для виїзду не потрібно. Але це за умови, що виїзжає він за кордон не на постіне проживання.

    в іншому випадку Питання виїзду одного з батьків за кордон на постійне місце проживання є взаємозалежним від сплати аліментів за весь період до досягнення дитиною повноліття.

    У ч. 4 ст. 181 Сімейного кодексу України (далі — СК України) передбачено: «У разі виїзду одного з батьків за кордон на постійне проживання в державу, з якою Україна не має договору про надання правової допомоги, аліменти стягуються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

    Відповідно до абз. 2 п. 1 Постанови КМУ №1203, якщо аліментні зобов'язання не були виконані особою, що виїжджає, стягнення аліментів провадиться за рішенням суду.

    Вимоги КМУ.

    Отже, Постанова КМУ №1203 висуває такі вимоги щодо можливості виїзду одного з батьків на постійне місце проживання: після досягнення дитиною повноліття; у разі купівлі нерухомого майна для неповнолітньої дитини; у разі згоди одного з батьків, що залишається проживати з дитиною, на укладення договору.

    У разі неможливості чекати повноліття дитини або неможливості придбати нерухоме майно для дитини, необхідно звертатися до суду з позовом про визначення сукупного розміру та стягнення аліментів за весь період до досягнення дитиною повноліття у зв'язку з виїздом батька на працевлаштування або постійне проживання у державу, з якою Україна не має договорів про правову допомогу.

    Відповідно до ч. 6 ст. 181 СК України: «Якщо після набрання рішенням суду законної сили, згідно з яким з одного з батьків стягуються аліменти, він виїжджає для постійного проживання в державу, з якою Україна не має договору про правову допомогу. За рішенням суду, до виїзду за межі України з нього може бути стягнуто аліменти за весь період до досягнення дитиною повноліття».

    Слід зважати, що законодавець у ч. 7 ст. 180 СК України передбачив: «Якщо після набрання чинності рішенням суду про сплату аліментів за весь період до досягнення дитиною повноліття особа, з якої стягуються аліменти, продовжує постійно проживати в Україні або повертається в Україну для постійного проживання, або змінюються обставини, які вплинули на визначення розміру аліментів, у судовому порядку може бути встановлено періодичне стягнення аліментів, враховуючи сплачену суму».

    Отже, повернення до України платника аліментів є підставою для відновлення аліментних платежів, періодичне стягнення яких буде здійснюватися з урахуванням сплаченої суми.

    Деякі особливості розрахунку аліментів.

    При цьому для розрахунку аліментів за весь період платник аліментів має брати розмір прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку станом на день подачі позову. До закінчення підготовчого засідання платник аліментів має право змінити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви (ч. 3 ст. 49 Цивільного процесуального кодексу України). Відповідно до ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2019 рік», прожитковий мінімум на дитину становить:

    • для дітей віком до 6 років: з 01.07.2019 р. — 1699 грн, з 01.12.2019 р. — 1779 грн;

    • для дітей віком від 6 до 18 років: з 01.07.2019 р. — 2118 грн, з 01.12.2019 р. — 2218 грн.

    Для того щоб добросовісний платник аліментів мав право на законних підставах перетнути кордон, відповідно до п. 2 Постанова КМУ №1203, він має разом із заявою про видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон або оформлення відповідної сторінки в паспорті подати до паспортної служби органу внутрішніх справ за місцем постійного проживання в Україні, у разі наявності дитини (дітей), яка залишається в Україні, договір про виплату аліментів або нотаріально засвідчену заяву про відсутність в одержувача аліментів вимог щодо стягнення аліментних платежів, або копію рішення суду про виплату аліментів.

    До моменту одержання паспорта зазначена особа повинна подати до відповідного органу внутрішніх справ за місцем постійного проживання в Україні документ, що підтверджує виконання аліментних зобов'язань:

    - нотаріально засвідчену заяву про відсутність в одержувачів аліментів вимог щодо стягнення аліментних платежів (якщо така заява не подавалася раніше) або нотаріально засвідчену копію постанови державного виконавця про закінчення виконавчого провадження (якщо стягнення аліментів проводилося за рішенням суду).

    ПоділитисяТвітнутиНадрукувати

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Мой муж имеет ребенка от первого брака, которому выплачивает алименты, моего сына он усыновил(я была мать одиночка) и в браке у нас родилась дочь.Детям 7, 11 и 12 лет.Вопрос выпустят ли мужа заграницу и если да, то какие документы нужны для этого? - так, це можливо.

    Однак, без відвідування військкомату виїхати за кордон у Вас скоріш за все не вдасться.

    Оскільки на кордоні потрібно надавати документи, які підтверджують, що Ви не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації, оголошеної Указом Президента України про загальну мобілізацію №69/2022.

    Томе необхідно з паспортом, ІПН, свідоцтвами про народження 3-х дітей, свідоцтвом про усиновлення, свідоцтвом про ваш шлюб та військово-обліковим документом (воєнним квитком/тимчасовим посвідченням) звернутися до військкомату для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації .

    Документи для перетину кордону:

    1) паспорти;

    2) закордонні паспорти;

    3) ІПН;

    4) військово-обліковий документ (військовий квитком/тимчасове посвідчення) із записом про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Згідно зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1. заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
    2. визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);
    3. жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
    4. жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
    5. жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років;
    6. жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії II-III ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або дитина з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення I чи II групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
    7. жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років;
    8. усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);
    9. зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
    10. народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;
    11. працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;
    12. інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;
    • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;
    • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:
    1. військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;
    2. працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;
    3. осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;
    4. осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися).

