Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 27 липня 2020, питання №25239 400₴

ВІдимова продавця повернути кошти за зломану коробку передач.

Коробка була зломана, мене запевнили що вона в ідеальному стані.
Коли я її отримав то я зрозумів що щось не так, вона була грязна, робочі поверхні не вичищені.
Відразу захотілось повернути, маю фото.

Пізніше в картері були знайдені куски шестерень та ізнос по сателітам.

22/07/2020 я замовив КПП до Chevrolet Lacetti.
26/07/2020 відвіз її на офіційний сервіс Chevrolet в Києві. Після діагностики на офіційному сервісі було виявлено пломку. Потім дял точного уточнення зняли кришку картера і побачили шо вона просто убита.

Вартість коробки 8340 (300$)
Магазин - https://viavto.ria.biz/
Доставка НП, квитанції є.

На поточний час мені відмовлено продавцем в поверненні грошей в звязку з тим що я порушив умови гарантії, а саме було втручання в роботу.
Як так, вони продали зломану річ а тепер хочуть не енсти вдіповідальність.
Прошу допомоги

Відповіді юристів (9)

    Ковальчук Владимир

    Вопросы, связанные с возвратом товара, регламентируют несколько законов. Основной – закон «О защите прав потребителей». Юристы считают его довольно эффективным. «Законодательство у нас очень хорошо защищает потребителя. К этому претензий с точки зрения практики нет Если на месте решить вопрос с возвратом денег не удалось, нужно звонить на горячую линию торговой сети.Также можно написать на электронную почту или позвонить производителю – его контакты указаны на упаковке. Заботящиеся о репутации компании сразу идут на контакт и пытаются решить ситуацию.Такой алгоритм срабатывает, если покупать товар в известных торговых сетях. Но в Украине есть множество небольших магазинов, которые не выдают чеки или товарные накладные. И риск купить у них продукцию сомнительного качества значительно выше, чем в известных торговых точках. Без документа о покупке деньги вам, само собой, никто не вернет.Если продавец отказывается возвращать деньги за некачественный товар, нужно обращаться в Государственную службу Украины по вопросам безопасности пищевых продуктов и защиты потребителей – Госпродпотребслужбу. Там помогут составить заявку и возьмут ее на рассмотрение. Но, опять-таки, только при наличии чека или товарной накладной. И нужно набраться терпения. Рассматривать ее могут долго – в течение нескольких месяцев. И, тем не менее, это работает. 85% жалоб, поступивших в Госпродпотребслужбу в 2019 году, были рассмотрены. Покупателям вернули более 8 миллионов гривен.Второй вариант – обратиться в суд. На это, как правило, решаются те покупатели, которые хотят, скорее, моральной, чем финансовой компенсации. Ведь вопрос в этом случае будет решаться как минимум полгода,В моей практике антирекорд по длительности процесса – два года Чтобы иметь возможность вернуть купленный онлайн товар, покупатель должен обратить внимание на такие моменты:

    • заказывать товары на известных интернет-площадках, работающих не один год;
    • обращать внимание на отзывы покупателей, если их совсем нет – лучше не рисковать;
    • если интернет-магазин незнакомый, проверить название юридического лица-владельца и адрес склада.также рекомендует перед онлайн-покупкой звонить в магазин и узнавать про самовывоз. Если склада или точки самовывоза нет, а на сайте можно найти только юридический адрес (и тем более, если даже его нет), то от покупки лучше воздержаться.
    • проводить оплату только после получения и осмотра товара на почте или с курьерской доставкой; Если он вам не подходит, можно его не оплачивать. Расходы на пересылку в обе стороны в этом случае взимаются с продавца;
    • требовать чек или товарную накладную и гарантийный талон;
    • учитывать, что есть ряд обстоятельств, когда товары, купленные через интернет, нельзя вернуть (ч. 5 ст. 13 закона о защите прав потребителей). Например, лотереи, доставка периодики, или товары, цена на которые зависит от котировок на финансовом рынке.

    Если товар не подошел, но вы за него уже заплатили, нужно обратиться в интернет-магазин. В течение 30 дней продавец должен вернуть деньги и за товар, и за его пересылку (ч. 4 ст. 12 закона о защите прав потребителей). Но на практике из-за схем работы онлайн-магазинов (через ФЛП) в Украине реализовать это право часто нереально,

    Если товаре не подходит по качеству или другим параметрам, занимайте активную позицию в вопросе его возврата или обмена. При этом помните о таких моментах:

    1. В случае покупки некачественного товара звоните на горячие линии магазина и производителя продукции. Часто проблему удается решить на этом этапе.
    2. При отказе магазина вернуть деньги за некачественный товар пишите жалобу в Госпродпотребслужбу или обращайтесь в суд.
    3. В течение двух недель сохраняйте чеки от покупок и упаковку (открывайте ее аккуратно).
    4. Внимательно выбирайте интернет-магазины. Старайтесь покупать у тех, где есть отзывы покупателей, склады и точки выдачи товаров.
    5. Старайтесь в интернете не покупать с предоплатой, особенно если заказываете товар на ресурсе впервые.
    • Микола Клієнт 3 роки тому

