Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 08 червня 2021, питання №43451 150₴

Регистрация авто в сервисном центре мвс

Сервисный центр отказал в регистрации ТС изза того что в техпаспорте указано «Фургон» а машина Тентованная. На сколько я понимаю фургон может быть тентованный.
Правомерно ли это?
Имеет ли право и компетентность Сервисный Центр делать такие выводы? Ведь это проверяется при прохождениии технического контроля?
Где можно ознакомиться с понятиями Фургон? Бортовой, платформа и тд?

Відповіді юристів (6)

    Хандрыга Татьяна Вадимовна
    Хандрыга Татьяна Вадимовна 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 7 років досвіду

    Добрый вечер . Выдали ли Вам письменный отказ в проведении регистрации транспортного средства ? Для того , чтобы дать вам полную консультацию, нужно ознакомится с этим отказом, письменным, поскольку там будет указана причина по которой отказано, ну и конечно же , если отказ не правомерный, то для его оспаривания в суде также нужен он в письменном виде

    Винограденко Антон Анатолійович
    26.7%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго вечора!

    Підставами для відмови в реєстрації ТС є (згідно Постанови Кабінету міністрів України від 7 вересня 1998 року № 1388 "Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів"):

    -подання до суб’єкта надання адміністративної послуги неповного пакета документів;

    -невідповідність ідентифікаційних номерів складових частин транспортного засобу із зазначеними в поданих документах;

    -в результаті перевірки за Єдиним державним реєстром МВС та автоматизованою базою даних про розшукувані транспортні засоби встановлено, що транспортний засіб перебуває в розшуку під арештом.

    -наявність обтяжень відносно транспортного засобу в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна та відсутність або наявність відповідної інформації про фізичну особу в Єдиному державному демографічному реєстру, Єдиному реєстрі боржників.

    Тобто у відмові в реєстрації вашого ТС не містить жодних підстав. Можливо мається на увазі підстава: "невідповідність ідентифікаційних номерів складових частин транспортного засобу із зазначеними в поданих документах"?

    "Где можно ознакомиться с понятиями Фургон?" - Згідно з розділом ХVІІ додатка до Закону про митний тариф до товарної позиції 8703 включаються автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей (крім моторних транспортних засобів товарної позиції 8702), включаючи вантажо-пасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі.

    У товарній позиції 8703 термін «вантажопасажирський автомобіль-фургон» означає транспортний засіб, що має максимально 9 місць для сидіння (включаючи водія), внутрішній простір якого може без конструктивних змін використовуватися для перевезення як людей, так і вантажів.

    Деякі моторні транспортні засоби цієї товарної позиції характеризуються певними ознаками, які свідчать про те, що такі транспортні засоби сконструйовані для перевезення пасажирів, а не для перевезення вантажів (товарна позиція 8704). Такі ознаки враховуються у разі якщо моторний транспортний засіб має повну масу не більше ніж 5 т і єдиний замкнутий внутрішній простір, який включає одну зону для водія і пасажирів і другу зону, яка може бути використана для перевезення як пасажирів, так і вантажів. До цієї групи моторних транспортних засобів належать автомобілі, відомі як багатоцільові транспортні засоби, (наприклад, транспортні засоби типу «фургон», автомобілі для активного відпочинку (Sport Utility Vehicle — SUV), деякі автомобілі з кузовом типу «пікап»). Характерними ознаками конструкції цих транспортних засобів зазвичай є:

    • наявність постійно встановлених сидінь із пристроями безпеки (наприклад, з ременями безпеки або з місцями для кріплення та/або пристосуваннями для встановлення ременів безпеки) для кожного пасажира або наявність стаціонарних місць для кріплення та/або пристосувань для встановлення сидінь і пристроїв безпеки у задній зоні салону позаду зони для водія і передніх пасажирів, такі сидіння можуть бути фіксованими, такими, що складаються, такими, що знімаються, на анкерному кріпленні або виносними;
    • наявність вікон у двох бокових панелях задньої частини кузова;
    • наявність дверей з вікнами, що ковзають, відкриваються назовні або піднімаються вгору, розташованих на бокових панелях або у задній частині кузова;
    • відсутність стаціонарної панелі або перегородки між зоною для водія з передніми пасажирами і задньою зоною, яка може бути використана для перевезення як пасажирів, так і вантажів;
    • наявність ознак комфорту і оздоблення внутрішнього простору, а також пристосувань (аксесуарів) у внутрішньому просторі всього салону транспортного засобу, які властиві пасажирським салонам транспортних засобів (наприклад, килимове покриття, вентиляція, внутрішнє освітлення, попільнички).

