Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Земельне право, 02 липня 2021, питання №44369 100₴

Можно ли получить земельный участок

Здравствуйте. Я прописана в селе. Это правда что я имею право на земельный участок в 2 га для продажи ? Если да ,то какая последовательность действий

Відповіді юристів (6)

    Бондарь Владимир Борисович
    60%
    Бондарь Владимир Борисович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 26 років досвіду

    Татьяна, здравствуйте! Теоретическая основа по Вашему вопросу.

    КОЖЕН ГРОМАДЯНИН МАЄ ПРАВО НА БЕЗОПЛАТНЕ ОТРИМАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

    Відповідно до вимог Земельного кодексу України кожен громадянин має право отримати у власність земельні ділянки шляхом їх безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності (п. б ч. 1 ст. 81 Земельного Кодексу України).

    На земельну ділянку якого розміру можна розраховувати?

    Згідно із положеннями ч. 1 ст. 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у таких розмірах:

    - для ведення фермерського господарства — в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;- для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 гектара;-для ведення садівництва — не більше 0,12 гектара;- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 гектара, в селищах — не більше 0,15 гектара, в містах — не більше 0,10 гектара;- для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара;- для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 гектара.

    Необхідно зазначити, що законодавством встановлені певні обмеження у правах набуття права власності на земельні ділянки.

    Зокрема, ч.4 ст. 116 Земельного кодексу України передбачає однократне безоплатне отримання земельних ділянок у власність громадян у межах визначених норм по кожному виду користування («Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання», ч. 4 ст. 116 ЗКУ).

    Це означає, що кожен громадянин має право отримати у приватну власність 6 земельних ділянок різного цільового призначення ( згідно з переліком ст. 121 ЗКУ).

    Водночас, у разі отримання безоплатно земельної ділянки, наприклад, для ведення садівництва у розмірі 0,10 гектара (законодавством закріплено максимально 0,12 гектара), Ви не зможете у майбутньому отримати решту (інші 0,02 гектара).

    Які дії мають передувати факту підтвердження права власності на земельну ділянку.

    1. Для того, щоб набути право власності на земельну ділянку шляхом її безоплатної приватизації, перш за все, ця земельна ділянка повинна бути вільною (власники повинні бути відсутні). Для цього необхідно зв’язатися з органом, уповноваженим здійснювати розпорядження земельними ділянками державної або комунальної власності, із заявою про безоплатне надання земельної ділянки у власність.

    Таким органом щодо земель комунальної власності, переважно розташовані в межах населених пунктів, є відповідна сільська, селищна, міська рада, а щодо земель державної власності, які, як правило, розташовані за межами населених пунктів, є:

    - при наданні земельних ділянок для ведення садівництва або особистого селянського господарства - Головне управління Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в області,

    До клопотання Ви повинні додати:

    - Викопіювання з кадастрової карти (плану) (його можна замовити в районному (міському) управлінні земельних ресурсів) або інші графічні матеріали, на яких слід відзначити бажане місце розташування земельної ділянки;- Погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства);

    - Копію документа, що посвідчує особу (наприклад, паспорта громадянина України).

    За результатами розгляду Вашого звернення, уповноважений орган повинен прийняти рішення про надання Вам дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надати відмову у його наданні.

    При чому, рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки відповідним органом влади має бути прийнято в місячний термін!

    В іншому випадку у разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у користування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 ЗКУ, не надав дозволу на розроблення документації із землеустрою або мотивовану відмову у його наданні, то особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності, у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку має право замовити розроблення документації із землеустрою без надання такого дозволу, про що письмово повідомляє відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки. (абз. 3 ч. 3 ст. 123 ЗКУ).

    До того ж, необхідно звернути увагу на те, що рішення про відмову у наданні Вам дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки має бути мотивованим. Підставами відмови відповідно до статті 118 Земельного кодексу України можуть бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно — територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів.Цей перелік є вичерпним. В інших випадках відмова є протиправною та матиме наслідки для посадових осіб органів, які відмовили у наданні зазначеного вище дозволу.

    А теперь практическая часть. Посмотрите на сайте Держгеокадастра в Полтавской области https://poltavska.land.gov.ua/peredacha-zemel-hrom... информацию о передаче земель сельхозназначения соответсвенной территориальной громаде, в которой Вы живете. Там увидите колличество свободных гектаров земли. Затем на публичной кадастровой карте https://map.land.gov.ua/?cc=3721476.999889956,6290... выбираете свободный земельный участок, делаете графический материал и пишете в свою мстную раду ходатайство следующего содержания

    ЗАЯВА

    Прошу надати мені у власність земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства орієнтовною площею ___га, яка розташована за адресою: ___ та відповідно надати мені дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки на території ___Старобільського району Луганської області в межах населеного пункту.