      Второй вариант – обратиться в суд. На это, как правило, решаются те покупатели, которые хотят, скорее, моральной, чем финансовой компенсации. Я хочу моральної компенсації, і щоб магазин почав перевіряти те що він продає.Магазин знаходиться "вулиця Малишка 22, Тернопіль " Я проживаю в м. Київ.Прошу порадити юриста адвоката або чи ви візьметесь за мою справу

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. Продавец нарушил нормы закона о защите прав потребителя, так как заведомо продал неисправный товар. Вам надо письменно обратиться к продавцу с требованием вернуть деньги. Если это не произойдет, то вам надо обратиться в суд (составить исковое заявление, приобщить доказательства). Судебный сбор в этом случае не оплачивается. Обычная данная категория споров решается на стадии досудебного урегулирования, то есть отправки вами письменного заявления продавцу.

    • Микола Клієнт 3 роки тому

      Письмове звернення через вайбер підходить чи потрібно писати листа через укрпошту?

      • Беликов Олег  Александрович

        Письмове звернення через вайбер підходить чи потрібно писати листа через укрпошту?

        Нет, вайбер в этом случае не подходит, только через Укрпочту заказным с уведомлением. Это будет доказательством того, что вы обращались, а продавец отказал.

    Ковальчук Владимир
    100%

    Второй вариант – обратиться в суд. На это, как правило, решаются те покупатели, которые хотят, скорее, моральной, чем финансовой компенсации. Я хочу моральної компенсації, і щоб магазин почав перевіряти те що він продає.Магазин знаходиться "вулиця Малишка 22, Тернопіль " Я проживаю в м. Київ.Прошу порадити юриста адвоката або чи ви візьметесь за мою справу.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрий день, Миколо!

    Закон України "Про захист прав споживачів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12):

    Стаття 8. Права споживача у разі придбання ним товару неналежної якості

    1. У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством, має право вимагати:

    1) пропорційного зменшення ціни;

    2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;

    3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

    У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов'язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:

    1) розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;

    2) вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар.

    5. Продавець, виробник (підприємство, що задовольняє вимоги споживача, встановлені частиною першою цієї статті) зобов'язані прийняти товар неналежної якості у споживача і задовольнити його вимоги.

    7. При розірванні договору розрахунки із споживачем у разі підвищення ціни на товар провадяться виходячи з його вартості на час пред'явлення відповідної вимоги, а в разі зниження ціни - виходячи з вартості товару на час купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору - в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів.

    14. Вимоги споживача, передбачені цією статтею, не підлягають задоволенню, якщо продавець, виробник (підприємство, що задовольняє вимоги споживача, встановлені частиною першою цієї статті) доведуть, що недоліки товару виникли внаслідок порушення споживачем правил користування товаром або його зберігання. Споживач має право брати участь у перевірці якості товару особисто або через свого представника.

    Відповідно до пункту 12 статті 1 Закону України "Про захист прав споживачів" істотний недолік - недолік, який робить неможливим чи недопустимим використання товару відповідно до його цільового призначення, виник з вини виробника (продавця, виконавця), після його усунення проявляється знову з незалежних від споживача причин і при цьому наділений хоча б однією з нижченаведених ознак:

    а) він взагалі не може бути усунутий;

    б) його усунення потребує понад чотирнадцять календарних днів;

    в) він робить товар суттєво іншим, ніж передбачено договором;

    Враховуючи, що продавець повідомив Вам, що офіційний СЦ провів діагностику товару та виявив несправність, яка на їхню думку сталася з вашої вини (було втручання в роботу чим порушено умови гарантії), Вам необхідно:

    - подати письмову претензію до магазину з вимогою, щоб Вам надали всі документи, що стосуються проведеної діагностики товару та підтверджують наявність саме вашої вини у виявленій поломці, а не вини виробника чи продавця.

    Вказати в претензії, що саме продавець, виробник (підприємство, що задовольняє вимоги споживача, встановлені частиною першою цієї статті) повинні доводити, що недоліки товару виникли внаслідок порушення споживачем правил користування товаром або його зберігання. А тому, якщо таких доказів у магазину немає, вимагайте розірвання договору та повернення Вам грошей, сплачених за товар, у передбачені законодавством строки.

    - також можна подати скаргу на магазин до Дерспоживслужби України для проведення перевірки та прийняття мір реагування.

    http://consumer.gov.ua/.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 24 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрий день.

    "2. Стосовно непродовольчих товарів, що перебували у використанні та були реалізовані через роздрібні комісійні торговельні підприємства, вимоги споживача, зазначені у частині першій цієї статті, задовольняються за згодою продавця." - ст. 8 ЗУ "Про захист прав споживачів"

    - якщо у договорі купівлі-продажу передбачені умови гарантії - потрібно їх аналізувати та письмово звертатися до продавця із претензією.

    Якщо є питання - звертайтесь.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Миколо!

    Що стосується скарги до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держспоживслужби України), то до неї бажано додати наступні документи:

    1. копія звернення до суб'єкта господарювання (продавець);
    2. копія документу, який засвідчує факт придбання товару;
    3. копія технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу;
    4. інші документи, які стосуються розгляду звернення.