    Товарна позиція 8703 також включає багатоцільові транспортні засоби, призначені для перевезення як людей, так і вантажів, а саме:

    • типу «пікап» — транспортні засоби цього типу зазвичай обладнані більше ніж одним рядом сидінь і мають дві окремі частини, а саме кабіну закритого типу для перевезення пасажирів і відкриту або закриту платформу для перевезення вантажів. Однак такі транспортні засоби мають класифікуватися у товарній позиції 8704, якщо максимальна внутрішня довжина частини підлоги, призначеної для перевезення вантажів, становить більше ніж 50% від довжини колісної бази транспортного засобу або якщо транспортні засоби мають більше двох осей;
    • типу «фургон» — транспортні засоби такого типу, обладнані більше ніж одним рядом сидінь, мають відповідати критеріям, наведеним вище до товарної позиції 8703. Однак транспортні засоби типу «фургон», обладнані одним рядом сидінь, які не мають стаціонарних місць для кріплення та спеціальних пристосувань для встановлення сидінь і засобів безпеки (ремені безпеки тощо) у задній зоні транспортного засобу, незалежно від того, обладнані вони стаціонарною перегородкою між зоною для перевезення пасажирів та зоною для перевезення вантажів чи ні, а також незалежно від того, чи мають вони вікна в задній панелі, мають класифікуватися у товарній позиції 8704.

    Якщо конкретний автомобіль не відповідає вищезазначеним ознакам, притаманним легковим автомобілям товарної позиції 8703, і відповідно до УКТ ЗЕД класифікується в товарній позиції за кодом 8704 «Автомобілі вантажні», до яких належать звичайні вантажівки і фургони всіх видів, які використовуються для перевезення вантажів, а не пасажирів.

    Отримуйте відповідне офіційне рішення про відмову в реєстрації та оскаржуйте таку вімову в суді. Вважаю будуть існувати підстави для скасування такої відмови.

    Гончаренко Константин
    26.7%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Підстава для відмови у наданні послуги

    подання до суб’єкта надання адміністративної послуги неповного пакета документів;

    невідповідність ідентифікаційних номерів складових частин транспортного засобу із зазначеними в поданих документах;

    у результаті перевірки за Єдиним державним реєстром транспортних засобів, автоматизованою базою даних про розшукувані транспортні засоби, банком даних Генерального секретаріату Інтерполу, Державним реєстром обтяжень рухомого майна, Єдиним реєстром боржників установлено наявність відомостей про арешт, розшук, заборону на зняття з обліку та/або перереєстрацію транспортного засобу, або про особу в Єдиному реєстрі боржників.

    згідно Постанови Кабінету міністрів України від 7 вересня 1998 року № 1388 "Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів"

    Інших підстав не передбачено.

    У тех паспорті авто мають бути вказані всі характеристики ТС, які необхідні для реєстрації

    Якщо встановлено покриття , яке видозмінює конструкцію ТС , про це має бути зазначено у технічному паспорті , або у додатку до нього

    Ознайомитись можливо у ЗУ Про митний тариф у відповідній товарній позиції.

    А взагалі підстави для відмови через покриття ТС стороннім матеріалом не існує.

    тому письмову відмову необхідно оскаржити у судовому порядку.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый вечер!

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1166-2010-%D0%...

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 22 грудня 2010 р. № 1166Київ

    Про єдині вимоги до конструкції та технічного стану колісних транспортних засобів, що експлуатуються

    Потребуйте от сервисного центра официальный письменный отказ.

    Только после ознакомления с отказом можно дать конкретный ответ на Ваш вопрос.

    Крикун Сергій  Павлович
    26.7%
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про автомобільний транспорт" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2344-14):

    "Стаття 1. Визначення основних термінів

    У цьому Законі наведені терміни вживаються в такому значенні:...

    транспортний засіб спеціалізованого призначення - транспортний засіб, який призначений для перевезення певних категорій пасажирів чи вантажів (автобус для перевезення дітей, осіб з інвалідністю, пасажирів певних професій, самоскид, цистерна, сідельний тягач, фургон, спеціалізований санітарний автомобіль екстреної медичної допомоги, автомобіль інкасації, ритуальний автомобіль тощо) та має спеціальне обладнання (таксі, броньований, обладнаний спеціальними світловими і звуковими сигнальними пристроями тощо);...

