Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Земельне право, 03 травня 2020, питання №18553 300₴

Не законна приватизація.

Доброго дня . Мене звати Іван і в мене така проблема. Мої сусіди межа в межу зробили приватизацію без нашого відому і майже вже мають документ на руках тому що вона почала як кажуть" рубати героя." І я так розумію що було моє то стало її. Підкажіть що мені робити і як анулювати її приватизацію. Повторюю нас особо ніхто не питав і згоди ми не давали і нічого не підписували. Я закордоном і можу телефонувати лише через вайбер або ватцаб номер цей що нижче написаний. Дякую на перед за відповідь.

Відповіді юристів (9)

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Якщо сусід порушив межі земельної ділянки та захопив без вашої згоди вашу земельну ділянку, Вам необхідно діяти наступним чином:

    Крок перший – звертайтеся до міськради із заявою про виникнення спору щодо встановлення меж земельної ділянки. За результатами перевірки вони повинні скласти акт та розглянути це питання на комісії по земельних спорах при міськраді. Просіть, щоб вони обміряли вашу земельну ділянку і чітко вказали в цьому рішенні, хто порушив межі. Цей документ буде доказом у суді.

    Крок другий – якщо місцевий орган влади буде затягувати з прийняттям рішення, то звертайтеся до районної прокуратури із заявою щодо порушення ваших прав.

    Крок третій (необов’язковий) – звернення до обласних органів Держгеокадастру з викладенням фактів порушення та клопотанням про складання акту.

    Можна також звернутися до приватних землевпорядних організацій, щоб документально підтвердити факт порушення. Землевпорядник на місці проведе обмір вашої ділянки від однієї фактичної межі до іншої, здійснить відновлення меж ділянки сусіда на місцевості, з яких буде чітко видно, хто порушник.

    Останній крок – це звернення до суду з позовом про усунення перешкод у користуванні (володінні) земельною ділянкою. Суд призначить експертизу, яка встановить факт порушення меж.

    Успіхів Вам!

    Левченко Ксенія Сергіївна
    Левченко Ксенія Сергіївна 4 роки тому

    Юрист, м. Вінниця, 17 років досвіду

    Погодження меж земельної ділянки із суміжними власники (користувачами) є обов'язковим при виділенні земельної ділянки у власність (ВС/КЦС від 11 липня 2018р. у справі № 263/11779/16-ц).

    Доброго дня. Чи приватизована Ваша земельна ділянка? Ваш сусіл також мав звернутися до Вас для підписання акту погодження меж, або надіслати Вам відповідне повідомлення.Механізм встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками визначено Інструкцією про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 18 травня 2010 року № 376, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 червня 2010 року за № 391/17686 (далі - Інструкція № 376).Пунктами 4.2, 4.3 Інструкції № 376 встановлено, що власник земельної ділянки має право вимагати від власника сусідньої земельної ділянки сприяння встановленню твердих меж, а також відновленню межових знаків у випадках, коли вони зникли, перемістились або стали невиразними. Відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється на підставі раніше розробленої та затвердженої відповідно до статті 186 ЗК України документації із землеустрою. У разі відсутності такої документації розробляється технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Для детального вирішення Вашої проблеми звертайтксь через профіль.

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Відповідно до постанови ВС/КЦС від 11 липня 2018р. у справі № 263/11779/16-ц погодження меж земельної ділянки із суміжними власники (користувачами) є обов'язковим при виділенні земельної ділянки у власність.

    Сусід повинен був звернутися до Вас для підписання акту погодження меж, або надіслати Вам відповідне повідомлення поштою.

    У разі, якщо ваші права були порушені, скасувати приватизацію можливо лише в судовому порядку, але для цього потрібно комплексно дослідити документи.

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    Законодавство начебто передбачає, що складання та підписання акту погодження меж є обов’язковим при виготовленні проекту землеустрою. Насамперед, це стаття 198 ЗК України - «кадастрові зйомки», ст. 50 ЗУ «Про землеустрій» та Інструкція про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затвердженої наказом Держкомзему від 18 травня 2010р. № 376 - пункт 3.12, тощо.

    У даній ситуації, Вами не підписано акт погодження меж саме тому, що між Вами та сусідами, які здійснили приватизацію, існує спір про право на певну частину земельної ділянки.

    Ви маєте право вимагати усунення будь-яких порушень прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою відповідно до ст. 152 ЗК України.

