Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 14 лютого 2022, питання №56091 150₴

Возможно ли сменить место прохождение альт.службы, во время её прохождения?

Здравствуйте! Вопрос по поводу альт.службы в Украине. Возможно ли сменить место прохождение службы, во время её прохождения? Какие причины допускатся для этого?
Могу ли я, согласно этому закону, перейти по своему желанию?
Стаття 18. Під час проходження альтернативної служби громадянин має право звернутися до відповідного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з мотивованою заявою щодо зміни місця проходження служби, а також дострокового звільнення з неї на підставах, передбачених цим Законом.
И такой вопрос, что в этой статье означаю слова "мотивованою заявою" и " на підставах, передбачених цим Законом"
Спасибо

Відповіді юристів (8)

    Карпенко Андрей Владимирович
    26.7%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    Согласно постановлению Кабмина №2066, право на альтернативную службу имеют украинцы, которые:

    • принадлежат к религиозным организациям и исповедуют религию, которая не допускает пользование оружия;
    • призывники, которые могут подтвердить истинность своих убеждений (справки религиозных организаций, религиозное образование или духовный сан);
    • призывники, которые имеют вывод специальной комиссии местной госадминистрации о направлении на альтернативную службу.

    На альтернативную службу направляются только те украинцы, которые подлежат призыву на срочную военную службу. Другими словами, если призывник признан негодным к срочной военной службе, например, по состоянию здоровья, он также освобождается и от обязанности проходить альтернативную службу.

    Для направления на невоенную службу не позже, чем за два месяца до проведения призыва необходимо лично подать письменное заявление в местную государственную администрацию по месту жительства.

    Альтернативная гражданская служба (АГС) — работа в интересах общества и государства, которую призывник может выбрать вместо службы в армии по призыву.

    Стоит знать! Как правило, для прохождения альтернативной службы юношей направляют в больницы, дома престарелых, психоневрологические диспансеры и другие социальные объекты. Также на альтернативную гражданскую службу могут направить в военные организации.

    Перечень организаций, где можно пройти АГС, и должностей, которые можно занять на время службы, утвержден Министерством труда и социального развития.

    Стоит знать! Призывник не может выбрать, где именно он будет проходить службу, а должность, которую он займет, определят в соответствии с его образованием и навыками.

    После этого специальная комиссия при райгосадминистрации в месячный срок и в присутствии заявителя должна принять решение о его направлении на альтернативную службу или отказе в этом. Направление на невоенную службу выдается после прохождения призывной комиссии.

    А основанием для отказа является:

    • несвоевременная подача заявления;
    • отсутствие подтверждений относительно истинности религиозных убеждений;
    • неявка гражданина без уважительных причин по вызову в местную госадминистрацию для рассмотрения его заявления.

    Решение о направлении в конкретное место альтернативной службы принимается военкоматом, но только по согласованию с представителями минтруда или его соответствующих региональных структур.

    Вот разъяснение Института религиозной свободы:

    "Віруючі громадяни проходять альтернативну службу на підприємствах, в установах, організаціях, що перебувають у державній, комунальній власності, діяльність яких у першу чергу пов’язана із соціальним захистом населення, охороною здоров’я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством (стаття 5 Закону). У будь-якому випадку така служба не повинна бути пов’язана з використанням зброї, носінням військової форми та виконанням наказів військових."

    Законом Украины «О воинской обязанности к военной службе» от 25.04.1992 года, в статье 17, предусмотрена отсрочка от призыва и военных обязательств для гражданина Украины.

    Эти же основания и для освобождения от альтернативной службы.

    "Мотивована заява" - Заявление о необходимости Вашего перевода, в котором Вы излагаете причину перевода, представляете доказательства и обстоятельства почему необходим перевод.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2066-99-%D0%BF...

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок проходження альтернативної (невійськової) служби

    41. Питання про зміну місця проходження громадянином альтернативної служби розглядається відповідним структурним підрозділом місцевої держадміністрації протягом місяця, у разі потреби визначається інше місце проходження альтернативної служби і відповідно до цього Порядку громадянинові видається нове направлення для проходження альтернативної (невійськової) служби.