    Стаття 19. Класифікація та реєстрація транспортних засобів...

    При державній реєстрації вантажних автомобілів у реєстраційних документах роблять відмітку щодо їх призначення згідно з документами виробника (вантажний автомобіль, причіп, напівпричіп з бортовою платформою відкритого або закритого типу, самоскид, цистерна, сідельний тягач, фургон, для аварійного ремонту, автокран, пожежний, автомобіль-мішалка, вишка розвідувальна чи бурова на автомобілі, для транспортування сміття та інших відходів, технічна допомога, автомобіль прибиральний, автомобіль-майстерня, радіологічна майстерня, автомобіль для пересувних телевізійних і звукових станцій тощо)..."

    "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    "8...Для державної реєстрації транспортних засобів, що перебували в експлуатації і зняті з обліку в уповноважених органах МВС, крім зазначених у цьому пункті документів, що підтверджують правомірність їх придбання, подається свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт) та копія реєстраційної картки, що додається до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу на пластиковій основі, з відміткою уповноваженого органу МВС про зняття транспортного засобу з обліку...

    38. У разі коли транспортний засіб переобладнано з інших моделей даної марки шляхом заміни деталей кузова (крила, панелі, капота тощо), власнику видається свідоцтво про реєстрацію із зазначенням моделі, якій відповідає зовнішній вигляд такого засобу після переобладнання. Якщо номери складових частин не змінювалися, зазначаються рік випуску і номери, які транспортний засіб мав до переобладнання. До графи "Особливі відмітки" свідоцтва про реєстрацію вноситься запис:

    "Автомобіль переобладнано з моделі ___ (зазначити модель)

    шляхом заміни ___ в 20___ р.", (зазначити деталі, складові частини)

    що скріплюється печаткою сервісного центру МВС...".

    Учитывая, что на Ваше авто уже выдан, оформлен паспорт с указанием его назначения (фургон), т.е он прошел предварительно регистрацию в таком виде (тентовое покрытие), то оснований для его теперешней регистрации (перегистрации) нет. Если авто было переоборудовано под тентовое покрытие, то его регистрация подлежит в порядке п.38 Порядка (выдачей нового свидетельства (паспорта).

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Руслане!

    Закон України "Про автомобільний транспорт" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2344-14#Text):

    Стаття 19. Класифікація та реєстрація транспортних засобів

    Транспортні засоби за своїм призначенням поділяються на:

    транспортні засоби загального призначення;

    транспортні засоби спеціалізованого призначення;

    транспортні засоби спеціального призначення.

    При державній реєстрації вантажних автомобілів у реєстраційних документах роблять відмітку щодо їх призначення згідно з документами виробника (вантажний автомобіль, причіп, напівпричіп з бортовою платформою відкритого або закритого типу, самоскид, цистерна, сідельний тягач, фургон, для аварійного ремонту, автокран, пожежний, автомобіль-мішалка, вишка розвідувальна чи бурова на автомобілі, для транспортування сміття та інших відходів, технічна допомога, автомобіль прибиральний, автомобіль-майстерня, радіологічна майстерня, автомобіль для пересувних телевізійних і звукових станцій тощо).

    Стаття 20. Вимоги до транспортних засобів і частин до них

    Конструкція та технічний стан транспортних засобів, а також їх частини мають відповідати вимогам, порядок визначення яких установлює Кабінет Міністрів України.

    ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1388-98-%D0%BF...):

    8. Державна реєстрація (перереєстрація) транспортних засобів проводиться на підставі заяв власників, поданих особисто або уповноваженим представником, і документів, що посвідчують їх особу, підтверджують повноваження представника (для фізичних осіб - нотаріально посвідчена довіреність, для юридичних осіб - організаційно-розпорядчий документ про проведення державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів та видана юридичною особою довіреність), а також правомірність придбання, отримання, ввезення, митного оформлення (далі - правомірність придбання) транспортних засобів, відповідність конструкції транспортних засобів установленим вимогам безпеки дорожнього руху, а також вимогам, які є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Не допускаються до державної реєстрації транспортні засоби з правим розташуванням керма (за винятком транспортних засобів, які були зареєстровані в підрозділах Державтоінспекції до набрання чинності Законом України "Про дорожній рух").

    Документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку:

    договори, укладені на товарних біржах на зареєстрованих в уповноваженому органі МВС бланках;

    укладені та оформлені безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    укладені та оформлені в центрах надання адміністративних послуг у присутності адміністраторів таких центрів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб;

    договори купівлі-продажу транспортних засобів, що підлягають першій державній реєстрації в сервісних центрах МВС, за якими продавцями виступають суб’єкти господарювання, що здійснюють оптову та/або роздрібну торгівлю транспортними засобами, і які підписані від імені таких суб’єктів уповноваженою особою;

    договір комісії між власником транспортного засобу і суб’єктом господарювання, який за таким договором є комісіонером, та договір купівлі-продажу транспортного засобу, за яким продавцем є такий суб’єкт господарювання, які підписані від імені суб’єкта господарювання уповноваженою особою, - у разі продажу транспортних засобів суб’єктами господарювання, що здійснюють оптову та/або роздрібну торгівлю транспортними засобами на підставі договору комісії, укладеного з власником транспортного засобу;

    свідоцтва про право на спадщину, видані нотаріусом або консульською установою, чи їх дублікати;

    рішення про закріплення транспортних засобів на праві оперативного управління чи господарського відання, прийняті власниками транспортних засобів чи особами, уповноваженими управляти таким майном;

    рішення власників майна, уповноважених ними органів про передачу транспортних засобів з державної в комунальну власність чи з комунальної власності в державну власність;

    копія рішення суду, засвідчена в установленому порядку, із зазначенням юридичних чи фізичних осіб, які визнаються власниками транспортних засобів, марки, моделі, року випуску таких засобів, а також ідентифікаційних номерів їх складових частин;

    довідка органу соціального захисту населення або управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, що виділили автомобіль або мотоколяску;

    акт приймання-передачі транспортних засобів за формою згідно з додатком 6, виданий підприємством-виробником або підприємством, яке переобладнало чи встановило на транспортний засіб спеціальний пристрій згідно із свідоцтвом про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, із зазначенням ідентифікаційних номерів такого транспортного засобу та конкретного одержувача;

    митна декларація на бланку єдиного адміністративного документа на паперовому носії або електронна митна декларація, або видане митним органом посвідчення про реєстрацію в уповноважених органах МВС транспортних засобів чи їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери;

    договір фінансового лізингу та договір купівлі-продажу предмета лізингу;

    акт про проведені електронні торги або постанова та акт про передачу майна стягувачу в рахунок погашення боргу, видані органом державної виконавчої служби або приватним виконавцем.

    акт про придбання майна на аукціоні з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність);

    договір купівлі-продажу транспортного засобу, укладений за результатами прилюдних торгів (аукціону) або електронних торгів, за яким продавцем виступає Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, або акт про реалізацію активів на електронних торгах, виданий Національним агентством з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів;

    акт про придбання товару на електронному аукціоні, виданий митним органом у разі продажу транспортних засобів у випадках, передбачених статтею 243 Митного кодексу України;

    договір купівлі-продажу, оформлений в електронному вигляді через електронний кабінет водія або Єдиний державний веб-портал електронних послуг.

    Для державної реєстрації транспортних засобів, що перебували в експлуатації і зняті з обліку в уповноважених органах МВС, крім зазначених у цьому пункті документів, що підтверджують правомірність їх придбання, подається свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт) та копія реєстраційної картки, що додається до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу на пластиковій основі, з відміткою уповноваженого органу МВС про зняття транспортного засобу з обліку. Переобладнання (крім переобладнання для роботи на газових паливах), відчуження (крім транспортних засобів, які перейшли у власність спадкоємця на підставі свідоцтва про право на спадщину), передача права користування і (або) розпорядження придбаних транспортних засобів, не зареєстрованих у уповноважених органах МВС, не допускається.

    10. Перша державна реєстрація транспортних засобів в Україні проводиться за умови відповідності конструкції і технічного стану певної марки (моделі) транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, обов’язковим вимогам правил та нормативів, що підтверджується сертифікатом відповідності, виданим згідно з порядком затвердження конструкції транспортних засобів, їх частин та обладнання, або відомостями Державного реєстру сертифікатів відповідності транспортних засобів, виданих уповноваженими органами або органами із сертифікації, та реєстру виданих сертифікатів типу транспортних засобів та обладнання, що формується за повідомленнями уповноважених органів, і сертифікатів відповідності нових транспортних засобів, виданих виробником.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України