    ВСЬОГО ДОБРОГО!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Згідно зі статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» заборона виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віку від 18 до 60 років років не застосовуються до таких осіб:

    • які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;
    • які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність;
    • на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
    • на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років.
    • усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти, або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
    • зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, в разі відсутності інших осіб, що можуть здійснювати його догляд;
    • чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба, або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат, сестра) загинули чи пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції.

    Вывод:

    Ваш муж имеет прававыехать за границу.

    Необходимо при себе иметь документы которые подтверждают отцовство, а также документы подтверждающие усыновление.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    У такому випадку, ВИПУСТЯТЬ.

    Згідно зі статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» заборона виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віку від 18 до 60 років років не застосовуються до таких осіб:

    • на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

    НА КОРДОНІ ПОТРІБНО ПРЕД'ЯВИТИ СВІДЦОВТА ПРО НАРОДЖЕННЯ ДІТЕЙ (ЇХ КОПІЇ), ВЛАСНИЙ ПАСПОРТ І СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ.

    УСПІХІВ!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Ваш чоловік перетне кордон, для цього йому достатньо мати три свідоцтва про народження дітей, щоб на дату перетину кордону дітям не було 18 років, та у "Графі " "Батько Дитини" було зазначено його Прізвище Ім'я по-Батькові.

    Для жінок, неповнолітніх дітей (тобто дітей до 18 років) і чоловіків від 60 років відсутні будь-які обмеження для перетину кордону.

    У зв’язку із введенням військового стану в Україні перетин кордону України чоловікам віком від 18 до 60 років – заборонено.

    Але існують виключення.

    Дозволяється перетин кордону чоловіками за таких умов:

    – за наявності посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;

    – за наяності висновоку військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;

    – чоловікам, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    – чоловікам, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    – чоловікам, на утриманні яких є дитина з інвалідністю;

    – чоловікам, які є усиновителями чи опікунами;

    – чоловікам, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

    Успіхів

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Юлия!

    У Вашего мужа на содержании трое детей. Это основание для отсрочки и выезда за границу.

    Вам необходимо указать и показать наличие всех детей (свид. о рождении, об усыновлении, решение суда об уплате алиментов и т.д). и прямой родственной связью с мужем.

    И указание, что все трое детей у вас (мужа) на содержании.

    Если остались вопросы, обращайтесь.

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Юлія.

    Через те, що в Україні введено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію відповідно до Указів Президента України, обмежено виїзд громадян України чоловіків віком від 18 до 60 років. Можливість перетнути державний кордон мають особи, які мають відстрочку від призову по мобілізації. Якщо діти знаходяться на утриманні чоловіка, проживають з ним, тобто це одна сім"я, і це можна підтвердити документально, то чоловік має право на відстрочку.

    Пропоную Вам взяти у міськраді довідку про склад сім"ї в якій буде вказано, що діти знаходяться на утриманні у чоловіка. Потім свідоцтва про народження дітей, рішення про усиновлення та довідку має надати до Центру комплектування (військкомату) де мають прийняти рішення про відстрочку та надати підтверджуючу довідку (посвідчення), яку пред"явить при перетині кордону.

    Підстави для відстрочки, зазначені у ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Зокрема:

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

    визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі жінки та чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    {Абзац четвертий частини першої статті 23 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014; в редакції Закону № 2226-VIII від 06.12.2017}

    жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    {Абзац п’ятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 1614-VII від 25.07.2014}

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 339-VIII від 21.04.2015}

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю, яка має будь-які види порушень функцій організму III-IV ступеня їх вираження та обмеження життєдіяльності будь-якої категорії II-III ступеня їх вираження відповідно до критеріїв встановлення інвалідності дітям, затверджених Кабінетом Міністрів України, або дитина з інвалідністю, яка має функціональні порушення в організмі та обмеження життєдіяльності, що відповідають критеріям для встановлення I чи II групи інвалідності для повнолітньої особи згідно з порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2226-VIII від 06.12.2017}

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, до досягнення нею 23 років;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014}

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1614-VII від 25.07.2014}

    зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

    працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021}

    інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини другої статті 23 в редакції Закону № 2745-VIII від 06.06.2019}

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    {Абзац третій частини другої статті 23 в редакції Закону № 2745-VIII від 06.06.2019}

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    {Частину другу доповнено абзацом четвертим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

    {Частину другу доповнено абзацом п’ятим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

    {Частину другу доповнено абзацом шостим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

    {Частину другу доповнено абзацом сьомим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

    {Частину другу доповнено абзацом восьмим згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    {Статтю 23 доповнено новою частиною згідно із Законом № 1575-VII від 03.07.2014; із змінами, внесеними згідно із Законом № 277-VIII від 07.04.2015; в редакції Закону № 570-VIII від 01.07.2015}

    Особи, зазначені в абзацах четвертому - восьмому частини другої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

    {Статтю 23 доповнено новою частиною згідно із Законом № 1387-VIII від 31.05.2016}

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    {Статтю 23 доповнено частиною згідно із Законом № 259-VIII від 18.03.2015; із змінами, внесеними згідно із Законом № 413-VIII від 14.05.2015}

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Якщо немає права на відстрочку від призову по мобілізації, зазначених у статті 23 Закону, то Ви можете бути призваним на військову службу бо є військовозобовязаним. Мобілізація буде проводитися у чотири етапи і спочатку призиватимуть військовозобовязаних з бойовим досвідом, а потім за необхідності всіх інших.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України