    52. Якщо у громадянина виникає передбачене законодавством про військовий обов'язок і військову службу право на відстрочку від проходження військової служби внаслідок зміни сімейних обставин, він звертається до місцевої держадміністрації з заявою про дострокове припинення альтернативної служби. До заяви додаються документи, що підтверджують його право на відстрочку, на підставі яких місцева держадміністрація приймає відповідне рішення.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Відповідний структурний підрозділ місцевої державної адміністрації може змінити місце проходження альтернативної служби з урахуванням суспільних потреб.

    Простіше кажучи ви можете за погодженням місцевого органу перейти до іншої установи. У якій наприклад гостра необхідність у робітниках саме вашої кваліфікації , а поточна установа вже має достатньо працівників такого профілю - це і вкажіть у заяві.

    Проте погоджує направлення чи не погоджує все одно ОДА чи Виконком ради. Згідно суспільної необхідності на підпорядкованих підприємствах

    Під час проходження альтернативної служби громадянин має правозвернутися до відповідного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з мотивованою заявою щодо зміни місця проходження служби, а також дострокового звільнення з неї на підставах, передбачених Законом № 1975.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Олександр!

    Під час проходження альтернативної служби громадянин має право звернутися до відповідного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з мотивованою заявою щодо зміни місця проходження служби, а також дострокового звільнення з неї на підставах, передбачених Законом.

    Під час проходження альтернативної служби громадянин має право звернутися до відповідного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з мотивованою заявою щодо зміни місця проходження служби, а також дострокового звільнення з неї на підставах, передбачених Законом № 1975.

    Відповідний структурний підрозділ місцевої державної адміністрації може змінити місце проходження альтернативної служби з урахуванням суспільних потреб.

    У разі самовільного припинення або систематичного невиконання без поважних причин покладених на громадянина службових обов'язків власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган має право звернутися до відповідного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з клопотанням про дострокове розірвання трудового договору.

    Власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган не має права в односторонньому порядку достроково розірвати трудовий договір з громадянином, який проходить альтернативну службу.

    Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Олександре!

    На Вашу відповідь загалом зазначу наступну інформацію.

    Мотивована заява для зміни місця проходження альтернативної служби означає заяву, яка буде обгрунтовувати та підкреслювати очевидну необхідність для зміни місця проходження служби. Тобто у ній будуть викладені такі обставини, які дійсно передбачають необхідність зміни місця.

    На жаль, Закон не визначає конкретно таких випадків, однак я можу припустити, що вони частково сходяться з підставами для звільнення за власним бажанням без відпрацювання, що передбачені статтею 38 КЗпП України.

    До таких можна віднести:

    переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин.

    Я думаю частково ці підстави можна застосувати до поняття мотивована заява.

    Що означає дострокового звільнення з неї на підставах, передбачених цим Законом?

    Тут мова йде про дострокове звільнення з альтернативної служби.

    Підстави визначені статтею 21:

    Стаття 21. Альтернативна служба достроково припиняється у разі:

    призову громадянина на строкову військову службу за власним бажанням;

    визнання громадянина непридатним за станом здоров’я для подальшого проходження військової служби на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

    виникнення у громадянина права на відстрочку внаслідок зміни сімейних обставин, передбаченого законодавством про військовий обов’язок і військову службу;

    засудження громадянина до позбавлення волі;

    порушення вимог статті 8 цього Закону.

    Стаття 8. Громадянин, направлений на альтернативну службу, не має права:

    ухилятися від проходження альтернативної служби;

    брати участь у страйках;

    займатися підприємницькою діяльністю;

    навчатися в закладах освіти, крім середніх або вищих закладів освіти з вечірньою або заочною формами навчання;

    відмовлятися від місця проходження альтернативної служби, визначеного відповідним структурним підрозділом місцевої державної адміністрації.