    Згідно з частиною десятою статті 123 ЗК України рішенням про надання земельної ділянки у користування за проектом землеустрою щодо її відведення здійснюються: затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки; вилучення земельних ділянок у землекористувачів із затвердженням умов вилучення земельних ділянок (у разі необхідності); надання земельної ділянки особі у користування з визначенням умов її використання і затвердженням умов надання, у тому числі (у разі необхідності) вимог щодо відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

    За змістом пункту 3.12 Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 18 травня 2010 року № 376, закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним (ними) особою.

    Відповідно до частин першої, другої статті 198 ЗК України кадастрові зйомки - це комплекс робіт, виконуваних для визначення та відновлення меж земельних ділянок. Кадастрова зйомка включає: геодезичне встановлення меж земельної ділянки; погодження меж земельної ділянки з суміжними власниками та землекористувачами; відновлення меж земельної ділянки на місцевості; встановлення меж частин земельної ділянки, які містять обтяження та обмеження щодо використання землі; виготовлення кадастрового плану.

    Проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок погоджуються та затверджуються в порядку, встановленому ЗК України(частина друга статті 50 Закону України «Про землеустрій»).

    Тобто, погодження меж земельної ділянки із суміжними власники (користувачами) є обов'язковим при виділенні земельної ділянки у власність.

    Відповідно до частини другої статті 152 ЗК України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

    Таким чином, у Вас є всі підстави для подачі позовної заяви до суду для скасування рішення щодо приватизації земельної ділянки сусідів.

    Спочатку, звертайтеся до суду з клопотанням про забезпечення доказів щодо витребування з Держгеокадастру копій документів - справи щодо приватизації даної земельної ділянки, а після задоволення клопотання та витребування копій документів, у Вас будуть копії документів, для підготовки позовної заяви до суду.

    Одночасно Ви маєте право подати скарги до Держгеокадастру для проведення перевірки та вжиття заходів реагування на порушення земельного законодавства.

    Успіхів Вам!

    Ковальчук Владимир

    Відмова сусіда у підписанні АКТУ погодження меж НЕ є порушенням права на приватизацію земельної ділянки і НЕ потребує оскарження у суді (ВС/КЦС у справі №346/4408/15-ц від 18 квітня 2018 р.)Згідно позиції ВС у цій справі непідписання сусідом акту погодження меж НЕ порушує права позивача на приватизацію з/д, зокрема не перешкоджає передачі проекту землеустрою або технічної документації на розгляд органу місцевого самоврядування. Більш того орган місцевого самоврядування має право прийняти з/д. (Стаття 198 ЗК України, ст. 50 ЗУ «Про землеустрій», пункт 3.12 Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затвердженої Наказом Держкомзему від 18 травня 2010 р. № 376).

    Тому ситуативно орган місцевого самоврядування посилаючись на останню практику ВС може в одному випадку затверджувати документацію на з/д без акту погодження меж незважаючи на наявність реального спору між сторонами за межу, а в іншому – відмовляти у затвердженні документації посилаючись на згадані норми законодавства, хоча дійсно сусід може не підписувати акт тільки внаслідок неприязних стосунків із заявником. Зрозуміло, що ситуаційну поведінку органу місцевого самоврядування буде визначати корупційна складова.Зазвичай межі суміжних земельних ділянок сусідів встановлюються при проведенні землевпорядних робіт, вони визначалися суто в технічній документації – в натурі межі земельної ділянки не позначалися.

    Так, один сусід вже має Державний акт про право власності на земельну ділянку, а інший, ще не оформив належної документації, що і ускладнює встановлення дійсних меж такої земельної ділянки.

    Наказом Державного комітету України із земельних ресурсів №376 від 18.05.2010 року, затверджено Інструкцію про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками.Відтак, встановлення межових знаків на належній Вам земельній ділянці, значно покращить Ваші відносини із конфліктним сусідом.

    Також, у Земельному кодексі України питанню добросусідства присвячено цілу главу, в якій висвітлюється порядок захисту інтересів власників землеволодінь, що межують між собою та врегулювання протиріч, які виникають при здійсненні прав на своє майно.Відповідно до статті 158 Земельного кодексу України, земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.У разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, спір вирішується судом.Чинним Земельним кодексом України процедура розгляду земельних спорів регламентована недостатньо. Зокрема, таку процедуру визначають декілька положень ст. 159 Земельного кодексу України. Зазначена стаття встановлює такий порядок розгляду земельних спорів органами місцевого самоврядування та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.Земельні спори розглядаються органами місцевого самоврядування на підставі заяви однієї із сторін у тижневий строк з дня подання заяви.