    Зразок скарги за посиланням https://drive.google.com/file/d/0B84Fn7fObiluY013Z2RoNmdudmc/view.

    Звернення (скарга) розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання.Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо продавець встановлює необхідний термін для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати сорока п'яти днів (відповідно до ЗУ "Про звернення громадян").

    Також споживач для захисту своїх прав має право звернутися в порядку позовного провадження до суду за місцем його проживання/перебування, місцем заподіяння шкоди чи виконання договору.

    Споживачі звільняються від сплати судового збору в усіх судових інстанціях за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав (частина третя статті 22 Закону України "Про захист прав споживачів").

    До позовної заяви, оформленої відповідно до вимог ст. 175 ЦПК України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15/conv#n7328), додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги споживача, наприклад:

    1. копія звернення до суб'єкта господарювання (продавець);
    2. висновок експертизи про невідповідність товару встановленим вимогам якості;
    3. копія документу, який засвідчує факт придбання товару;
    4. копія технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу;
    5. інші документи, які стосуються розгляду звернення.

    Зразок позовної заяви за посиланням https://drive.google.com/file/d/0B84Fn7fObiluZGItTlYzYUw2NlE/view

    Цивільна справа в порядку позовного провадження розглядається судом протягом розумного строку, але не більше 2 місяців з дня відкриття провадження у справі.

    При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 1167. Підстави відповідальності за завдану моральну шкоду

    1. Моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

    Стаття 23. Відшкодування моральної шкоди

    1. Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

    2. Моральна шкода полягає:

    1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;

    2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;

    3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна;

    4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

    3. Якщо інше не встановлено законом, моральна шкода відшкодовується грошовими коштами, іншим майном або в інший спосіб.

    Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

    4. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов'язана з розміром цього відшкодування.

    5. Моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Відповідно до п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №4 "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди", під моральною шкодою слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб.

    Відповідно до чинного законодавства моральна шкода може полягати, зокрема: у приниженні честі, гідності, престижу або ділової репутації, моральних переживаннях у зв'язку з ушкодженням здоров'я, у порушенні права власності (в тому числі інтелектуальної), прав, наданих споживачам, інших цивільних прав, у зв'язку з незаконним перебуванням під слідством і судом, у порушенні нормальних життєвих зв'язків через неможливість продовження активного громадського життя, порушенні стосунків з оточуючими людьми, при настанні інших негативних наслідків (п. 3 ППВСУ від 31.03.1995 № 4).

    Підставами для відшкодування моральної шкоди можуть бути:

    • порушення майнових (ст.386, ст.396 ЦК України);
    • особистих немайнових прав особи(ст.280 ЦК України), а також зобов’язань у випадках, передбачених договором або законом або розірвання договору (ст.611 ЦК України);
    • прийняття неправомірних рішень, а також дій чи бездіяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб ( ст. 1167 ЦК України);
    • заподіяння каліцтва, іншого ушкодження здоров’я або смерті особи (ст.1168 ЦК України) тощо.

    Моральна шкода, завдана неправомірними діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини. Незалежно від наявності вини відшкодовується шкода у випадках, передбачених ч.2 ст.1176 ЦК України.

    Частиною другою п.5 ППВСУ від 31 березня 1995 року №4 визначено, що відповідно до загальних підстав цивільно-правової відповідальності обов'язковому з'ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають:

    • наявність такої шкоди;
    • протиправність діяння її заподіювача;
    • наявність причинного зв'язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача;
    • вини останнього в її заподіянні.

    Вищевказані складові є необхідними елементами складу цивільного правопорушення, як підстави деліктної відповідальності.

    Суд, зокрема, повинен з'ясувати, чим підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру, за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні, в якій грошовій сумі чи в якій матеріальній формі позивач оцінює заподіяну йому шкоду та з чого він при цьому виходить, а також інші обставини, що мають значення для вирішення спору.

    Докази, що обґрунтовують розмір моральної шкоди:

    Доказами можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких у визначеному законом порядку суд установлює наявність або відсутність обставин, що обгрунтовують вимоги й заперечення сторін та інші обставини, котрі мають значення для правильного вирішення справи.

    Ці дані встановлюються показаннями свідків, висновками експертів, письмовими доказами (наприклад медичними довідками, висновками) та іншими документами тощо, що підтверджують обставини, що мають значення для доказування факту заподіяння моральної шкоди, обґрунтування визначеного позивачем розміру компенсації і т.ін.

    У відповідності до вимог ч.6 ст. 81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

    До вимог про відшкодування моральної шкоди, заподіяної поширенням відомостей, що не відповідають дійсності і порочать честь, гідність чи ділову репутацію фізичної або юридичної особи, згідно з п.2 ч.2 ст.258 ЦКУ застосовується строк позовної давності в один рік.

    До інших вимог про відшкодування моральної шкоди, як вимог, що випливають з порушення особистих немайнових прав, строки позовної давності відповідно до ст.268 ЦКУ не застосовуються.

    При наявності запитань - звертайтесь.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України