    {Частину першу статті 8 доповнено абзацом шостим згідно із Законом № 1720-IV від 18.05.2004; із змінами, внесеними згідно із Законом № 5462-VI від 16.10.2012}

    Ухиленням від проходження альтернативної служби вважається:

    неприбуття без поважних причин на місце проходження альтернативної служби, зазначене у направленні, або прибуття із запізненням більше ніж на три календарні дні;

    самовільне припинення виконання службових обов’язків;

    несвоєчасне (пізніше ніж за п’ять календарних днів) повідомлення відповідному структурному підрозділу місцевої державної адміністрації про надання відпустки з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, а також про попередження власником або уповноваженим ним органом щодо звільнення у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації.

    Однак дострокове припинення альтернативної служби з підстав порушення статті 8 тягне за собою призов особи на загальних засадах.

    Успіхів!

    Пуха Наталія ТендерОк
    33.3%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання

    Під час проходження альтернативної служби громадянин має право звернутися до відповідного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з мотивованою заявою щодо зміни місця проходження служби, а також дострокового звільнення з неї на підставах, передбачених Законом.

    У разі самовільного припинення або систематичного невиконання без поважних причин покладених на громадянина службових обов'язків власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган має право звернутися до відповідного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з клопотанням про дострокове розірвання трудового договору.

    Для розгляду питання направлення на альтернативну службу необхідно не пізніше ніж за два календарні місяці до початку періоду призову на строкову військову службу особисто звернутися до комісії у справах альтернативної (невійськової) служби з мотивованою письмовою заявою (зразок за посиланням https://dszn.smr.gov.ua/wp-content/uploads/2021/02...) та документами, що підтверджують істинність релігійних переконань, паспортом, документом про освіту, довідкою з місця роботи або навчанням (якщо особа працює або навчається).

    Власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган не має права в односторонньому порядку достроково розірвати трудовий договір з громадянином, який проходить альтернативну службу.

    Припинення альтернативної служби

    Альтернативна служба припиняється у разі закінчення строку її проходження або достроково за рішенням місцевої державної адміністрації.

    Рішення місцевої державної адміністрації щодо дострокового припинення альтернативної служби є обов'язковим як для власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу, так і для громадянина.

    Альтернативна служба достроково припиняється у разі:

    призову громадянина на строкову військову службу за власним бажанням;

    визнання громадянина непридатним за станом здоров'я для подальшого проходження військової служби на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

    виникнення у громадянина права на відстрочку внаслідок зміни сімейних обставин, передбаченого законодавством про військовий

    обов'язок і військову службу;

    засудження громадянина до позбавлення волі;

    порушення вимог статті 8 Закону.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2066-99-%D0%BF...

    Відповідно до п. 40 та підпункту 2 п. 41 Під час проходження альтернативної служби громадянин має право звернутися до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації з умотивованою заявою щодо зміни місця проходження альтернативної служби, а також дострокового звільнення з неї на підставах, передбачених Законом України "Про альтернативну (невійськову) службу".

    Питання про зміну місця проходження громадянином альтернативної служби розглядається відповідним структурним підрозділом місцевої держадміністрації протягом місяця, у разі потреби визначається інше місце проходження альтернативної служби і відповідно до цього Порядку громадянинові видається нове направлення для проходження альтернативної (невійськової) служби.

    Заява може бути: — простою (викладається тільки прохання); — мотивованою (вказується мотивація прохання); — складною (заява містить додатки).

    Мотивована заява - в ній Ви зазначаєте причини та підстави за яких хочете змінити місце прохождення службі

    і якщо Ващі підстави будуть поважними - Вам видадуть нове направлення для проходження альтернативної (невійськової) служби.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок проходження альтернативної (невійськової) служби, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 10 листопада 1999 р. N 2066 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2066-99-%D0%BF...):

    4. Для вирішення питання про направлення на альтернативну службу громадянин після взяття на військовий облік, але не пізніше ніж за два календарні місяці до початку встановленого законодавством періоду призову на строкову військову службу особисто подає письмову заяву до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації за місцем проживання. Початок проведення призову громадян на строкову військову службу встановлюється на підставі Указу Президента України.