    Земельні спори розглядаються за участі зацікавлених сторін, які повинні бути завчасно повідомлені про час і місце розгляду спору. У разі відсутності однієї із сторін при першому вирішенні питання і відсутності офіційної згоди на розгляд питання, розгляд спору переноситься.Повторне відкладання розгляду спору може мати місце лише з поважних причин. Відсутність однієї із сторін без поважних причин при повторному розгляді земельного спору не зупиняє його розгляд і прийняття рішення.Але ці положення в сукупності не дають змоги уявити порядок розгляду земельного спору навіть в загальних рисах. Проте, незважаючи на відсутність чіткої регламентації розгляду земельних спорів, на практиці, зазвичай земельні спори розглядаються за процедурою, яка складається з п’яти стадій:

    1. Порушення земельного спору;
    2. Підготовка до його розгляду;
    3. Розгляд та розв’язання земельного спору;
    4. Виконання рішення;
    5. Оскарження рішення щодо земельного спору.

    У статті 160 Земельного кодексу України зазначені права і обов’язки сторін при розгляді земельних спорів. Якщо ви зрозуміли то приватизація проходить по межах які були в придомовій територріі Я не думаю що межі тех документаціі не виносились в натуру.Спочатку вам треба зробити технічну документацію по обменному файлу винисти в натуру участок тільки тоді ви сможете сказать що порушили ваші права.Якщо так тоді до суду .В вашій ситуаціі не бачу великих проблем .

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Земельний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14):

    "Стаття 118. Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами

    1. Громадянин, зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу....";

    "Стаття 122. Повноваження органів виконавчої влади, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування

    1. Сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб....".

    Кодекс адміністративного судочинства України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15):

    ст.4 - "1. У цьому Кодексі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    2) публічно-правовий спір - спір, у якому:

    хоча б одна сторона здійснює публічно-владні управлінські функції, в тому числі на виконання делегованих повноважень, і спір виник у зв’язку із виконанням або невиконанням такою стороною зазначених функцій; ...

    7) суб’єкт владних повноважень - орган державної влади (у тому числі без статусу юридичної особи), орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб’єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства,...".

    Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/280/97-вр), ст.26:

    "1. Виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання:...

    30) прийняття рішень щодо відчуження відповідно до закону комунального майна;..."

    В даному випадку рішення про приватизацію земельної ділянки сусіда прийнято, як вбачається, Радою Вашого міста. Оскільки рішення прийнято, то воно може бути тільки оскаржено і скасовано в порядку адміністративного судочинства за Вашим позовом до Ради міста про визнання рішення незаконним і його скасування.

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Мої сусіди межа в межу зробили приватизацію без нашого відому-

    если вы имеете в ввиду акт согласования границ участка - то это могли сделать и без Вас и в этом нет нарушения правил приватизации - как и аннулирование приватизации

    но в лбом случаи если вы с чем то не согласны - вы имеете право обратиться в суд

    Беликов Олег  Александрович
    Беликов Олег Александрович 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Доброго дня. Оформлення земельної ділянки та виготовлення технічної документації, проведено з порушеннями чинного законодавства. Сусіди повинні були звернутися до вас про погоджування меж, але цього не зроблено. Напішить скаргу до місцевої ради, та опішить подробиці справи. Також зверніться до Держгеокадастру з такою ж скаргою. Якщо цей акт не буде анульований, то треба буде оскаржувати встановлення меж в судовому порядку.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам необхідно письмово звернутися до наступних місцевих органів влади з заявою про виникнення порушень під час приватизації зем. ділянки:

    1. ДО постійної комісії депутатської з питань земельних відносин(в заяві просити здійснити призупинення погодження проектів по вказаній земельній ділянці , до перевірки фактів порушень , здійснити виїзне засідання на об єкт спору , скласти акт про виявлені порушення , фактичні заміри та розбіжності , внести офіційні рекомендації по усуненню порушень( затверджених протоколом засідання , в разі не усунення порушень рекомендувати міській раді не підтримувати вказаний проект рішення про відведення земельної ділянки громадянам, про результати Вас мають повідомити письмово у 15- ти денний термін з дати рогляду питання згідно ЗУ Про звернення громадян, а також Вас може бути запрошено на комісію для подання пояснень з питання у зверненні.

    2. До обласного Держгеокадастру( в заяві викласти порушення факти, та клопотати про проведення перевірки)

    3. До прокуратури (якщо реакції від органів влади не буде) про порушення Ваших прав.

    4. До організацій з землеустрою ( з заявою для проведення незалежної оцінки зем. ділянки , замірів та видачі висновку)

    5. Позовну заяву до суду "Про визнання рішень , дій (бездіяльності) посадових осіб незаконними та зобов язання вчинити певні дії для припинення порушення Ваших прав.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України