    Окремо ставлю до відома, що на території України земельних ділянок з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства безоплатно із земель державної або комунальної власності у приватну власність не отримував(ла).

    До заяви додаю:

    1. графічний матеріал, на якому зазначено бажане місце розташування земельної ділянки;
    2. копія документа, що посвідчує особу (ідентифікаційний код, паспорт).

    Дата Підпис

    Відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» даю згоду на обробку своїх персональних даних.

    ___ ___ ___

    В течении месяца Вам должны будут дать ответ. Если получите отрицательный ответ - обращайтесь лично через сайт для получения юридической помощи.

    Надеюсь, консультация станет для Вас полезной. Всего Вам доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Відповідно до статті 121 Земельного Кодексу України кожен українець може безкоштовно отримати землю і одночасно приватизувати 6 земельних ділянок різного призначення, тобто передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах зазначених норм, провадиться один раз по кожному виду використання.

    Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах: - для ведення особистого селянського господарства можна отримати до 2 га; - під садівництво - до 0,12 га; - на будівництво житлового будинку: в селі - до 0,25 га, в селищах - до 0,15 га; в місті - до 0,1 га; - 0,1 га можна отримати для будівництва дачі і 0,01 га - під гараж.

    При цьому під одну мету можна приватизувати безкоштовно тільки одну ділянку, і не має значення чи є у когось з Ваших членів сімї вже земельні ділянки.

    Для того щоб отримати земельну ділянку перш за все потрібно знайти вільну земельну ділянку та визначитись із цільовим призначенням та її орієнтовними розмірами.

    Шукати вільну ділянку потрібно самостійно, зайшовши на публічну кадастрову карту (бажано зареєструватись у системі) та обравши в конкретному населеному пункті чи за ним вільну земельну ділянку, виділивши її маркером у тому місці, що Ви собі підшукали. Це будуть Ваші графічні матеріали.

    Викопіювання із Публічної кадастрової карти України є належним документом. Дане питання було розглянуто Касаційним адміністративним судом у складі Верховного суду 09 січня 2020 року у справі № 812/1264/17 та зазначено «Враховуючи вищевикладене, колегія суддів погоджується з позицією судів попередніх інстанцій, що додані ОСОБА_1 до своєї заяви графічні матеріали (викопіювання), на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, роздруковані із Публічної кадастрової карти України, інформація в якій створена належним суб'єктом, є належним документом із відображенням інформації, яка дає можливість ідентифікувати бажану земельну ділянку на місцевості, та містить прив'язку земельної ділянки до відповідного населеного пункту.

    Якщо Ви не зможете це зробити самостійно то можете звернутися до територіального органу Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Держгеокадастр та замовити графічні матеріали - викопіювання з кадастрової карти або плану. Вартість такого викопіювання становить-0,03 розміру мінімальної заробітної плати.

    Наступний крок це подання клопотання до органу місцевого самоврядування, якщо особа має намір отримати земельну ділянку в місті Славута, то необхідно звернутися в Славутську міську раду, якщо в поза межами населеного пункту то до ОТГ, на якій розташована дана земельна ділянка, для надання дозволу на розробку землевпорядної документації із зазначенням орієнтовного розміру та цільового призначення бажаної земельної ділянки.

    До клопотання додаються графічні матеріали, ті, які були самостійно зроблені з виділенням ділянки бажаного місця розташування. Також необхідно подати копію паспорта громадянина України та копія реєстраційного номера облікової картки платника податків,та згоду на збір і обробку персональних даних.

    Відповідно до ч.7 ст.118 Земельного кодексу України відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного Кодексу розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

    Зверніть увагу, що у випадку якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання відповідний орган, не надасть дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову у його наданні, то особа, у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку, має право замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу, про що письмово повинна повідомити відповідний орган. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

    Щодо відмови то підставою у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і технікоекономічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративнотериторіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

    Після того як буде надано дозвіл на виконання робіт потрібно звернутися до землевпорядної організації для розробки землевпорядної документації. Оплата за розробку документації договірна. Тому потрібно укласти із землевпорядною організацією договір, у якому чітко визначте вартість робіт та строки виконання.

    Зверніть увагу на те, щоб у договорі були вказані конкретні терміни виконання робіт! Термін виконання робіт згідно із законодавством не може перевищувати 6 місяців.