    5. Заява про направлення на альтернативну службу подається у довільній формі із зазначенням мотиві неможливості проходження строкової військової служби та підтвердженням істинності релігійних переконань громадянина. До заяви додаються документи, що підтверджують істинність його релігійних переконань, копія документа про освіту та довідка з місця роботи або навчання.

    9. Про дату явки громадянина до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації, на якому розглядатиметься питання про направлення його на альтернативну службу, відповідний структурний підрозділ місцевої держадміністрації повідомляє письмово та пропонує громадянинові подати до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації у разі потреби додаткове підтвердження істинності релігійних переконань в документальній або іншій формі (зокрема запросити представників релігійної організації тощо).

    10. Повідомлення про дату явки до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації оформляється за зразком згідно з додатком 2 та скріплюється печаткою. Воно є підставою для звільнення громадянина відповідно до законодавства від навчання, а також від роботи на цей час із збереженням середньомісячного заробітку.

    11. Громадянин зобов'язаний прибути до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації у строк, зазначений у повідомленні.

    Поважними причинами неявки громадянина до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації можуть бути визнані документально підтверджені:

    хвороба громадянина;

    смерть або тяжка хвороба близького родича - дружини, батьків, дітей, братів, сестер, дідусів, бабусь;

    перешкода стихійного характеру або інші обставини, внаслідок яких громадянин не зміг особисто прибути до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації.

    15. Рішення місцевої держадміністрації про направлення громадянина на альтернативну службу або про відмову в направленні на альтернативну службу протягом п'яти календарних днів видається заявникові та надсилається у військовий комісаріат, в якому громадянин перебуває на військовому обліку.

    16. Громадянин, щодо якого місцева держадміністрація прийняла відповідне рішення, повинен звернутися протягом п'яти календарних днів до військового комісаріату, в якому він перебуває на військовому обліку.

    17. Після проходження призовної комісії відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" ( 2232-12 ) та прийняття нею рішення щодо призову на строкову військову службу військовий комісаріат протягом п’яти календарних днів повідомляє відповідний структурний підрозділ місцевої держадміністрації про рішення призовної комісії. У такий же період громадянин повинен звернутися до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації.

    18. Протягом оголошеного періоду проведення призову на строкову військову службу з урахуванням рішення призовної комісії та наявності вільних робочих місць на підприємствах, в установах, організаціях, визначених відповідним структурним підрозділом місцевої держадміністрації, та в патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста України (далі - підприємства, установи, організації) відповідний структурний підрозділ місцевої держадміністрації приймає рішення про конкретне місце проходження громадянином альтернативної служби.

    У разі відсутності вільних робочих місць період визначення місця проходження альтернативної служби громадянином може бути продовжений, як виняток, за рішенням відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації.

    Громадянин, направлений на альтернативну службу, не має права відмовлятися від місця проходження альтернативної служби, визначеного відповідним структурним підрозділом місцевої держадміністрації.

    19. Направлення для проходження альтернативної (невійськової) служби видається громадянинові на підставі рішення місцевої держадміністрації не менш як за десять днів до початку строку проходження альтернативної служби за формою згідно з додатком 3, а також надсилається власникові відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженому ним органу. Про видачу громадянинові зазначеного направлення повідомляється військовий комісаріат, де громадянин перебуває на військовому обліку.

    20. Військовий комісаріат знімає громадянина з військового обліку у зв’язку з проходженням альтернативної служби і видає йому військовий квиток з відміткою: "Знятий з військового обліку у зв’язку з рішенням місцевої держадміністрації від ___ ___ р. N ___ про проходження альтернативної служби. Протокол призовної комісії від ___ ___ ___ р. N ___".

    22. З дня прийняття місцевою держадміністрацією рішення про направлення для проходження альтернативної служби громадянин підлягає обліку, що ведеться відповідним структурним підрозділом місцевої держадміністрації.

    25. Громадянин зобов'язаний з'явитися для проходження альтернативної служби у визначені в направленні місце і строки. У разі неприбуття громадянина без поважних причин на місце проходження альтернативної (невійськової) служби протягом трьох календарних днів власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган повинен негайно повідомити про це відповідний структурний підрозділ місцевої держадміністрації.

    26. У разі одержання зазначеного повідомлення відповідний структурний підрозділ місцевої держадміністрації протягом десяти календарних днів разом із власником підприємства, установи, організації, де громадянин повинен проходити службу, або уповноваженим ним органом з'ясовує всі обставини неприбуття або несвоєчасного прибуття громадянина на місце проходження альтернативної служби та приймає відповідне рішення.

    27. Власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган зобов'язаний укласти з громадянином, який прибув для проходження альтернативної служби, в установленому порядку письмовий строковий трудовий договір на строк альтернативної служби, забезпечити його зазначеною в направленні роботою і протягом п'яти календарних днів письмово повідомити про це відповідну місцеву держадміністрацію та надіслати їй корінець направлення.

    28. У разі несвоєчасної явки громадянина для проходження альтернативної служби, що не перевищує семи календарних днів з дня, зазначеного у направленні, з поважних причин трудовий договір укладається з дня фактичної явки громадянина на підприємство, в установу, організацію.

    Документи, що підтверджують причини несвоєчасної явки, негайно надсилаються до відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації.

    41. Питання про зміну місця проходження громадянином альтернативної служби розглядається відповідним структурним підрозділом місцевої держадміністрації протягом місяця, у разі потреби визначається інше місце проходження альтернативної служби і відповідно до цього Порядку громадянинові видається нове направлення для проходження альтернативної (невійськової) служби.

    43. Громадянин, направлений на альтернативну службу, не має права ухилятися від її проходження, брати участь у страйках, займатися підприємницькою діяльністю, навчатися в закладах освіти, крім середніх або вищих закладів освіти з вечірньою або заочною формою навчання.

    Ухиленням від проходження альтернативної служби вважається:

    неприбуття без поважних причин на місце проходження альтернативної служби, зазначене у направленні, або прибуття із запізненням більше ніж на три календарні дні;

    самовільне припинення виконання службових обов'язків;

    несвоєчасне (пізніше ніж за п'ять календарних днів) повідомлення відповідного структурного підрозділу місцевої держадміністрації про надання відпустки з ініціативи власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу, а також про попередження власником або уповноваженим ним органом щодо звільнення у зв'язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації.

    51. Альтернативна служба може бути достроково припинена у зв'язку з визнанням громадянина непридатним за станом здоров'я для подальшого проходження військової служби.

    За зверненням громадянина, який проходить альтернативну службу, стосовно його придатності за станом здоров’я для подальшого проходження військової служби місцева держадміністрація видає йому відповідне направлення до військового комісаріату для огляду військово-лікарською комісією.

    У разі визнання громадянина непридатним за станом здоров’я для подальшого проходження військової служби місцева держадміністрація на підставі висновків постанови військово-лікарської комісії приймає рішення про дострокове припинення альтернативної служби.

    52. Якщо у громадянина виникає передбачене законодавством про військовий обов'язок і військову службу право на відстрочку від проходження військової служби внаслідок зміни сімейних обставин, він звертається до місцевої держадміністрації з заявою про дострокове припинення альтернативної служби. До заяви додаються документи, що підтверджують його право на відстрочку, на підставі яких місцева держадміністрація приймає відповідне рішення.

    53. У разі виїзду сім'ї громадянина, який проходить альтернативну службу, за кордон на постійне місце проживання проходження ним альтернативної служби може бути припинено за рішенням місцевої держадміністрації за наявності відповідних документів, що підтверджують його виїзд разом із сім'єю. Копія рішення видається громадянинові та надсилається до відповідного військового комісаріату для видачі довідки встановленого зразка для оформлення виїзних документів.

    56. Громадянин після звільнення з альтернативної служби протягом п'яти календарних днів зобов'язаний стати на облік у військовому комісаріаті за місцем проживання. У такому ж порядку в зазначений строк громадянин стає на облік і у разі зміни місця проживання.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України