    Варто зазначити, що проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки підлягає обов’язковому погодженню із територіальним органом Держгеокадастру, відповідно до ст. 186-1 Земельного кодексу України. Якщо земельна ділянка знаходиться у межах населеного пункту або на якій планується розташування об’єкта будівництва, необхідне також погодження з управлінням з питань містобудування та архітектури місцевої ради. в порядку, встановленому статтею 186-1 Земельного кодексу України (термін розгляду проекту землеустрою – 10 робочих днів). Це робиться безкоштовно.

    Відмова у такому погодженні має обов’язково містити посилання на закони та прийняті віповідно до них нормативно-правові акти. Далі відповідний орган приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність відповідно до ч.9 статті 118 Земельного кодексу України, (термін затвердження – 2 тижні з дня отримання погодженого проекту землеустрою). Також робиться безкоштовно.

    Дуже часто відповідні органи відмовляють громадянам у передачі земельної ділянки у власність на даній стадії, однак Земельним кодексом України передбачено, що така відмова може бути оскаржена в суді.Заключним етапом отримання земельної ділянки у власність є реєстрація права власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. З цією метою необхідно звернутися до місцевого центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або до нотаріуса із такими документами: - витяг з Державного земельного кадастру (витяг ДЗК формується та отримується на етапі погодження проекту землеустрою у державного кадастрового реєстратора на підставі ст. 24 закону України "Про державний земельний кадастр”; - рішення органу про передачу земельної ділянки у власність; - копію та оригінал паспорту заявника та ідентифікаційного номеру; - підтвердження оплати адміністративного збору. - заява про реєстрацію права (формується на місці).Загальний термін розгляду державним реєстратором документів складає 5 робочих днів. У випадку відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цю відмову можна оскаржити до місцевого суду. Це буде оскарження рішення в порядку, який визначений в Кодексі адміністративного судочинства України.Отже, кожному громадянину гарантовано законодавством право на разову приватизацію кожногов виду цільового призначення земельних ділянок, що в сукупності дає право на безоплатне отримання шістьох земельних ділянок відповідної площі із різним видами цільовими призначенням, що передбачено Земельним кодексом України.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    40%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    Каждый украинец может бесплатно получить землю, это право прописано в статье 121 Земельного кодекса Украины, гражданин получает его с 18 лет. В общей сложности можно приватизировать 2,28 га.

    Для ведения личного сельского хозяйства можно получить до двух гектар. Под садоводство – до 0,12 га. На строительство жилого дома для села и города существуют разные нормы: если в селе можно претендовать на 0,25 га, в поселках – 0,15 га, то в городе дадут максимум 0,1 га. Еще 0,1 га можно получить для строительства дачи и 0,01 га – под гараж. Под одну цель можно приватизировать бесплатно только один участок. Есть ли земля у кого-то из членов семьи – не имеет значения.

    Получить участок земли можно в любом регионе страны, независимо от места жительства. Для ее приватизации надо найти свободный участок. В зависимости от того, где он находится – в пределах города, села, или района – в соответствующие органы самоуправления и нужно обращаться. Если земельный участок за пределами населенного пункта, нужно идти в территориальное отделение Госгеокадастра – обычно это земли для ведения садоводства или личного сельского хозяйства.

    Поиск свободного участка – самый сложный этап. Открытого перечня земель, которые можно бесплатно приватизировать, в Украине нет. А в законе прописано, что человек должен сам найти свободную землю, а потом обращаться в органы местного самоуправления. Если подать заявление без указания конкретного участка, то есть вероятность получить отписку, что свободной земли нет.

    Проверить, свободна ли земля, можно на сайте"Публичная кадастровая карта Украины". Если участок имеет кадастровый номер и выделен голубым цветом, то уже кому-то принадлежит. Но данные карты нельзя назвать достоверными на 100% – часто информация устаревшая.

    Если свободный участок найден – можно подавать заявление в орган местного самоуправления – сельсовет или горсовет. Если это земля для садоводства или личного сельского хозяйства, и она находится за пределами населенного пункта – заявление надо подавать в Главное управление Государственной службы Украины по вопросам геодезии, картографии и кадастра в области.

    К заявлению надо приложить карту, где указано месторасположение земли – это может быть распечатка с гугл-карт с отмеченным участком – копию паспорта и идентификационного кода. Решение об отведении земельного участка органы местного самоуправления должны принять в течении месяца.

    Получив согласие сельсовета или мэрии, можно начинать разработку проекта по отводу земли. Этим занимается землеустроительная организация.

    Инженер-землеустройщик должен определить точные границы участка, их геодезические координаты и составить кадастровый план. Далее проект отведения земельного участка надо согласовать в местных органах градостроения и архитектуры и региональном органе геокадастра. Этим обычно занимается землеустроительная организация.

    Затем земельный участок можно регистрировать. Для этого надо идти с заявлением о регистрации участка в Центр предоставления административных услуг или территориальный орган Госгеокадастра. Этот этап тоже обычно проходит землеустроительная организация.

    Заявление о регистрации участка рассматривается 14 дней. Если все документы составлены правильно – участок регистрируют, выдается выписка из Государственного кадастра о земельном участке с указанием в нем кадастрового номера.

    Это еще не все. Далее надо подать ходатайство об утверждении проекта землеустройства по отводу земли в орган местного самоуправления. К ходатайству надо приложить копию согласованного проекта и выписку из Государственного земельного кадастра о земельном участке.

    И последнее. После утверждения проекта землеустройства и получения решения о бесплатной передаче в собственность земли участок можно приватизировать. Заявление о приватизации госрегистратор рассматривает до пяти рабочих дней и выдает выписку.

    По закону весь процесс должен занимать два-три месяца. На самом деле на получение земли могут уйти годы.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Тетяна!

    Статтею 14 Конституції України гарантується право власності на землю. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

    У свою чергу частина 1 статті 81 Земельного кодексу України визначає, що громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.

    У відповідності до частини 1 статті 121 Земельного кодексу України, встановлено норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам, а саме:... б) ) для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;... ".

    Для приватизації земельної ділянки вам необхідно здійснити такі дії :

    1. Звернутися до державного органу (міської ради, сільської ради) із письмовою заявою для надання дозволу на розробку проекту землеустрою. У заяві має бути зазначено цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. Протягом місяця відповідний державний орган має прийняти рішення про надання дозволу або про відмову у наданні такого дозволу.
    2. У разі прийняття рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки потрібно замовити в землевпорядній організації виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.
    3. Проект відведення земельної ділянки підлягає погодженню з управлінням Держгеокадастру та управлінням комунальної власності та архітектури вашої місцевості. Протягом 10 робочих днів з дня одержання проекту або його копії відповідні органи зобов’язані безоплатно надати або надіслати рекомендованим листом з повідомленням розробнику свої висновки про його погодження або про відмову в такому погодженні.
    4. Для подальшої реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі необхідно звернутися до відповідного управлінням Держгеокадастру із заявою про внесення відомостей до Державного земельного кадастру:
    • оригіналом документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки (погоджений проект землеустрою, за потреби, позитивний висновок експертизи);
    • документацією із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

    Строк розгляду заяви – 14 днів. Внесення відомостей до Державного земельного кадастру здійснюється безоплатно. Крім того, на підтвердження державної реєстрації Вам безоплатно видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, в якому зазначаються відомості внесені до Поземельної книги, зокрема, кадастровий номер. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки.

    1. Наступний крок – це затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Для затвердження проекту землеустрою Вам необхідно надати до відповідного державного органу клопотання про затвердження проекту землеустрою. До клопотання додаються:
    • екземпляр погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;
    • витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

    Строк розгляду клопотання – протягом 14 днів з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

    Рішення про затвердження проекту землеустрою є одночасно рішенням про передачу земельної ділянку у власність чи у користування.

    1. Для реєстрації права власності на земельну ділянку необхідно звернутися до виконавчого комітету вашої місцевості або до нотаріуса.

    Перелік необхідних документів:

    1. заява встановленої форми;
    2. документ, що посвідчує особу;
    3. засвідчена копія рішення про безоплатну передачу земельної ділянки;
    4. витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;
    5. документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно – в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

    Строк розгляду: до 5 робочих днів з дня подачі документів.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Танача Юлія  Антонівна
    Танача Юлія Антонівна 2 роки тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Добрый день, Татьяна!

    "Здравствуйте. Я прописана в селе. Это правда что я имею право на земельный участок в 2 га для продажи ? Если да ,то какая последовательность действий"

    Целевое назначение земельного участка размером до 2 га - для ведения личного сельского хозяйства, при этом не важно, где Вы прописаны. Ключевой показатель - гражданство Украины.

    Продать с 01.07.21 г . можно любую землю с/х назначения, мораторий снят.

    Последовательность действий:

    1. выбираете на Публичной кадастровой карте земельный участок, который хотели бы получить в собственность,

    2. делаете экспликацию ( можно ручкой на листе формата А4, но с привязкой к местности).

    3. подаете заявление в сельский совет ( ОТГ), с приложением экспликации.

    4. получаете решение.

    5. заказываете техническую документацию ( это всегда платно).

    6. подаете заявление, с приложением технической документации.

    7. получаете решение.

    8. регистрируете право собственности в гос реестре.

    Всех благ Вам!

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Здравствуйте. Я прописана в селе. Это правда что я имею право на земельный участок в 2 га для продажи ? Если да ,то какая последовательность действий

    да -обратитесь в местный совет с заявлением


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України